Dodaj do ulubionych

Pomadka do ust

01.11.17, 09:27
Mile panie, chcialabym nauczyc sie uzywac szminki na codzien. Jak sie za to zabrac? Czy zwykla pomadka czy moze jakies nowinki kosmetyczne beda lepsze? Konturowka? Jak dobrac odpowiedni kolor (jestem czysta wiosna)?
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: Pomadka do ust 01.11.17, 13:47
      Dla mnie sprawa nieosiągalna, niewyuczalna. Dlatego się wypowiem:)

Ostatnio do pewnej draki, w której pokazywałam ryj i miał to być ryj w wersji lepszej niż normalnie, umalowano mnie tym: goldenrose.pl/produkty/usta/pomadki/longstay-liquid-matte-lipstick---matowa-pomadka-do-ust-w-plynie---golden-rose.html
      Trwałość niesłychana, wyszpachlowano mnie przed trzynastą, zjadłam obiad, piłam wodę, gadałam bez końca, oblizywałam się, śmiałam obficie, wycierałam nos i bez żadnych poprawek dowiozłam to jeszcze do domu po dwudziestej drugiej. Tam zeszło od ręki wacikiem z płynem micelarnym.
      Wady - wrażenie wysuszenia ust, ale jestem maniaczką pomadek ochronnych i lubię czuć tłustość i elastyczność. Ale usta nie ucierpiały bez natłuszczania przez tyle godzin.
    • mniickhiateal Re: Pomadka do ust 01.11.17, 14:01
      1. Jeśli nie znasz w ogóle techniki malowania ust, obejrzyj sobie kilka tutoriali na youtube. Lisa Eldridge jest moja ulubiona i ma miliony filmów, ale różni makijażyści mają różne preferencje, np. Charlotte Tilbury maluje prosto z bulleta i rozciera palcem. Pędzelek i konturówka się przydaje, zwłaszcza jeśli chcesz osiągnąć bardzo precyzyjny efekt mocno napigmentowaną szminką, ale do innych zastosowań wystarczy palec i/lub cienki wacik na patyczku (MUJI ma najkultowsze cieniutkie).

2. Przetestuj różne wykończenia, tj. vinyl/satyna/mat i zobacz, co ci leży. Przez długie lata używałam tylko połyskliwych szminek, bo mam dość drobne usta i bałam się matu, i w efekcie byłam przekonana, że nie mogę nosić mocnych kolorów. Raz w końcu kupiłam sobie matową szminkę, i bingo, wygląda to super - przy czym robię bardziej efekt "stain", czyli lekko zmiękczam kontur na rozmyty.

3. Nic nie będzie dobrze wyglądało na spierzchniętych ustach, więc doprowadź je na początek do dobrego stanu i na 30-60 min przed malowaniem nałóż grubą warstwę odżywki (potem nadmiar możesz ściągnąć chusteczką).

4. Teoretycznie wiosnom jest dobrze w czystych/jasnych i ciepłych kolorkach, jakieś korale i brzoskwiniowe róże itp. Ale bez testowania nie ma sensu czegokolwiek kupować. Szafa MACa, KIKO czy innego Inglota powinna pomóc się zorientować.
    • izas55 Re: Pomadka do ust 02.11.17, 06:22
      To chyba zależy jakiego efektu oczekujesz i czy jesteś przyzwyczajona do noszenia czegokolwiek. Chyba musisz sama znaleźć konsystencję/krycie, które ci najbardziej odpowiada. Akurat z ustami jest strasznie dużo opcji do wyboru. Na czym ci bardziej zależy, na łatwości używania, kolorze, trwałości?

Ja bym zaczęła od czegoś z małym kryciem w kolorze twoich ust, czym możesz się umalować niemalże bez lusterka. Nie wiem czy jesteś w stanie dorwać u siebie Golden Rose goldenrose.pl/produkty/usta/pomadki/sheer-shine-stylo-lipstick---polyskujaca-pomadka-do-ust---golden-rose.html to jest na przykład moje letnie odkrycie. Poza tym ma nieco mniejszą średnicę niż zwykła szminka więc jest trochę łatwiejsza w używaniu.
      Z tanich opcji jest NYX, mają masę różnych wykończeń i form. Ja bardzo lubię ich Intense Butter Gloss www.nyxprofessionalmakeup.pl/pl_PL/usta/blyszczyki/intense-butter-gloss/NYX_175.html?dwvar_NYX__175_color=Spice%20Cake&cgid=lipgloss#start=4&cgid=lipgloss i metaliczne www.nyxprofessionalmakeup.pl/pl_PL/usta/blyszczyki/cosmic-metals-lip-cream/NYX_343.html?cgid=lipgloss&dwvar_NYX__343_color=Galactic a jeżeli chcesz coś neutralnego w macie www.nyxprofessionalmakeup.pl/pl_PL/usta/blyszczyki/lip-lingerie/NYX_315.html?cgid=lipgloss&dwvar_NYX__315_color=Honeymoon
      Konturówka - ja właściwie nie używam i nie wydaje mi się, żeby to było coś niezbędnego na początek
      Kolor, to już trzeba próbować. Tylko bez nakładania na usta z testera w sklepie, takie drobne zboczenie zawodowe ;-). Można wykręcić szminkę i przysunąć ją do ust.
    • zawsze_zielona Re: Pomadka do ust 02.11.17, 08:33
      Dziekuje bardzo, zobacze, czy Golden Rose jest u mnie osiagalna, bo wyglada, ze spelnia moje zalozenia:-)
      Zalezy mi na latwosci nakladania i trwalosci. Chcialabym tez, by nie wysuszala ust.
      • izas55 Re: Pomadka do ust 03.11.17, 08:46
        A może przejdź się do jakiejś waszej Sephory czy co tam u ciebie jest i poproś obsługę, żeby ci dał pomacać.
        A jak chcesz to ci kupię takie Golden Rose i podeślę
        • zawsze_zielona Re: Pomadka do ust 03.11.17, 09:39
          Mamy Sephore i MAC tez mam, wiec musze sie tam przejsc po prostu. Golden Rose tez ma sklep tylko dosc daleko, ale po drodze do tesciow, wiec przy najblizszej okazji sie tam przejade:)
          Dziekuje Iza:-*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka