annb 12.06.07, 13:36 kiedys napisalam ze wszystkie koty u mojej babci, mieszkającej przy granicy ze slowacją nazywały się maćki, ktoś mnie nawet o tego maćka zapytal teraz mam dowod macka to kotka sk.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3rska_lesn%C3%A1_ma%C4%8Dka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annb ale fajne 12.06.07, 13:38 Mačka môže byť: slovenské rodové označenie niektorých (alebo v niektorých deleniach všetkých) druhov z rodu Felis kožušina z tohto zvieraťa, pozri mačka (kožušina) nepresne: mačka domáca bývalé súhvezdie, pozri súhvezdie Mačka druh strojového zariadenia, pozri mačka (stroj) hák na obuvi najmä horolezcov na zachytávanie, pozri mačka (obuv) od dzisiaj na moje koty będę mowic-druhovie Odpowiedz Link
annb a tutaj mamy 12.06.07, 13:39 sk.wikipedia.org/wiki/Ma%C4%8Dka_dom%C3%A1ca Mačka domáca, Predkovia mačiek i Mačky a slávne osobnosti Odpowiedz Link
katikot Re: maćki 12.06.07, 13:42 )))Po czesku też jest jakoś podobnie - maćek???Po macedońsku (i bułgarsku pewnie też) maczka, Węgrzy też sobie zapożyczyli mackę - po węg. kot to macska (czyta się mniej więcej moczko). Odpowiedz Link
kirke18 Re: maćki 12.06.07, 13:42 a po chorwacku kot to moca weszło na stałe do domowego słownika o kocie, zwłaszcza w typie chudy, z dużymi uszami (hihi jak egzotyk) Odpowiedz Link
biljana Re: maćki 12.06.07, 14:55 tak, jak juz napisano wyzej - w jezykach balkanskich kot to macka (maczka, maca itp obocznosci) a do kota nie mowi sie kici kici tylko mac, mac )) jak kiedys to uslyszalam to wymieklam. Z reszta kot moich znajomych (tu w Wawie)na mac, mac wlasnie reagowal)))) Odpowiedz Link