Dodaj do ulubionych

Mare Nostrum

14.10.14, 13:50
To nazwa akcji wloskiej marynarki wojennej utworzonej po tym, jak 3 pazdziernika 2013 roku zatonal caly statek z uchodzcami.

Wczoraj Phoenix pokazal reportaz z jednego takiego rejsu wloskiego statku, ktory, za pomoca radaru i przy wspoldzialaniu helikoptera, wyszukuje lodzie uchodzcow zeby ich uratowac od niebezpieczenstwa zatopienia.
Taka akcja kosztuje Wlochow 8 milionow Euro miesiecznie.
Jak zlokalizuja lodz uchodzcow, pojezdzaja do nich najpierw niewielkim pontonem ratunkowym i rzucaja im worki z kamizelkami na poklad. Najpierw sciagaja z lodzi dzieci i kobiety, pozniej mezczyzn. Tym pontonem wioza uchodzcow do wiekszej lodzi ratunkowej, ktora jest w stanie pomiescic wiele osob. Poniewaz ponton jest maly, musza wielokrotnie kursowac miedzy lodzia ratunkowa, a lajba uchodzcow. Potem, jak juz maja wszystkich na pokladzie lodzi ratunkowej, wioza ich na stetek wojskowy, gdzie czekaja lekarze, gdzie uchodzcy dostaja picie, jedzenie, odziez, zabawki. Wioza ich na Sycylie, gdzie na uchodzcow juz czeka autobus.

Okreslenie "Boat people" pojawilo sie w latach 70 tych, kiedy to Wietnamczycy uciekali przed komunizmem. Wszyscy, ktorych wtedy uratowano stali sie potem wdziecznymi obywatelami panstw do ktorych wyemigrowali.

Jak zachowaja sie jednak ci, ktorych obecnie Wlosi ratuja? Czy beda za to wdzieczni Wlochom i Europie? Czy tez stana sie jak ta Afganka w Niemczech, ktora tu sie procesowala o pozwolenie nauczania w chuscie? Albo jak ta Afganka, ktora, lamanym niemieckim, oznajmila mi ze "niedlugo islam zapanuje na calym swiecie"... ?
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Mare Nostrum 14.10.14, 14:05
      Jest ich dużo, dlatego trudno przewidzieć, czy wszyscy będą wdzięczni czy nie.
      Wietnamczycy na pewno też nie wszyscy są wdzięczni i żyją też w swoich równoległych światach.
      We Włoszech widać ładnie ubranych Afrykańczyków, to są chyba ci wdzięczni.
      Czy tych lotnych handlarzy podrabianych markowych rzeczy można do takich zaliczyć , nie wiem.
      • maria421 Re: Mare Nostrum 14.10.14, 15:25
        Wietnamczycy nie chca tu wprowadzac wlasnych praw, nie domagaja sie zadnych przywilejow.

Afrykanczycy we Wloszech, czy gdzie indziej, tez sie nie domagaja zadnych odrebnych praw dla siebie, chyba ze sa muzulmanami.

Przestepczosc zdarza sie w kazdej grupie imigrantow. Ale co innego zwykla przestepczosc, a co innego usilowania zmienienia kraju imigracji na taki sam, z jakiego sie wyemigrowalo.

Ja ani Ty nie przyjechalismy do Niemiec zeby im tu socjalizm i gospodarke planowa wprowadzac, prawda?

• maria421 Powinnismy brac przyklad z Australii 15.10.14, 09:21
      www.youtube.com/watch?v=rT12WH4a92w

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka