anek2004 08.06.05, 13:59 co to jest procreazione assistita? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pp17 Re: ho bisogno pomocy w tlumaczeniu :) 08.06.05, 14:04 Sztuczne zapłodnienie lub ZAPŁODNIENIE POZAUSTROJOWE Odpowiedz Link
anek2004 wyslalo mi sie za wczesnie.... 08.06.05, 14:05 i o co chodzi, wiem ze ma byc referendum, ale moja znajomosc, czy raczej nie znajomosc wloskiego nie powala mi wglebic sie w problem. Czy chodzi o sztuczne zaplodnienie? czego dotyczy referendum? bede wdzieczna za odpowiedz Pozdrawiam i z gory dzieki anek Odpowiedz Link
modeva Re: ho bisogno pomocy w tlumaczeniu :) 08.06.05, 14:11 to sztuczne zaplodnienie i pewnie chodzi tez o glosowanie 12 czerwca w tej sprawie, co??? Odpowiedz Link
anek2004 referendum 08.06.05, 14:21 chodzi o referendum, ale interesuja mnie szczegoly, wszak do tej pory chyba cos jak zaplodnienie in vitro funkcjonowalo we Wloszech? wiec o co pytanie? strona etyczna? ktos wie? Odpowiedz Link
makda Re: referendum 08.06.05, 14:26 Nie mam czasu ci dokladnie odpisac niestety: referendum obejmuje 4 bardzo dokladne pytania dotyczace pewnych szczegolow zaplodnienia in vitro oraz badan naukowych nad komorkami macierzystymi (cellule staminali) pobranymi z embrionow. Jednym z pytan jest to, czy embrion ma byc uznany za osobe ludzka i tym samym objety ochrona. Chodzi tez o ilosc embrionow wszczepianych do organizmu kobiety i o zaplodnienie nasieniem obcego dawcy.. Jak widac, to bardzo dlugi temat i nielatwy z naukowego puntku widzenia (nawet nie wiem, jak niektore sformulowania brzmia po polsku). Odpowiedz Link
anek2004 Re: referendum 08.06.05, 14:36 dzieki, rozumiem ze nie jest to proste pytanie : czy wg ciebie sztuczne zaplodnienie jest ok czy nie. Swoja droga w referendum nie ma sensu stawiac tak szczegolowych pytan, skoro malo kto sie zna na technikach. Ale dzieki :) Znajoma Wloszka zastanawia sie co robic, ale utrzymujemy tylko kontakt smsowy, no i bariera jezykowa, ogromna. Teraz rozumiem ze szuka pomocy wszedzie :( pozdrawiam i dziekuje, poszperam w internecie, moze jakies szczegoly beda drukowane po angielsku. anek Odpowiedz Link
makda Re: referendum 08.06.05, 14:42 Hm. To rzeczywiscie trudne zagadnienia, ale w ostatnich tygodniach ukazalo sie mnostwo artykulow w gazetach na ten temat i wlasciwie co wieczor na ktoryms kanala tv prowadzone sa debaty na temat referendum i jego zagadnien. Jesli ktos chcial, to naprawde mial okazje sie poduczyc. Odpowiedz Link
makda Re: referendum 08.06.05, 14:50 A dla ciebie link: www.the-scientist.com/news/20050602/02 Odpowiedz Link
anek2004 Re: referendum 08.06.05, 14:55 dzieki za linka :) juz nie mecze. Pozdrawiam anek Odpowiedz Link
anek2004 lenistwo nie usprawiedliwia :) 08.06.05, 14:54 to fakt, zaskoczyla mnie dzis smsem co ja sadze o sztucznym zaplodnieniu bez wdawania sie w szczegoly, kiedy juz zwatpilam czy dobrze ja rozumiem - babka kolo piecdziesiatki i ma czworke dzieciakow :) to potem okazalo sie, ze referendum, a teraz ze wymaga wiedzy naukowej. no nic, w sumienie jej sie bawic nie bede, ale jesli mialabys czas to do niedzieli jeszcze chwila jest moze przetlumaczylabys co jest zawarte w tych czterech pytaniach. Pozdrawiam Anek Odpowiedz Link
funghettino Re: lenistwo nie usprawiedliwia :) 08.06.05, 17:29 nie chodzi o wiedze naukowa bo takiej chyba nie trzeba specjalnie miec. jest to trudne referendum z punktu widzenia moralnego. sa 4 pytania w ktorych chodzi o -wyko(r)zystanie embrionow do celow badan naukowych, -ich przechowywanie (szczegolnie mozliwosc podbrania wiecej niz okreslona w tej chwili ilosc embrionow i zamrozenia ich, aby moc wykozystac je ewentualnie w razie niepowodzenia(obecnie ta liczba to 3), prawa do badan "przedwszczepieniowych" aby uniknac wszczepienia embrionu uszkodzonego, -prawa do uzycia embrionow nie pochodzacych od pary poddajacej sie zabiegowi oraz -praw matki i zaplodnionej komorki jajowej ktore wg obowiazujacego legge 40 sa jednakowe jak widac sprawa nie jest latwa, ale cholernie wazna. Odpowiedz Link
anek2004 Re: lenistwo nie usprawiedliwia :) 08.06.05, 20:00 juz sie zgrubsza orientuje o co biega. tym bardziej uwazam, ze nie da sie takich spraw rozstrzygac w referendum. jak mozna cos oceniac z punktu widzenia etyki nie majac wiedzy? to mnie jakos zaskoczylo w tym wszystkim, nie mozna sobie wyrobic opinii nie majac wiedzy. wiec tu sie z Toba zgodzic nie moge. po prostu to nie jest sprawa na referendum. jesli sie powie przecietnemu czlowiekowi - 'embrion' to zaleznie od wiedzy uzna ze to maly czlowiek lub kilka komorek. rezultat - skrajnie rozny. co do moralnej strony to sie zgadzam - trudne jak cholera. trzeba rozstrzygnac gdzie sie znajduje granica etyki w nauce - a to z calym szacunkiem nie do rozstrzygania przez glosowanie jest. a orientujesz sie o co chodzi w czwartym pytaniu tzn. chodzi mi o prawo matki i zaplodnionej komorki - co to znaczy ze sa jednakowe? pozdrawiam anek Odpowiedz Link
funghettino Re: lenistwo nie usprawiedliwia :) 08.06.05, 20:20 w mediach wszelkiego rodzaju a takze na wszelakich wiecach i spotkaniach przed referendalnych tlumaczono wszystkie sprawy naukowe dokladnie i w prostych slowach. poza tym wydaje mi sie ze akurat w tej sprawie nie chodzi o nauke tylko o podejscie kazdej z osob do tego nieszczesnego embrionu wlasnie, czy jest to juz czlowiek czy tylko kilka komorek to dylemat moralny a nie sprawa wiedzy czy niewiedzy naukowej. referendum jest po to aby zmienic prawo, chyba dobrze ze postanowiono w tak waznej i delikatnej sprawie spytac narod o zdanie a nie przeglosowano cala sprawe w parlamencie i po krzyku... legge 40 przewiduje ze prawa kazdej(chyba trzeba tak to powiedziec, nie wiem po wlosku jest to po prostu persona nata- czyli osoba ktora sie urodzila)osoby poczetej sa jednakowe.poczetym sie jest w momencie zaplodnienia komorki jajowej jeszcze przed utworzeniem sie embrionu. czyli w praktyce w tej chwili wlochy jako jedyny kraj na swiecie maja zapisane prawnie ze matka i komorka jajowa sa rowne wobec prawa. ten zapis akurat jest sprzeczny z innym zapisem(nr194) o przerywaniu ciazy. pozdrawiam fun. aaaa, pytania nie sa w tej kolejnosci w ktorej ja napisalam Odpowiedz Link
anek2004 bardzo dziekuje 09.06.05, 10:47 :)szkoda ze moja Federica nie moze sobie poczytac. pozdrawiam Anka Odpowiedz Link