Dodaj do ulubionych

Lodowisko, ul. Podleśna

12.02.11, 22:10
Nie wiem czy jeszcze to pamiętacie, ale kiedyś,dawno, dawno temu na Podleśnej bylo sobie super lodowisko. Nie wiem kto nim wtedy (w czasach komuny) zarządzał, ale była to super sprawa. Spędzałem tam mnóstwo czasu. Oczywiście wraz z przemianami okazało się, że utrzymanie lodowiska się nie oplaca, sprzęt zardzewiał, bądź został rozkradziony, a teren zarósł chwastami. A lodowiska pojawiają się (lub nie) na terenach szkół.
Moja córka chodzi do SP 289 na Piaskach i przez ostatnie lata tam bylo lodowisko. Ale okazalo się, że po jego demontażu dzielnica nie poczuwała się do obowiązku przywrócenia boiska do stanu używalności i za wszystko musiała płacić szkoła, która w związku z tym w bieżącym sezonie postawiła veto lodowisku.
Nie uważacie, że super byłoby gdyby na Podleśną znów zawitała lodowa tafla?
Teren nadal jest, jeszcze nie spylono go deweloperom...

----------------------------------------------------------------
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
Mark Twain
www.panoramio.com/user/2266955
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 Re: Lodowisko, ul. Podleśna 12.02.11, 23:19
      A w którym to dokladnie miejscu było? Bo ja zupełnie nie kojarzę.

Co do samej idei, to ja ledwie na łyżwach jeżdzę (od lat nie jeździłem), ale sporo amatorów łyżwiarstwa pewnie by się w 130-tysięcznej dzielnicy znalazło.
      • grodek75 Re: Lodowisko, ul. Podleśna 13.02.11, 06:26
        Mniej więcej na wysokości Lektykarskiej (przed Laskiem Bielańskim jadąc od Marymonckiej).
        • arinel Re: Lodowisko, ul. Podleśna 13.02.11, 09:32
          jeszcze takie betonowe płyty pozostały po nim, widać za ogrodzeniem, lodowisko nie było duże, ale dla dzieciaków super zabawa
    • rulatka Re: Lodowisko, ul. Podleśna 13.02.11, 06:38
      to byłaby super rozrywka dla ludzi. My teraz jeździmy na Bemowo. Tam inwestują w wolny czas ludzi. Lodowisko jest za darmo i naprawdę fajne. Podobno Burmistrz Bemowa sam zasponsorował jego powstanie. Czasami mam wrażenie, że Żoliborz i Bielany to "kraj dla starych ludzi". Nie chce oczywiście nikogo urazić ale tu nic się nie dzieje. Mamy dwa piękne parki bielański i młociński. Powinny być ławeczki, nowe drewniane place zabaw, konkursy, spotkania edukacyjne itp. Przed wyborami otworzyli Mediatekę choć dla mnie to powinna być Miniteka. Ksiązek tam jak na lekarstwo, Panie nic nie wiedzą a już napewno nie pójdą do pułek poszukać. W płytach taki bajzel. Ja wiem, że ludzie biorą, kładą gdzie indziej ale nigdy nie widziałam żeby ktoś coś na bieżąco porządkował. A co do lodowiska to musiałoby się komuś chcieć a z tym problem na naszej dzielnicy.
      • lukasz.1978 Re: Lodowisko, ul. Podleśna 13.02.11, 08:25
        > A co do lodowiska to musiałoby się komuś chcieć a z tym problem na naszej dzielnicy.

Jeśli komuś ma się chcieć, to nam. W moim odczuciu jednym ze źródeł problemów bielańskich jest to, że mieszkańcy słabo artykułują swoje potrzeby (czemu trudno się dziwić, biorąc pod uwagę rozmiary dzielnicy, przez co wladza samorządowa wydaje się nieraz prawie tak samo odległa od obywatela,jak polski rząd z sejmem i prezydentem). Dlatego fajnie, że powstało to forum, bo miejsce, gdzie można wymieniać myśli, zgłaszać pomysły i postulaty to już coś.

Dlatego: brakuje lodowiska: piszcie. Mediateka funkconuje źle: piszcie. Brakuje kina: piszcie.

A za jakiś czas (niezbyt długi) pozwolę sobie spisać te nasze myśli na kartce papieru i rozesłać do naszych włodarzy, żeby wiedzieli,że ktoś tu jednak w tej dzielnicy jakieś potrzeby ma. Oczywiście każdego też namawiam, żeby to spisał i wysłał, ewentualnie może podpisać to, co ja sklecę i też wysłać samemu.

Przy okazji pytanie do zorientowanych (liczę zwłaszcza na Mirosława7): czy podczas sesji rady dzielnicy publiczność ma prawo zabrać głos, zadawać pytania itp.? Lub chociaż skladać coś na piśmie?
      • chris2323 Re: Lodowisko, ul. Podleśna 22.07.11, 17:31
        Byłem w mediatece, zapytałem - książek mają trochę ponad 30 tysięcy. To nie jest mało. Popatrzyłem po stronach inncyh bibliotek, są porównywalne. Nie mamy się czego wstydzić, wstyd, to to że ich zalewa...nowy budynek...echhh szkoda gadać....
    • elfkabezhaltera Teren 14.02.11, 11:56
      grodek75 napisał:
      > Teren nadal jest, jeszcze nie spylono go deweloperom...
      Ten teren miał następujące losy:
      - do września 1944 był to straszny slams
      - we wrześniu 1944 Niemcy wymordowali mieszkańców
      - po wojnie ten teren ukradło państwo
      - w latach 70-tych (ew. wczesnych 80-tych) ten teren państwo przekazała AWFi, w zamian za ukradziony AWFi teren wzdłuż ul. Podleśnej

Stąd też, o ile się nie mylę, nadal jest to teren uczelni.

Pozostałe po lodowisku betonowe płyty są używane przez - bodajże - OSK Sarbo do nauki manewrów na kat. A (może i łuku do kat. B?)

• nalezyta_starannosc Re: Teren 18.02.11, 15:22
        ... super ze ktos o tym przypomnial... bylem tam kiedys z kolezanka z podstawowki... wow pierwsza randka :))) chwile pozniej lodowisko zlikwidowano... ot takie polskie perspektywiczne myslenie - teraz patrzac na oblozenie slizgawek chociazby pod pkinem widac jakie to bylo debilne (z drugiej strony to byl chyba najgorszy okres - siermiezne lata 90 kiedy zlikwidowano albo doprowadzono do totalnej ruiny wiekszosc obiektow sportowych w Wawie)

o ile sie nie myle teren ten nalezal do AWF... a co do samego lodowiska to w zeszlym roku bylo na boisku ZS przy zeromskiego...

btw. za pradawnych czasow wylewano takze wode na boisku Jose a jako dzieciak gralem w hokeja na kepie potockiej :)
        • krysen03 Re: Teren 22.07.11, 19:20
          Też w latach swojej młodości chodziłem na te lodowisko .Teraz rosną tam chaszcze a na płytach betonowych po lodowisku znajduje się pole manewrowe nauki jazdy sorbo. Oko boli jak ten cały teren marnieje. Z tego co mi wiadomo za premiera Marcinkiewicza miał tam powstać piękny basen ale wiadomo nic nie wyszło .Dzielnica zaś woli dotować koncerty na UKSW zamiast zorganizować dla młodzieży atrakcje w postaci lodowiska .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka