Dodaj do ulubionych

Poranne pobudki

17.01.14, 12:45
Nasza panna ma 4 m-ce. Jest z nami od okolo1.5 m-ca. Do tej pory budzila nas ok.6 rano. Ale od jakiegos tygodnia cos jej sie poprzestawialo i wskakuje na nas juz o 3, 3.30 rano. Chodzimy niewyspani jak zombi ... Mam nadzieje, ze jej to przejdzie. A wasze zwierzaki o ktorej wstaja? A moze znacie jakis powod dlaczego ona nam to robi smile to chyba nie jest wdziecznosc za rozpieszczanie smile
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Poranne pobudki 17.01.14, 12:58
      zielona_magnolia napisała:

>A wasze zwierzaki o ktorej wstaja? A moze znacie jakis powod dlaczego
      > ona nam to robi smile to chyba nie jest wdziecznosc za rozpieszczanie smile

Znamy - kotka jest młoda i nie będzie spała jak stare kocury, razem z ludziami w łóżku do 7 -mej rano.
      Najbardziej prawdopodobne jest to, że jest zwyczajnie głodna, to jest jeszcze koci niemowlak, a niemowlęta jedzą częściej niż dorośli.
      Przygotuj sobie kocie jedzenie, żebyś po obudzeniu przez kotkę mogła od razu podać i położyć się z powrotem, kotka poje, pobawi się i znów pójdzie spać.
      • margo.4 Re: Poranne pobudki 17.01.14, 14:30
        Po przeczytaniu madrej ksiazki o kotach dostosowalam sie do madrych rad. W Ksiazce stoi napisane, ze koty to lowne stworzenia nocne. Nasze domowe pieszczoty niestety nie wedruja na wolnosci nocami aby sobie polowac? Wiec aby w pewnym stopniu zrekompensowac ten brak nalezy zostawic na noc suche jedzenie. Czesto slysze jak moja juz 7 panna biega po domu by w koncu dotrzec do swojej zdobyczy w misce. Pospelnieniu tego rytualu wskakuje na moj bok - myje sie wprowadzajac moje sielski w maly balans po czym zwija sie w klebek i zasypia. A ja idiotka podtrzymuje ja pol nocy by nie zjechala ze mnie.
        Jak byla mlodsza to spalam 3 godziny na dobe. Wracala okolo 3 a juz o 5 rozpoczynala swoje skoki na cztery lapy po naszych brzuchach;
        • wiesia.and.company Re: Poranne pobudki 18.01.14, 15:17
          Zdrowo wybawić przed snem, zostawić jedzonko i udawać, że się nie słyszy gdy się sama bawi. Koty się dostosowują do trybu życia ludzi. Nie wstawać na życzenie kota, bo kot się nauczy, jakie działania ma podejmować, żeby ludzi podnieść na nogi i skupić na sobie ich uwagę. Koty to mądrzy manipulatorzy wink
          • zielona_magnolia Re: Poranne pobudki 18.01.14, 20:13
            dziekuje pieknie za wszystkie rady smile
            jedzenie zostawiamy jej na noc, zabawa wieczorem tez jest, chyba trafil nam sie bardzo towarzyski egzemplarz, ktory nie chce sam witac nowego dnia.

I tylko troche trudno nie reagowac na zaczepki koty , gdy po nas chodzi i lize lub podgryza w uszy smile
            • joanna784 Re: Poranne pobudki 19.01.14, 16:42
              mój kot, choć teoretycznie dorosły już nadal budzi się rano. był czas, że budził mnie o 3-4. teraz wstaje koło 5-6, łazi po nas, marudzi, woła, gada. a jak nie pomaga to rozwala wszystko co wydaje jakieś dźwięki w połączeniu z panelami podłogowymi. a więc telefon zrzuci, łyżeczkę, zabawkę dzieci lub swoją- zawsze coś znajdzie mimo, że wieczorem sprzątamy jak głupki wink długo mi zeszło, żeby gościa wyczuć, ale teraz doszliśmy do porozumienia- wstaję o tej nieszczęsnej piątej, daję mu karmę (skubany suchej nie chce ani takie co już postoi- musi być świeża z puszki). on się nafutruje i idziemy spać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka