Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rakieta tenisowa Wilson vs Head

IP: *.suwalki.vectranet.pl 25.04.13, 20:35
    Witam,zamierzam kupić rakietę w cenie 120zl ,znalazłem podobne marki wilson i head.Problem polega na tym że nie wiem którą wybrać,która marka jest bardziej ceniona i być może wytrzymalsza. Z góry dzięki za pomoc
    Obserwuj wątek
      • agat-a1985 Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head 22.07.14, 10:21
        Ciężko coś doradzić bo i tak najlepiej przejść się do sklepu i sprawdzić. Ja osobiście bardzo chwal sobie rakiety Babolat, choć to chyba troszkę wyższy pułap cenowy. Dobre rakiety ma też Karakal, i ceny sa też ok. Tak na prawdę ile ludzi tyle opinii, musisz sam znaleźć taką rakietę do tenisa, która będzie ci odpowiadać.
        • Gość: MACIEJ Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 22.07.14, 17:13
          www.thetoptens.com/best-tennis-racquet-brands/
          Ja zaczynalem od Wilsona,poprzez Babolat i skonczylem na Head.
          Wydaje mnie sie ze Wilson i Babolat sa najlepsze.
      • andy_lt Re: Wszystko to smiechu warte 11.12.15, 15:35
        Maniek chce kupić rakietę w kwietniu 2013.Agat i Maciej służą mu radą w lipcu 2014,
        a karambol 2 1/2 roku po założeniu wątku. Nic tylko trenować.
        Czy to nie jest przypadkiem zasmiecanie forum.
        • Gość: Wypowiedź Eksperta Re: Wszystko to smiechu warte IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.15, 16:34
          tym razem muszę się z Tobą wyjątkowo zgodzić

oczywiste przecież jest że najlepsze rakiety produkuje Wilson, i Prince, a inne albo były pojedyncze sztuki albo są malowane

jeśli ktoś chce kupić rakietę najpierw patrzy jakie cechy chce osiągać po rakiecie, a jeśli pyta innych to praktycy laicy odpowiadają na podstawie tego jaka rakieta najbardziej maskuje ich wady, a praktycy zawodnicy jaka najbardziej jest dostosowana do ich stylu gry.

dalej należy rozróżnić że rakieta zawodnika może być dobierana pod kątem skuteczności w starciu z innymi stylami gry, i np nadawanych rotacji, a więc ciągle niekoniecznie pod kątem ulubionego książkowego wyidealizowanego stylu gry, jaki preferowałby zawodnik.

co do podręcznikowej zasady, rakieta nie powinna w nadmierny sposób wzmacniać uderzenia (rama) i gwarantować maksymalny komfort i precyzję (naciąg). powinna być dociążona na główkę, główka powinna mieć klasyczny profil jak w Wilsonie czy Prince, rączka powinna być mniejsza niż większa jeśli nie jest idealna, potem zawija się profesjonalnie skórzaną owijkę (średnica). nie kupować rakiet przedłużanych. jeśli spojrzysz kto gra najprecyzyjniej i najdokładniej w tenisie, przynajmniej w proporcji do swoich umiejętności będzie to zawodnik grający 90-98 Wilsonem bądź Princem najlepiej z naciągiem naturalnym bądź mieszanym. większa rama wzmacnia rotację i siłę a traci precyzję. lepiej machnąć mocniej i wyrabiać mięśnie niż wiotczeć i opierać się na większej rakiecie.

jest kilka wyjątkowych rakiet jak np rakieta Kevina Andersona, klasyczna, ale mało znana firma. widać jednak jaka idzie z niej precyzja co jednak małą główkę od razu oznacza. Anderson to drwal a proszę jak przymierza.

cięciwa naciągu (średnica) powinna być dopasowana do właściwości ramy, wiadomo cieńszy częściej pęka.

nie naciągamy rakiet na 30 kg, tylko jakoś na 20-22, żeby była precyzyjna ale nie deska tylko elastyczna. 23 to max

rakiety Babolat wzmacniają uderzenie, natomiast eliminują technikę. nie polecam. dzięki nim tenis się ujednolica

rakiety Head poszły w kontrę i stosowane są przez ludzi preferujących tenis z kontry, bez własnej siły i tam nie ma miejsca na duże zamachy.

Yonex to rakiety których generalnie nie preferuję, natomiast dobrze się sprawdzają przy ludziach którzy mają mało siły, to rakieta do miękkiego i takiego ciągnionego stylu gry, co świetnie się sprawdzało w przypadku Riosa (wielokrotnie już polecałem model tego Ultimum) i Kerber, przeciąganie po strunach tej marki niektórym wychodzi świetnie. natomiast w ogóle ta rakieta nie nadaje się do gry agresywnej i uderzanej. grając masz wrażenie że odbijasz plastikiem, i wystarczy spojrzeć na herosów tego gatunku którzy z tą marką odnosili swoje największe sukcesy: Hingis, Hewitt, Nalbandian, Yankovic.

a tak z grubsza to Babolat to rakieta sztywna i mocna oraz bombastyczna, radykalna amortyzacja, Head to rakieta miękka i elastyczna ale też dynamiczna, Yonex to Head zmiękczony do potęgi ntej, Prince to łatwiejszy Wilson, Wilson najbardziej wymagający, najtrudniejszy, najprecyzyjniejszy i najambitniejszy

zasadą jest że zaczynamy od razu od rakiety profesjonalnej
      • stanislaw6503 Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head 17.03.16, 15:38
        Ja polecam zdecydowanie rakiety marki Wilson. Sam gram modelem WILSON BLX Monfils 100 2015. Kupiłem go w tym sklepie - rakiety wilson. Widzę że ciągle mają promocje na różne rakiety, więc polecam się zainteresować.
      • grzechru Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head 18.04.17, 10:34
        Cześć, którego Wilsona byście polecali spośród tych amazing.pl/rakiety-tenisowe/seniorskie-cid51.html do gry dla średnio zaawansowanego. Gram tam 2-3 razy w tygodniu po 2 godziny (trening plus meczyk).
        • maksimum Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head 08.05.17, 06:20
          www.tennis-warehouse.com/Wilson_Racquet_Reviews/catpage-WILREVIEWS.html
          • Gość: Największy Ekspert Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.17, 23:21

jak Wilson to kup taką jaką ja gram

www.mijnracket.nl/product/wilson-pro-staff-classic-6-1-25th-anniversary-edition/
            to trudna rakieta którą grał Stefan Edberg, najlepsza Wilsona, chociaż są zdania podzielone przy porównaniach do rakiety Samprasa. to najlepsza rakieta Wilsona i widać na zdjęciach że najładniejsza. rakieta jest jak dziewczyna, najlepsza jest najładniejsza bo taka jest najlepsza do rżnięcia

można czasami na EBAYU kupić za śmieszne pieniądze

www.ebay.com/itm/like/222524027351?vectorid=229466&lgeo=1&item=222524027351&rmvSB=true
            to rakieta dociążona na główkę, czuć ciężar, dobierasz zawsze dobrą rączkę bo jak za duża to będzie za słaby efekt walenia

tak jak na zdjęciu tu widzisz tylko skórzana owijka, i naciąg naturalny, 20-nie więcej niż 25 polecam, bo gra będzie płaska jak deska do prasowania

i26.tinypic.com/23m3rkn.jpg
            pamiętaj że rakieta nie może być za łatwa, bo tak jak z dziewczyną, z taką trudniejszą jest lepsza zabawa

• varet Re: Rakieta tenisowa Wilson vs Head 01.08.17, 01:22
        Za 120zł nie kupisz dobrej rakiety. Natomiast jeśli chodzi o wybór którejś z tych marek to jest to kwestia indywidualna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka