daisy123 21.02.04, 13:40 Maggi.c. rozpoczela watek o bledach jezykowych Wlochòw. A ja chcialabym abysmy napisali o naszych bladach.Zdarzaja sie przeciez wszystkim. Gotowi? Moja "perelka" jest zdrobnienie "becco" na "becchino". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bellasnella Re: Nasze bledy 21.02.04, 13:56 Ja pochwalę się jak nazywałam znak drogowy - zakaz używania sygnałów dzwiękowych, taki z trąbką... Non trombare... Odpowiedz Link
viki2lav Re: Nasze bledy 21.02.04, 22:34 przekrecilam z pospiechu badia na baita, hyhy! Odpowiedz Link
pure_morning Re: Nasze bledy 22.02.04, 16:31 Tak a propos trombare,to pamiętam jak kiedyś siedziałyśmy sobie w kawiarni we Włoszech,2 Polki i 2 nasze koleżanki Włoszki i nagle powiedziałam do mojej polskiej kol trąba(chyba nawet chodziło o tę trąbę od słonia:)) i wtedy nasze Włoszki całe zażenowane zaczęły nas uciszać i wyjaśniać co to znaczy trombare :D Odpowiedz Link
magda1306 Re: Nasze bledy 29.02.04, 21:03 A mnie jak jeszcze nie znalam jezyka maz uciszal jak mowilam np. 'figa' z makiem, albo ze lubie figi, hahahha Odpowiedz Link
maggie-c Re: Nasze bledy 25.02.04, 11:11 becchino! dobre, dobre! a ja mieszam jeszcze czasem 'venire' i 'andare' poza tym napisalam 'parmiggiano' (podwojne g) powiedzialam 'negroni' zamiast 'negrieri' wiecej grzechow nie pamietam ale jesli tylko cos mi przyjdzie do glowy przyjde sie wyspowiadac. Odpowiedz Link
eeddkkaa Re: Nasze bledy 25.02.04, 13:41 Kiedys (calkiem niedawno!) spytalam Wlocha czy ,,di solito mangia scontrini"!!! Oczywiscie mialam na mysli spuntiti!!! ;) Ale mieli ubaw ze mnie! ;) A z venire i andare to do tej pory nie jestem pewna... Odpowiedz Link
pp17 Re: Nasze bledy 25.02.04, 14:46 Na samym początku mojej przygody z Włochami na pytanie po włosku„czy w Polsce je się lumache”, nie znając tego zwierzaka poprosiłem o wyjaśnienie. Odpowiedź Włocha: ”zwierzę z rogami ,żyjące w lesie” Ja na to rozpocząłem swą opowieść o polowaniach, sztucerach, nagonkach,restauracjach podających dziczyznę itd. W miarę opowiadania oczy mojego znajomego rosły po czym pożegnał się dość szybko. Po sprawdzeniu w słowniku zrozumiałem dlaczego sobie poszedł Dziś już wiem co myślał o Polsce w której do ślimaków się strzela. Odpowiedz Link
eeddkkaa Re: Nasze bledy 29.02.04, 23:08 Ojej, doprowadziles mnie do lez!!! ;))) hihiihihi......!!!!!!! Odpowiedz Link
pp17 Re: Nasze bledy 01.03.04, 09:22 To niechcący :) Mógłbym napisać często używane w Polsce "sorka",ale dla znających włoski to byłoby zbyt wulgarne,więc przepraszam :) Odpowiedz Link