aksolotl_meksykanski 01.06.07, 21:25 Mam pytanie do kompetentnych osób- czym tak naprawdę różni się TELC od Puszkina (poza faktem, że ten pierwszy organizują Niemcy, a drugi Rosjanie). Chodzi mi o znaczenie merytoryczne, który jest niejako "lepszy"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krutikow Re: Puszkin a TELC 02.06.07, 23:47 Mam testy z poprzednich lat z Puszkina oraz TELC, roznice sa znaczne, poziomy B1, B2 takie same, ale sposoby testowania rozne. Mnie TELC wydaje sie latwiejszy, np. nie ma w nim zadan czysto gramatycznych ani dluzszych wypowiedzi pisemnych, ustny jest bardziej zblizony do ustnego na maturze podstawowej, w Puszkinie ustny to rozmowa z egzaminatorami, niekiedy na wzor i podobienstwo krzyzowego ognia pytan. Dlatego uwazam egzaminy inst. Puszkina za bardziej miarodajne i dokladniej sprawdzajace znajomosc jezyka. Odpowiedz Link
zgaga01 Re: Puszkin a TELC 03.06.07, 13:37 Różni są organizatorzy egzaminów. Dokładniejsze informacje można znaleźć np. na stronie Firmy Stud Tour: www.stud-tour.edu.pl/pl/content/view/104/106/ Teoretycznie, poszczególne poziomy powinny być porównywalne, a oba papierki są uznawane jako dokumenty międzynarodowe. Odpowiedz Link