bobek1982 12.05.10, 19:00 Czy cocker spaniel wytrzyma 8 godzin sam w domu? Chcemy sobie sprawić pieska tej rasy, ale pracujemy i przez 8 godzin nie ma nas w domu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_na Re: kupno cocker spaniela 12.05.10, 20:11 Dorosły pies wytrzyma - ale do tego trzeba psa przyzwyczaić stopniowo. Nie możecie małego szczenięcia od pierwszego dnia zostawiać na tak długi czas samego. Odpowiedz Link
tanith.t Re: kupno cocker spaniela 13.05.10, 06:35 I to przyzwyczajanie trochę trwa - mnie zajęło miesiąc, a i tak jestem w lepszej sytuacji, bo często pracuję domu. Poza tym w takiej sytuacji spanielowi należy się bardzo długi spacer rano i co najmniej równie dłuższy jak wrócicie z pracy - to są bardzo energiczne pieski, gdzieś muszą wyszaleć tę całą energię :) I przez spacer mam na myśli aktywny wysiłek pieska - nie okrążenie bloku na smyczy, albo wyrzucenia psa do ogrodu, żeby sam się sobą zajął. A może jest możliwość, by jakaś dobra dusza (sąsiad-emeryt? dzieci sąsiada?) wyprowadził psa przynajmniej raz w ciągu dnia? Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: kupno cocker spaniela 14.05.10, 19:05 Około pół roczny pies,powiedzmy,że zostanie,ale...... - jest to rasa myśliwska co za tym idzie każdy pies ma w sobie niespożytą energię,przy braku bodźców (czytaj z nudów) może zacząć demolować mieszkanie. U mnie szło linoleum,drewniane meble w kuchni,nawet tynk ze ścian. Często pojawia się też wycie. - rasa,która kocha ludzi i musi mieć ciągły kontakt z człowiekiem,to są psy bardzo wylewne i oddane człowiekowi,tak więc pies nie będzie szczęśliwy ciągle siedząc sam. - na początek trzeba też psa nauczyć czystości,nie wiem czy na pewno pół roczny już pies wytrzyma już tyle godzin sam bez załatwiania się,trzeba wziąć poprawkę na "niespodzianki". - dłuższe spacery też są niezbędne,energię trzeba zużyć żeby pies był szczęśliwy. Ja też skłaniam się ku np.sąsiadom,żeby zaglądać do małego i wypuszczać go na spacery. Odpowiedz Link
rianka Re: kupno cocker spaniela 15.05.10, 15:45 Małe szczenię będzie zrozpaczone pozostawione same. Dorosły pies, jeśli jest do tego przyzwyczajony da sobie radę. Jednak po powrocie z pracy TRZEBA mu to wynagrodzić fantastycznym spacerem ;) Mój sam się o to potrafi upominać ;) Odpowiedz Link