Gość: mik IP: 82.139.160.* 28.12.14, 20:38 Witam, czy może ktoś był uczestnikiem wycieczki objazdowej po Norwegii z biurem fiordy.com i może podzielić się opinią... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: janna77 Re: Norwegia objazdówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.14, 15:20 5,9 tys. za 7 dni w Norwegii to nie tanio, ale taka własnie jest Norwegia. Jedno z niewielu biur uczciwie podających cały obowiązkowy koszt (w tym koszt promów i innych opłat - inne zwykle nie wiem czemu tego nie wliczają...) więc to na plus. Program to takie "liźnięcie" ledwie Norwegii ale jak na 7 dni to bardzo ciekawy i intensywny, warto. Z drugiej strony aż się prosi aby zajrzeć po drodze do wielu innych ciekawych miejsc, niestety w ciągu 7 dni nie da rady. Wszystkiego w programie po trochu, choć większość to niestety zwiedzanie miast i muzeów (dla zwolenników norweskiej natury i kontaktu z przyrodą - na minus, bo akurat w Norwegii miasta nie sa tym, co jest tam najciekawsze i najpiękniejsze i najbardziej warte uwagi). Ale jest jeden szlak pieszy (Preikestolen) dośc łatwy, ale i tak na plus. Wyjazd wart swojej ceny, ale raczej dla wygodnych i mniej aktywnych fizycznie. Jak na 7 dni - bardzo ciekawie. Choć budzi pewien niedosyt (np. brak gór Jotunheimen). Życzę wielu wrażeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Norwegia objazdówka IP: 82.139.160.* 30.12.14, 10:05 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Porównywałam oferty róznych biur, ale nie jest ich wiele. Wiem, że 7 dni to zaledwie "liźnięcie" , ale czas i koszty ograniczają. Nie znam zupełnie Norwegii, wydawało mi się, że w programie są zawarte głowne atrakcje - widoki, fiordy. Skusiła mnie też dobra lokalizacja hoteli. Czasu jeszcze duzo. Chciałabym być pewna, że dobrze wybiorę, a należę własnie do osób wygodnych i mniej aktywnych fizycznie :). Liczy się dla mnie dobra organizacja, zgodność oferty z programem, itp. Proszę o inne ważne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Norwegia objazdówka 02.01.15, 17:38 Moze powinnas rozwazyc tez alternatywe w postaci rejsu statkiem wycieczkowym po Fjordach Norweskich.Tez z reguly 7 dni,a przy dobrej ofercie cena porownywalna.Dla osob wygonych to dobra oferta po hotel plynie razem z toba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Norwegia objazdówka IP: 82.139.160.* 03.01.15, 21:11 Dzięki za sugestię. Rozważę.. Odpowiedz Link Zgłoś
matheuz Re: Norwegia objazdówka 26.09.15, 16:08 Trasę na Preikestolen opisałem na swoim blogu, może komuś się przyda :) www.podrozemm.pl/2015/09/preikestolen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Norwegia objazdówka IP: *.57.207.138.mobile.3.dk 26.09.15, 21:00 " Ale jest jeden szlak pieszy (Preikestolen) dośc łatwy,......" trasa jest dosc trudna dla mniej sprawnych fizycznie a tych jest wiecej niz wysportowanych. Na odcinku okolo 3700 m trzeba pokonac okolo 300 m roznicy wysokosci, miejscami bardzo strome podejscia po kamieniach ala schody. To duzo. Nie wprowadzaj w blad, nie wszyscy waza 50 kg przy wroscie 180 cm. Ci wysportowani, pokonuja ta trase biegiem w obie strony w ponizej 2 godziny ale to dalekie od standardu. Totylko nieliczni. Tyle komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Norwegia objazdówka IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.15, 22:05 Oczywiście, że to dość łatwy szlak. Dla mniej sprawnych fizycznie każdy szlak górski w Norwegii (i nie tylko) będzie trudny, zdecydowana większość daje tam radę - od małych dzieci po osoby 80-letnie, byłem tam 4 razy i widziałem. Tłumy. Ty nie wprowadzaj w błąd. Mało tego, teraz od 2 lat ta trasa jest naprawdę niemal 'dla każdego' - schody może wyczerpujące, ale techniczne łatwe. Jeszcze kilka lat temu trzeba tam było miejscami niemal wspinać się po głazowiskach, teraz to igraszka. Jak ktoś nie ma kondycji, idzie wolniej i już. Natomiast co do biegania tam w 2 godziny tam i z powrotem - bzdura, szczególnie w tym tłumie, który jest tam prawie cały dzień. Podejść jest raptem 3-4, dość krótkich, reszta to wypłaszczenia. "Bardzo stromych podejść" to Ty chyba w życiu nie widziałeś, to zwykłe schody... Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedzę, ale piszesz bzdury. Albo w ogóle w górach nie bywasz. Wejdzie każdy, kto umie chodzić, kwestia tempa. A już w porównaniu z Kjeragiem, Trolltungą, Galdhopiggen czy Besseggen to ta trasa to spacer. Wchodzi tam dziennie po kilkaset, a nawet więcej (w pogodne dni) osób, nie wchodzi może 5% naprawdę mających zero kondycji. Tyle komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Norwegia objazdówka IP: *.57.194.135.mobile.3.dk 29.12.15, 08:23 My chyba piszemy o innych trasach, ktore ty znasz tylko z opisow. Napisalem, dla mniej sprawnych fizycznie a tych jest zdecydowana wiekszosc, trasa jest trudna. Nie pisalem, ze nie mozna wejsc. Mam zero kondycji a mimo tez weszlem. Juz po pierwszym od parkingu podejsciu wielu jest totalnie zasapanych. Ok, kazdy widzi to co chce widziec. Ja ogladam swiat z perspektywy moich lat, ty mlodziencze ze swoich i tym sie roznimy. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Norwegia objazdówka 02.01.16, 10:54 Jestem pełna podziwu Januszku, że tam "weszłeś" mając zero kondycji. Wielkie brawa! Odpowiedz Link Zgłoś
andiat Re: Norwegia objazdówka 12.02.16, 17:22 Trasa bardzo łatwa , ale widoki u góry piękne Norwegia ma od końca do końca około 2600 km My w 3 tygodnie dojechaliśmy do Flam ,a resztę ta najpiękniejszą zostawiamy na później (trole,droga atlantycka itd.) Ale to już na emeryturce Odpowiedz Link Zgłoś