Dodaj do ulubionych

rosyjsko-angielski

13.09.11, 14:13
Tłumaczę z angielskiego o warunkach mieszkaniowych w stalinowskiej Rosji. Autorka przy niektórych słowach podaje ich rosyjskie odpowiedniki. Mam takie trzy, które chcę sprawdzić/przetłumaczyć na polski z rosyjskiego, a nie za pośrednictwem angielskiego. Proszę o konsultację:
consolidation = uplotnenie, odnosi się do "upychania" ludzi we wspólnym mieszkaniu. "Konsolidacja" chyba za bardzo nie pasuje :-(.
Superintendent = upravdom. Czy to będzie administrator domu?
yardman = dvornik. Dozorca?
Obserwuj wątek
    • 8-anna Re: rosyjsko-angielski 13.09.11, 16:38
      управдом - administrator domu
      дворник - dozorca, stróż
      уплотнение - dogęszczanie/dogęszczenie
      • jogi514 Re: rosyjsko-angielski 14.09.11, 22:33
        Bardzo dziękuję, zwłaszcza za to ostatnie. Myślałam o "zagęszczaniu", ale "dogęszczanie" nie wpadło mi na myśl, a bardzo mi pasuje.
        • jogi514 Re: rosyjsko-angielski 18.09.11, 15:23
          Anno, zdradzisz czy sama wpadłaś na określenie "dogęszczanie" czy spotkałaś się z nim gdzieś w kontekście "mieszkaniowym"? Mnie się ono bardzo podoba jako zgrabny eufemizm, tymczasem na innym forum okropnie na mnie "wsiedli", że to nie jest poprawnie.
          • 8-anna Re: rosyjsko-angielski 19.09.11, 18:27
            Spotkałam się z tym określeniem, jak najbardziej. Np. tu: wielkopolska.naszemiasto.pl/artykul/768304,tygodnik-pilski-dogeszczanie-sposobem-na-dluznikow,id,t.html
            Rzecz w tym, że dokwaterowanie lokatorów i dogęszczanie mieszkań to jest jak gdyby to samo, ale nie do końca. Jeżeli chcesz przetłumaczyć [jak najbardziej blisko znaczeniowo] termin "уплотнение", to najlepszym słowem, według mnie, w tym wypadku będzie dogęszczanie bądź dogęszczenie [nie znam kontekstu, gdyż jest dużo bliższe zwrotowi rosyjskiemu, aniżeli dokwaterowanie Jak mniemam, rzecz dotyczy porewolucyjnej Rosji a tam wtedy dogęszczano mieszkania dochodząc do etapu komunałki.
            A ludźmi z BFT się nie przejmuj :) Też jestem tłumaczem:)
    • jogi514 Re: rosyjsko-angielski 19.09.11, 21:27
      Dzięki wielkie :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka