Dodaj do ulubionych

matura 2007

16.05.07, 07:25
ciekawa jestem Waszego zdania na temat tegorocznej matury pisemnej z
rosyjskiego matura.gazeta.pl/matura/0,80448.html
czy byla łatwa, trudna, czy uczeń mógł wykazac sie znajomoscią jezyka itp.
Obserwuj wątek
    • olimpia_cambel Re: matura 2007 16.05.07, 20:42
      Ja jako tegoroczna maturzystka mogę powiedzieć, że dla mnie ta matura była łatwa
      (mówię o poziomie podst.) 100% nie będę miała, bo troszku mi sie noga powinęła
      na słuchaniu ale właśnie tak około 90%-95% . Texty przeznaczone do czytania ze
      zrozumieniem były trywialnie proste. Jeśli chodzi o wykazanie sie znajomością
      rosyjskiego, to zawsze można zaprezentować to, co sie umie w części
      przeznaczonej na wypowiedź (list, ogłoszenie). Na poziomie podst. dużo sie od
      ucznia nie wymaga, ale na rozsz. wygląda mi to już bardziej poważnie (jakieś
      słownictwo i gramatykę trzeba znać, aby strzelić wypowiedz, w końcu lecą za to
      punkty: bogactwo i poprawność jęz. to łącznie 9pkt na 18 do zdobycia).
      Zresztą najlepiej luknąć sobie arkusze i samemu ocenić poziom :P

Pzdr!
      • krutikow Re: matura 2007 18.05.07, 13:42
        Poziom tekstow do sluchania i czytania byl taki, do jakiego uczniowie powinni
        byc przyzwyczajeni i przyuczeni podczas zajec przygotowujacych do matury. Jesli
        w szkole, na kursach, na zajeciach przygotowawczych teksty sa sluchane i
        czytane, a uczen kontaktuje sie z jezykiem rowniez poza zajeciami, to poziom
        byl normalny, do zrozumienia i do odpowiedzenia na pytania czy rozwiazania
        zadan.
        Poziom 2 listow do napisania mogl zaskoczyc czesc zdajacych, poniewaz po raz
        pierwszy zdarzylo sie , ze dlugi list mial byc rowniez oficjalny. Szkola czy
        kursy z reguly ucza pisania listu prywatnego na 120-150 slow.
        Poziom egzaminow ustnych nie jest wysrubowany, trudny dla zdajacego i dotyczy
        to matury pods. i rozsz., a takze wszelkich innych egzaminow pod jednym
        warunkiem, ktory czesto nie jest spelniony, a mianowicie: UCZEN MÓWI SWOBODNIE
        W TYM JEZYKU. A tak na marginesie, jesli osoba posluguje sie jezykiem w mowie
        na konkretnym poziomie, to rowniez na tym poziomie rozwiaze KAZDE zadanie,
        pisemne i ustne, natomiast jesli nie mowi, no to zaczynaja sie niekonczace sie
        problemy. Dlatego tak wielkie znaczenie przywiazuje sie we wspolczesnym
        nauczaniu jezykow do konwersacji i komunikacji jezykowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka