Dodaj do ulubionych

Norwegia - Nordkapp, Lofoty

04.11.14, 21:49
Witam!
Chciałem gorąco polecić wyjazd do północnej Norwegii, jest to moje miejsce na ziemi, żeby dwa razy nie pisać to wklejam linka na bloga ze zdjęciami i opisem.

mapawplecaku.blogspot.com/2014/10/norwegia-moje-miejsce-na-ziemi.html
Obserwuj wątek
    • skagerak Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 05.11.14, 08:28
      Takze polecam wyjazd do Norwegii, nie tylko polnocnej. Natomiast namiotowanie na dziko serdecznie odradzam, moze sie zle skonczyc. Namiot w Norwegii to nie noclegi dla kazdego, raczej dla odwaznych i zahartowanych. Indiwidualna wycieczka dla tych "normalnych turystow" to koszt okolo 2500 - 3000 euro, dwa tygodnie, dwie osoby. .
      • 46borys Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 07.11.14, 20:46
        Namiotowanie na dziko w Norwegii może źle się skończyć? Pod jakim względem?To bezpieczny kraj. Sam wielokrotnie rozbijałem namiot na norweskich polach biwakowych i nic złego się nie stało. Można zamarznąć? Trzeba mieć odpowiednie wyposażenie, to i zimne noce nie straszne.
    • mechanss Re: Apel do admina o usunięcie spamera 06.11.14, 22:36
      Uwaga na użytkownika o pseudonimie zoffu, gdyż poza tym forum spamuje także kilka innych forów:
      Cypr
      Norwegia
      Góry
      a także forum Wyspy Kanaryjskie, z którego został już usunięty.
      Proponuję nie podbijać mu wejść na stronę i usunąć wątek.
      • zoffu Re: Apel do admina o usunięcie spamera 06.11.14, 23:53
        mam dużo dobrej zabawy śledząc wątki mechanika i jego zaangażowanie
    • 46borys Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 07.11.14, 20:40
      Na podróż po Norwegii chyba najlepszy jest koniec czerwca. Podziwiam jednak waszą wytrwałość, choć pogoda was nie rozpieszczała i w nocy woda zamarzała w butelce. To co przeżyliście, to jednak jest bezcenne. Zdjęcia wspaniałe. Życzę powrotu do Norwegii.
      • skagerak Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 08.11.14, 07:05
        Hej borys, mozesz zdradzic co ty robisz, ze tak dobrze znasz Europe ? Nie zaczepiam, jestem ciekawy.
        • 46borys Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 10.11.14, 21:14
          Skąd wniosek, że dobrze znam Europę? I co to nibt wspólnego z tym, czym się zajmuję?
          • skagerak Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 16.11.14, 19:18
            Ot tak poprostu. Zapytalem bo czuje, ze do Norwegi turystycznie jada raczej ci co juz troche widzieli.
    • magnusg Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 15.11.14, 21:23
      Tez tam bylem i jest pieknie,ale ja bym sie z namiotem na polnoc Norwegii nie wybral.Jak w sierpniu w okolicach Tromso w przeciagu kilkunastu minut ze slonecznej sierpniowej pogody zrobilo sie arktycznie zimno,a wiatr wial jak u nas w styczniu zrozumialem,ze to kraina piekna,ale dla ludzi jednak dosyc wroga.Podobnie na LOfotach-z rana w sierpniu wial taki wiatr,ze plynac statkiem wycieczkowym ledwo sie na pokladzie moglem utrzymac na nogach.Wyraznie sie tam nawet w lecie czuje,ze jest sie za kolem polarnym.Nordkapp jest na tej samej szerokosci geograficznej co sama polnoc Alaski czy Kamczatki,a Lofoty "wyzej" niz polnocne wybrzeze islandii.
      Co innego poludniowa Norwegia-tam z namiotem w lecie mozna jak najbardziej.
      • skagerak Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 16.11.14, 19:24
        ".Jak w sierpniu w okolicach Tromso w przeciagu kilkunastu minut ze slonecznej sierpniowej pogody zrobilo sie arktycznie zimno,a wiatr wial jak u nas w styczniu zrozumialem,ze to kraina piekna,ale dla ludzi jednak dosyc wroga" - ja bym to ujal tak, nie jest dla ludzi wroga tylko wymagajaca od ludzi hartu. Nie jest to miejsce dla mieczakow.
        • Gość: c# Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.15, 20:01
          Sympatyczna relacja, przypomniała mi moje wpisy tutaj kilka lat temu...

Pięć razy jeździliśmy na Północ (tylko raz na Nordkapp) i raz opłynęliśmy przylądek przy świetnej pogodzie statkiem wycieczkowym. Ani razu woda nie zamarzła nam w butelce, aczkolwiek raz było blisko - na campingu pod Nordkappem właśnie. Akurat tam wzięliśmy ostatnią wolną hyttę. W namiotach nocowaliśmy wielokrotnie, gdy lało i było zimno, decydowaliśmy się na hyttę/stugę/nie wiem jak to jest po fińsku ;) Zdarzały się też hotele/hostele/pensjonaty. Wszystko bez rezerwacji, znajdowane na bieżąco w mapkach campingów lub lokalnych informatorach. Wiadomo, ile tego wszędzie w Norwegii i Szwecji jest.

Przy dzisiejszej technologii nocleg w namiocie i śpiworze przy minimalnej temperaturze ok. 5 stopni nie jest problemem nawet dla nieco starszego pokolenia. Dużo gorszy jest silny wiatr, który potrafi wyrywać szpilki z darni.

Z kolei w Rovaniemi mieliśmy (serio, serio), plus 30 stopni w połowie lipca. Autentycznie spływałem potem. Zdjęcie pod Mikołajem w t-shircie i krótkich spodniach - bezcenne.

Co do Lofotów - wieje tam, owszem, natomiast temperatury są zdecydowanie wyższe niż na porównywalnych szerokościach geograficznych, wszystko dzięki Golfsztromowi.
          Z kolei na wyspie Senja (poleconą przez jednego z tutejszych forowiczów) siedzieliśmy na pięknej piaszczystej plaży, gdzie brakowało tylko palemek i jakichś 20 stopni Celsjusza do pełnego komfortu.

Kto chce zobaczyć najpiękniejsze w Europie krajobrazy, musi się wybrać na Północ. A jeśli ktoś już raz był, niech jedzie ponownie nieco bliżej, tym razem bez konieczności zaliczania Nordkappu, tylko powoli, smakując dziką pustkę i piękne widoki.
    • marysia1558 Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 09.01.15, 13:08
      Norwegia jest dzika i wspaniała - to fakt :)
      • Gość: miki Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty IP: *.google.com 21.01.15, 07:15
        Bylismy na Nordkapp w ubieglym roku w czerwcu, pogoda byla super. Temperatura do 25 C.
    • zoffu Re: Norwegia - Nordkapp, Lofoty 20.07.17, 08:12
      Komu spodobała się relacja z północnych krańców Norwegii pozwolę sobie zaproponować relację z eksplorowania jej środkowego fragmentu. Może kogoś zainspiruje do spakowania plecaka i wyruszenia w podróż. ;-)

mapawplecaku.blogspot.com/2015/09/norwegia-srodkowa-powrot-do-raju.html

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka