Dodaj do ulubionych

Pytanie do informatykow

25.01.14, 16:29
Dzwoni telefon, jakis nieznany numer, odbieram, po drugiej stronie ktos znajomy mieszkajacy w jednym z krajow UE. Po rozmowie sprawdzam numer, ktory ma kierunkowy Hong Kongu! Ale ja wiem ze ta osoba ani nie dzwonila z Hong Kongu, ani tam nigdy nie byla.
Wiec jak to mozliwe? Co to za numer?

Nie mowcie mi zebym sama zadzwonila i o to zapytala, bo nie mam na to ochoty.

Interesuje mnie jednak jak to jest technicznie mozliwe.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pytanie do informatykow 25.01.14, 16:43
      nie jestem informatykiem, ale są karty umożliwiające tanie dzwonienie np. z Polski do Niemiec. Wtedy wyświetla ci się taki dziwny numer. Moja znajoma tak do mnie dzwoniła z Polski, a mój brat z Ukrainy nawet.
      • maria421 Re: Pytanie do informatykow 25.01.14, 16:52
        alpepe napisała:

> nie jestem informatykiem, ale są karty umożliwiające tanie dzwonienie np. z Pol
        > ski do Niemiec. Wtedy wyświetla ci się taki dziwny numer. Moja znajoma tak do m
        > nie dzwoniła z Polski, a mój brat z Ukrainy nawet.

Ale kierunkowy powinien byc odpowiedni dla kraju w ktorym karta zostala zakupiona, prawda?
        Czyli karta kupiona w Polsce powinna miec zawsze +48....
        • alpepe Re: Pytanie do informatykow 25.01.14, 22:14
          nie, absolutnie nie. To są jednostki kupione od jakiegoś telefonu przez jakąś firmę zagraniczną i tak odsprzedawane, stąd np. Hong Kong.
          • alpepe Re: Pytanie do informatykow 25.01.14, 22:15
            od jakiegoś TELEKOMU, miało być.
          • maria421 Re: Pytanie do informatykow 26.01.14, 09:21
            alpepe napisała:

> nie, absolutnie nie. To są jednostki kupione od jakiegoś telefonu przez jakąś f
            > irmę zagraniczną i tak odsprzedawane, stąd np. Hong Kong.

To znaczy ze gdybym ja miala taka karte to tez by np. w Polsce nikt nie wiedzial ze z Niemiec dzwonie?
            • alpepe Re: Pytanie do informatykow 26.01.14, 17:30
              teoretycznie tak, jak to będzie wyglądało, kiedy kupisz konkretną kartę, nie wiem.
    • ja.nusz Re: Pytanie do informatykow 25.01.14, 22:43
      A może to jakaś telefonia internetowa przy pomocy serwera z Chin?
      • zbyfauch A propos Chin... 25.01.14, 23:28
        kolega z pracy wydedukował, że współczesny format 16:9 przeforsowali Azjaci, Schlitzaugen. :)

(Schlitzauge to "szparkooki" czyli skośnooki po polsku.)
      • maria421 Re: Pytanie do informatykow 26.01.14, 09:19
        A gdyby to byla telefonia internetowa (przez Skype?) to numer kierunkowy nie musi byc zgodny z numerem kierunkowym kraju zamieszkania?
    • jureek Re: Pytanie do informatykow 28.01.14, 09:42
      Na poczcie googla jest taka opcja, że można zobaczyć ostatnie logowania wraz z IP i informacją, z jakiego kraju nastąpiło logowanie. No i dowiedziałem się, że aktualnie jestem zalogowany ze Szwecji, a w życiu w tym kraju nie byłem. W rzeczywistości piszę z pokładowego wifi w czeskim pendolino - gdzie Pilzno, a gdzie Szwecja.
      Swoją drogą to czeskie pendolino lepsze jest od niemieckiego ICE - w pendolino można zabrać rower, a w ICE takiej możliwości nie przewidzieli :)
      Jura
      • zbyfauch Re: Pytanie do informatykow 28.01.14, 10:10
        Trzy lata temu, na pokładzie statku przewożącego mnie z Rach Gia na wyspę Phu Quoc, mój telefon wyćwierkał wiadowmość "willkommen in der Schweiz". :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka