Dodaj do ulubionych

Państwo z kartonu

09.09.20, 18:15
Prezes Państwowej Inspekcji Pracy przyznał sobie 20 tys. nagrody za "szczególne osiągnięcia". Zapytany przez dziennikarzy, o jakie to szczególne osiągnięcia chodzi, odpowiada, że nie ma czasu i każe przysłać pytania na piśmie. No kurcze, taką słabą pamięć ma, że nie pamięta nałożenia 500 złotych grzywny na Amazona za nieprzestrzeganie prawa pracy? Przecież giełdy aż się zatrzęsły po tej karze.

www.donald.pl/artykuly/5CiXFG2f/glowny-inspektor-pracy-przyznal-sobie-20-tysiecy-nagrody-za-szczegolne-osiagniecia
A jak wygląda działalność PiP naprawdę? Wkleję dzisiejszy tekst Zandberga:
"Od kwietnia bez pensji. Tak wygląda sytuacja pań maszyniarek ze szczecińskiej szwalni V*I*Production. To załoga dawnej szczecińskiej Odry, kiedyś znanej na całą Polskę. Po dawnej tekstylnej potędze pozostały już tylko gruzy. Teoretycznie szwalnia dalej istnieje, nikt nie rozwiązał z paniami umów o pracę ani nie wystawił im świadectw pracy. Ale właściciele, państwo Jürgen Van Kammen i Dominique De Blieck, na wiele miesięcy zapadli się pod ziemię. Pretekstem był koronawirus, choć - jak mówiła mi dziś na spotkaniu załoga - w firmie od dawna nie działo się dobrze.
Panie maszyniarki zostały bez środków do życia. Wiele z nich jest w wieku przedemerytalnym. Przez to, że nie otrzymały świadectw pracy, nie mogą dostać należnych świadczeń socjalnych. Od miesięcy żyją w zawieszeniu, bez pieniędzy na życie, ani zatrudnione, ani bezrobotne.
Dziś interweniuję w tej sprawie na prośbę działaczek Razem Szczecin, które walczą o odzyskanie przez panie maszyniarki zaległych wynagrodzeń. Sprawę nagłaśniają także nasze okręgi zagraniczne w Belgii i w Holandii, gdzie znajduje się majątek właścicieli firmy.
Niestety, nie mogę pochwalić szczecińskiej inspekcji pracy. Zamiast realnej pomocy, choćby w zakresie należnych świadczeń, panie dostały od inspekcji zbywające listy. To nie jest w porządku. Zwróciłem się do Głównego Inspektora Pracy o wyjaśnienie tej sprawy."

Obserwuj wątek
    • jureek Re: Państwo z kartonu 09.09.20, 18:16
      I jeszcze jeden przykład kartonowego państwa:

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,34905,26282058,desant-dewelopera-w-dawnej-bazie-wojskowej-w-lesie-bemowskim.html
    • maria421 Re: Państwo z kartonu 09.09.20, 19:44
      Co Ty za herezje wypisujesz, Jurek, panstwo z dykty to bylo za czasow Tuska, terez jest "dobra zmiana" ;-)
      • jureek Re: Państwo z kartonu 09.09.20, 20:52
        maria421 napisała:

> Co Ty za herezje wypisujesz, Jurek, panstwo z dykty to bylo za czasow Tuska, te
        > rez jest "dobra zmiana" ;-)

Niestety, w wielu dziedzinach jest to zmiana na gorsze.
        Może uda mi się wkleić wakacyjne zdjęcie z dworca w Głuchołazach ilustrujące pisowski program "kolej+":

• maria421 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 08:39
          jureek napisał:

> Niestety, w wielu dziedzinach jest to zmiana na gorsze.

Chyba we wszystkich dziedzinach.

> Może uda mi się wkleić wakacyjne zdjęcie z dworca w Głuchołazach ilustrujące pi
          > sowski program "kolej+":

Ale za to ludzie maja 500+ :-)
          • astra18 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 08:55
            maria421 napisała:

> Ale za to ludzie maja 500+ :-)

A mają, a co!
            opozycja na wyścigi zapewniała w kampanii że nie odbierze 500+, więc chyba mamy konsensus w tej sprawie, a tobie nic do tego bo ani nie płacisz ani nie jesteś beneficjentem:)
            • maria421 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 09:08
              astra18 napisał:

> A mają, a co!
              > opozycja na wyścigi zapewniała w kampanii że nie odbierze 500+, więc chyba mamy
              > konsensus w tej sprawie, a tobie nic do tego bo ani nie płacisz ani nie jesteś
              > beneficjentem:)

Ciesz sie , Astra, ze dostajesz 500+, PiS juz zloto z Londynu sciagnal, chce zmienic konstytucyjny limi zadluzenia. Hurra! A potem niech bedzie nawet potop.

• astra18 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 09:46
                maria421 napisała:

>
                > Ciesz sie , Astra, ze dostajesz 500+,

Nie dostaję. Miło mi Mario, że tak mnie odmładzasz:)
                Nie wiem czemu odbierasz obywatelom w Polsce, którzy tu płacą podatki, słuszność tego świadczenia, nie mając z tym NIC WSPÓLNEGO, tylko tyle aby dowalić.

PiS juz zloto z Londynu sciagnal, chce zm
                > ienic konstytucyjny limi zadluzenia. Hurra!

Chce?
                Bo mieliśmy przymiarkę ,która skończyła się rąbnięciem kasy obywatelom.
                Przecież nie twoich pieniędzy:) Więc się nie wysilaj:)

>
                >
                • maria421 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 11:20
                  astra18 napisał:

> Nie dostaję. Miło mi Mario, że tak mnie odmładzasz:)

Dziecko dostaje?:-)

> Nie wiem czemu odbierasz obywatelom w Polsce, którzy tu płacą podatki, słusznoś
                  > ć tego świadczenia, nie mając z tym NIC WSPÓLNEGO, tylko tyle aby dowalić.

Nie odbieram slusznosci zasilku dla dzieci, tylko uwazam ze jego wysokosci w stosunku do zarobkow jest zawyzona.

> Chce?
                  > Bo mieliśmy przymiarkę ,która skończyła się rąbnięciem kasy obywatelom.
                  > Przecież nie twoich pieniędzy:) Więc się nie wysilaj:)

Dziwne to "rabniecie kasy" jezeli ta kasa jest na koncie tego, ktoremu ja "rabnieto"
        • astra18 Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 08:53
          jureek napisał:

>
          > Niestety, w wielu dziedzinach jest to zmiana na gorsze.
          > Może uda mi się wkleić wakacyjne zdjęcie z dworca w Głuchołazach ilustrujące pi
          > sowski program "kolej+":

"
          >
          "Pociągów nie ma i nie wiadomo kiedy wrócą

– W momencie wystąpienia w Polsce stanu epidemii zdecydowaliśmy się zawiesić część składów. Wpływ na taką decyzję miało również znaczne obniżenie liczby pasażerów (sięgające nawet 90%). Pozostawiono do kursowania połączenia w godzinach szczytu sklasyfikowane jako niezbędne mieszkańcom w dojeździe do miejsc pracy i ośrodków zdrowia. W efekcie całkowicie lub częściowo (na odcinku trasy) odwołano ok. 40% kursów – napisała Violetta Ruszczewska, rzeczniczka prasowa opolskiego urzędu marszałkowskiego. "

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/glucholazy-bez-krajowych-pociagow-czeskie-mijaja-wyremontowany-dworzec-98062.html
          Nie wiem kto tam zasiada w Urzędzie Marszałkowskim, może sprawdzisz.

Być może Maria popełniła falstart z tą radochą, a ty nie sprawdziłeś.:)
          • jureek Re: Państwo z kartonu 10.09.20, 09:14
            astra18 napisał:

> Być może Maria popełniła falstart z tą radochą, a ty nie sprawdziłeś.:)

Sprawdziłem, sprawdziłem. Marszałkiem jest Buła z PO. Nawet dzwoniłem do Urzędu Marszałkowskiego w tej sprawie i muszę powiedzieć, że dawno nie spotkałem tak niekompetentnego urzędnika. Pociągi do Głuchołaz wróciły zresztą od 1 września. Kpię sobie tylko, że pisowski rząd obiecuje, że nie będą likwidowane połączenia, chociaż wie, że nie ma na to wpływu, bo lokalnymi połączeniami zarządzają samorządy, w tym takie tak wrogo nastawione do kolei jak samorząd województwa opolskiego czy podkarpackiego (jeden peowski, drugi pisowski - co pokazuje, że niechęć do kolei jest ponadpartyjna). Takie obiecanki pisowskiego rządu o nielikwidowaniu połączeń kolejowych równie dobrze mogłyby dotyczyć na przykład Litwy, gdzie też na to wpływu nie mają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka