Dodaj do ulubionych

Klamstwa PiSu

06.01.17, 20:57
1. J. Kaczynski "W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój brat Lech wygra wybory prezydenckie. Byłaby to sytuacja nie do zaakceptowania przez polskie społeczeństwo"

2. B. Szydlo "500 zl na kazde dziecko"
www.youtube.com/watch?v=EwpfmMrchJw
3. B. Szydlo : Przygotowaliśmy projekt ustawy gwarantującej seniorom po 75 roku życia darmowe leki - mówiła w sobotę (12 września) na konwencji PiS Beata Szydło.

4. Macierewicz : są dowody, że trzy osoby przeżyły katastrofę smoleńską

5. Macierewicz , mistrale po dolarze :

www.youtube.com/watch?v=kFhyavIiEVs
6. Black Hawks do konca ubieglego roku : jeszcze w tym roku pierwsze śmigłowce pozwalające na realizację ćwiczeń zostaną dostarczone siłom specjalnym.

lista bylaby baaardzo dluga.

Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Klamstwa PiSu 06.01.17, 21:18
      maria421 napisała:

> 1. J. Kaczynski "W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój brat Lech
      > wygra wybory prezydenckie. Byłaby to sytuacja nie do zaakceptowania przez pols
      > kie społeczeństwo"

A czy mówił, że NIGDY??? On to mówił w określonej sytuacji, która potem była już inna...

>
      > 2. B. Szydlo "500 zl na kazde dziecko"
      > www.youtube.com/watch?v=EwpfmMrchJw

i nigdzie nie mówi że na każde PIERWSZE dziecko.....

> 3. B. Szydlo : Przygotowaliśmy projekt ustawy gwarantującej seniorom po 75 r
      > oku życia darmowe leki - mówiła w sobotę (12 września) na konwencji PiS Beata S
      > zydło.

są darmowe. Nie wszystkie, ale tego to nikt nie obiecywał, że wszystkie...

>
      > 4. Macierewicz : są dowody, że trzy osoby przeżyły katastrofę smoleńską
      > ]

jeden przypadek nawet znam po nazwisku: Błasik.

>
      > 5. Macierewicz , mistrale po dolarze :
      >
      > www.youtube.com/watch?v=kFhyavIiEVs

nie umiem się odnieść, gdyż tak mądry człowiek w takie głupoty nie wierzy..... pewnie to były kpiny z podsłuchiwaczy...

> 6. Black Hawks do konca ubieglego roku : jeszcze w tym roku pierwsze śmigłow
      > ce pozwalające na realizację ćwiczeń zostaną dostarczone siłom specjalnym.

tu już się odniosłam.

>
      > lista bylaby baaardzo dluga.

czekam.
      • maria421 Re: Klamstwa PiSu 06.01.17, 21:26
        Azerko, wybacz, ale Twoje tlumaczenie tych lgarstw jest Ciebie niegodne. Nie przypuszczalam ze znizysz sie do tego, zeby bronic lgarstw PiSu argumentami ze co prawda Kaczynski mowil ze nie bedzie premierem jezeli jego brat wygra wybory prezydenckie , ale nie mowi ze nigdy, czy w sytuacji kiedy dokladnie slychac jak Szydlo mowi o "kazdym dziecku", Ty argumentujesz ze nie mowila o "kazdym pierwszym dziecku"...

Wyobraz sobie ze matka obiecuje dzieciom ze KAZDE dostanie prezent na Swieta, a potem sie okazuje ze pierwsze dziecko prezentu nie dostalo- jak bys taka matke tlumaczyla?

• a000000 Re: Klamstwa PiSu 06.01.17, 21:41
          Powiem tak. Słyszałam o projekcie 500+ i ZAWSZE w kontekście demograficznym, nigdy w kontekście pomocowym.
          Zgadzam się, że przyjęty próg dochodowy jest zdecydowanie za niski, może tu chodzi o zachętę na drugiego potomka???
          Osobiście znam kobietę, samotną, która wychowuje dwójkę dzieci, pracuje, i dostaje na KAŻDE dziecko, nie tylko pierwsze. Bo nie przekracza nawet tego niskiego progu...

Być może, że gdzieś pani Szydło powiedziała każde pierwsze.... ja nie słyszałam.

Mario, a powiedz mi tak szczerze. Czy obietnice wyborcze MUSZĄ być zrealizowane co do joty??? Co powiesz o tych, którzy nie realizują? Co powiesz o tych, którzy uznają nierealizowanie za powszechnie panujący obyczaj polityczny?
          Z odpowiedzią uważaj, bo za węgłem czai się 8 lat rządów platformy....

>ale nie mowi ze nigdy,

Mario, trzeba się wyrażać precyzyjnie. Nie odpowiadam za to, co kto sobie dośpiewa i wyobrazi...

• maria421 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 08:55
            Azerko, jakie jest moje zdanie na temat 500+ to wiesz i nie bede tego tu powtarzac.

O tym ze politycy obiecuja gruszki na wierzbie tez doskonale wiem, pamietam jeszcze te nieszczesna debate przed wyborami w ktorym kazdy sie jak na jarmarku przekrzykiwal "ja dam wiecej".

Nie o to tutaj chodzi, lecz o Twoje rozne podejscie do tego samego zjawiska- czyli do klamstwa politykow, co jest ich chlebem powszednim.

Kopacz jest dla Ciebie przekreslona bo powiedziala o tym przekopaniu na "poltora metra" ziemi w Smolensku.
            O PiSie, ktory lze jak z nut, piszesz natomiast ze nigdy sie na nich nie zawiodlas, albo nie dostrzegasz ich lgarstw, albo Ci one nie przeszkadzaja, albo je usprawiedliwiasz...

Moze byloby prosciej gdybys po prostu powiedziala, ze popierasz wszystko co robi PiS, ze Ci nie przeszkadza to, ze klamia, bo najwazniejsze jest zeby mieli wladze.

• a000000 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 11:47
              maria421 napisała:

> Azerko, jakie jest moje zdanie na temat 500+ to wiesz i nie bede tego tu powta
              > rzac.

ja mam podejście bardzo ambiwalentne, jednakże staram się dostrzec tak zwane plusy dodatnie - skoro olbrzymia część społeczeństwa sobie chwali. Wszak tu o dzieci chodzi.
              Dzieci- czyli najsłabszą i bezradną część społeczeństwa, do tego słusznie i z różnych względów, jednakże pozbawioną prawa do pracy czy stanowienia o sobie.

> Nie o to tutaj chodzi, lecz o Twoje rozne podejscie do tego samego zjawiska- cz
              > yli do klamstwa politykow, co jest ich chlebem powszednim.

bardzo powierzchownie patrzysz na problem.
              między Kopacz a politykami PiS występuje zasadnicza różnica. Kopacz mnie zawiodła na całej linii - ja jej ufałam. Może naiwnie, ale nie wyobrażałam sobie że w TAKIEJ sytuacji jak katastrofa można kłamać. Natomiast gdy mówi polityk z PiS, wiem że to polityk i jego zadaniem jest przedstawić fakty tak, jak to mu pasuje. Nie mam pretensji do SLD czy PiS.... oni znają i miarę i umiar. Nie mam pretensji do Kukiz - starają się być takimi posłami jakimi być powinni. Natomiast mam pretensje do PO i Nowoczesnej - to są szubrawcy którzy dla swych celów zniżą się do każdej podłości. No może nie tyle pretensje ile odrzucam ich w całości. To są kłamcy i hipokryci. I głupcy. A kiedyś głosowałam na PO!!!!

> Moze byloby prosciej gdybys po prostu powiedziala, ze popierasz wszystko co rob
              > i PiS,

nie powiem, bo wszystkiego nie popieram.... ale nie uważam za stosowne natychmiast na ten temat wątku zakładać.
              • maria421 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 12:42
                Azerko, jak juz dzisiaj pisalam- ja oceniam wypowiedz po jej tresci, nie po jej autorze.

Ta natomiast najwyrazniej oceniasz klamstwo w zaleznosci od tego kto je wypowiada.
                Jezeli wypowiada je polityk z PO czy Nowoczesnej, to klamstwo go u Ciebie dyskredytuje na zawsze.
                Jezeli wypowiada je polityk i PiS, to moze sie pomylil, moze nieswiadomie, przeciez nie mowila ze na kazde "pierwsze" dziecko, przeciez nie mowil ze jak jego brat zostanie prezydentem to on nigdy nie bedzie premierem, moze dal sie nabrac na plotki (o mistralach), moze to a moze owo. Zaorane i przyklepane.

Gdzie sie podzial Twoj obiektywizm?
              • jureek Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 13:50
                a000000 napisała:

> Natomiast
                > mam pretensje do PO i Nowoczesnej - to są szubrawcy którzy dla swych celów zni
                > żą się do każdej podłości. No może nie tyle pretensje ile odrzucam ich w całośc
                > i. To są kłamcy i hipokryci. I głupcy.

To dokładnie tak samo, jak mój stosunek do opolskich ludzi PiS-u (a także niektórych z opolskiej Platformy - z tym, że w PO trafiają się jacyś przyzwoici, a w opolskim PiS-ie nie widzę takich wcale).
                • astra18 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 17:50
                  jureek napisał:

> a000000 napisała:
                  >
                  > > Natomiast
                  > > mam pretensje do PO i Nowoczesnej - to są szubrawcy którzy dla swych cel
                  > ów zni
                  > > żą się do każdej podłości. No może nie tyle pretensje ile odrzucam ich w
                  > całośc
                  > > i. To są kłamcy i hipokryci. I głupcy.
                  >
                  > To dokładnie tak samo, jak mój stosunek do opolskich ludzi PiS-u (a także niekt
                  > órych z opolskiej Platformy

Bo???Mozna wiedzieć dlaczego?

-
                  • jureek Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 11:43
                    astra18 napisał:

> > > i. To są kłamcy i hipokryci. I głupcy.
                    > >
                    > > To dokładnie tak samo, jak mój stosunek do opolskich ludzi PiS-u (a także
                    > niekt
                    > > órych z opolskiej Platformy
                    >
                    > Bo???Mozna wiedzieć dlaczego?

Tylko mnie pytasz? Od Azerki uzasadnienia nie potrzebujesz?
                    • astra18 Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 18:35
                      jureek napisał:

> astra18 napisał:
                      >
                      > > > > i. To są kłamcy i hipokryci. I głupcy.
                      > > >
                      > > > To dokładnie tak samo, jak mój stosunek do opolskich ludzi PiS-u (a
                      > także
                      > > niekt
                      > > > órych z opolskiej Platformy
                      > >
                      > > Bo???Mozna wiedzieć dlaczego?
                      >
                      > Tylko mnie pytasz? Od Azerki uzasadnienia nie potrzebujesz?

Pytam o ten Twój negatywny stosunek do tych niektórych z opolskiej PO.
                      • jureek Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 22:13
                        astra18 napisał:

> Pytam o ten Twój negatywny stosunek do tych niektórych z opolskiej PO.

O jednym opolskim peowcu pisałem już trochę na forum. Nazywa się Kostuś. Drugi to Jarmuziewicz. Po prostu nie cierpię arogantów i cwaniaków, z jakiej partii by nie byli.
                        • astra18 Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 22:33
                          jureek napisał:

> astra18 napisał:
                          >
                          > > Pytam o ten Twój negatywny stosunek do tych niektórych z opolskiej PO.
                          >
                          > O jednym opolskim peowcu pisałem już trochę na forum. Nazywa się Kostuś. Drugi
                          > to Jarmuziewicz. Po prostu nie cierpię arogantów i cwaniaków, z jakiej partii b
                          > y nie byli.

A co takiego zrobili ze zasluzyli na taka opinie, i czy wiaze sie jakos ze sprawa o ktorej mowimy?
                          • jureek Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 23:40
                            astra18 napisał:

> A co takiego zrobili ze zasluzyli na taka opinie, i czy wiaze sie jakos ze spra
                            > wa o ktorej mowimy?

Kostuś arogancko odnosił się do swojego kierowcy służbowego. Przed wyborami korzystając z układów w zakładzie energetycznym oplakatował nielegalnie swoją gębą wszystkie słupy linii energetycznych. Dla uzyskania głosów wyborców pojechał do Pluder i oszukał ludzi, że od lata będą się tam wreszcie zatrzymywać pociągi, choć było wiadomo, że jak zostanie posłem, to przestanie być wicemarszałkiem województwa i nie będzie miał na to wpływu.
                            Zaś Jarmuziewicz to ten, który kombinował z firmami budującymi autostradę A1 koło Gorzyczek, nie pamiętasz tej sprawy? Po przegranych wyborach na prezydenta Opola (wystawienie tej kandydatury to był samobój opolskiej PO) obiecał wycofanie się z polityki, ale koledzy peowcy z zarządu województwa dali mu błyskawiczny awans na dyrektora Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Opolu.
                            Zaś co do sprawy o której mówimy, to Kostuś popierał powiększenie Opola (aż go trochę Schetyna nie ustawił), nie wiem zaś, jaki jest do tego stosunek Jarmuziewicza. Tak więc nie to jest decydujące.
    • jureek Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 11:55
      7. Obiecywali, że ten rząd będzie słuchał ludzi.
      W Dobrzeniu już dwunasty dzień głodówki. Wczoraj znowu musiała przyjechać karetka. Ludzie ci chcą przede wszystkim być WYSŁUCHANI. Jednak nawet dramatyczne prośby biskupa nie są w stanie rozmiękczyć serc rządzących.
      • astra18 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 17:51
        jureek napisał:

> 7. Obiecywali, że ten rząd będzie słuchał ludzi.
        > W Dobrzeniu już dwunasty dzień głodówki. Wczoraj znowu musiała przyjechać karet
        > ka. Ludzie ci chcą przede wszystkim być WYSŁUCHANI. Jednak nawet dramatyczne pr
        > ośby biskupa nie są w stanie rozmiękczyć serc rządzących.

Był wojewoda.
        Nie pasuje?To przedstawiciel rządu.
        • jureek Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 17:58
          astra18 napisał:

> Był wojewoda.
          > Nie pasuje?To przedstawiciel rządu.

Nie pasuje, bo to nie wojewoda podejmuje decyzję o zmianie granic gmin. Tę decyzję podejmuje rząd, a teraz chowa się za wojewodą.
          • astra18 Re: Klamstwa PiSu 07.01.17, 18:08
            jureek napisał:

> astra18 napisał:
            >
            > > Był wojewoda.
            > > Nie pasuje?To przedstawiciel rządu.
            >
            > Nie pasuje, bo to nie wojewoda podejmuje decyzję o zmianie granic gmin.

Ale przedstawia stanowisko rządu i może również stanowisko protestujacych przedstawić rządowi.

Tę decy
            > zję podejmuje rząd, a teraz chowa się za wojewodą.

To po co dyskusja o rozmowach skoro ze strony protestujących sprawa i tak jest jasna.

Odnosząc się do linku, którego nie mogłeś otworzyć - wiceprezydent Opola powiedzial, że w trakcie konsultacji władze miasta zaproponowały, w rozmowie m.in. z Rafałem Kampą, pieniężne zadośćuczynienie. Zwrócono się z pytaniem jaka kwota byłaby satysfakcjonująca dla pzredstawicieli gmin. Wiceprezydent na antenie tv powiedział, że kwota około 10mln padła ze strony pana Kampy.
            Czy to jest prawda?
            • jureek Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 15:09
              astra18 napisał:

> > Nie pasuje, bo to nie wojewoda podejmuje decyzję o zmianie granic gmin.
              >
              > Ale przedstawia stanowisko rządu i może również stanowisko protestujacych przed
              > stawić rządowi.

Ty to masz bardzo specyficzne poczucie humoru. Przecież to właśnie dlatego głodujący chcą bezpośrednio spotkać się z premier lub z Błaszczakiem, bo uważają, że osoby, z którymi przed podjęciem decyzji konsultowała się premier (czyli przede wszystkim Jaki oraz wojewoda), przedstawiały jej fałszywy obraz sytuacji. Wiesz, co napisał wojewoda w swojej opinii na temat rozszerzenia? Cytuję:
              "Propozycja poszerzenia granic miasta, o wskazane we wniosku obszary, nie będzie miała negatywnego wpływu na więzy społeczne, gospodarcze i kulturowe oraz na wykonywanie zadań publicznych".
              Według kłamliwego wojewody frekwencja w konsultacjach społecznych przeprowadzonych w gminach na poziomie 44-62% (i ponad 90% przeciw przyłączeniu) ma "wskazywać na relatywnie średnie zainteresowanie społeczności lokalnej przyłączeniem do terenu miasta Opola".
              I Ty uważasz, że ten, który poprzez fałszywe przedstawienie opinii ludności przyczynił się do podjęcia przez rząd błędnej decyzji skutkującej niepokojami społecznymi, ma teraz jako przedstawiciel głodujących przedstawiać ich stanowisko rządowi? I oni mają mu wierzyć, że nie przekręci tego stanowiska o 180 stopni, jak zrobił to ostatnim razem?

> Tę decy
              > > zję podejmuje rząd, a teraz chowa się za wojewodą.
              >
              > To po co dyskusja o rozmowach skoro ze strony protestujących sprawa i tak jest
              > jasna.

Protestujący chcą być WYSŁUCHANI. Jedynym warunkiem zawieszenia głodówki jest deklaracja rządu na piśmie, gdzie i kiedy Błaszczak lub Szydło zechcą wysłuchać głodujących.

> Odnosząc się do linku, którego nie mogłeś otworzyć -

Nadal nie mogę otworzyć, bo z powodu rekonwalescencji siedzę uziemiony w Niemczech. Jak dobrze pójdzie, będę w kraju za tydzień, ale raczej potrwa to jeszcze trochę dłużej.

> wiceprezydent Opola powied
              > zial, że w trakcie konsultacji władze miasta zaproponowały, w rozmowie m.in. z
              > Rafałem Kampą, pieniężne zadośćuczynienie. Zwrócono się z pytaniem jaka kwota b
              > yłaby satysfakcjonująca dla pzredstawicieli gmin. Wiceprezydent na antenie tv p
              > owiedział, że kwota około 10mln padła ze strony pana Kampy.
              > Czy to jest prawda?

Nie wiem, jaka kwota padła ze strony pana Kampy, dziwi mnie, że w ogóle go o to pytano. W jakiej niby funkcji miał Kampa odpowiedzieć na to pytanie?
              Wiem, że miasto Opole proponowało gminie Dobrzeń 10 milionów, a gmina tej "pomocy" nie przyjęła, bo nie jest to żadne rozwiązanie. Gmina straciła wszystkie tereny inwestycyjne, więc jednorazowa zapomoga może mieć znaczenie tylko propagandowe. Za 10 milionów nie przygotuje się nowych terenów dla inwestorów. A zresztą po co? Po to, żeby znowu Opole je zabrało?
              • maria421 Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 16:05
                Chyba najwiekszym klamstwem PiSu i jego propagandy jest to, ze opozycja nie akceptuje wynikow wyborow i chce obalic (np. demonstracjami KODu) demokratycznie i legalnie wybrana wladze.

Jak pokojowe demonstracje moga obalic wladze, tego PiS nie tlumaczy.

Czy pamietacie ze PiS w czasie drugiej kadencji rzadow PO-PSL dwukrotnie wnosil wotum nieufnosci wobec rzadu Tuska?
                Nawet wymyslil w tym celu jakis nowy organ konstytucyjny, czyli "premiera technicznego" ktorym mial byc Glinski.

Czy wobec tego mozna powiedziec ze PiS nie godzil sie z wynikiem demokratycznych wyborow i chcial podwazyc decyzje suwerena?

Nigdy takich oskarzen pod adresem PiSu nie slyszalam.

PiS skorzystal z mozliwosci prawnych (oprocz tego nieszczesnego "technicznego premiera"), wotum dwa razy nie przeszlo, nikt nie robil propagandowych cyrkow ze PiS nie uznaje woli suwerena, ze robi zamach na legalnie i demokratycznie wybrana wladze.

Przypopminam te dwa wota nieufnosci PiSu wobec rzadu Zuska z roku 2013 i 2014 , bo zdaje sie ze nasze forumowe kolezanki zapomnialy o tych faktach i teraz twierdza ze PiS byl lepsza opozycja niz dzisiejsza bo nie agitowal przeciw wladzy.
                • a000000 Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 22:19
                  maria421 napisała:

>
                  > Jak pokojowe demonstracje moga obalic wladze, tego PiS nie tlumaczy.

a przejawem tego pokoju były niesione transparenty z szubienicą i powieszonym nań Kaczyńskim.

tak samo pokojową jest "religia pokoju".

Dziś w TV przemawiało dwóch, i mówili, że będą każdego 10 dnia miesiąca pod pałacem prezydenckim demonstrować tak, aby jak najboleśniej ugodzić władzę.... sadzę, że też to przejaw pokoju.

> Nawet wymyslil w tym celu jakis nowy organ konstytucyjny, czyli "premiera techn
                  > icznego" ktorym mial byc Glinski.

czyli co???? sądzisz, że konstytucja nakazuje aby premierem został wyłącznie poseł? A gdy kandydat jest spoza Sejmu to już trzeba coś wymyślać?

Oczywiście, że każda opozycja, przy każdej nadarzającej się okazji , zgłasza wotum nieufności. Obecna też by to robiła, gdyby tylko znaleźli kandydata na premiera.... bo prawo tego wymaga, aby zgłaszając votum, przedstawić swoją propozycję.

>lepsza opozycja niz dzisiejsza bo nie agitowal przeciw wladzy.

dzisiejsza opozycja jest najgorsza z możliwych... Wyprowadza durnych ludzi na ulicę, nie zważając (a może celowo?) że to grozi rozlewem krwi!!! Jak możesz pozaprawną i niedemokratyczną rewolucję uliczną przyrównać do legalnego parlamentarnego dążenia do zmiany władzy?????

nasze forumowe kolezanki zapomnialy o tych faktach i teraz twi
                  > erdza ze PiS byl lepsza opozycja niz dzisiejsza bo nie agitowal przeciw wladzy.

forumowe koleżanki nie zapomniały, że opozycja z poprzedniej kadencji zawsze działała na podstawie i w ramach prawa, a obecna opozycja prawo łamie i nic sobie z tego nie robi....
                  Jak kibole.
                  • maria421 Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 08:45
                    a000000 napisała:

> a przejawem tego pokoju były niesione transparenty z szubienicą i powieszonym n
                    > ań Kaczyńskim.

O spalonej kukle prezydenta Walesy przez marsz zorganizowany przez Kaczynskiego ciagle zapominasz?
                    >
                    > Dziś w TV przemawiało dwóch, i mówili, że będą każdego 10 dnia miesiąca pod pał
                    > acem prezydenckim demonstrować tak, aby jak najboleśniej ugodzić władzę.... sad
                    > zę, że też to przejaw pokoju.

Prawo do manifestacji jest prawem obywatelskim.
                    Kaczynskiemu nikt tego prawa nigdy nie odbieral.
                    >
                    > czyli co???? sądzisz, że konstytucja nakazuje aby premierem został wyłącznie po
                    > seł? A gdy kandydat jest spoza Sejmu to już trzeba coś wymyślać?

Mowie tylko ze pojecie "premier techniczny" jest w konstytucji nieznane.

> Oczywiście, że każda opozycja, przy każdej nadarzającej się okazji , zgłasza wo
                    > tum nieufności. Obecna też by to robiła, gdyby tylko znaleźli kandydata na prem
                    > iera.... bo prawo tego wymaga, aby zgłaszając votum, przedstawić swoją propozyc
                    > ję.

Azerko, tu nie chodzi o znalezienie kandydata na premiera, ale o znalezienie wiekszosci parlamentarnej. Kaczynski myslal, ze mu sie uda i dwa razy mu sie nie udalo. W kazdym razie Kaczynski tak sie rwal do wladzy, ze nie chcial czekac do wyborow, ale o tym nie pamietasz i robisz z PiSu idealna opozycje.

> dzisiejsza opozycja jest najgorsza z możliwych... Wyprowadza durnych ludzi na u
                    > licę, nie zważając (a może celowo?) że to grozi rozlewem krwi!!! Jak możesz po
                    > zaprawną i niedemokratyczną rewolucję uliczną przyrównać do legalnego parlamen
                    > tarnego dążenia do zmiany władzy?????

Jasne, Kaczynski nie wyprowadzal durnych ludzi na ulice ktorzy palili kukle prezydenta Walesy czy nie nosili idiotycznych transparentow "To byl zamach" i uznajacych Tuska winnego zamachu.

> forumowe koleżanki nie zapomniały, że opozycja z poprzedniej kadencji zawsze dz
                    > iałała na podstawie i w ramach prawa, a obecna opozycja prawo łamie i nic sobie
                    > z tego nie robi....
                    > Jak kibole.

Zapominasz ciagle, ze poprzednia wladza nie podwazala demokratycznych podstaw panstwa!
                    Przypomnij mi kiedy to Tusk albo Kopacz odmowili publikacji wyroku TK. Przypomnij kiedy to Sejm VI czy VII kadencji uchwalil "brak mocy prawnej" wyboru sedziow TK. Przypomnij mi kiedy to Lech Kaczynski czy Komorowski odmawiali przyjecia slubowania od sedziow TK. przypomnij mi podobny skok na TK jaki sie wlasnie dokonal.
                    Przypomnij mi tez marszalka Sejmu, ktory wykluczal posla z posiedzenia za nic.
              • astra18 Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 17:49
                jureek napisał:

> Ty to masz bardzo specyficzne poczucie humoru. Przecież to właśnie dlatego głod
                > ujący chcą bezpośrednio spotkać się z premier lub z Błaszczakiem, bo uważają, ż
                > e osoby, z którymi przed podjęciem decyzji konsultowała się premier (czyli prze
                > de wszystkim Jaki oraz wojewoda), przedstawiały jej fałszywy obraz sytuacji. Wi
                > esz, co napisał wojewoda w swojej opinii na temat rozszerzenia? Cytuję:
                > "Propozycja poszerzenia granic miasta, o wskazane we wniosku obszary, nie będzi
                > e miała negatywnego wpływu na więzy społeczne, gospodarcze i kulturowe oraz na
                > wykonywanie zadań publicznych".

Więc Ty mi napisz, jaki będzie miała negatywny wpływ, na w/w czynniki: więzy społeczne, i kulturowe, bo o gospodarczych już pisałeś.

> Według kłamliwego wojewody frekwencja w konsultacjach społecznych przeprowadzon
                > ych w gminach na poziomie 44-62% (i ponad 90% przeciw przyłączeniu) ma "wskazyw
                > ać na relatywnie średnie zainteresowanie społeczności lokalnej przyłączeniem do
                > terenu miasta Opola".
                > I Ty uważasz, że ten, który poprzez fałszywe przedstawienie opinii ludności prz
                > yczynił się do podjęcia przez rząd błędnej decyzji skutkującej niepokojami społ
                > ecznymi, ma teraz jako przedstawiciel głodujących przedstawiać ich stanowisko r
                > ządowi? I oni mają mu wierzyć, że nie przekręci tego stanowiska o 180 stopni, j
                > ak zrobił to ostatnim razem?

Czy była inicjatywa referendalna?

> Protestujący chcą być WYSŁUCHANI. Jedynym warunkiem zawieszenia głodówki jest d
                > eklaracja rządu na piśmie, gdzie i kiedy Błaszczak lub Szydło zechcą wysłuchać
                > głodujących.

Jesteś pewny że to jest jedyny warunek zaprzestania głodówki?

>
                > Nie wiem, jaka kwota padła ze strony pana Kampy, dziwi mnie, że w ogóle go o to
                > pytano. W jakiej niby funkcji miał Kampa odpowiedzieć na to pytanie?

Wiceprezydent twierdzi, że własnie ta kwota ok 10mln, i przyjęto na tych konsultacjach te zadośćuczynienie, a potem się z tego wycofano.
                Dlatego Ciebie pytam, czy to prawda.

> Wiem, że miasto Opole proponowało gminie Dobrzeń 10 milionów, a gmina tej "pomo
                > cy" nie przyjęła, bo nie jest to żadne rozwiązanie

Wg słów wiceprezydenta przedstawiciele, w tym pan Kampa, przyjęli tę propozycję i potem się z tego wycofano.

. Gmina straciła wszystkie te
                > reny inwestycyjne, więc jednorazowa zapomoga może mieć znaczenie tylko propagan
                > dowe. Za 10 milionów nie przygotuje się nowych terenów dla inwestorów. A zreszt
                > ą po co? Po to, żeby znowu Opole je zabrało?
                • maria421 Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 19:46
                  astra18 napisał:

> > "Propozycja poszerzenia granic miasta, o wskazane we wniosku obszary, nie
                  > będzi
                  > > e miała negatywnego wpływu na więzy społeczne, gospodarcze i kulturowe or
                  > az na
                  > > wykonywanie zadań publicznych".
                  >
                  > Więc Ty mi napisz, jaki będzie miała negatywny wpływ, na w/w czynniki: więzy sp
                  > ołeczne, i kulturowe, bo o gospodarczych już pisałeś.

Nie wiem co Ci Jureek odpowie, dla mnie ten tekst jest wlasnie dowodem na oderwanie wladzy od obywateli.

Autor tego tekstu robi z siebie jasnowidza a Ty chcesz zeby Ci ktos udowodnil ze jadnowidz sie myli :-)
                  • astra18 Re: Klamstwa PiSu 08.01.17, 20:02
                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:

> > > "Propozycja poszerzenia granic miasta, o wskazane we wniosku obszar
                    > y, nie
                    > > będzi
                    > > > e miała negatywnego wpływu na więzy społeczne, gospodarcze i kultur
                    > owe or
                    > > az na
                    > > > wykonywanie zadań publicznych".
                    > >
                    > > Więc Ty mi napisz, jaki będzie miała negatywny wpływ, na w/w czynniki: wi
                    > ęzy sp
                    > > ołeczne, i kulturowe, bo o gospodarczych już pisałeś.
                    >
                    > Nie wiem co Ci Jureek odpowie, dla mnie ten tekst jest wlasnie dowodem na oderw
                    > anie wladzy od obywateli.
                    >
                    > Autor tego tekstu robi z siebie jasnowidza a Ty chcesz zeby Ci ktos udowodnil z
                    > e jadnowidz sie myli :-)

Tak, "zjadło" mi słówko "nie" - nie będzie miało negatywnego...itd
                    Wojewoda twierdzi, że nie będzie miało negatywnego wpływu, a z reakcji Jureeka wnioskuję, że będzie. O aspekty gospodarcze nie pytam, bo Jureek już się wypowiedział, więc zapytałam o pozostałe.
                    Chyba nie jest to starcie jasnowidzów?:)
                • jureek Re: Klamstwa PiSu 09.01.17, 11:38
                  astra18 napisał:

> > "Propozycja poszerzenia granic miasta, o wskazane we wniosku obszary, nie
                  > będzi
                  > > e miała negatywnego wpływu na więzy społeczne, gospodarcze i kulturowe or
                  > az na
                  > > wykonywanie zadań publicznych".
                  >
                  > Więc Ty mi napisz, jaki będzie miała negatywny wpływ, na w/w czynniki: więzy sp
                  > ołeczne, i kulturowe, bo o gospodarczych już pisałeś.

Padnie jedno z najstarszych i najlepszych wiejskich liceów ogólnokształcących w Polsce. Nie będzie kasy dla zespołu mażoretek zdobywającego mistrzostwo świata. To tylko przykłady instytucji niewątpliwie budujących więzi społeczne i kulturowe.
                  No i spełni się marzenie kibica Jakiego, że drużyna piłkarska Swornicy Czarnowąsy nie będzie już miała szans na zagranie w wyższej klasie niż Odra Opole, której kibicuje Jaki. Takie wiejskie kluby spełniają rolę integrującą wiejskie społeczności, więc trzeba to rozwalić.

> Czy była inicjatywa referendalna?

Nie było. Tak samo jak nie było referendów w innych gminach w Polsce, które traciły tereny na rzecz sąsiednich miast. Wszędzie tam były konsultacje społeczne, z tą różnicą, że w Rzeszowie na przykład uszanowano wyniki tych konsultacji, a nie jak w Opolu, gdzie w ogóle nie wzięto ich pod uwagę przy wydawaniu decyzji.

> > Protestujący chcą być WYSŁUCHANI. Jedynym warunkiem zawieszenia głodówki
                  > jest d
                  > > eklaracja rządu na piśmie, gdzie i kiedy Błaszczak lub Szydło zechcą wysł
                  > uchać
                  > > głodujących.
                  >
                  > Jesteś pewny że to jest jedyny warunek zaprzestania głodówki?

I znowu przekręcasz. Napisałem, że zawieszenia, a nie zaprzestania. Potwierdzam, że jest to jedyny warunek zawieszenia głodówki. Do takiego porozumienia doszli przedstawiciele głodujących, wojewoda, wicewojewoda, prezydent miasta na rozmowach w kurii biskupiej.
                  Niestety, ze strony rządu brak jakiejkolwiek reakcji. Słyszałem wczoraj w radiu, że jakiś urzędnik od Błaszczaka wypowiedział się, że minister monitoruje sytuację w Dobrzeniu. Tzn. co monitoruje? Ile razy przyjeżdża tam karetka? I na tej podstawie chce ustalić właściwy moment łaskawego zaproponowania wysłuchania głodujących?
                  Jaką trzeba mieć znieczulicę, żeby tak traktować zdesperowanych ludzi.

> Wg słów wiceprezydenta przedstawiciele, w tym pan Kampa, przyjęli tę propozycję
                  > i potem się z tego wycofano.

Były rozmowy, było rozważane przyjęcie tej kasy, jednak w głosowaniu rady gminy ostatecznie tę propozycję odrzucono. Kampa ma w tej sprawie tylko tyle do powiedzenia, co każdy inny radny.
                  Nie jest jednak prawdziwa teza głoszona w różnych wywiadach przez Pietruchę i Wiśniewskiego, że gdyby tych 10 milionów przyjęto, to nie doszłoby do głodówki.
                  Tym ludziom bardziej chodzi o godność niż o pieniądze. W rozmowach w kurii przedstawiali oni np. takie propozycje, że niech Opole zabiera sobie całe podatki z elektrowni, ale niech zostawi w spokoju granice gminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka