jacues 16.05.07, 07:25 ciekawa jestem Waszego zdania na temat tegorocznej matury pisemnej z rosyjskiego matura.gazeta.pl/matura/0,80448.html czy byla łatwa, trudna, czy uczeń mógł wykazac sie znajomoscią jezyka itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olimpia_cambel Re: matura 2007 16.05.07, 20:42 Ja jako tegoroczna maturzystka mogę powiedzieć, że dla mnie ta matura była łatwa (mówię o poziomie podst.) 100% nie będę miała, bo troszku mi sie noga powinęła na słuchaniu ale właśnie tak około 90%-95% . Texty przeznaczone do czytania ze zrozumieniem były trywialnie proste. Jeśli chodzi o wykazanie sie znajomością rosyjskiego, to zawsze można zaprezentować to, co sie umie w części przeznaczonej na wypowiedź (list, ogłoszenie). Na poziomie podst. dużo sie od ucznia nie wymaga, ale na rozsz. wygląda mi to już bardziej poważnie (jakieś słownictwo i gramatykę trzeba znać, aby strzelić wypowiedz, w końcu lecą za to punkty: bogactwo i poprawność jęz. to łącznie 9pkt na 18 do zdobycia). Zresztą najlepiej luknąć sobie arkusze i samemu ocenić poziom :P Pzdr! Odpowiedz Link
krutikow Re: matura 2007 18.05.07, 13:42 Poziom tekstow do sluchania i czytania byl taki, do jakiego uczniowie powinni byc przyzwyczajeni i przyuczeni podczas zajec przygotowujacych do matury. Jesli w szkole, na kursach, na zajeciach przygotowawczych teksty sa sluchane i czytane, a uczen kontaktuje sie z jezykiem rowniez poza zajeciami, to poziom byl normalny, do zrozumienia i do odpowiedzenia na pytania czy rozwiazania zadan. Poziom 2 listow do napisania mogl zaskoczyc czesc zdajacych, poniewaz po raz pierwszy zdarzylo sie , ze dlugi list mial byc rowniez oficjalny. Szkola czy kursy z reguly ucza pisania listu prywatnego na 120-150 slow. Poziom egzaminow ustnych nie jest wysrubowany, trudny dla zdajacego i dotyczy to matury pods. i rozsz., a takze wszelkich innych egzaminow pod jednym warunkiem, ktory czesto nie jest spelniony, a mianowicie: UCZEN MÓWI SWOBODNIE W TYM JEZYKU. A tak na marginesie, jesli osoba posluguje sie jezykiem w mowie na konkretnym poziomie, to rowniez na tym poziomie rozwiaze KAZDE zadanie, pisemne i ustne, natomiast jesli nie mowi, no to zaczynaja sie niekonczace sie problemy. Dlatego tak wielkie znaczenie przywiazuje sie we wspolczesnym nauczaniu jezykow do konwersacji i komunikacji jezykowej. Odpowiedz Link