Dodaj do ulubionych

Pieronek o PiS

27.08.17, 07:05
Polecam pod rozwagę:

wiadomo.co/bp-tadeusz-pieronek-szkoda-slow-dla-kaczynskiego/
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Pieronek o PiS 27.08.17, 07:57
      Swiete slowa!

• maria421 Re: Pieronek o PiS 27.08.17, 09:17
      To tez jest warte odnotowania :

Mamy szanować ład konstytucyjny, który jest gwarantem naszego bycia razem i współistnienia, a nie nadwyrężać go czy wręcz omijać. Mamy w prawdziwym i szczerym dialogu szukać rozwiązań, które nie byłyby kierowane przeciw komukolwiek, ale w trwały i zrozumiały sposób reformowały instytucje służące ludzkiemu dobru i sprawiedliwości

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22284010,prymas-na-jasnej-gorze-upomina-rzadzacych-mamy-szanowac-lad.html#MTstream
    • zbyfauch Re: Pieronek o PiS 27.08.17, 11:42
      Nie chce mi się czytać, co tam jakiś klecha papla, skoro jednak papla nie po linii Prezesa Najjaśniejszej, czeka go ekskomunika. :)
    • stephen_s Jeszcze Pieronek 30.08.17, 21:48
      www.tvn24.pl/bp-tadeusz-pieronek-lamanie-konstytucji-jest-lajdactwem,768650,s.html

"Dopytywany o wymiar symboliczny miesięcznic smoleńskich, powiedział, że dopóki ludzie modlą się w kościele, jest to akt religijny. - Jak wychodzą na ulicę i krzyczą, wygłaszają buńczuczne przemówienia, które tchną jakąś nienawiścią do drugich, to trudno zakwalifikować jako akt religijny - ocenił."
    • gumpel Re: Pieronek o PiS 31.08.17, 00:14

Moi Drodzy,
      strasznie dawno się tu nie wypowiadałem. Wprawdzie dość regularnie Was podczytuję (tak, tak), ale jakoś tak straciłem potrzebę wypowiadania się. No, ale w końcu udało Wam się mnie sprowokować wpisami w tym wątku:-) No to się wypowiem.

Strasznie jestem rozczarowany postawą polskiego Kościoła w ostatnich latach. Mam na myśli purpuratów, bo rzecz jasna zwykli ludzie (w tym kler) mają prawo do różnych postaw i poglądów. Od „naczalstwa” oczekuję jednak myślenia w kategoriach instytucjonalnych - biorącego pod uwagę długofalowe, strategiczne interesy przynajmniej Kościoła w Polsce, jeśli nie Polski i Polaków w ogóle. Interesy Kościoła rozumiem oczywiście nie w kategoriach finansowych tylko wartości, a interesy Polski i Polaków w kategoriach geopolitycznych - trwałe zakotwiczenie się w ramach Zachodu (strategicznie i cywilizacyjnie).

Patrząc z powyższej perspektywy Kościół zawodzi. Głosy, które wskazujecie, pojedyncze i wyrażane ezopowym językiem, tylko unaoczniają generalny brak dalekosiężnych wizji. Wystąpienia Polaka, czy Pieronka mają charakter reaktywny w stosunku do poczynań PIS, całkiem jak w przypadku naszej kochanej opozycji. I ewentualne zakulisowe wsparcie dla wet PADa powyższej konstatacji nie zmienia. To jest co najwyżej granie na minimalizację strat, w tym nie ma strategii. Tymczasem stary porządek sypie się na naszych oczach.

jeśli chodzi o kwestie wartości to kultura i życie społeczne komercjalizują się i laicyzują, rozwody stają się normą, młodzi traktują religię czysto formalnie, itd. Tylko czekać na Polskiego Zapatero (Biedroń?). Tymczasem polski Kościół ogranicza się do puszczania sygnału, że nie po drodze mu z Franciszkiem. Ja bym to nawet zaakceptował (choć niechętnie), gdyby towarzyszył temu jakiś pozytywny program, coś w zamian. Takiego jednak brak.

jeśli chodzi o kwestie geopolityczne to PIS przesuwa nas na Wschód. Tymczasem purpuraci pozwalają, żeby najlepiej słyszalnym głosem Kościoła wypowiadającym się w sprawach politycznych był głos T. Rydzyka. A to wszak głos wspierający proces cywilizacyjnej orientalizacji Polski. Czy można sobie dziś w ogóle wyobrazić coś na kształt listu biskupów polskich do niemieckich z 65 r.? Być może takie już są prawa historii, że po czasach kolosów przychodzi czas miernot.

Podsumowując, cieszę się, że takim ludziom jak Boniecki i Pieronek jeszcze się chce. To miło, że pojawiają się nowi ludzie, jak Polak czy Gużyński (Lemańskiego nie lubię). Ale to tragicznie mało. Generalnie, widzę polski Kościół w ciemnych barwach.

G.
      • maria421 Gumpel! 31.08.17, 08:24
        Bardzo sie ciesze ze sie znow uaktywniles , dzieki za swietny post, mam nadzieje ze czesciej bedziesz sie wtracal w nasze rozmowy :-)

• maria421 Re: Pieronek o PiS 31.08.17, 08:51
      Pieronek o wystepieniu Kaczynskiego "bez zadnego trybu" w Sejmie:

Byłem bardzo zbulwersowany tą wypowiedzią. Wypowiedź sejmowa transmitowana, człowieka, który uważa się za naczelnika państwa, a zachowuje się jak nieopanowany człowiek po narkotykach. Inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć - powiedział Pieronek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka