Dodaj do ulubionych

Dania praca

21.01.06, 15:14
Pracje tu od kilku ladnych m-cy w htelu i restauracji (ten sam wlasciciel),
na czarno. Dostaje 45 koron /h z czego 1000 koron odciagaja mi za jedzonko i
spanie. Jednak mam juz dosc ich wykorzystywanie. Pracuje dziennie po 12-15 h
i czasami mam dosc. Czy warto szukac innej pracy? a jezeli tak to pomozcie
cokolwiek znalezc...
Obserwuj wątek
    • fri_ex Re: Dania praca 23.01.06, 13:32
      daja ci 45 koron/h
      pracujesz 12-15 godzin/doba
      masz wiec na miesiac 16200 - 20250 koron
      placisz 1000 koron za zycie i spanie
      masz wiec 15200 - 19250 koron na reke

tyle zarabia inzynier, ekonomista itd. po studiach i taki juz z praktyka, musi
      utrzymac dom i rodzine
      czego ty jeszcze chcesz ?
      wracajac do Polski po roku pracy mozesz miec okolo 100 000 zl
      to dla ciebie malo ?
      na to w Polsce musialabys pracowac okolo 8 lat
      ej, kobieto nic nie ma darmo

• alex.80 Re: Dania praca 24.01.06, 09:58
      Wez jednak pod uwage tylko to, ze pytam o to czy warto za takie pieniadze
      pracowac w Danii? Zdaje sobie sprawe ze nie mam czego porownywac z Polka, a co
      do inzynierow z dlugoletnia praktyka to na pewno mowa o naszym kraju bo na
      pewno 45 koron na godzien pracy nie otrzymuje w Danii. Prawda?
      • fri_ex Re: Dania praca 24.01.06, 14:53
        napisalem ile zarabia po potraceniu podatku, ty go nie placisz
        no i pisalem o tych po studiach a nie o tych co zblizaja sie emerutury
        nawet jesli zarabia 50 tys. brutto to musi placic olbrzymi podatek, utrzymac z
        reszty dom a wiesz ile kosztuje dzis dom lub mieszkanie w Kopenhadze,
        ten inzynier nie bedzie mieszkal w blokach socjalnych, jego spoleczna pozycja
        na to mu nie zezwoli, mieszkanie musi kupic lub bardzo drogo wynajac a wiesz
        dlaczego, bo on mysli innymi kategoriami niz ty, bo on jest inaczej wychowany
        niz ty
        ty za swoja roczna pensje w Danii po powrocie do Polski mozesz kupic sobie
        mieszkanie a jesli nie bedzie to Warszawa to nawet ladne mieszkanie,
        jemu starczy to na oplate czynszu lub splate pozyczki plus drobne wydatki

ta roznice musisz widziec, nie wszystko zloto co sie swieci
        pracujesz duzo ale zarabiasz zupelnie niezle jak na twoja sytuacje

• alex.80 Re: Dania praca 24.01.06, 15:18
          Czyli gdybys byl na moim miejscu to ne zmienialbys pracy? Wiesz, to w jaki
          sposob ci ludzie potrafia czasami mnie potraktowac zmusza mnie do mylenia o
          zmianie dotychczasowej pracy i poszukaniu czegos innego np. w Kopenhadze.
          czasami po prostu jestem wykonczona psychicznie i mam dosc a wiesz jak to
          oslabia czlowieka i nie masz tez sil do dalszej pracy.
          • fri_ex Re: Dania praca 24.01.06, 19:10
            warunki pracy to zupelnie inna para kaloszy jesli pracodawca jest kiepski to
            nie warto u niego pracowac za zadne pieniadze ale zanim zmienisz musisz miec
            inna prace, tak bedzie rozsadnie
            • alex.80 Re: Dania praca 24.01.06, 22:18
              Lubie miec prace ktora mnie rozwija, praca w hotelu (ciagle sprzatanie i
              przygotowywanie to niezbyt interesujace) a w pracy w restauracji kaza mi sie
              teraz uczyc po dunsku przygotowywac potrawy i rozumiec podstawowe zwroty, nie
              przyjechalam tu po to by uczyc sie j dunskiego bo nie jest mi on potrzebny a z
              angielskim radze sobie calkiem niezle. Jezeli jenak zdydowalabym sie zmienic
              prace lecz nadal pracowac w Danii to co najlepiej zrobic? Jak zaczac jej szukac
              tutaj? Moze jakies wskazowki?
        • ireo Re: Dania praca 27.01.06, 12:32
          fri_ex, to były bardzo rzeczowe uwagi, nie da się ukryć.
          a ile właściwie kosztuje mieszkanie w Kopenhadze? 3 pokoje, nie musi być na
          Osterbo, wskazany dogodny dojazd do Gentofte
          • yuka66 Re: Dania praca 27.01.06, 16:00
            Piszesz, ze lubisz prace ktora cie rozwija, a zaraz potem narzekasz, ze karza
            ci sie uczyc dunskiego - nauka jezykow bardzo rozwija. Jaka konkretnie prace
            byc chciala dostac?
            • alex.80 Re: Dania praca 27.01.06, 18:54
              Nie narzekam, tylko jezyk dunski nie bedzie mi potrzebny w przyszlosci dlatego
              chcialabym tez poszukac takiej pracy ktora dawalaby mi satysfakcje, sprawiala
              radosc i dzieki ktorej moglabym obic to co lubie. Posiadam wyksztalcenie
              hotelarskie i lubie pracowac w hotelach, podrozowac do tego dochodzi kontakt z
              roznymi ludzmi a to bardzo lubie. Tak wiec do konca nie moge sie okreslic w
              jakim dokladnie sektorze chcialabym pracowac ale z "normalnymi" ludzmi i zebym
              byla "normalnie" traktowana a moja praca doceniana. Podoba mi sie dunska
              mentalnosc i z tego wzglegu ze tu juz sie znajduje to nie chcialabym stad
              wyjezdzac i znalezc prace wlasnie w Danii. Gdzie moglabym jej poszukac i w jaki
              sposob szukac?
              • fri_ex Re: Dania praca 02.02.06, 10:04
                Podoba mi sie dunska
                > mentalnosc i z tego wzglegu ze tu juz sie znajduje to nie chcialabym stad
                > wyjezdzac

to musisz zaczac uczyc sie jezyka, jak ty to sobie wyobrazasz ?
                poki co w Danii ustawowym jezykiem jest dunski a zeby naprawde poznac ich
                mentalnosc trzeba poznac ich jezyk, inaczej sie nie da
                pamietaj, nie wszyscy w Danii mowia po angielsku na tyle aby prowadzic rozmowy
                w tym jezyku
                • soso_soso Re: Dania praca 13.02.06, 14:37
                  To jakis pozorny problem - szkoda jezyka strzepic. Jest rynek pracy (w tym
                  wypadku nawet czarny) i sa ludzie na rynku pracy. Nie pasuje to zwolnic sie i
                  tyle. Swoja droga to nasi budowlancy dostaja 37 koron na reke i zadowoleni a tu
                  wymiana gaci w hotelu, 45 koron na reke za godzine i marudzenie. Rece opadaja,
                  po prostu.
                  • bobbymcgee Re: Dania praca 18.02.06, 11:42
                    Ja tego nie rozumiem jak wy Polacy jestesce zawsze nie zadowoleni. w Danii,
                    jeśli nie umiesz jezyka, a chcesz tam byc cały czas, mieszkac, pracowac,
                    poznawac danski swiat, to musisz umiec jezyk.. innie nie bedziesz szanowana, bo
                    nie mozna bedzie ciebie poznac dokladnie i ty Danczykow nie bedziesz umiala
                    poznac dobrze, a to jest bardzo wazne - komunikacja miedzy ludzmi, przynajmniej
                    dla danczykow... oni nie beda sie martwic zeby sie uczyc na polski, i chociaz
                    bardzo dobrze wiele z nich umie angielski, to po poewnym okresie beda nie
                    chcieli "meczenia sie" i ciebie "oddadza dalej" <nie wiem jak to jest>, wiec
                    jesli chcesz tam byc, to ucz sie jezyka! kram
                    • alex.80 Re: Dania praca 26.02.06, 00:31
                      Hmmm... widze ze pewni ludzie nie rozumieja problemu i czy jest wykorzystywanie
                      obcokrajowcow. Moj pracodawca zatrudnia rowniez budowlancow z Polski i kazdy z
                      nich dostaje po 55 - 60 koron na reke na godzine + maja bezplatne mieszkanko i
                      nie musza tez placic za jedzenie, ja mam 45 koron za godzine pracy z czego
                      musze miesiecznie oddawac 1000 koron za jedzenie i spanie a praca... no coz po
                      12 - 14 godzin ale na pelnych obrotach! bez chwili spoczynku i przez 7 dni
                      tygodnia, czy to nie wyzysk??? czasami masz po prostu dosyc...
                      • soso_soso Re: Dania praca 08.08.06, 12:41
                        No to odejdz, kobieto! Tylko Ty mozesz rozwiazac ten problem a nie ktos z
                        forum. Chyba, ze oczekujesz, ze napisze do Ciebie ksiaze Joachim z propozycja
                        malzenstwa. W takim przypadku oddaje honory.

pzdrw
    • yorkshre Re: Dania praca 30.12.06, 17:45
      moge wiedziec jak ty sobie załatwiłas tą robote?? będe wdzięczna bo szukam roboty w i nie moge znaleźć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka