eri22 18.12.12, 17:30 Kilka lat temu (10?) byłam na Bornholmie promem ze Świnoujścia. Czy dobrze guglam, ze teraz Bornholm jest niedostępny dla turystow samochodowych ze Swinoujscia? do Sassnitz mi sie nie chce jechac.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Bornholm-jak z samochodem 18.12.12, 23:56 Chodzi Ci o to, ze kiedys chodzily promy Świnoujskie - Bornholm? Mnie tez sie wydaje ze je widziałam w Świnoujściu, kiedy często podróżowałam promem Świnoujscie - Ystad. Teraz tez możesz dojechac samochodem do Bornholmu, ale najpierw musisz wziąć prom Świnoujskie -Ystad, i kilkaset metrów dalej wjechać na katamaran Ystad - Rönne. Bylam na Bornholmie ale bez samochodu, bo samochód opłaci się jedynie kiedy jedzie nim 4-5 osoby ... W sezonie letnim trzeba tez zamawiać miejsce na pojazd parę tygodni wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: Bornholm-jak z samochodem 19.12.12, 08:41 były, na pewno.. a teraz, przez Ystad, to cała wyprawa :( Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Bornholm-jak z samochodem 20.12.12, 19:29 Jak przylecisz samolotem do Malmö (za grosze), to potem stać Cie będzie na wycieczkę na Bornholm . Oczywiście bez samochodu ... i sama. Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: Bornholm-jak z samochodem 20.12.12, 20:46 no własnie problem polega na tym, ze chcę wziąć mamę, ktora jest nierowerowa i tylko samochód wchodzi w grę pomyślę, jest jeszcze troche czasu.. a poza tym-jutro koniec świata (i okolic) :D miłych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Bornholm-jak z samochodem 23.12.12, 13:56 Wszyscy sie tak Bornholmem zachwycaja ... a ja nie naleze do turystow ktorzy jada, aby cale dnie zwiedzac ... wejsc do kazdego muzeum i chca sprobowac smakow lokalnego jedzenia. . Na Bornholmie sa wszystkie mozliwe krajobrazy ktore mozna zobaczyc w ciagu jednego dnia jadąc autem ... Ja bylam tylko w Rönne dokad dojechalam wodolotem z Ystad. Zabytkowe domki byly bardzo podobne do tych w Malmö, Ystad czy Simrishamn, tylko kolory duzo zywsze, przewazal kolor ceglasty. Poniewaz nie lubie wczesnie wstawac, wiec dlugo w tym Rönne nie bylam ... Jakbym pojechala wodolotem o 08 00, a wrocila ostatnim promem, to bym mogla objechac cala wyspe autobusami, bo bilet ze statku jest wazny na autobusy lokalne na Bornholmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenna Re: Bornholm-jak z samochodem 02.01.13, 21:50 Do Ronne pływa katamaran Jantar z Kołobrzegu. Do Nexo też. W sezonie kilka razy w tygodniu, poza sezonem rzadziej. Jak będziesz bez samochodu to mogę ci załatwić przewodniczkę polską po wyspie z samochodem. Zajrzałam tu przypadkiem więc pisz na pocztę gazetową. A sama wyspa jest bajeczna, słoneczna i spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś