Dodaj do ulubionych

Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojechać?

31.01.07, 22:14
Witam,

Pod koniec lutego jadę do Moskwy (mieszkam w Katowicach) a jak wiadomo
pięniędzy za wiele nie mam - szukam dobrego i taniego sposobu dotarcia do
Moskwy
- samolot odpada (koszty)
- opcja - pociąg z Warszawy do Moswky (ale dość drogi - 600 - 700 PLN)

No i słyszałem, że ludzie jeżdzą przez Ukrainę i wtedy całość wychodzi około
200 z przesiadkami - czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • metelica Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 31.01.07, 22:38
      Z Katowic do Moskwy możesz jechac bezposrednio pociagiem Praga- Moskwa.
      Odjezdza o godzinie 5:18 rano. Dokladniej sie dowiedz w kasie międzynarodowej
      na dworcu.Kto wie,czy teraz nie ma jakichs zmian. Latem pociag ten byl
      napewno,jechalam do Moskwy i wracalam też wprost z Moskwy do Katowic.Bilet
      powrotny tez lepiej odrazu kupic w Katowicach. W kasie wszystkiego się
      dowiesz. Według mnie to jest najlepszy sposob dotarcia do Moskwy z Katowic.
      Wiele lat tak jezdzę.Wygodniej,niż przez Warszawę.A tym bardziej przez Ukrainę.
      W Moskwie będziesz nastepnego dnia o 7:51 (jezeli rozklad zostal ten samy,co
      latem).
    • polinoczka Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 31.01.07, 22:42
      ja dojezdzalam do terespola.. w terespolu przesiadam sie na taki pociag co
      przyjezdza tylko do brzesvia i masz full pociagow rosysjskich do moskwy:)
      jezeli jetes odwazny i znasz dobrze jezyk i nie jedesz po raz pierwszy polecam
      bo bedzie taniej:)
      A pociag z Pragi do Moskwy jest duzo lepszy niz tez z warszawy do moskwy:)
      • richter.fm Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 01.02.07, 19:13
        praskie zawsze były lepsze więc pewnie masz rację a na przesiadce w B. można
        utknąć na dłużej albo tyle przepłacić prowadnikowi czy prowadniczce...
        Ale ciekawiej napewno jest:)
        • artlomen Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 03.02.07, 16:05
          ja jechalem tak do gdanska potem w autobus do kaliningradu i potem w samolot i
          jestem w moskwie i to wychodzi chyba najtaniej tak mi sie wydaje
          • polinoczka Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 06.02.07, 00:06
            zapomniales dpdac gdziez najduje sie lotnisko w Kalinigradzie:)
            30 km poza miastem, zmaykane na noc i brak mozliwosci wtedy dojazdu gdzie
            kolkiek.,..
            nocowalam tam,... dzieki wiecj nie polecam,,,
            a poizatym raz z terminalu mierdzynarodowego szlam z bagzami jak i polowa ludzi
            z samolotu bagaze malo nie wazyly tylko 40 kg dla malej kobietki...

nie polecam Kaliningrad mimo ze moze byc taniej:)
    • maciek_stachura Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 07.02.07, 20:26
      Sprawdziłem Praga - Moskwa - rzeczywiście bardzo dobrze brzmi :) bez łóżek -
      koszta 210 PLN jedna strona (łóżko + 80 PLN) - czyli w 2 strony można się
      zamknąć w 420.

A mam pytanie do osób które mówiły o przejeździe przez Ukrainę / Białoruś

1) Jakie są orientacyjne koszty jazdy przez te kraje
      2) Z językiem sobie poradzę (studiuję go) ale napiszcie o kwestaich
      bezpieczeństwa / celnikach - jakie są Wasze doświadczenia?
      • metelica Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 07.02.07, 21:36
        maciek_stachura napisał:

> Sprawdziłem Praga - Moskwa - rzeczywiście bardzo dobrze brzmi :) bez łóżek -
        > koszta 210 PLN jedna strona (łóżko + 80 PLN) - czyli w 2 strony można się
        > zamknąć w 420.

W pociągu Praga - Moskwa są tylko wagony sypialne. Czyli za łózko raczej musisz
        zaplacic :-)
        Wiesz, mi tez się nie przelewa,ale ja nie mam zamiaru szukac innych rozwiązań
        dojazdu do Moskwy.Czasem te niby tańsze dojazdy mogą miec niespodzianki,i nie
        zawsze przyjemne. Znam to z wlasnego doswiadczenia. A tym pociągiem - siadasz w
        Katowicach, odrazu możesz się połozyć :-) i jechac sobie spokojnie do samej
        Moskwy!

Pozdrawiam.
      • puzowok Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 17.03.07, 21:42
        J polecam strony www.rzd.ru/e3/result.php ( wpisać sobie Москва-Брест ) i
        PKP, prawda w na stronie rosyjskiej są ceny na bilety i wolne miejsca. Ja lubie
        Брест, fajne miasto, ale dobrze by bylo z powrotem jechać z przesiadkami.))W tą
        stronę radzę)) jechać tym Praga-Moskva.
        • buran3 Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 19.03.07, 12:14
          Prawda jest inna. Człowiek chciał w lutym z Katowic dojechać do Moskwy. W miarę
          tanio i bez problemów. Według mnie najlepszy będzie dla niego taki wariant:
          1.Pośpieszny z Katowic do Przemyśla
          2.W Przemyślu autobus do Lwowa - jest ich dużo (jeżeli mało bagażu i pieniędzy
          to można dojechać polskim busem do granicy , przejść przez nią i od granicy do
          Lwowa dojechać ukrauńskim busem)
          3.Ze Lwowa do Moskwy - plackarta 100 zł, kupe-nasze przedziały 180 zł
          Jest to wariant dłuższy, ale tańszy. Na pociąg czeski nie ma biletów
          plackartnych. Ale nawet jak ze Lwowa pojedzie w kupe, to będzie trochę taniej.
          A przy tym nie będzie problemów na granicy.
          W przypadku wjazdu przez Brześć celnicy chcą białoruską wizę tranzytową, z
          wyjątkiem pociągów bezpośrednich z Polski do Rosji.
        • richter.fm Re: Katowice - Moskwa jak najlepiej i tanio dojec 16.05.07, 20:33
          - dobra wiadomość:
          www.rokf.ru/different/2007/05/11/180332.html?=sub_news_14May2007
          - zła- na końcu artykułu: zakupy przez internet są droższe :D
          • richter.fm bilety 17.05.07, 22:38
            pass.rzd.ru/wps/portal/pass
            • wojteksz12 Re: bilety 19.06.07, 15:07
              Kolego bilet w tą i z powrotem do Moskwy kosztuje teraz nie więcej niż 6 stówek.
              A jeszcze taniej dy kupiony jest w Moskwie na Białoruskim Vokzale, bo tam Vat
              jest niższy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka