Dodaj do ulubionych

Duda dla Spiegla

02.01.16, 20:37
W pociagu do Polski czytalam w Spieglu wywiad z Duda, moja uwage zwrocily te slowa :

- Ważną zasadą TK jest jego pluralizm. W obliczu porażki stary rząd próbował pospiesznie zainstalować kilku swoich kandydatów. 14 z 15 sędziów pochodziłoby z ich obozu. Czy to jest pluralizm? - pytał prezydent. (www.tvn24.pl)

Od kiedy to pluralizm jest wazna zasada TK?
I o jaki pluralizm TK chodzi? Polityczny?

Do tej pory myslalam ze sedzia (nie tylko sedzia konstytucyjny) ma byc apolityczny.

Skad dr. prawa Duda to wytrzasnal, mozecie mi powiedziec?
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Duda dla Spiegla 02.01.16, 21:20
      maria421 napisała:

> Do tej pory myslalam ze sedzia (nie tylko sedzia konstytucyjny) ma byc apolityc
      > zny.

a owszem, ma być.

> Skad dr. prawa Duda to wytrzasnal, mozecie mi powiedziec?

z autopsji.

każdy człowiek, również sędzia , ma jakieś poglądy, żyje w jakimś środowisku... Środowiska mamy różne: liberalne, lewicowe, konserwatywne... a więc dobrze by było, aby TK, rozstrzygający niezwykle ważne problemy, często opierający się o interpretację danego przepisu, składał się z sędziów wywodzących się z różnych środowisk.
      • maria421 Re: Duda dla Spiegla 03.01.16, 08:21
        a000000 napisała:

> a owszem, ma być.

Ma byc apolityczny.

> > Skad dr. prawa Duda to wytrzasnal, mozecie mi powiedziec?
        >
        > z autopsji.

Zasad nie bierze sie z autopsji. Zasady na jakich opiera sie funkcjonowanie jakiegos organu panstwowego biora sie z konkretnych zapisow.

> każdy człowiek, również sędzia , ma jakieś poglądy, żyje w jakimś środowisku...
        > Środowiska mamy różne: liberalne, lewicowe, konserwatywne... a więc dobrze b
        > y było, aby TK, rozstrzygający niezwykle ważne problemy, często opierający się
        > o interpretację danego przepisu, składał się z sędziów wywodzących się z różnyc
        > h środowisk.

Sedzia ma byc apolityczny, czyli kandydatow na sedziow nie powinno sie nawet pytac o ich poglady polityczne.
        Co do srodowiska z ktorych sie wywodza sedziowie, to w przypadku tak doroslych ludzi mozna mowic tylko o srodowisku zawodowym, a jest to srodowisko prawnicze.
        Poniewaz sedziami TK moga zostac nie tylko ludzie ktorzy wczesniej byli sedziami ( juz zobowiazani wymogiem apolitycznosci), ale tez inni prawnicy, to ja bym dodatkowo wprowadzila wymog nieprzynaleznosci partyjnej przez ostatnie 5 lat.

Ale poniewaz taki wymog ostatnio zniesiono wobec kandydatow na stanowiska w sluzbie cywilnej, wiec nie ma szans zeby go wprowadzono wobec kandydatow na sedziow TK. .
    • zbyfauch Jastrun dla Dagens Nyheter 11.01.16, 21:05
      niezalezna.pl/74832-lykaja-brednie-jakie-im-podadza
      Jakie brednie?
      Poza tym wspominany spam bojowy ląduje albo tam właśnie, gdzie jego miejsce, albo jest filtrowany już na poziomie serwera pocztowego. :)
    • zbyfauch Duda do Naroda 15.01.16, 20:06
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/xfaVjTIBv8QlycoUaX.jpg
      • zbyfauch Re: Duda do Naroda 15.01.16, 20:08
        Nie wiem, czy to w porządku wobec autentycznego Geniusza Międzymorza, Ojca Narodu i Stratega Odnowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka