niewarty 06.08.15, 16:06 Jak zaadresować pismo do rektora -jaki należy się jemu tytuł? A jak do dziekana? Jaki jemu należy się tytuł? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanka005 Re: Tytuły 07.08.15, 11:35 Jego Magnificencja Rektor Prof.dr hab. .............. Odpowiedz Link
zuzanka005 Re: Tytuły 07.08.15, 14:44 można tak: Sz.Pan Dziekan ................................... Odpowiedz Link
niewarty Re: Tytuły 08.08.15, 16:20 Nie, Takich zwrotów w pismach urzędowych się nie stosuje. Nie ma: "Szanowny Pan" Albo jest "Jego Magnificencja" - taki zwyczajowy zwrot, albo nie ma nic. I właśnie o to mi chodzi- czy do dziekana jest jakiś zwyczajowy zwrot? Odpowiedz Link
zuzanka005 Re: Tytuły 08.08.15, 17:27 kilkanaście lat przyjmowałam pisma do Dziekana... Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Tytuły 09.08.15, 21:27 Szanowny Pan / Szanowna Pani Profesor (imię i nazwisko) Dziekan Wydziału takiego a takiego Odpowiedz Link
niewarty Re: Tytuły 12.08.15, 18:01 liisa.valo napisała: > Szanowny Pan / Szanowna Pani Profesor (imię i nazwisko) Dziekan Wydziału takieg > o a takiego > Tak ten sposób mi się podoba, ale w korespondencji powiedziałbym bardziej uroczystej albo osobistej, gdy chodzi o zaproszenie osobiste dla prof-a, który (na marginesie) jest dziekanem, niż dziekana, który jest prof-em. W pismach urzędowych do "urzędnika" dziekana, moim zdaniem wystarczy: "dziekan, prof. ..." Natomiast "rektor, prof. ..." wymaga poprzedzenia formułą "jego magnificencja". Oczywiście mogę się mylić. Odpowiedz Link
k-jagiello Re: Tytuły 11.08.15, 17:08 Jego Magnificencja Pan prof.dr hab. Jan Kowalski Rektor Uniwersytetu.... W inwokacji: Magnificencjo (Szanowny Panie Rektorze) Pan Prof.dr hab. Jan Kowalski Dziekan Wydziału.... Uniwersytetu.... W inwokacji: Szanowny Panie Dziekanie, Odpowiedz Link
niewarty Re: Tytuły 12.08.15, 18:10 k-jagiello napisała: > Jego Magnificencja > Pan prof.dr hab. Jan Kowalski > Rektor > Uniwersytetu.... > Tu nie ma wątpliwości i kontrowersji. > W inwokacji: Magnificencjo (Szanowny Panie Rektorze) W inwokacji to chyba: WASZA Magnificencjo. > Pan > Prof.dr hab. Jan Kowalski > Dziekan > Wydziału.... > Uniwersytetu.... O tym wyraziłem swoją opinię piętro wyżej. > W inwokacji: Szanowny Panie Dziekanie, > Dla mnie taka inwokacja brzmi nie zręcznie. Coś jakby: Szanowny Panie Proboszczu. Szanowny Panie Dziekanie, Szanowny Panie Rektorze brzmią nawet drwiąco. Coś jak Szanowny Panie Proboszczu i odpowiednio Szanowny Panie Biskupie. Albo Szanowna Pani Kierowniczko. Dziekan z definicji jest szanowny. Odpowiedz Link
niewarty Re: Tytuły - errata 12.08.15, 18:15 niewarty napisał: > k-jagiello napisała: > > > Jego Magnificencja > > Pan prof.dr hab. Jan Kowalski > > Rektor > > Uniwersytetu.... > > > > Tu nie ma wątpliwości i kontrowersji. Oczywiście, że tak nie wolno tytułować. Magnificencją nie jest profesor, tylko rektor, więc tak nie wolno. Odpowiedz Link