Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 12:25 Witkacy - Nienasycenie Ciężka to była dla mnie momentami książka, ale bardzo dobra :) Raczej dla ludzi o lekko zdziwaczałej psychice, hehe ;) Przydaje się znajomość podstawowych terminów filozoficznych. A do czytania "zmusiło" mnie filmowe "Nienasycenie" z Pazurą - nie chciałem oglądać przed przeczytaniem książki. Może ktoś już widział? Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 03.01.04, 13:05 Lem - Powrót z gwiazd. Bardzo dobra książka z podtekstami politycznymi. Zasługuje na uznanie, szczególnie dzięki temu, że wymyślone tam rzeczy - choć obecnie już oklepane w filmach i książkach - były prekursorami, dawały nowe spojrzenie na niektóre aspekty. 1960 rok, widać jak wizje Lema mocno odcisnęły się na całym gatunku. Klasyka! L. Odpowiedz Link Zgłoś
anya6 Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 06.01.04, 21:44 ja ostatnio przeczytalam tez Dobraczynskiego "Doścignięty" - super a teraz czytam "Niebiańskią przepowiednie" Redfielda:) Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 07.01.04, 17:58 Hanna Kral - "Zdążyć przed Panem Bogiem" i no cóż.... kto nie czytoł ten nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 22:26 Czytałem nieźle reklamowany zbiór esejów "O literaturze" Umberto Eco, ale nie skończyłem... Za "ciężkie" jak dla mnie. Zbyt dużo odniesień do włoskiej literatury. Raczej tylko dla wtajemniczonych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 11:03 "Azyl polityczny" Andrzej Brycht, czyli jak będąc pisarzem uciec z kraju i otrzymać azyl w jednym z państw Europy :) Mnóstwo anegdot o znanych pisarzach, paryskiej "Kulturze", dużo gorzkich słów o Polakach, ukladach, etc. Myślę że warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 15:31 "Pożegnanie jesieni" Witkacego. "Powieść metafizyczna" - jak twierdzi sam autor. Nieco perwersyjna, przesiąknięta teoriami Froyda. Nie polecam ludziom konserwatywnym i miłośnikom dosłownego piękna w literaturze ;) Przypomnialo mi się, gdy spojrzałem na treść posta kija_w_mrowisko. Witkacy popelnil samobójstwo wlaśnie 17 września 1939... ale najpierw trza przeczytać, by zrozumieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M@ŁA Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.powernet.com.pl 05.02.04, 13:10 ja ostatnio przeczytalam super ksiazke "Pamietnik ksiezniczki 4,5" (4 i jedna druga).Jest to kolejna czesc seri, ktorej bohaterka jest nastolatka, ktora calkiem niedawno dowiedziala sie, ze jest ksiezniczka.Na podstawie pierwszej czesci jej przygod powstal film "Pamietnik ksiezniczki".Bardzo fajna ksiazka.Polecam goraco...pa! Odpowiedz Link Zgłoś
anya6 Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 23.02.04, 18:56 Wkońcu skończyłam ta przepowiednie troche mi to trwalo:> tera zalchemika czytam:> Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 24.02.04, 07:51 Mocne. Oczywiście książka stricte tematyczna i jedynie dla zainteresowanych, ale dużo materiałów do przemyśleń. Tak, polecam! L. Odpowiedz Link Zgłoś
lupino1 Re: Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 06.04.04, 15:31 loggic napisał: > Mocne. Oczywiście książka stricte tematyczna i jedynie dla zainteresowanych, > ale dużo materiałów do przemyśleń. Tak, polecam! > L. > Na pewno wiesz, że abp Lefebre został ekskomunikowany właśnie a swoje skrajne poglądy i nieposłuszeństwo wobec Watykanu. Czy polecasz tę książkę z tego względu, że zgadzasz się z prezentowanymi przez nurt Lefebrystów ideami ? Czy tez wręcz przeciwnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 18.07.04, 13:50 lupino1 napisał: > Na pewno wiesz, że abp Lefebre został ekskomunikowany właśnie a swoje skrajne > poglądy i nieposłuszeństwo wobec Watykanu. Został ekskomunikowany za święcenia biskupie których udzielił wbrew woli Watykanu a nie za postawę życiową i głoszone idee. Zresztą fakt ekskomuniki jest również dyskusyjny w kontekście prawa kanonicznego. > Czy polecasz tę książkę z tego względu, że zgadzasz się z prezentowanymi przez > nurt Lefebrystów ideami ? > Czy tez wręcz przeciwnie ? Zgadzam się z niektórymyi tezami - tym bardziej że tezy które głoszą mają poparcie w oficjalnych dokumentach Kościoła Rzymsko-Katolickiego, co i sam Lefebvere akcentuje. Całość natomiast to doskonały materiał do przemyśleń. L. Odpowiedz Link Zgłoś
anya6 Alchemik - Paulo Coelho 24.02.04, 17:04 Alchemik - i sama sie zastanawiam dlaczego tak pozno :>> polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Gabriele Amorth - Wyznania egzorcysty. 25.02.04, 13:03 Świetne! Polecam szczególnie katolikom. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 15:42 Stanisław Dygat "Rozmyślania przy goleniu" Niezłe felietony napisane z fajnym humorem :) "W poszukiwaniu straconego czasu - W stronę Swanna" Prousta - chyba raczej dla fanów klasyki literatury. Ciekawie napisane, ale momentami nieco nudzi (przynajmniej mnie ;)) Roman Ingarden - Książeczka o człowieku O naturze czasu, o naturze i kulturze (polecam) i odpowiedzialności. Dramaty Becketta - trudne ale się opłaca :) Odpowiedz Link Zgłoś
anya6 "czuwanie" John Grisham 26.02.04, 17:25 Kolejny bestseler w jego wydaniu, moze nieco nudniejszy niz "Rapotr Pelikana" czy "Firma" ale moze wciagnac! szczegolnie polecam fanom sportu - glownie futbol amerykanski. Opowiada o couchu ktory jest zywa legenda:) Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 03.03.04, 23:13 GRANICA - Zofii Nałkowskiej.... hmmm... burzy wszystkie ówczesne schematy pisania... troche skomplikowanie sie zaczyna, ale potem sie troche rozkreca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:33 Rozprawa o metodzie - Descartes (cogito ergo sum ;)) Kołakowski - Jak być konserwatywno-liberalnym socjalistą? (okazuje się, że bardzo prosto) Żeleński Boy - Obiad literacki (niezwykle zabawny zbiór anegdot z drugiej polowy XIX wieku, z Francji; obyczaje, snobizmy, i tak dalej...) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 13.03.04, 21:00 manual do WinCC Odpowiedz Link Zgłoś
loggic E.S.Pollok - Legendy.... 13.03.04, 21:09 Ewald Stefan Pollok - Legendy manipulacje kłamstaw Rzecz traktuje o "prawdach" wypisywanych przez profesora Uniwersytetu Opolskiego na temat Śląska. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 17:07 "Mini wykłady o maksi sprawach" (część pierwsza) Kołakowskiego. Jest w bibliotece miejskiej (a raczej będzie w środę, jak oddam ;)). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gambaro Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 24.03.04, 17:44 "Miasto utrapienia" Jerzego Pilcha. Synek z Wisły nie trzyma się świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gambaro Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 24.03.04, 17:45 Pilch jest świetny znaczy sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:57 Przeczytałem "Miasto..." i jestem lekko zawiedziony. Inne pozycje Pilcha podobały mi się nieco bardziej. Wolałbym żeby książka nie kończyła się na zwierzeniach puszczalskiej panny... to naprawdę nie jest tak interesujące :/ Rozdział z muzykiem rockowym na przykład też mnie dość znudził. Ale były również - żeby nie bylo że wybrzydzam - fajne momenty. Ogólnie można przeczytać, ale niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 09:50 Stefan Garczyński - Sztuka myśli i słowa (pozycja idealna dla maturzystów ;)) Bohumil Hrabal - Czuły barbarzyńca (przyjemna książka na jeden wieczór, autora przedstawiać nie trzeba) Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos TANGO 06.04.04, 09:53 Sławomira Mrożka... kiedys tez rysowal rysunki do GW, teraz chyba do diennika zach. fajne te rysuneczki... takie życiowe.... a Tango warto przeczytac i zastanowic sie trocha komu te tytuowe Tango dajemy prowadzic... kto nam dyktuje warunki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:59 Tango jest ekstra :) W ogóle można zobaczyc sztukę w Teatrze Śląskim w reżyserii Piotra Bajona. Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: TANGO 19.04.04, 19:43 Gość portalu: Karol napisał(a): > Tango jest ekstra :) W ogóle można zobaczyc sztukę w Teatrze Śląskim w >reżyseri i Piotra Bajona. a czy ten teatr nie jest przypadkiem w s.o.s.nowcu?? w takim wypadku pisz ze teatr zwany Śląskim.... to taka mala dygresja.... ale zeczywiscie Tango jest niezle.... na czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:25 > a czy ten teatr nie jest przypadkiem w s.o.s.nowcu?? w takim wypadku > pisz ze teatr zwany Śląskim.... > to taka mala dygresja.... Za cholerę nie mogę dojść, o co ci chodzi...??! Jaki Sosnowiec? Przecież jasno piszę, że Teatr Śląski. W Sosnowcu jest Teatr Zagłębia... Nie wiem, kurka, o co biega... Ewentualnie możesz sprawdzić sobie w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:24 Oczywiście w reż. Filipa Bajona. Za pomyłkę przepaszam. Odpowiedz Link Zgłoś
artektg Co z tą Polską ? Tomasza Lisa 06.04.04, 15:57 Polecam ! Pięknie się czyta ten jakże prawdziwy reportaż <program wyborczy ?> o Polsce :) Znakomite spostrzeżenia, świetne pomysły ! Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: Co z tą Polską ? Tomasza Lisa 19.04.04, 19:43 slyszalem reklame w radiu o tej ksiazce, ale nie mam zamiaru jej jak narazie kupować... bo słowem... są lepsze książki..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 19:27 Czwarty tom "W poszukiwaniu straconego czasu" - Sodoma i Gomora. Swego czasu książka bulwersowała opinię publiczną tematyką ;) Jendak czasy się zmieniają... No, ale (kolejny truizm;)) ludzie nie zmieniaja się wcale. Humor Prousta rownież nieźle się trzyma. Polecam od pierwszego tomu, choć łatwe to do czytania nie jest, szczególnie na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Dżuma 28.04.04, 21:57 pokazuje jak czlowiek reaguje na zło... jak sie zmienia... fajna :) Odpowiedz Link Zgłoś