Dodaj do ulubionych

jajecznica

26.11.11, 20:39
Po dzisiejszym sniadaniu w hotelu i obserwacji różnych taktyk naszły mnie wątpliwości - jak się kulturalnie je jajecznicę? do jajecznicy był bekon wysmazony w plasterkach.
Nożem i widelcem? Najpierw pokroic bekon, jajecznice widelcem a w drugiej ręce pieczywo? Pomagać sobie pieczywem - czy to grzech?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: jajecznica 26.11.11, 20:58
      sama jemy widelcem, mozna pomagac sobie chlebem
      bekon na chrupko nozem i widelcem,
      • malcriada bekon na chrupko palcami, niewysmażony nożem i wid 04.01.12, 17:14
        ...elcem.
        • bene_gesserit Re: bekon na chrupko palcami, niewysmażony nożem 04.01.12, 23:43
          Wlasnie nie - bekon nozem i widelcem, a jajecznice paluchami.
          • malcriada Re: bekon na chrupko palcami, niewysmażony nożem 08.01.12, 01:15
            teraz trzeba sie smiac?
            • bene_gesserit Re: bekon na chrupko palcami, niewysmażony nożem 08.01.12, 20:26
              Nie, przewidziana reakcja w twoim przypadku to przytlumiony, pensjonarski chichocik albo homerycki ryk. Smiech akurat nie wchodzi w grę.
      • pavvka Re: jajecznica 04.01.12, 17:22
        roseanne napisała:

> sama jemy widelcem, mozna pomagac sobie chlebem

Nie przytoczę konkretnego źródła, ale wg moich informacji, zgodnie z zasadami jajecznicę należy jeść łyżeczką.
        • bene_gesserit Re: jajecznica 04.01.12, 23:45
          To chyba zalezy od konsystencji. W wielu hotelach zamiast jajecznicy podaja isotnie taka jajecznice w postaci brei ze skrzepami (sorry, ale to wierny opis), i byc moze to nalezaloby jesc lyzeczka, jesli nie chce sie miec poplamionego gorsu. Ale np taka well done, bez glutow? Nie da sie lyzeczką, nawet technicznie byloby to trudne.
          • beata_ Re: jajecznica 05.01.12, 02:11
            A tu się nie do końca zgodzę smile
            Ja robię np. jajecznicę bez glutów, ale z półpłynnym żółtkiem... i do tego łyżeczka sprawdza się bardzo dobrze. Nie da się najlepszego (zółtka) wujeść widelcem smile

Jak mi się czasem nie uda i jajecznica jest skawalona prawie na sztywno, to łyżeczka z kolei odpada - sprawdzi sie widelec.

ps
            mówię o jajecznicy domowej, nigdzie poza domem nie dostałam takiej, jaką lubię...

pps
            "instytucji" bekonu podsmażanego osobno (obojętne - na chrupko czy nie) nie stosuję... akurat to mi nie podeszło
          • pavvka Re: jajecznica 05.01.12, 10:52
            bene_gesserit napisała:

> Ale np taka well done, bez glutow? Nie da sie lyzeczką, nawet technicznie b
            > yloby to trudne.

Ja się z tą łyżeczką aż tak bardzo nie upieram, ale nie rozumiem na czym polega ta trudność. Nawet najlepiej wysmażona jajecznica jest na tyle miękka, że łyżeczką łatwo się ją kroi i nabiera po kawałku. Na pewno jest to łatwiejsze niż z niektórymi twardymi ciastami, do których standardowo podaje się łyżeczki.
            • frattini Re: jajecznica 05.01.12, 13:45
              pavvka napisał:
              > Na pewno jest to łatwiejsze niż z niektórymi twardymi ciastami, do których standardowo podaje się łyżeczki.

Może właśnie o to chodzi, że wielu ludziom łyżeczka kojarzy się z przyborem do jedzenia ciast, do nakładania cukru czy miodu, do lodów itd. Słowem, do deserów. Jajecznica zupełnie nie popada pod tą kategorię. Oczywiście nie twierdzę, że tak jest z punktu widzenia SV, ale sam nigdy bym nie użył łyżeczki do jajecznicy, sama myśl wydaje mi się dziwna..
              • beata_ Re: jajecznica 05.01.12, 21:47
                "Szczególny" przypadek użycia łyżeczki do jajecznicy smile

forum.gazeta.pl/forum/w,10226,131044511,132088393,Re_jajecznica.html
              • majaa Re: jajecznica 09.01.12, 12:35
                frattini napisał:

Oczywiście nie twierdzę, że
                > tak jest z punktu widzenia SV, ale sam nigdy bym nie użył łyżeczki do jajecznic
                > y, sama myśl wydaje mi się dziwna..

I dobrze Ci się wydaje, jajecznicę je się widelcem, bez względu na konsystencję.
            • squirrel9 do ciast nie podaje się łyżeczek ... 05.01.12, 21:53
              ... podaje się widelczyki smile
      • matylda1001 Re: jajecznica 06.01.12, 00:45
        Nie nalezy odgryzać kęsów z całej kromki ale odrywac małe kawałki ręką i wkładać do ust. Proste wtedy, gdy chleb nie jest smarowany.
        • minniemouse Re: jajecznica 06.01.12, 01:17
          ""Nie nalezy odgryzać kęsów z całej kromki ale odrywac małe kawałki ręką i wkładać do ust. Proste wtedy, gdy chleb nie jest smarowany. """

A gdy jest ? smile

Minnie
          • matylda1001 Re: jajecznica 06.01.12, 14:43
            minniemouse napisała:

> A gdy jest ? smile

Wtedy jest problemsmile
            No własnie nie wiem, może w bardzo eleganckim świecie nie smarują chleba masłem? może smaruja tylko do kanapeczek, ale te nie grożą pobrudzeniem, bo zawsze sa na jeden kęs.
            • minniemouse Re: jajecznica 07.01.12, 01:23
              """> Wtedy jest problemsmile
              > No własnie nie wiem, może w bardzo eleganckim świecie nie smarują chleba masłem
              > ? może smaruja tylko do kanapeczek, ale te nie grożą pobrudzeniem, bo zawsze sa
              > na jeden kęs."""

Gdzies kiedys czytalam, ale juz nie pamietam czy to byl system europejski czy amerykanski
              bo one troche sie roznia
              ze wtedy odrywamy kawalek pieczywa i ten kawalek tylko smarujemy maslem
              i tak w kolko w czasie posilku.

To w sumie ma sens - chodzi chyba o to zeby nie nie brudzic sie tluszczem przy odgryzaniu,
              i nadal elegancko wkladac male kawalki pieczywa do ust VS wykrzywianie sie podczas odgryzania i odyrywania calego kawalka pieczywa. ale to juz tylko moj domysl.

Minnie
              • matylda1001 Re: jajecznica 07.01.12, 02:05
                minniemouse napisała:

>Gdzies kiedys czytalam, ale juz nie pamietam czy to byl system europejski czy amerykanski
                bo one troche sie roznia ze wtedy odrywamy kawalek pieczywa i ten kawalek tylko smarujemy maslem i tak w kolko w czasie posilku.<

Może cos w tym jest, bo w trakcie pisania o tych kanapeczkach taka mysl przeleciała mi przez głowę. Może to intuicja, a może tez gdzies słyszałam.
                Kiedyś na przyklad Jolanta Kwaśniewska mówiła, ze w czasie wielkich przyjęć, owoce na stole stanowią raczej dekoracje a nie jedzonko. Sięga sie po jedno winogronko, no, ostatecznie da się ładnie zjeśc mandarynkę, ale duże, soczyste owoce lepiej sobie darowac nawet wtedy, gdy ma sie odpowiednie przyrządysmile
                • minniemouse Re: jajecznica 07.01.12, 03:14

"""> Może cos w tym jest, bo w trakcie pisania o tych kanapeczkach taka mysl przelec
                  > iała mi przez głowę. Może to intuicja, a może tez gdzies słyszałam."""

No widzisz Matylda jak bylas blisko smile
                  znaczy zadatki na Miss Manners masz smile

Ale owszem do jedzenia owocow sa stosowne sztucce, zwykle po prostu male widelczyki i nozyki, takie jak do deseru.
                  Nigdy nie dotyka sie owoca rekami. kroi sie od pestki, nastepnie na mniejsze kawaleczki.
                  wyjatek - truskawki ktore maja zielone nasady - bierze sie je za nasady.
                  jelsi nie to do nich powinny byc podane specjalne malenkie widelczyki (ktore podobno nigdy nie sa)
                  lub mozna jesc je lyzeczka. ale ja mysle ze poniewaz w dzisiejszych czasch truskawki potrafia byc ogromne to smialo mozna widelczykiem i nozem.

Kiwi- okazuje sie ze nalezy obrac JEDNYM CIAGIEM, jak sie nie potrafi to trzeba zjesc ze skora.
                  ja mysle ze potrafilabym ukroic kawalek i po prostu odciac na talerzu skore.
                  pesti z arbuza nalezy wyskrobac nozem.

Pomarancze, grejpfruty - no to juz ryzyko, tu raczej radza nie ruszac jesli to jest ze skora
                  ale w dzisiejszych czasach podaja je czesto obrane wiec- widelczyk i noz.

to od Miss Manners ale to ang, nestety
                  news.google.com/newspapers?nid=336&dat=19941208&id=z_RLAAAAIBAJ&sjid=Ju0DAAAAIBAJ&pg=6881,4362896

Minnie
    • matylda1001 Re: jajecznica 26.11.11, 22:41
      Jeżeli na talerzu leży chociaż jeden składnik dania wymagający krojenia, to całe danie jemy za pomoca widelca i noża.
      • minniemouse Re: jajecznica 05.01.12, 03:45
        Ja nienawidze jesc jajecznicy lyzeczka, i nawet takiej polplynnej nie zjem lyzeczka za nic.
        potrafie widelcem smile

Mysle ze jezeli boczek jest podany osobno i jest bardzo kruchy, to nie wiem jak w PL ale
        w Pln Am jest to uwazane za "fiinger food" czyli zgodnie z zasadami SV je sie to palcami.
        (jesli nie jest kruchy to nozem i widelcem).

Wtedy jajecznice osobno widelcem, boczek palcami.
        jesli jajecznica jest wymieszana z boczkiem to mysle jak rozsadek podpowiada -
        w/g Matyldy, jesli potrawa wymaga noza, to jak nozem i widelcem?

""Jajka – podawane są w specjalnych kieliszkach, które podtrzymują je w odpowiedniej pozycji. Skorupkę jajka należy lekko rozbić i odciąć czubek za pomocą ostrego nożyka. Równocześnie przytrzymujemy jajko lewa ręką. Zawartość zjadamy łyżeczką. Można oczywiście usunąć skorupkę palcami, ale jest to bardziej domowy, niż elegancki sposób. Jajka na twardo podawane są najczęściej już obrane i pokrojone w plastry lub ćwiartki. Wówczas jemy je używając noża i widelca.

Do jajecznicy zawsze używamy widelca, bez względu na jej konsystencję."""
        www.nawidelcu.pl/warto-wiedziec/savoir-vivre/sztuka-jedzenia,1,1,228
        Minnie
      • bene_gesserit Re: jajecznica 05.01.12, 21:13
        Mi tam jedzenie chleba z maslem nozem i widelcem wydaje sie mocno dziwaczne i w ogole ę-ą.
        • beata_ Re: jajecznica 05.01.12, 21:49
          bene_gesserit napisała:

> Mi tam jedzenie chleba z maslem nozem i widelcem wydaje sie mocno dziwaczne i w
          > ogole ę-ą.

Hmmmmm... mnie uczono, że pieczywa nie je się nożem i widelcem
    • anaiss Re: jajecznica 05.01.12, 14:32
      Jedyna dostępna mi książka zaleca:

"[...] Jajecznicę zawsze jada się widelcem. Łyżeczki nie wypada używać nawet wtedy, gdy jajecznica ma płynną konsystencję."
      "Sztuka życia" Lady Perfect, Warszawa 1995, s. 149
      • minniemouse Re: jajecznica 05.01.12, 22:59
        """"[...] Jajecznicę zawsze jada się widelcem. Łyżeczki nie wypada używać nawet wtedy, gdy jajecznica ma płynną konsystencję.""""

To juz podalam wczesniej.

A chleb z maslem do jajecznicy je sie trzymajac go po prostu reka.

z tego wszystkiego zachcialo mi sie jajecznicy smile

Minnie
    • maly_zlosliwiec Re: jajecznica 07.01.12, 06:13
      Bardzo ciekawa dyskusja. Kolejny raz poproszę o źródła pewnych informacji.
      Według książek, które posiadam:
      a) jajecznicę oraz inne dania, np. omlet, je się widelcem.
      Gdy mamy problemy z konsystencją, można pomóc sobie pieczywem.

b) winogron nie skubie się pojedynczo, tylko odłamuje się mały kiść (odkraja) i potem z niego odrywa się owoce, już na talerzyku.
      Owoce się spożywa na wiele różnych sposobów.
      Panie mnie trochę zaskoczyły.
      Karczochy, rzodkiewki jemy palcami, skąd więc tak kategoryczne stwierdzenia ?
      • minniemouse Re: jajecznica 07.01.12, 10:12
        No ja swoje podalam?

Minnie
      • beata_ [OT] TA kiść - rodzaj żeński... 07.01.12, 14:36
        ... przepraszam, że zwracam uwagę.
        • maly_zlosliwiec Re: [OT] TA kiść - rodzaj żeński... 07.01.12, 16:26
          Nie jestem na bieżąco z językiem.
          Dziękuję za zwrócenie uwagi.
          • beata_ Re: [OT] Uffff... 07.01.12, 17:24
            ... cieszę się, że nie robisz problemu smile

Jeszcze raz przepraszam.
      • matylda1001 Re: jajecznica 07.01.12, 23:40
        maly_zlosliwiec napisała:

> Bardzo ciekawa dyskusja. Kolejny raz poproszę o źródła pewnych informacji.<

Napisałam - Jolanta Kwasniewska, w jakims programie w TV.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka