Dodaj do ulubionych

nowe hipermarkety

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 21:04
co wy na wzrost konkurancyjnosci cenowej ofert sklepów tarnogórskich w
wziązku z budową (jak podał Gwarek) nowego hipermarketu naprzeciwko Tesco??
i Cstoramy koło Praku Wodnego
ja sie ciesze bo im wieksza konkurancja tym ceny niższe:D
Obserwuj wątek
    • d_aga Re: nowe hipermarkety 31.10.05, 21:32
      Ceny będą takie same, jak w całej sieci - tu nie ma co liczyc na szczególne
      upusty...
      A że forsę łatwiej (bo bliżej) wydawać się będzie , to pewne !
    • Gość: In Re: nowe hipermarkety IP: *.wi / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 22:09
      " Marketami Polska się zapełnia .... "
    • forman5 Re: nowe hipermarkety 01.11.05, 10:17
      Świadczy to wielkomiejskości T.G skoro sieci walczą by tu się budować.Z drugiej
      strony po nosie dostaną małe sklepiki do tego dojdą składy budowlane,którym
      Castorama może odebrać część klientów.
      I tak żle i tak niedobrze ?
    • Gość: adek Re: nowe hipermarkety IP: 80.51.233.* 01.11.05, 10:22
      luudzie wy w to wierzycie? Castorama nie wybudowała by sie w takim małym
      miasteczku ja Tarnowskie Góry. Przeciez wszystkie sklepiki by upadły, to są
      tylko ploty.
      • d_aga Re: nowe hipermarkety 01.11.05, 11:16
        Nie czytałeś ,,Gwarka" ?
    • micfer Re: nowe hipermarkety 01.11.05, 12:09
      Ja osobiście cieszę się, że w naszym mieście zaczyna się coś dziać. Wolę jechać
      na zakupy do jakiegoś większego centrum handlowego, niż chodzić od sklepu do
      sklepu, zapełnić całą lodówkę. Nic nie słyszałem o Castoramie, ale wiem z
      pewnych źródeł, że w okolicach "mechanika" Gazoplast ma zacząć budolwe Carfoura
      (sorry, nie wiem jak sie to pisze). Ma być otwarty na wielkanoc!
    • Gość: adek Re: nowe hipermarkety IP: 80.51.233.* 01.11.05, 12:27
      nie, nie czytam gwarka, jesli to prawda to daj linka, amsz dowód.

I carrefour... buahaha, w takiej dziurze! nawet w k-cach tego nie ma

nie pierniczcie. zara zaczna sie strajki.
      • Gość: Soulfly Re: nowe hipermarkety IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 02.11.05, 13:12
        Sa nawet 2
    • Gość: ziyo11 Re: nowe hipermarkety IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.05, 15:16
      Widze co sie dzieje w takich marketach ,jak Mini-Mal...To by było trochę za dużo
      jak na takie małe miasto..Być może market budowlany jeszcze,ale inne raczej nie
      wytrzymałyby konkurencji między sobą...To raczej jakaś plotka przechwycona przez
      dziennikarzy.
      • Gość: pułk. Miodowicz Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:38
        inne raczej nie
        > wytrzymałyby konkurencji między sobą...

Przepraszam ale chyba nie widzisz co dzieje się pod Tesco szczegolnie w wekendy
        obroty siegają kilkuset tysięcy złotych dziennie
        a cd tekstu ze ceny i tak we wszystkich hipermarketach są takie same
        to prawda ale odnosi sie tylko i wyłącznie do promocji
        towary poza promocjami są w zależnosci od miejsca tym wyższe im mnie j jest
        konkurencji w około
    • adek126 Re: nowe hipermarkety 02.11.05, 06:27
      cooo? castorama w Tarnowskich Górach? A od kiedy to ona inwestuje w takich
      małych miasteczkach? Oczywiście, ze to plotka a to dowodzi temu, ze Gwarke to
      beznadziejna gazeta:)

A w którym nr to pisało?
    • Gość: tarnogórzanka Re: nowe hipermarkety IP: 80.51.233.* 02.11.05, 07:04
      Z tego co pamiętam to w Lublińcu był podobny przypadek, wtedy to w uwadze o tym
      móili, interwencjii innych tego typu.
    • Gość: tarnogórzanka Re: nowe hipermarkety IP: 80.51.233.* 02.11.05, 07:08
      sorka to nie do tego wątku:P

a co do marketów to tez uważam to za ploteczke, pzdr.
    • loggic Re: nowe hipermarkety 02.11.05, 08:16
      To czy się to hipermarketom opłaci to przecież nie nasz problem. Oni inwestują
      oni ponoszą ryzyko - i o to chodzi!
      Minimal koło Tesco ostatnio chyba nie działa najlepiej...
      A jeśli otworzą Carefour'a to byłoby fajnie, szczególnie, że całą sieć ma ponoć
      wykupić amerykański Walmart (czy jak to się tam pisze).

Martwi mnie tylko jedno... ktoś coś wspominał o Ostrym i jego firmie - czyżby
      znowu to samo co przy Tesco? Układy?
      L.
    • Gość: dr_no Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 14:35

pobrano z tygodnika GWAREK

Tarnowskim Górom przybędzie niebawem kilkanaście tysięcy metrów kwadratowych
      powierzchni handlowych. Trwa procedura zmierzająca do uzyskania pozwolenia na
      budowę dwóch hipermarketów: przy obwodnicy i przy ul. Zagórskiej. 3 lata temu
      wydano pozwolenie na budowę centrum handlowo-usługowego przy ul. Kościuszki.
      Dwa nowe pawilony handlowe zamierzają wybudować inwestorzy na Osadzie Jana.

Około 4 tysięcy metrów kw. powierzchni sprzedaży ma mieć hipermarket, jaki
      inwestorzy zamierzają wybudować przy rondzie na ul. Zagórskiej, niedaleko
      TESCO. Ma być zlokalizowany po przeciwnej niż stacja BP i TESCO stronie ulicy,
      w okolicy FAZOS-u. Powierzchnię zabudowy całego obiektu zaplanowano na około
      6,4 tysiąca metrów kw. – Z planów wynika, że budowla ma być nieco większa od
      tarnogórskiego hipermarketu TESCO – mówi Zofia Szafraniec, naczelnik Wydziału
      Architektury Urzędu Miejskiego w Tarnowskich Górach, który wydał decyzję o
      warunkach zabudowy dla tej inwestycji.

Parking przy centrum handlowym zaprojektowano na prawie 300 samochodów.
      Przeznaczenie hipermarketu określono jako obiekt wielobranżowy. Inwestor
      planuje przebudowę ronda na ulicy Zagórskiej, aby poprawić komunikację z
      planowanym hipermarketem. Decyzję o warunkach zabudowy TESCO zaskarżyło do
      Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

Drugi hipermarket ma powstać niedaleko Parku Wodnego, przy tarnogórskiej
      obwodnicy. Planowana jest budowa dwóch pawilonów o łącznej powierzchni
      sprzedaży około 7 tysięcy metrów kw. Będzie to centrum handlowo-usługowe
      typu „dom-wnętrze-ogród”. Parking przy obiekcie zaplanowano na 236 miejsc.
      Hipermarket ma znajdować się w rejonie ul. Bałtyckiej i obwodnicy. Inwestor
      planuje przebudowę skrzyżowania tych dwóch ulic i wybudowanie tutaj ronda.
      Decyzji o warunkach zabudowy, którą otrzymał nie zaskarżono. Aby rozpocząć
      budowę inwestor musi uzyskać pozwolenie na nią i tzw. dezycję o uwarunkowaniach
      środowiskowych. – Zgromadzenie całej dokumentacji, potrzebnej do rozpoczęcia
      budowy, powinno potrwać nie dłużej niż 6 miesięcy. Można przypuszczać, że
      roboty budowlane rozpoczną się wiosną przyszłego roku – mówi naczelnik Zofia
      Szafraniec.

Budowa średniej wielkości hipermerketu trwa około szesnastu – dwudziestu
      tygodni. Jeżeli inwestorzy dopną swego, wczesną jesienią przyszłego roku można
      spodziewać się otwarcia dwóch hipermarketów w Tarnowskich Górach.
      Niewykluczone, że na nich nie skończy się. W lipcu 2002 r. uzyskała pozwolenie
      na budowę firma planująca postawienie centrum handlowo-usługowego na terenie
      byłych koszar przy ul. Kościuszki. W ubiegłych latach przeprowadzono tam
      rozbiórkę dawnych wojskowych budynków i prowadzono roboty porządkowe. Według
      dokumentacji w dawnych koszarach ma powstać jeden jednokondygnacyjny pawilon,
      ustawiony dłuższym bokiem w kierunku ul. Mickiewicza. Powierzchnię zabudowy
      zaplanowano na około 6 tys. metrów kw. Budynek byłby więc niewiele mniejszy od
      hipermarketu, który zamierzają postawić inwestorzy niedaleko FAZOS-u. W
      przypadku obiektu przy ul. Kościuszki nie podano jaką powierzchnię przeznaczono
      pod handel. Parkingi przy centrum mają pomieścić 400 samochodów.

Wydano również decyzję o warunkach zabudowy dla planowanej przebudowy budynku
      dawnego żłobka przy ul. Pogodnej na Osadzie Jana. Ma tam powstać sklep
      wielobranżowy. Powierzchnię sprzedaży zaplanowano na 1300 metrów kw. Po
      protestach mieszkańców ograniczono parking do 50 miejsc oraz narzucono wymóg,
      aby 40 proc. działki przeznaczono pod zieleń. Mimo tego decyzja została
      zaskarżona do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

Natomiast prawomocne pozwolenie na budowę ma inwestor planujący budowę obiektu
      handlowego przy ulicach Bytomskiej i Alei Kwiatów na Osadzie Jana. Budynek o
      powierzchni 1050 metrów kw. ma zostać wzniesiony na skwerze za przystankiem
      autobusowym. Planowaną powierzchnię sprzedaży obliczono na 650 metrów kw.
      Budowa będzie się wiązała z przeniesieniem fragmentu Alei Kwiatów w kierunku
      skrzyżowania ul. Bytomskiej z obwodnicą.

Jarosław Myśliwski(autor tego artykułu)
    • Gość: Helena Re: nowe hipermarkety IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:15
      No no to będzie sie działo. Tylko kto tak naprawdę będzie kupował w tych
      wielgachnych sklepach jak wiekszość tarnogórzan ma pustki w portfelu. Na
      Krakowskiej też rośnie konkurencja drogerii Natura: powstaje Rossman. Mogli by
      jeszcze otworzyć Empik to bym sie ucieszyła.
      • Gość: mp Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 17:10
        Nie rozumiem ładowania wszystkiego względnie blisko siebie
        (tesco ,minimal,albert,biedronka,plus)a np:taki teren przy skrzyżowaniu
        obwodnicy z ul.Nakielska-dużo wolnego terenu , żadnych sklepów,dobry dojazd i
        nic.O co tu chodzi z tymi lokalizacjami , dlaczego następne markety znowu
        tam ???
        • Gość: ja Re: nowe hipermarkety IP: *.gwarbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 18:12
          Droga przy Nakielskiej to droga na Częstochowe. Ulica Zagórska, to droga na
          Poznań. Poznań to miasto bardziej rozwinięte niż Częstochowa, więc więcej ludzi
          będzie jechało właśnie tą drogą. I dlatego też handlowcy wolą stawiać swoje
          sklepy przy takiej drodze, a nie przy drodze która prowadzi na jakieś wsie.
          • Gość: mp Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 18:25
            Jeżeli kolego kiedyś na oczy widziałeś droge to chyba była to miedza na wsi bo
            droga o której mówimy to obwodnica T-Gór i jest to ta sama przy której jest
            MiniMAl i Lidl iPark Wodny i te właśnie skrzyżowanie z ul.Nakielską a gdybyś
            nie wiedział to droga ma 2 kierunki i jeden jak piszesz to np:Poznań a drugi to
            np;Częstochowa w zależnosci na którym pasie się znajdujesz.Wyjdz se na spacer i
            popatrz jak wygląda droga tylko nie idz na skrzyżowanie bo może być tam tablica
            informacyjna z różnymi kierunkami i wtedy możesz nie pojąć o co chodzi na tej
            drodze.
            • Gość: ja Re: nowe hipermarkety IP: *.gwarbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:43
              Tylko chcialbym zwrocic uwage, ze wiekszosc ludzi jadaca w kierunku Poznania
              jedzie od strony Bytomia. Wiec po co mieli by nadrabiac kilometrow i na
              skrzyzowaniu przy Osadzie Jana skrecac w prawo i jechac w kierunku Czestochowy,
              skoro gdy skreca w lewo i pojada w kierunku Poznania to po drodze jada kolo
              tesco i innego planowane hipermarketu.
              I kolego prosze Cie, nie obrazaj mnie w stylu - "może być tam tablica
              informacyjna z różnymi kierunkami i wtedy możesz nie pojąć o co chodzi na tej
              drodze" - bo to chyba Ty nie zrozumiales o co mi chodzilo!!! Forum nie jest do
              obrazania, tylko do wymiany pogladow.
              Pozdrawiam.
              • Gość: mp Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:23
                Nie obrażam ale mówienie "I dlatego też handlowcy wolą stawiać swoje
                sklepy przy takiej drodze, a nie przy drodze która prowadzi na jakieś wsie."
                też jest nie tak , ponieważ owo skrzyżowanie jest z punktu widzenia transportu
                b.ważne bo przecież tam jadą właśnie z kierunku Czestochowy ale i w kierunku
                Siewierza ,Kielc a co NAJWAŻNIEJSZE Warszawy , bo nie można dojechać do drogi
                szybkiego ruchu w kiernku Stolicy nie przejeżdrzając własnie przez te
                skrzyżowanie.Chyba te miasta nie miałeś na myśli pisząc "wsie".Dosc tych
                sporów , które i tak nic nie zmienią bo tu chodzi chyba o kasę za tereny a nie
                który kierunek lepszy
                • tarnogorzanin1 Re: nowe hipermarkety 02.11.05, 20:57
                  Generalnie - rzeczywiście , za dużo "używacie zbędnych słów" , czyli obrażacie
                  się wzajemnie.
                  A chodzi w tych lokalizacjach zapewne w dużej mierze o pieniądze - ale przede
                  wszystkim , o MIEJSCE! Ogromne znaczenie przy ustalaniu lokalizacji ma bowiem
                  natężenie ruchu w danym miejscu. Nie będę się nad tym dłużej rozwodzić - proszę
                  mi po prostu uwierzyć!
                  A na koniec powiem tylko , że działania wielkich korporacji , sieci handlowych,
                  są zaplanowane - zaprogramowane wręcz! - w najdrobniejszych szczególikach!!!
                  Wierzcie mi (od lat pracuję w handlu) - z milionowych rzeszy klientów tylko
                  bardzo silne osobowości zachowują się w hipermarketach po swojemu, zdecydowana
                  większość zachowuje się dokładnie tak , jak życzy sobie (jak to sobie
                  zaplanowała) sieć handlowa!
                  Nic w tym bagnie nie jest dziełem przypadku! - a już na pewno nie lokalizacja!

A tak całkiem na marginesie - to bardzo dobrze , że ma powstać u nas tyle
                  nowych centrów handlowych!
                  I nie martwcie się , kto tam będzie kupować - to są zmartwienia właścicieli
                  tych obiektów...
                  • lena.a Re: nowe hipermarkety 02.11.05, 21:19
                    tarnogorzanin1 napisał:
                    > A na koniec powiem tylko , że działania wielkich korporacji , sieci handlowych,
                    >
                    > są zaplanowane - zaprogramowane wręcz! - w najdrobniejszych szczególikach!!!
                    > Wierzcie mi (od lat pracuję w handlu) - z milionowych rzeszy klientów tylko
                    > bardzo silne osobowości zachowują się w hipermarketach po swojemu, zdecydowana
                    > większość zachowuje się dokładnie tak , jak życzy sobie (jak to sobie
                    > zaplanowała) sieć handlowa!
                    > Nic w tym bagnie nie jest dziełem przypadku! - a już na pewno nie lokalizacja!

Ja Ci wierzę, głęboko wierzę w głęboką korupcję!
                    I ciężko mi z tym :/
    • Gość: tarnogórzanka Re: nowe hipermarkety IP: 80.51.233.* 03.11.05, 20:54
      Ja i tak w to niewierze. Carrefour w TG, no sory ale to jakaś pomyłka,
      Carrefour jest w dużych miastach jak Kraków, Zielona Góra czy inne ale nie w
      TG. W Bytomiu mamy już wszystkie sklepy, tam i tak wszyscy jeżdż wiec tu sa
      niepotrzebne! STOP MARKETOM W TG!

CHyba nie chcecie aby u nas było tak jak w Lublińcu, tzn market na markecie.

NIE MAAA I JUZ< WON Z TARN-GÓR>
    • Gość: zaniepokojona Re: nowe hipermarkety IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.05, 21:19
      Nie interesują mnie ceny. Czasami tani zakup równa sie dwóm zakupom. Bardziej
      niepokoi mnie fakt, że jeden z tych marketów - hiper marketów, zbiorowisk,
      parkingow ma powstać pod moim oknem. W sobotnie popoludnie zachwyceni
      konkurencyjnymi cenami mieszkancy T.G. wybiorą się na zakupy, a ja nie bedę
      mogła otworzyć okna, żeby wywietrzyć mieszkanie. Chyba, że będę chciała wpuścić
      dużą dawkę spalin.
      • lena.a Re: nowe hipermarkety 06.11.05, 01:01
        mam wrażenie, że nie mamy na to wpływu. To co opłacone i obgadane na wyższym
        szczeblu nas nie dotyczy, tutaj liczy się kasa. Kto i za ile wyrazi zgodę.
        • Gość: gość Re: nowe hipermarkety IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.05, 17:42
          Oto właśnie chodzi nie liczy się dobro ogółu tylko o pełną kbzę radnych, którzy
          sprzedają wszystko po kolei zeby do końca kadencji sie "nachapać".
          Co z tego,że na Krakowskiej będa same banki,co stego,że kupcy i ich pracownicy
          stracą pracę, ze trzeba będzie jeżdzić po najmniejsze zakupy za miasto.A co
          maja powiedziec starsze osoby - autobusem po chleb i masło.Ludzie to jest
          wszystko CHORE
    • Gość: Ola Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:06
      nie powinno sie juz budować w TG marketów! Mali przedsiębiorcy nie dadzą sobie
      rady! iza przemysłowo-handlowa powinna zaregowac! UM też!!! I tam nie jest
      napisane, ze bedzie castorama, tylko ze market budowlany.
      • Gość: goffy Re: nowe hipermarkety IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.05, 19:15
        A ja jestem ciekawy jakie zdanie w tej sprawie, ma nasz nowowybrany posel pan
        G.W czasie trwania kampanii wyborczej bylo go tu pelno.Po wyborach cisza.
        • Gość: zzezem Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 11:18
          Polska to wielki zbiorowy obowiązek. Pan poseł zamiast myśleć o wypisywaniu
          głupot przewraca się na tapczaniku w poselskiej celi i duma co tu zrobic aby
          Polska rosła w siłę, a ludzim się żyło dostatniej!
      • lena.a Re: nowe hipermarkety 18.11.05, 19:23
        Przecież reagują - będą zarabiać.
        • Gość: tarnogórzanin Re: nowe hipermarkety IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.05, 09:48
          Jeśli nasz Poseł jako Radny podpisał się pod sprzdeażą T.G. pod markety to jak
          ma teraz reagować
          • tomasz_glogowski Re: nowe hipermarkety 23.11.05, 17:43
            W ramach odpowiedzi na poprzedni wpis to w sumie powinienem podjąć kroki prawne
            wobec takich bredni, ale uznam je za wyraz wlustracji mało rozgarniętej osoby.

Dla porządku informuję, że bzdurą jest wmawanie nie tylko mi, ale komukolwiek
            sprzedanie ziemi (bo chyba o to chodzi) pod markety.

Czytanie choćby "Gwarka" ze średnim zrozumieniem (warto to robić) powinno dać
            wiedzę, że są plany budowy marketow na terenach prywatnych. Rada Miejska nigdy
            się w tych kwestiach nie wypowiadała.

Co do mojego stosunku do marketów, to jest on umiarkowany. Nie raz korzystam,
            ale uważam, że nie powinny być lokalizowane blisko centrów miast. Podzielam
            obawy, że 1 miejsce pracy w markecie równa się utracie z 2 w innych miejscach.

Ale jestem realistą i wiem, że duże sklepy są oczekiwane przez klientów.
            Pomysł aby byłoich aż tyle w TG niepokoi mnie bardzo.
            Od kolegów radnych wiem, że ich również.

Najgorze jest jednak to, że Rada nie ma tu nic to gadania.
            W sumie Burmistrz też niewiele - jeśli zostanie złożony poprawny wniosek musi
            on wydać decyzję o warunkach zabudowy.
            • Gość: tarnogórzanin Re: nowe hipermarkety IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.05, 09:10
              Zwykły obywatel nie musi być tak rozgarnięty jak Pan poseł ale jeśli w całej
              Polsce to radni decydują o budowie lub wstrzymaniu budowy markietów a w naszym
              mieście nie mają nic do gadania to coś tu jest nie tak.To po co nam taka rada
              żeby się kłucić kto ma jechać do Niemiec a kto nie może? WSTYD
            • solitoad Re: nowe hipermarkety 02.12.05, 12:34
              Mało rozgarnięty jest ten, kto pisze "wlustracja".
              Poza tym powinno być-wmawianie nie tylko MNIE, a nie MI.
              "Byłoich" piszemy osobno.
              "Najgorze jest jednak to..."-NAJGORSZE jest jednak to...
              Z jakiej dziedziny ma Pan doktorat?
    • Gość: tarnogórzanka Re: nowe hipermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:14
      no i to jest głupia polityka.
      • Gość: pułk. Miodowicz Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:16
        juz czuje lincz na mnie za ten post ale trudno
        Jako konsument oczekuje kupna produktów po jak najnizszych cenach i wydaje mi
        sie ze jesli powstanie alternatywa dla TESCO to z powodu konkurencji spusci
        ceny tych produktów które nie sa na promocji
        ostatnio byłem w TESCO w Gliwicach i Katowicach i tam ceny produktów poza
        promocjami sa tańsze z powodu większej konkurencji w około
      • Gość: pułk. Miodowicz Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:22
        juz czuje lincz na mnie za ten post ale trudno
        Jako konsument oczekuje kupna produktów po jak najnizszych cenach i wydaje mi
        sie ze jesli powstanie alternatywa dla TESCO to z powodu konkurencji spusci
        ceny tych produktów które nie sa na promocji
        ostatnio byłem w TESCO w Gliwicach i Katowicach i tam ceny produktów poza
        promocjami sa tańsze z powodu większej konkurencji w około
        gdyby nie hipermarkety nie byłoby tanich marek produktów przez co i bogatsi i
        bezrobotni kupowali by tą sama drożyznę a tak jest wybór miedzy tanim a
        dorżyszym produktem
        P.S. naprawde współczuje tracacym prace z tego powodu, ale...
        w ogólnym rozraczunku wole wolną konkurencje od dopłacania do "Chorej"
        solidarnosci z grupką miejscowych kupców
        • tomasz_glogowski Re: nowe hipermarkety 29.11.05, 23:39
          Naturalnie, że nie każdy musi wiedzieć, jak się przedstawia stan prawny w
          konkretnych dziedzinach. Dzisiejszy "Gwarek" dośc przejrzyście wyjaśnia, że
          aktualnie rola samorządu w podejmowaniu decyzji dotyczących budowy marketów
          jest nieporównywalnie mniejsza, niż jeszcze niedawno.
          www.gwarek.com.pl/zasoby/region_cd7.html
        • Gość: ogidogi Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 18:35
          Całkowicie się zgadzam. A nasi kupcy powinni się dokształcić bo o handlu nie
          mają zielonego pojecia, to jest fakt bo znam wielu tarnogórskich kupców i znam
          ich zdanie na temat klienta. Od wielu lat obserwowałem drobnych straganiarzy w
          Wałbrzychu. Dziś na terenie ich dawnego targowiska powstało wiele marketów w tym
          Tesco i Real drobnym pozostawiono bardzo dużo miejsca na ich straganiki i
          okazało się że dziś tym drobnym lepiej się wiedzie przy dużych niż kiedyś bo
          właśnie ci duzi napędzili im klientów a bezrobocie sięga tam 40%.
    • Gość: łazanka Re: nowe hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 18:04
      juz jest zbyt daleko nadawaj na cz-wa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka