Dodaj do ulubionych

Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście ?

• Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 12:25
      Witkacy - Nienasycenie
      Ciężka to była dla mnie momentami książka, ale bardzo dobra :) Raczej dla ludzi o lekko zdziwaczałej psychice, hehe ;) Przydaje się znajomość podstawowych terminów filozoficznych.
      A do czytania "zmusiło" mnie filmowe "Nienasycenie" z Pazurą - nie chciałem oglądać przed przeczytaniem książki. Może ktoś już widział?
    • loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 03.01.04, 13:05
      Lem - Powrót z gwiazd.
      Bardzo dobra książka z podtekstami politycznymi. Zasługuje na uznanie,
      szczególnie dzięki temu, że wymyślone tam rzeczy - choć obecnie już oklepane w
      filmach i książkach - były prekursorami, dawały nowe spojrzenie na niektóre
      aspekty. 1960 rok, widać jak wizje Lema mocno odcisnęły się na całym gatunku.
      Klasyka!
      L.
    • anya6 Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 06.01.04, 21:44
      ja ostatnio przeczytalam tez Dobraczynskiego "Doścignięty" - super a teraz
      czytam "Niebiańskią przepowiednie" Redfielda:)
    • drcarlos Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 07.01.04, 17:58
      Hanna Kral - "Zdążyć przed Panem Bogiem" i no cóż.... kto nie czytoł ten nie wie
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 22:26
      Czytałem nieźle reklamowany zbiór esejów "O literaturze" Umberto Eco, ale nie skończyłem... Za "ciężkie" jak dla mnie. Zbyt dużo odniesień do włoskiej literatury. Raczej tylko dla wtajemniczonych ;)
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 11:03
      "Azyl polityczny" Andrzej Brycht, czyli jak będąc pisarzem uciec z kraju i otrzymać azyl w jednym z państw Europy :) Mnóstwo anegdot o znanych pisarzach, paryskiej "Kulturze", dużo gorzkich słów o Polakach, ukladach, etc. Myślę że warto :)
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 15:31
      "Pożegnanie jesieni" Witkacego. "Powieść metafizyczna" - jak twierdzi sam autor. Nieco perwersyjna, przesiąknięta teoriami Froyda. Nie polecam ludziom konserwatywnym i miłośnikom dosłownego piękna w literaturze ;)

Przypomnialo mi się, gdy spojrzałem na treść posta kija_w_mrowisko. Witkacy popelnil samobójstwo wlaśnie 17 września 1939... ale najpierw trza przeczytać, by zrozumieć :)
    • Gość: M@ŁA Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.powernet.com.pl 05.02.04, 13:10
      ja ostatnio przeczytalam super ksiazke "Pamietnik ksiezniczki 4,5" (4 i jedna
      druga).Jest to kolejna czesc seri, ktorej bohaterka jest nastolatka, ktora
      calkiem niedawno dowiedziala sie, ze jest ksiezniczka.Na podstawie pierwszej
      czesci jej przygod powstal film "Pamietnik ksiezniczki".Bardzo fajna
      ksiazka.Polecam goraco...pa!
    • anya6 Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 23.02.04, 18:56
      Wkońcu skończyłam ta przepowiednie troche mi to trwalo:> tera zalchemika
      czytam:>
    • loggic Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 24.02.04, 07:51
      Mocne. Oczywiście książka stricte tematyczna i jedynie dla zainteresowanych,
      ale dużo materiałów do przemyśleń. Tak, polecam!
      L.
      • lupino1 Re: Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 06.04.04, 15:31
        loggic napisał:

> Mocne. Oczywiście książka stricte tematyczna i jedynie dla zainteresowanych,
        > ale dużo materiałów do przemyśleń. Tak, polecam!
        > L.
        >
        Na pewno wiesz, że abp Lefebre został ekskomunikowany właśnie a swoje skrajne
        poglądy i nieposłuszeństwo wobec Watykanu.
        Czy polecasz tę książkę z tego względu, że zgadzasz się z prezentowanymi przez
        nurt Lefebrystów ideami ?
        Czy tez wręcz przeciwnie ?
        • loggic Re: Abp Marcel Lefebvre - Przeciw herezjom 18.07.04, 13:50
          lupino1 napisał:

> Na pewno wiesz, że abp Lefebre został ekskomunikowany właśnie a swoje skrajne
          > poglądy i nieposłuszeństwo wobec Watykanu.

Został ekskomunikowany za święcenia biskupie których udzielił wbrew woli
          Watykanu a nie za postawę życiową i głoszone idee.
          Zresztą fakt ekskomuniki jest również dyskusyjny w kontekście prawa
          kanonicznego.

> Czy polecasz tę książkę z tego względu, że zgadzasz się z prezentowanymi
          przez
          > nurt Lefebrystów ideami ?
          > Czy tez wręcz przeciwnie ?

Zgadzam się z niektórymyi tezami - tym bardziej że tezy które głoszą mają
          poparcie w oficjalnych dokumentach Kościoła Rzymsko-Katolickiego, co i sam
          Lefebvere akcentuje.
          Całość natomiast to doskonały materiał do przemyśleń.
          L.
    • anya6 Alchemik - Paulo Coelho 24.02.04, 17:04
      Alchemik - i sama sie zastanawiam dlaczego tak pozno :>>
      polecam:)
    • loggic Gabriele Amorth - Wyznania egzorcysty. 25.02.04, 13:03
      Świetne! Polecam szczególnie katolikom.
      L.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 15:42
      Stanisław Dygat "Rozmyślania przy goleniu"
      Niezłe felietony napisane z fajnym humorem :)

"W poszukiwaniu straconego czasu - W stronę Swanna" Prousta - chyba raczej dla fanów klasyki literatury. Ciekawie napisane, ale momentami nieco nudzi (przynajmniej mnie ;))

Roman Ingarden - Książeczka o człowieku
      O naturze czasu, o naturze i kulturze (polecam) i odpowiedzialności.

Dramaty Becketta - trudne ale się opłaca :)
    • anya6 "czuwanie" John Grisham 26.02.04, 17:25
      Kolejny bestseler w jego wydaniu, moze nieco nudniejszy niz "Rapotr Pelikana"
      czy "Firma" ale moze wciagnac! szczegolnie polecam fanom sportu - glownie
      futbol amerykanski. Opowiada o couchu ktory jest zywa legenda:)
    • drcarlos Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 03.03.04, 23:13
      GRANICA - Zofii Nałkowskiej.... hmmm... burzy wszystkie ówczesne schematy
      pisania... troche skomplikowanie sie zaczyna, ale potem sie troche rozkreca...
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:33
      Rozprawa o metodzie - Descartes (cogito ergo sum ;))
      Kołakowski - Jak być konserwatywno-liberalnym socjalistą? (okazuje się, że bardzo prosto)
      Żeleński Boy - Obiad literacki (niezwykle zabawny zbiór anegdot z drugiej polowy XIX wieku, z Francji; obyczaje, snobizmy, i tak dalej...)
    • dr_scott Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 13.03.04, 21:00
      manual do WinCC
    • loggic E.S.Pollok - Legendy.... 13.03.04, 21:09
      Ewald Stefan Pollok - Legendy manipulacje kłamstaw

Rzecz traktuje o "prawdach" wypisywanych przez profesora Uniwersytetu
      Opolskiego na temat Śląska.
      L.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 17:07
      "Mini wykłady o maksi sprawach" (część pierwsza) Kołakowskiego.
      Jest w bibliotece miejskiej (a raczej będzie w środę, jak oddam ;)). Polecam.

• gambaro Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 24.03.04, 17:44
      "Miasto utrapienia" Jerzego Pilcha. Synek z Wisły nie trzyma się świetnie!
      • gambaro Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 24.03.04, 17:45
        Pilch jest świetny znaczy sie!!!
        • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:57
          Przeczytałem "Miasto..." i jestem lekko zawiedziony. Inne pozycje Pilcha podobały mi się nieco bardziej. Wolałbym żeby książka nie kończyła się na zwierzeniach puszczalskiej panny... to naprawdę nie jest tak interesujące :/ Rozdział z muzykiem rockowym na przykład też mnie dość znudził.
          Ale były również - żeby nie bylo że wybrzydzam - fajne momenty.
          Ogólnie można przeczytać, ale niekoniecznie.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 09:50
      Stefan Garczyński - Sztuka myśli i słowa (pozycja idealna dla maturzystów ;))
      Bohumil Hrabal - Czuły barbarzyńca (przyjemna książka na jeden wieczór, autora przedstawiać nie trzeba)
    • drcarlos TANGO 06.04.04, 09:53
      Sławomira Mrożka... kiedys tez rysowal rysunki do GW, teraz chyba do diennika
      zach. fajne te rysuneczki... takie życiowe....

a Tango warto przeczytac i zastanowic sie trocha komu te tytuowe Tango dajemy
      prowadzic... kto nam dyktuje warunki....
      • Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:59
        Tango jest ekstra :) W ogóle można zobaczyc sztukę w Teatrze Śląskim w reżyserii Piotra Bajona.
        • drcarlos Re: TANGO 19.04.04, 19:43
          Gość portalu: Karol napisał(a):

> Tango jest ekstra :) W ogóle można zobaczyc sztukę w Teatrze Śląskim w
          >reżyseri i Piotra Bajona.

a czy ten teatr nie jest przypadkiem w s.o.s.nowcu?? w takim wypadku
          pisz ze teatr zwany Śląskim....
          to taka mala dygresja.... ale zeczywiscie Tango jest niezle.... na czasie...
          • Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:25
            > a czy ten teatr nie jest przypadkiem w s.o.s.nowcu?? w takim wypadku
            > pisz ze teatr zwany Śląskim....
            > to taka mala dygresja....

Za cholerę nie mogę dojść, o co ci chodzi...??! Jaki Sosnowiec? Przecież jasno piszę, że Teatr Śląski. W Sosnowcu jest Teatr Zagłębia... Nie wiem, kurka, o co biega... Ewentualnie możesz sprawdzić sobie w Internecie.

• Gość: Karol Re: TANGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:24
          Oczywiście w reż. Filipa Bajona. Za pomyłkę przepaszam.
    • artektg Co z tą Polską ? Tomasza Lisa 06.04.04, 15:57
      Polecam ! Pięknie się czyta ten jakże prawdziwy reportaż <program wyborczy ?> o
      Polsce :)

Znakomite spostrzeżenia, świetne pomysły !
      • drcarlos Re: Co z tą Polską ? Tomasza Lisa 19.04.04, 19:43
        slyszalem reklame w radiu o tej ksiazce, ale nie mam zamiaru jej jak narazie
        kupować... bo słowem... są lepsze książki.....
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 19:27
      Czwarty tom "W poszukiwaniu straconego czasu" - Sodoma i Gomora. Swego czasu książka bulwersowała opinię publiczną tematyką ;) Jendak czasy się zmieniają... No, ale (kolejny truizm;)) ludzie nie zmieniaja się wcale. Humor Prousta rownież nieźle się trzyma. Polecam od pierwszego tomu, choć łatwe to do czytania nie jest, szczególnie na początku.

• drcarlos Dżuma 28.04.04, 21:57
      pokazuje jak czlowiek reaguje na zło... jak sie zmienia... fajna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka