Gość: gosia IP: *.stk.vectranet.pl 20.10.08, 18:35 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,5828245,Tarnogorski_teatr_jezdzi_mercedesem_Lema.html zapowiada sie ciekawie; czekamy na premiere Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marko Re: LEMoniada Teatru ZL IP: 155.158.89.* 22.10.08, 14:19 W tym tekscie przeciez jest napisane, ze 11 listopada. Swoja droga niezle - na pierwszej stronie Wyborczej. Jak zwykle - wysoki, inny poziom. Ze spektaklem pewnie bedzie podobnie, a w tej wiosce malo kto zrozumie i bedzie chodzil na nedzne kabarety i inne obchody-odchody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoroastr Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 16:55 zrób ludziom listę na co mają chodzić a na co nie, bo bez twojej bezcennej rady pogubią się jak we mgle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: LEMoniada Teatru ZL IP: 83.1.64.* 22.10.08, 17:01 i na gwarki-smarki też? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
tck-alicja Re: LEMoniada Teatru ZL 22.10.08, 21:40 Premiera "LEMoniady" odbędzie się w Tarnogórskim Centrum Kultury 11 listopada. Tego dnia sztuka będzie wystawiana dwukrotnie, o godz. 18 i o 20. Wstęp na premier jest bezpłatny, ale liczba miejsc będzie ograniczona, więc obowiązują wejściówki. Będą one dostępne w recepcji TCK na tydzień przed premierą. "LEMoniada" podobnie jak wcześniej "Piaskownica" jest przedstawieniem oglądanym ze sceny, a tam, na scenie, mieści się góra 40 widzów. Po raz drugi spektakl będzie wystawiany w TCK 23 listopada, również o 18 i 20. Tym razem będzie to impreza biletowana. Bilety w cenie 10 zł można będzie kupić w TCK na tydzień przed spektaklem. Liczba miejsc taka sama jak na premierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstabl Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 09:43 Znając życie znowu organizacja w TCK zawiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.stk.vectranet.pl 24.10.08, 01:50 wlasnie, niestety TCK nie bierze wzoru z tego teatru; teatr Ewy W. jest juz w XXI wieku a tck dalej w latach gierka; ale coz, na tej prowincji wiele kuleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 10:07 A ja widzę,że pani Ewie woda sodowa uderzyła bardzo do głowy. Przestała poznawać ludzi na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarka Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.stk.vectranet.pl 25.10.08, 03:48 a może Pan przestawał poznawać na ulicy ludzi? a zresztą o co chodzi? to takie pretensjonalne... fe a zresztą to nawet ma jakąś dawkę wyobraźni poznawać naokoło inny świat... nieznany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielonek Do jaguarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 16:58 Poznawanie nieznanych światów to domena alkoholików. Pani reżyser ma problemy podobne do moich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarka Re: Do jaguarki IP: *.stk.vectranet.pl 26.10.08, 01:01 nie jestem pania rezyser, pytalem retorycznie... masz chyba rozdwojenie wirtualnej jazni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarka Re: Do jaguarki IP: *.stk.vectranet.pl 26.10.08, 01:20 bie jestem Panią rezyser, nie znam jej nawet. Pytanie, ktore zadalam bylo retoryczne. chodzilo mi raczej o takie zwykle zwykłe, osobiste przyzwyczajenia, drobnostki. takie fe ;0 pozdrawiam kielonka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tck-alicja Re: LEMoniada Teatru ZL 24.10.08, 11:07 Gość portalu: czeko napisał(a): > wlasnie, niestety TCK nie bierze wzoru z tego teatru; teatr Ewy W. > jest juz w XXI wieku a tck dalej w latach gierka; ale coz, na tej > prowincji wiele kuleje... Myślę, że ta wypowiedź wynika z niewiedzy. Chcę zatem kilka rzeczy wyjasnić. Po pierwsze - od 1998 roku, czyli od chwili powstania Tarnogórskiego Centrum Kultury, przez ponad 10 lat, pani Ewa Wyskoczyl, reżyser Teatru za Lustrem, pracowała w TCK na stanowisku głównego instruktora. Kierowała działem artystycznym, wszystkimi instruktorami, zatem tworzyła w TCK nie tylko teatr, ale odpowiadała za całokształt działalności artystycznej placówki. A Teatr za Lustrem od początku istnienia TCK był częścią tej instytucji. Działał - i nadal działa - w strukturze organizacyjnej TCK, jego działalność jest finansowana przez TCK, a w przygotowywanie, obsługę i rozliczanie finansowe poszczególnych wydarzeń teatralnych zaangażowani są pracownicy TCK. Od 1 pażdziernika tego roku sytuacja zmieniła się o tyle, że Teatr za Lustrem stał się wydzieloną komórką organizacyjną TCK, ale nadal jest częścią jego struktury - i nadal jest finansowany przez TCK. Pani Ewa Wyskoczyl nie jest już głównym instruktorem TCK, lecz nadal pracuje w tej instytucji, na stanowisku głównego specjalisty ds. teatralnych. Oczywiście pod względem artystycznym teatr ZL jest w pełni niezależny. Natomiast pod względem organizacyjnym i finansowym - od 1998 roku jest częścią TCK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 22:18 A na mnie jakoś te amatorskie teatry dobrze wpływają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarka Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.stk.vectranet.pl 26.10.08, 01:23 nie jestem Panią rezyser, nie znam jej nawet. Pytanie, ktore zadalam bylo retoryczne. chodzilo mi raczej o takie zwykle zwykłe, osobiste przyzwyczajenia, drobnostki. takie fe ;0 pozdrawiam kielonka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarka Re: LEMoniada Teatru ZL IP: *.stk.vectranet.pl 26.10.08, 01:28 hej otto, na mnie wszystko w tym miescie dobrze wplywa co jest inne np. wyobrazilam sobie gdyby tu byly inne zespoly niz bluesowe i pop, takie bardziej w konwencji bristol czy manchesteru wiec ten teatr jest ok przynajmniej kolesie (i przepraszam..., kolesianki) mysla zachodnio a to jest tutaj zle widziane - ze nie ta orientacja, ze nie te poglady, ze to miasto ma bys slaskie i tak dalej czyli wiocha ogólnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student oj jaguarka IP: *.stk.vectranet.pl 26.10.08, 07:08 ale będziesz dzisiaj miała kaca Odpowiedz Link Zgłoś
messalina_only Re: oj jaguarka 26.10.08, 21:54 Lubię teatr,nie znoszę amatorszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: oj jaguarka IP: 155.158.89.* 27.10.08, 13:29 ja tez nie znosze; dlatego ciesze sie ze jest w TG taki teatr jak ZL, z ktorym wspolpracuja naprawde swietni ludzie: Łukasz Blazeejewski to przeciez scenograf Teatru Starego czy Tomasz Wygoda (w Lepszych) to choreograf Trelińskiehgo, a poza tym jeszcze nie zmanierowani "teatralnoscia" aktorzy szkoda tylko ze nie ma tu publicznosci, ktora czyta nowe jezyki teatru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za bzdura Re: oj jaguarka IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.08, 14:10 na każdej premierze za lustrem jest pełna sala i na każdym spektaklu też. już nie rób z tarnogórzan takich debili. to samo zresztą się działo kiedy wystawiały tu spektakle plenerowe znane teatry - przyszły dosłownie tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania b Re: oj jaguarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:15 Mam w du...nowe języki teatru,teatr ma być dobry,bez bufonady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: oj jaguarka IP: 155.158.89.* 27.10.08, 15:41 co to znaczy dobry? bo w tych ktyteriach rozumiem ze caly nowy teatr: klata, zadara, ztezrpka to zly heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beno Re: oj jaguarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:36 To nie jest forum teatrologów.Nie musisz się popisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: oj jaguarka IP: 155.158.89.* 27.10.08, 16:56 nie popisuje sie ale ktos pytal czy zly czy dobry to pytam w jakich kryteriach; ja lubie teatr ZL a wymienieni wczesniej rezyserzy sa jakimis koncepcjami i punktem odniesienia, moglbym wymienic jeszcze kilku np. Pollesch, hehe inaczej trudno do czegos dojsc pozdrawiam ;) PS. swoja droga z tych powodow Ewa Wyskoczyl zaczyna cykl teatralny workshop" poswiecony jezykowi nowego teatru; gdzie ma byc o warlikowskim, klacie itd. nieczesto nawet na teatrologii goszcza takie tuzy jakie zapowiada, wiec droga jest chyba sluszna, moze jakies srodowisko i rozumienie nowego teatru sie zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielonek Re: oj jaguarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 22:29 Pani reżyser lubi się napić,prawda.I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoz Re: oj jaguarka IP: *.versanet.de 30.10.08, 01:56 tyle tu tych glupich zarzutow, zadrosci lokalnej; jak na pani rezyser wyjedzie wszysscy beda pisac ze wyjechala bo to dziura, jak zostanie beda pisac ze i tak sie nic nie dzieje a tu prosze - najwazniejszy portal teatralny pisze wlasnie: "Tarnowskie Góry. Teatralny workshop u Ewy Wyskoczyl" www.e-teatr.pl/pl/artykuly/61458.html ktos wie jak bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoz Re: oj jaguarka IP: *.versanet.de 30.10.08, 02:00 albo to: www.e-teatr.pl/pl/artykuly/52631.html pojawilo sie w glownym dzienniku z iloma tarnogorzanami byl tam wywiad? i wszedzie sie pojawia TG, nie potrafi to miasto wykorzystac dobre kultury wysokiej; kiedy tu mieszkalem tez nie potrafilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: oj jaguarka IP: *.stk.vectranet.pl 01.11.08, 01:29 i tak trzymać Ewa dzieki krzysiu szkoda ze to miasto nie widzi/nie potrafi wykorzystac tego potencjalu dzieki za spotkanie o warlikowskim Pani Ewo, moze kiedys bedzie tu bardziej europejsko :) pa Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Jest nieźle. 01.11.08, 11:27 Europejsko już jest.Wielu ludzi żuje gumę,nosi spodnie z krokiem w kolanach i obficie spluwa na trotuary. Jest lepiej niż europejsko,jest amerykańsko! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: Jest nieźle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 23:20 Pani w kasie TCK wydaje wejściówki nie na Lemo..tylko na Etitotoronto.Co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
tck-alicja Re: Jest nieźle. 06.11.08, 10:54 To jest ten sam spektakl, pod zmienionym tytułem. Decyzję o zmianie tytułu na "etitotorto" podjęła pani Ewa Wyskoczyl, autorka scenariusza i reżyser Teatru ZL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Jest nieźle. IP: 83.1.64.* 06.11.08, 18:47 są jeszcze wejściówki na 11go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:56 Pani reżyser jest niezwykle"oryginalna"Może zmieni w ostatniej chwili kolejny raz tytuł,a może nawet miejsce spektaklu. Czego się nie robi aby być niezwykłym. To żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.stk.vectranet.pl 07.11.08, 10:49 a tu wywiad z Ewą Wyskoczyl: www.silesiakultura.pl/aktualnosci_det.php?id=1854 hm,czekamy na spektakl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
messalina_only Re: Jest nieźle,jest fatalnie 07.11.08, 10:56 Wywiad nie wyjaśnia zmiany tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.stk.vectranet.pl 07.11.08, 10:59 czy tytul ma mowic o czym jest spektakl? to troche stereotypowe roszczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teatr ZL Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 19:53 Witamy, nie wiedzielismy nawet, ze troche glosow na forum rozmawia na temat jeszcze powstajacego spektaklu; zarowno przychylnym jak i nieprzychylnym dziekujemy; niestety zadnym stronom nie bedziemy odpisywac - jestesmy w tej chwili pochlonieci swoja praca nad spektaklem co w trudnych warunkach przysparza o wiele wiecej pracy niz w innych konstelacjach planetarnych ;) a tytuł ETITOTORTO ? to po prostu wymyslona przez nas nazwa planety o ktorej mowa w spektaklu, choc to moze byc kazde inne miejsce: TG, New York, Łódź, księżyc, Amithy ;), LA i co kto jeszcze sobie wymysli i potrzebuje bo Etitotorto jest tylko miejscem, w ktorym wydarza sie cos (niezawsze dobrego) ! to cos nas interesuje i to co pomiedzy czy tytul jest najważniejszy ? nie wydaje nam sie; tym bardziej dopoki wszystko sie zmienia ... pozdrawiamy ;) zespół Teatru ZL Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Jest nieźle,jest fatalnie 07.11.08, 23:09 Kolektywne podpisywanie czegokolwiek jest dziwne. Czy zespół teatru to też woźny TCK? 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2+1 Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 10:11 Jak sam zauważasz reżyser jest oryginalna i dlatego potrafi stworzyć coś niebanalnego, nie potrzebującego reklamy. Żenujący są ludzie, którym poprzewracało się w głowach myślą, że są artystami i pchają się wszedzie. Polurność można sobie i innnym wmówić bębniąc wszedzie o sobie. Aby być niezwykłym trzba być oryginalnym i mieć talent. Może jesteś jednym z nich, że krytkujesz to, co jest na dobrym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Jest nieźle,jest fatalnie 08.11.08, 13:19 W przypadku teatru ZL nie wyrażam krytycznego zdania. Nie podoba mi się jedynie zbiorowy podpis,wszyscy to nikt. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2+1 Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 14:21 sorry - to było do "krytyka" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: 83.1.64.* 09.11.08, 12:52 to co z tymi wejściówkami? ;> A w ogóle, brawo pracownikom TCK za czarny PR: bo inaczej niż głupotą, chyba nie można nazwać akcji zamalowywania WSZYSTKICH kulturów tck flamastrem? nie wiem, czy im się tam nudzi, czy co, ale jak dla mnie "lemoniada" jest lepszym tytułem niż ta ete coś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY2 Re: Jest nieźle,jest fatalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:08 Widziałem na dworcu PKM plakat reklamujący ten spektakl. Bardzo słaby,mało sugestywny i czytelny.W okolicy nie ma plastyków z prawdziwego zdarzenia?Szkoda pieniędzy na takie byle co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Jest nieźle IP: *.stk.vectranet.pl 09.11.08, 23:50 tez widzialam ten plakat; uwazam ze jest po prostu wysmakowany - to nie afisz (sugestywnosc etc.) ale plakat z klimatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY2 Re: Jest nieźle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 16:56 Pągowski to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś