Dodaj do ulubionych

Ordo Iuris

09.12.21, 08:57
Ordo Iuris to Instytut na rzecz Kultury Prawnej.

ordoiuris.pl/kim-jestesmy
Ciekawi mnie bardzo waskie postrzeganie "kultury prawnej" przez OI.

Przestrzeganie Konstytucji RP, podstaw demokracji, niezaleznosci wladzy sadowniczej, konstytucyjnych organow kontroli, praworzadnosci, nie naleza do "kultury prawnej"?

Obserwuj wątek
      • stephen_s Re: Ordo Iuris 18.01.22, 23:02
        Czy premier Irlandii kwalifikuje się jako głowa państwa? Jeśli tak, to może powinna zainteresować się tutaj prokuratura?
    • zbyfauch Re: Ordo Iuris 16.01.22, 08:57
      Ordo jest bardziej elementem patofolkloru amerykańskiego. Zadziwiające, co taka umysłowa kupa robi w Europie. Jak by nie patrzeć, Polska leży w Europie, mimo prawackich zabiegań, usiłujących ją przesunąć na pustynię Gobi.
    • stephen_s Re: Ordo Iuris 18.01.22, 23:07
      Mario, a znasz nowy pomysł Ordo Iuris?

pbs.twimg.com/media/FJYuSGPWYAM8yFJ?format=png&name=900x900
      Czyli: nie dość, że w Polsce procedura zmiany / uzgodnienia płci dla osób transseksualnych jest już długa i wymaga tego absurdalnego zabiegu, gdzie człowiek musi pozwać do sądu własnych rodziców... Teraz szanowne Ordo Iuris chce się w to włączyć i dodatkowo utrudniać to postępowanie sądowe...

BTW. Nowy pomysł Ministerstwa Sprawiedliwości: możliwość zawieszania postępowania rozwodowego przez sędziego, jeśli uzna (na podstawie czego, nie wiadomo), że małżeństwo ma jeszcze szansę. Nieważne, że ludzie chcą się rozwieść - sędzia rozkazuje być razem, bo sądowi się wydaje, że tak lepiej!

A jak to wpłynie na możliwość np. uwolniania się kobiet od przemocowych mężów, to aż strach pomyśleć...
      • maria421 Re: Ordo Iuris 19.01.22, 09:23
        Ciekawa jestem w jakis sposob Ordo Iuris chce "pomoc zaslepionym przez LGBT dzieciom" .
        Dzieciom? Dzieci nie wystepuja o zmiane plci, robia to dorosli i tylko ci, ktorzy naprawde maja zaburzenia identyfikacji plciowej.

• stephen_s Re: Ordo Iuris 20.01.22, 23:01
          No i tym dorosłym Ordo pomoże, uniemożliwiając im zmianę płci. Na przekór opiniom lekarzy, seksuologów itd., które trzeba mieć, by o zmianę płci wystąpić. Bo jak Ordo zablokuje przeprowadzenie procesu w sądzie, to tak to da do myślenia biednemu zindokrynowanemu przez LGBT człowiekowi, że się obudzi i odkryje, że wcale transseksualistą nie jest.

Czego nie rozumiesz? :((((
    • stephen_s Re: Ordo Iuris 20.01.22, 22:58
      Kolejna akcja Ordo:

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ordo-iuris-donosi-na-dziennikarzy-onetu-za-nieobyczajne-fotografowanie-dzieci/g58wkpz,79cfc278
      Naprawdę... czy mogę klnąć? Bo chcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka