24.11.06, 23:27
Witam wszystkich na forum
Chcę kupic kota: rasy Maine coon albo syberyjczyka, zaczęłam szukac i zaczeły
się schody. Jak kupic kota? Pytanie może banalne, ale doprawdy nie jest to
wcale proste. Hodowcy żadają ode mnie z marszu zaliczki np 300,400 zł, nie są
chętni do umówienia się na obejrzenie kociąt. Na pytanie o badania rodziców
itd odpowiadają opryskliwie. Raz zapytałam czy były przypadki dysplazji
biodrowej i pani nakrzyczała na mnie.
Wiecie, ja nie jestem koneserem i znawcą. Potrzebujemy w domu zwierzaka, bo
kochamy zwierzeta - zdecydowaliśmy się na kocię. Po prostu - takiego kota do
kochania, pieszczenia, mruczenia i zabawy gałgankami. A mam wrażenie, ze
powinnam byc co najmniej znawcą zeby miec zaszczyt rozmawiac z hodowcami.
Zniechęcona jestem. Może mnie ktoś z Was podniesie na duchu i poradzi, jak z
tymi hodowcami rozmawiac i jak tego kota w końcu kupić?

pozdrawiam
Fiordilligi
Obserwuj wątek
    • miranda8 Re: jak kupic 24.11.06, 23:37
      czesc, ja mam kotke syberyjska, ale kocięta planuje dopiero w przyszłym roku.
      Jak kupowałam swoja tez miałam problem, obdzwoniłam kilka hodowli i zawsze cos
      mnie zaskakiwało, a to cena, a to warunki.
      wejdz sobie na strone kota syberyjskiego, na zakładke kocięta, tam sie
      ogłaszają hodowe, które mają aktualni koty do sprzedaży
      www.sibcatclub.pl/index.php?url=kocieta
      esli nie chceesz kota wystawowego to powiedź, ze chcesz na kolanka. Hodowca sam
      powienien Cie zapytac po co Ci kt, czy do hodowli, czy do domu. Te do domu
      powinne byc tansze, bo zazwyczaj maja jakies niedoskonałości, które widzi tylko
      sędzia i wyśmeinity hodowca. Ceny tych kotów wahają się pomiędzy 1400-1600 zł.
      Nie wiem skąd jestes, ale teraz bedzie wystawa kotów rasowych w Poznaniu, za
      tydzień we Wrocławiu i za 3 tygodniu w Warszawie, zawsze możesz tam podejsc
      poogladac, porozmawiac, zobaczyc kocieta, wybrac spośród wielu....
      jak bedziesz chętna na którąs wysatwe to daj znac, polece Ci kogoś by CI dał
      wiecej informacji niz ja. Ja kupiłam kotke od hodowcy, z którego jestem bardzo
      zadowolona...pomaga mi, jeździ ze mna na wystawy, hoduje te koty od 13 lat...
      wiec sie na pewno zna.. a jeśli chcesz maincoon, któe sa wieksze od
      syberyjskich to na tej stronie co podałam, znajdziesz link na strone tych kotów
      powiodzenia
    • magdaksp Re: jak kupic 25.11.06, 13:05
      a dlaczego chcesz rasowego?nie moze byc jakis dachowiecsmile?
      • fiordilligi Re: jak kupic 25.11.06, 22:23
        Witam. Dobre pytanie, niełatwa odpowiedź. Mam dwoje kochanych dzieci proszących
        o zwierzaka juz któryś miesiąc z rzędu. Jak wyżej wspomniałam nie jestem
        znawcą, ale kot wzięty z hodowli, pielęgnowany od początku kojarzy mi sie z
        bezpieczenstwem i wysokim prawdopodobieństwem zdrowia i braku chorób.
        I jeszcze jeden argument- mam nadzieję, ze mnie nie skreślicie z listy
        uczestnikow tego forum - gdyby nie daj Boze zdarzył się w mojej rodzinie
        przypadek alegrii to wydaje mi się,że rasowemu przyjacielowi łatwiej znajdę
        dobry dom.
        Na końcu - podoba mi się ta rasa. U mojej przyjaciołki zobaczyłam parę miesięcy
        temu kocura i zakochałam się - był po prostu piekny.
        pozdrawiam
        • kirke18 Re: jak kupic 27.11.06, 14:30
          Też mam syberyjkę jest bardzo miła i cierpliwa (ale dopiero od jakiegos czasu,
          bo jak była mała to miała nieznośny charakterek wink, polecam kupno TYLKO z
          rodowodem, nie daj sobie wmówić, że jak nie na wystawy to może nie mieć
          rodowodu, albo, że rodzce rodowodowi a małe nie- to znaczy, że coś jest nie
          tak. Ja sama (głupia, głupia) tak się dałam omotać, a kicię leczyłam potem
          długo z grzybicy w uszach. Zaoszczędziłam na cenie kota- wydałam na leki i
          weta ;-(, ale nie żałuję moja malutka to słodziak za którego można się dać
          pokroić. Syberskie podobne mniej uczulają, ale to nie do końca sprawdzona
          opinia, różnie o tym mówią. Popatrz na moje szczęście- zdjęcia w stopce.
          pozdrawiam, gochna
        • sylseb Re: jak kupic 27.11.06, 15:44
          No, z tym zdrowiem w hodowlach to naprawde roznie bywa, niech ktos Ci poleci
          jakas sprawdzona. W kazdym razie - ja rowniez polecam dachowca smile
          Jesli chodzi o alergie, to moze wez dzieciaki do swojej przyjaciolki, niech
          troche pobeda z kotem - zobaczysz jak reaguja. Poniewaz nie jestem uczulona na
          koty, to wyobraz sobie moje zdziwienie, gdy przyszli do mnie znajomi
          (malzenstwo) i od razu, doslownie po paru minutach, zaczeli kichac, oczy
          czerwone i zapuchniete - normalnie szok. Moze sprobuj zrobic testy, co prawda
          roznie slyszalam na temat ich jakosci, ale zawsze lepiej zminimalizowac p-stwo
          alergii przd wzieciem kota, zanim sie do niego przywizecie, no i zwierzak do
          Was.

--

Pozdrawiam
          Sylwia + 3
          --

Pozdrawiam
    • annb Re: jak kupic 25.11.06, 15:45
      fiordilligi masz maila z adresem strony gdzie jest dyskusja o tym jak kupic mco
      • fiordilligi Re: jak kupic 27.11.06, 17:57
        Wielkie dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka