grazka100 05.04.06, 23:50 Kochani !Czy o koralowiec zapytamy po rosyjsku что? czy кто?Jest w połowie zwierzęciem, w połowie rośliną.Należy więc jednocześnie do rzeczowników żywotnych i nieżywotnych!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazka100 Re: Koralowiec 07.04.06, 14:47 Skoro Ożegow podaje, że to nieruchome żywotnoje, to chyba stawiamy pytanie kto, a "roślinności" koralowca nie uwzględniamy, może oświeci mnie płetwonurek- nosiciel języka rosyjskiego, co sobie myśli widząc koralowce- kto, czy co????? Odpowiedz Link
metelica Re: Koralowiec 07.04.06, 15:09 Płetwonurkiem nie jestem :) ,ale w necie znalazłam o tych koralowcach: rybafish.umclidet.com/korall.html Piszą o nich: кораллы – это низшие многоклеточные животные, относящиеся к типу кишечнополостных. Все кишечнополостные обитают в воде, в основном в морях. Их тела состоят из двух слоев клеток, наружного и внутреннего, и имеют всего одну полость – кишечную, где происходит переваривание пищи. Именно поэтому этот тип животных называется «кишечнополостные". Znalazłam w necie jeszcze coś takiego,ze są rzeczowniki, u ktorych bardzo trudno ustalić ,czy to jest KTO ? czy CO ? a co w tych ptrzypadkach robic, nikt nie wytłumaczył (: Tutaj jest taka ciekawostka o tych Kto? i Co ? :) subscribe.ru/archive/economics.education.ntcns/200410/10142214.html Pozdrawiam. PS. Niestety, niczym własciwie nie pomogłam Pani,ale ten ostatni link , myślę, może być przydatnym w przyszlości :) Odpowiedz Link