stephen_s
25.08.20, 18:09
Podzielę się czymś, co widziałem w niedzielę w TVN24 w ramach "Kawy na ławę" z politykami, czy jak to się teraz nazywa.
Ze strony PiS obecny był wiceminister (chyba?) Bartosz Kownacki. Dyskusja, oczywiście, zeszła na temat LGBT i Margot. Kownacki oczywiście tradycyjnie po PiSowsku o "ideologii LGBT". Standard, ale w jednym momencie mnie naprawdę zapienił.
Otóż, jak była mowa o Margot, to Kownacki ciągle powtarzał "pan Margot" - i w pewnym momencie chlapnął mniej więcej, że "w Polsce jak ktoś uważa się za Napoleona, to wysyłamy go do szpitala, a nie zgadzamy się z nim". I to jest, wybaczcie, poniżej wszelkiej krytyki.
Niezależnie od poglądów na grzeszność homoseksualizmu, małżeństwa homoseksualne, istnienie lub nie ideologii LGBT, to jednak wypada trzymać się pewnej podstawowej naukowej wiedzy. I akurat istnienie takiego zjawiska jak transseksualizm to jest fakt, nawet w Polsce medycyna temu nie zaprzecza. Seksuolodzy traktują osoby doświadczające tego problemu poważnie, mamy procedury uzgadniania płci w sensie medycznym i prawnym. Wiem, że Margot bardziej identyfikuje się chyba jako osoba niebinarna, więc to trochę bardziej skomplikowane - ale, generalnie, istnienie zjawiska transseksualizmu jest faktem. Żaden poważny psychiatra nie powie, że transseksualiści to osoby cierpiące na urojenia. Sorry.
Tymczasem tutaj mamy polityka, który w TV otwarcie wali: "Jak facet uważa się za kobietę, to to samo, jakby uważał się za Napoleona, chłe chłe! Wariat, chłe chłe!". Przepraszam, ale co to ma być? Jak można być tak zwyczajnie chamskim, by robić takie porównania? Względnie, jak można być takim ignorantem, by odrzucać wiedzę o czymś takim, jak transseksualizm? Pierwszą operację uzgodnienia płci przeprowadzono chyba jeszcze w latach 1950tych - a tutaj mamy rok 2020 i gościa, który wali publicznie heheszki, że transseksualizm to to samo, co uważanie się za Napoleona...
Co dalej? Zobaczymy kogoś z PiS mówiącego np. o osobach z bielactwem, że "jak ktoś maluje sobie plamy na skórze, to nie dziwne, że się śmieją, że wygląda jak krowa"???