Dodaj do ulubionych

Islandia - autobusem

IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 14.07.12, 12:34
Takie krótkie pytanko, dotyczące przemieszczania się na Islandii - jak wygląda kwestia przemieszczania się na miejscu? Chcę dojechać w kilka miejsc np. do wodospadu Gullfoss i Godafoss, pod Heklę, ale nie bardzo wiem, jak. Będę wdzięczny za informację.
Obserwuj wątek
    • len_y Re: Islandia - autobusem 15.07.12, 13:03
      Nie w temacie ale zapytam,
      płyniesz może promem z Bergen na Islandię?
    • madziula201 Re: Islandia - autobusem 22.08.12, 21:20
      A nie lepiej jechac z grupka i wynajac samochod?Autobus jest dosc drogi.
      Moze tez skusisz sie na autostop.Bardzo mili ludzie i z checia zabieraja.
    • piootr3 Re: Islandia - autobusem 23.08.12, 10:56
      Sieć autobusowa jest całkiem nieźle rozwinięta. Praktycznie można wszędzie nimi dojechać.
      www.sba.is/en
      To jest tańsze niż wypożyczenie samochodu 4x4, ale jesteś uwiązany godzinowo.
      Tak poza tym - po diabła pod Heklę? Pojedź do Kolorowych Skał (Landmannalaugar).
      Trudno cokolwiek doradzić, bo nie wiem, jakie są Twoje warunki finansowe. Ile możesz wydać. Teraz, to już raczej jest po sezonie, ale ceny i tak są, w porównaniu z naszymi duże.
      Przeczytaj moją relację, a jak będziesz chciał jeszcze coś się dowiedzieć, to pytaj.
      Pozdrawiam - Piotr
      • piootr3 Re: Islandia - autobusem 23.08.12, 10:59
        Teraz zauważyłem, że temat był poruszany w połowie lipca, więc już "po obiedzie". Mam nadzieję, że było dobrze :)
        • madziula201 Re: Islandia - autobusem 25.08.12, 14:54
          Tez zauwazylam ze moze byc nieaktualne,ale mala dygresja.
          Po to zeby zobaczyc Islandie jako nowicjusz , to nie potrzebne jest autko 4x4.Mozna osobowka tez objechac cala Islandie i duzo zobaczyc . Np na Detitfoss mozna spokojnie osobowka.W tym roku nawet utworzyli tam droge.:):)
          • Gość: podroznik2020 Re: Islandia - autobusem IP: 194.181.161.* 13.09.12, 09:46
            Pewnie, że wystarczy osobówka. Nawet zwykła Fiesta da radę. A jak ktoś jedzie dookoła, to też powinno być ok. I wyjdzie taniej albo tyle samo. Przykładowo, w czerwcu jechaliśmy wypożyczonym samochodem do Gullfosu i w parę innych miejsc (np. na Reykjanes), wystarczyło wypożyczyć na 24 h za 10k ISK plus paliwo 6k ISK. Bilety dla trzech osób kosztowałyby nas 24k ISK.
    • Gość: podroznik2020 Re: Islandia - autobusem IP: 194.181.161.* 13.09.12, 09:43
      Nie wiem, czy nie za późno, ale jeżeli chodzi o autobusy, to jest b. drogo. Do Gullfossu dojedziesz autobusami wycieczkowymi z Reykjaviku, a do Godafossu - z Akureysi. Pod Heklę - tym, który jedzie do Landmanalaugar.

I uwaga: na południu Islandii większość linii autobusowych obsługują dwa biura podróży (Sterna i Reykjavik Excursions, bardzo się nie lubią), które nie oferują zwykle normalnych przejazdów, a wycieczki. Zajrzyj tutaj: nat.is/bus_tours_iceland_b&f.htm. Na północy, w okolicy Akureyri jest bardziej normalnie: www.sba.is/.

----
      Islandia na własną rękę - porady dla wyjeżdżających
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka