Dodaj do ulubionych

Borusewicz

02.09.15, 20:09
Bardzo ciekawy wywiad :

Jeśli pada stwierdzenie, że "się da", to chcę wiedzieć, jak "się da". Natomiast jeśli chodzi o prezydenta, to uważam, że przedstawienie podstawowych informacji na temat skutków finansowych wyjaśni senatorom, nad czym będziemy właściwie głosowali. Każde obniżenie wieku emerytalnego rodzi inne skutki. Tak w zasadzie to pytanie brzmi: "Czy chce pan/pani pracować krócej?". Każdy odpowie, że tak. Ale naprawdę powinno brzmieć: "Czy chcesz pracować krócej, ale otrzymać mniejszą emeryturę?". Wtedy każdy najpierw zapyta: "O ile mniejszą?".

skutki finansowe tego, co zaproponował prezydent Komorowski, są znikome. No bo jakie? Powrót do budżetu 100 mln zł, które wydawane są na finansowanie partii? Jakie są finansowe skutki wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych? Niewielkie albo żadne. Natomiast pytanie dotyczące odwrócenia reformy emerytalnej w różnych wariantach oznacza skutki finansowe rzędu setek miliardów złotych. Może zaplecze prezydenta ma inne wyliczenia, z których wynika, że skutki finansowe będą niewielkie? Na przykład chcą obniżyć wiek emerytalny o miesiąc? Chciałbym, aby senatorzy wiedzieli, za czym głosują, byśmy mieli podstawy merytorycznej dyskusji. Oczywiście z samymi pytaniami nic już nie można zrobić, nie można ich zmienić. Można je tylko przyjąć albo odrzucić.

Cały tekst: wyborcza.pl/politykaekstra/1,148009,18677106,borusewicz-ale-o-co-chodzi-prezydentowi.html#ixzz3kbdOCSwd

Cały tekst: wyborcza.pl/politykaekstra/1,148009,18677106,borusewicz-ale-o-co-chodzi-prezydentowi.html#ixzz3kbczmBh4

Obserwuj wątek
    • astra18 Re: Borusewicz 02.09.15, 20:26
      A ja sie pytam pana senatora Borusewicza jaki jest koszt referendum w którym jedno z pytań, napisane na kolanie byłego prezydenta, jest już nieaktualne.
      • maria421 Re: Borusewicz 03.09.15, 09:08
        astra18 napisała:

> A ja sie pytam pana senatora Borusewicza jaki jest koszt referendum w którym je
        > dno z pytań, napisane na kolanie byłego prezydenta, jest już nieaktualne.

Z pewnoscia bedzie to kropla w morzu w porownaniu do obiecanek Dudy.

Oczywiscie na temat pytan z referendum Dudy nie masz nic do powiedzenia. W tym przypadku istnieje rowniez zakaz wszelkiej krytyki ?
        • stephen_s Re: Borusewicz 03.09.15, 11:22
          Wiesz, ja osobiście uważam, że Borusewicz jednak ewidentnie gra tu politycznie. Jak Komorowski zgłosił referendum, to Borusewicz klepnął to bez żadnych dodatkowych formalności. A tutaj nagle domaganie się jakichś wyliczeń itd...

Nie, żeby referendum Dudy mi się podobało...
          • maria421 Re: Borusewicz 03.09.15, 13:08
            stephen_s napisał:

> Wiesz, ja osobiście uważam, że Borusewicz jednak ewidentnie gra tu politycznie.
            > Jak Komorowski zgłosił referendum, to Borusewicz klepnął to bez żadnych dodatk
            > owych formalności. A tutaj nagle domaganie się jakichś wyliczeń itd...
            >
            > Nie, żeby referendum Dudy mi się podobało...

Czytales caly tekst lub chociaz to, co zacytowalam?

Borusewicz mowi ze koszty wyniku referendum Komorowskiego sa przewidywalne, natomiast koszt reformy emerytalnej nie jest przewidywalny jezeli sie nie doprecyzuje pytania.

• astra18 Re: Borusewicz 03.09.15, 17:36
              maria421 napisała:

> Czytales caly tekst lub chociaz to, co zacytowalam?
              >
              > Borusewicz mowi ze koszty wyniku referendum Komorowskiego sa przewidywalne, nat
              > omiast koszt reformy emerytalnej nie jest przewidywalny jezeli sie nie doprecyz
              > uje pytania.

Przewidywalne jest na pewno to że jedno z pytań - ot tak, - jest nieaktualne, więc po cholerę iśc i odpowiadać na 3 pytania?
              >
              >
              • maria421 Re: Borusewicz 03.09.15, 19:52
                Astra, piszesz " po cholerę iśc i odpowiadać na 3 pytania?"

I tu sie wyjatkowo z Toba zgodze.

OBA referenda nadaja sie tylko do tego zeby je zbojkotowac.

Ale ze Duda sprytnie ustawil swoje w dniu wyborow, wiec jego referendum ma wiecej szans na frekwencje powyzej 50%.

• astra18 Re: Borusewicz 03.09.15, 20:06
                  maria421 napisała:

> Astra, piszesz " po cholerę iśc i odpowiadać na 3 pytania?"

Napisałam tak:

"
                  > Przewidywalne jest na pewno to że jedno z pytań - ot tak, - jest nieaktualne, więc po cholerę iśc i odpowiadać na 3 pytania? "
                  >
                  > I tu sie wyjatkowo z Toba zgodze.

No to jezcze raz przeczytaj całość mojej wypowiedzi i nie zmieniaj jej kontekstu.

• maria421 Re: Borusewicz 03.09.15, 20:10
                    Napisalam co sadze o OBU referendach, wiec wiecej sie nie bede rozdrabniac.

Ty oczywiscie mozesz uznac ze tylko referendum Komorowskiego jest bez sensu.
                    • astra18 Re: Borusewicz 03.09.15, 20:13
                      maria421 napisała:

> Napisalam co sadze o OBU referendach, wiec wiecej sie nie bede rozdrabniac.

Zgodziłaś się z tezą której ja nie wyraziłam, jak zwykle ucinając kontekst mojej wypowiedzi.
                      A co Ty sądzisz o obu referendach oczywiście przyjmuję do wiadomości.
                      >
                      > Ty oczywiscie mozesz uznac ze tylko referendum Komorowskiego jest bez sensu.

Bo to klarownie wytłumaczyłam:)
        • astra18 Re: Borusewicz 03.09.15, 17:34
          maria421 napisała:

>
          > Z pewnoscia bedzie to kropla w morzu w porownaniu do obiecanek Dudy.

Nie kropla w morzu tylko całe do d...skoro jedno z pytań jest nieaktualne.
          Rozumiesz to????
          >
          > Oczywiscie na temat pytan z referendum Dudy nie masz nic do powiedzenia. W tym
          > przypadku istnieje rowniez zakaz wszelkiej krytyki ?

O co Ci chodzi? O jakim zakazie piszesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka