20.11.05, 11:38
Co robić kiedy osoba obdarowywana z okazji np. imienin, nie reaguje na
otrzymany prezent, nie interesuje się, co dostała, nie rozwija prezentu z
papieru, nie komentuje, ba, nawet nie zawsze dziękuje lub co gorsza myli
prezent i np. oświadcza po jakimś czasie, że dostała ode mnie coś, czego w
ogóle jej nie wręczałam.
Mam ze dwóch takich kuzynow i mam ich powyżej uszu, nie dość, że są
horrendalnie niegrzeczni, to naprawdę trudno im coś kupić przy takiej
postawie życiowej.
Obserwuj wątek
    • roseanne nie wreczaj? :) nt 20.11.05, 14:30

• p-iotr n/t Nie ma obowiazku kupowac wszystkim prezentow. 21.11.05, 08:55
      • a.morro Re: n/t Nie ma obowiazku kupowac wszystkim prezen 21.11.05, 12:11
        Chyba jest różnica czy tych prezentów osoba obdarowana otrzymuje dużo czy też
        mało -np wnuczkowie dają babci.
        Jeżli prezentow jest dużo (np 12) i każdy by odpakowywać to mogłoby sie
        przerodzic w licytację kto dał lepszy. Chyba należy podziękować i odłożyć do
        osobnego pokoju, otworzyc na osobnosci i podejsc potem i podziekowac. Jeśli to
        węższe grono rodzinne to pewnie mozna sie nie przejmowac takimi rzeczami. Piszę
        jak mi się wydaje a czy są jakieś zasady tego nie wiem.
        • queen_sindel Re: n/t Nie ma obowiazku kupowac wszystkim prezen 21.11.05, 18:05
          Ogólna zasada jest taka - wszystkie prezenty należy odpakować, obejrzeć i
          podziękować darczyńcy (nawet jeśli prezent nam się nie podoba).

sindel
          • kol.3 Re: n/t Nie ma obowiazku kupowac wszystkim prezen 22.11.05, 18:45
            Nie ma obowiązku kupować ale nie da się tego uniknąć zwłaszcza że kuzyni mnie
            obdarowują. Osoba która otwiera prezent od razu po otrzymaniu i dziękuje,
            ewentualnie jakoś komentuje (przyda mi...) udziela w pewnym sensie wskazówki co
            jej odpowiada bardziej a co mniej.
    • kora3 Re: prezenty 22.11.05, 22:57
      Hmmm Rada, ze można nie dawać może i jest sluszna smile, ale jesli Ty też zostajesz
      obdarowana przez te osoby, to raczej, jak sadzę, głupio Ci nie dac im prezentów.
      Twoi kuzynowie sa źle wychowani , niestety. Możesz spróbowac podziałac nieco.
      Odradzałabym sposob : zrobię tak samosmile W tym przypadku po pierwsze mozesz tak
      urazić kogoś (np. pomylisz dary od kuzynów z prezentem kogos dobrze wychowanego
      i klopssmile, po drugie pokażesz, ze to normalne zachowanie. zakładam, ze kuzynowie
      nie chca Ci okazac lekceważenia tylko po prostu (niestety) nie wiedzą, jak sie
      nalezy zachowac, więc Tój "rewanż" może tylko utwierdzić ich w złym pzrekonaniu.
      Proponuję "naumieć" ich trochę.
      a) wspomnieć przy nich (przy niekoniecznie "prezentowej" okazji), że spotkałas
      się z czymś takim (U znajomych np.), ze nie pamietali co dostali od wujka X i
      ten śmiertelnie się obrazil smile Moze wywołasz dyskusję z kuzynami???
      b) analogicznie wspomniec jaka to przykrośc wyrzazdili Twojej przyjaciółce
      znajomi Y nie rozpakowując nawet otrzymanego od niej prezentu, w wybieranie
      którego wlożyla tyle inwencjismile
      c) pokazac im to forum smile
      Powodzenia
    • etykieta04 Re: prezenty 28.12.05, 16:58
      zawijaj prezenty w celofan.Będą widzieli. Dodaj dużą kokardę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka