Dodaj do ulubionych

czy w Belgii jest fajnie??

19.07.03, 14:49
Moj maz chce sie koniecznie przeprowadzic do Belgii,jest Holendrem,ale nie
lubi holenderskiej mentalnosci...etc.Wiem osobiscie na temat Belgii
malo.Bylam w Brukseli na wakacjach i pare razy w Antwerpii.Dlatego to
poczatkowe pytanie.Czy zmieniajac H. na B. zrobie dobrze??Jakosnie bardzo
mam ochote na 3-ci w ciagu 15 lat kraj.Doradzcie.Pozdrawiam
Eltofo
Obserwuj wątek
    • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie?? 20.07.03, 18:10
      wielu holendrow przeprowadza sie z Holandii do Belgii, ale nie tyle ze wzgledow
      mentalnosci (milosc holendra do mentalnosci belgijskiej to cos nadwyczajnego i
      nalezy chyba to cenic ;) ile ze wzgledu na podatki. wielu mieszka na granicy z
      holandia, pracuja w NL a mieszkaja w BE i z tego co mi wiadomo, to raczej nie
      zaluja. Napisz cos wiecej. Gdzie chcecie sie przeprowadzic? czy chcecie tez w
      Belgii pracowac? Czy mowicie po francusku? Miasta sa na prawde fajne we
      Flandrii a w Walonii piekna natura. Generalnie jednym sie podoba innym nie, jak
      to w zyciu bywa.

Niech ktos doda cos od siebie.

ps. jeden plus: w belgii raczej nie spotyka sie dowcipow o holendrach. Gorzej
      chyba maja belgowie przeprowadzajacy sie do Holandii

ps2. jeden minus: zeby poczuc sie tu jak w domu bedziecie niestety musieli
      nieco dopasowac swoj jezyk - chodzi o fonetyke. Poldernederlands brzmi w Belgii
      komicznie a czasami to prawdziwa plachta na byka. Wymowa polnocnoniderlandzka
      kojarzy sie z brakiem manier i obycia itp... itd... co wcale nie musi byc
      prawda, ale juz takie sie w narodzie stereotypy utrwalily.

Mimo to Flamandowie to naprawde fajny narod i z mojego doswiadczenia bardzo
      goscinny. Znam kilku holendrow, ktorzy doskonale sobie daja rade tutaj

grzegorz

marialudwika napisała:

> Moj maz chce sie koniecznie przeprowadzic do Belgii,jest Holendrem,ale nie
      > lubi holenderskiej mentalnosci...etc.Wiem osobiscie na temat Belgii
      > malo.Bylam w Brukseli na wakacjach i pare razy w Antwerpii.Dlatego to
      > poczatkowe pytanie.Czy zmieniajac H. na B. zrobie dobrze??Jakosnie bardzo
      > mam ochote na 3-ci w ciagu 15 lat kraj.Doradzcie.Pozdrawiam
      > Eltofo
      • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 20.07.03, 20:42
        Dzieki za odpowiedz.Typujemy albo Ardeny albo kolo Antwerpii,albo w Antwerpii.
        Ogladajac czesto belgijska telewizje zauwazylam,ze "ichni" niderlandzki ma
        duzo nalecialosci francuskich.
        Czy Belgowie sa sympatyczni?Jaki maja stosunek do psow..etc,moze to glupie
        pytanie,ale dla mnie wazne.Pozostaniemy obywatelami holenderskimi.Pozdrawiam
        Eltofo
        • bruxellka Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 10:48
          marialudwika napisała:

> Dzieki za odpowiedz.Typujemy albo Ardeny albo kolo Antwerpii,albo w Antwerpii.
          > Ogladajac czesto belgijska telewizje zauwazylam,ze "ichni" niderlandzki ma
          > duzo nalecialosci francuskich.
          > Czy Belgowie sa sympatyczni?Jaki maja stosunek do psow..etc,moze to glupie
          > pytanie,ale dla mnie wazne.Pozostaniemy obywatelami holenderskimi.Pozdrawiam
          > Eltofo
          sa sympatyczni :) pieski kochaja widac je w restalracjach i sklepach :) na
          szczecie to nie to co w polsce ;)
          • bruxellka Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 10:52
            a jakiego masz pieska ????:)
            • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 14:28
              Mam ich trzy-angielskie cocker spaniele.Ale to nie jest hodowla!A Ty masz
              jakiegos zwierzaka?pozdrawiam
          • paw_dady pewno, ze lubia psy 22.07.03, 13:35
            > sa sympatyczni :) pieski kochaja widac je w restalracjach i sklepach :) na
            > szczecie to nie to co w polsce ;)

bo z czego by robili bulety (wersja tradycyjna) lub kebab (wersja
            przyszlosciowa) ;-P
            • grzegorz_gajowniczek Re: pewno, ze lubia psy 22.07.03, 13:41

> bo z czego by robili bulety (wersja tradycyjna) lub kebab (wersja
              > przyszlosciowa) ;-P

ze niby dlatego tak czesto widac je w restauracjach i w sklepach? ;)
              a ile to u was na dzielnicy kosztuje taki boulet chien?

g.

ps. genralnie flamand jak idzie do swojej stamkroeg czyli do baru na rogu, to
              zabiera ze soba czesto pieska, ale to nie tylko z milosci do tych zwierzat, ale
              czesto po prostu musi kombinowac swoja chwile przyjemnosci z wyprowadzeniem
              czworonoga na spacer
              • paw_dady Re: pewno, ze lubia psy 23.07.03, 02:47
                salalm kajfa halok GG !

grzegorz_gajowniczek napisał:

> ze niby dlatego tak czesto widac je w restauracjach i w sklepach? ;)
                > a ile to u was na dzielnicy kosztuje taki boulet chien?

nieeeeeeeee to sie nazywa halal durum lub halal pita avec viand de poulet
                (pies 1 jakosci )lub agneau (pies mielony z buda)

lajla saida
                • grzegorz_gajowniczek Re: pewno, ze lubia psy 23.07.03, 11:50
                  We flandrii jest tez taki program (na pewno znany tez w Holandii) MAN BIJT
                  HOND, co po polsku "znaczy" CZLOWIEK GRYZIE PSA... czyzby to bylo zwiazane z ta
                  miloscia Belgow do psow w restauracjach? Swoja droga program bardzo fajny.
        • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 11:44
          W Ardenach przydatna jest znajomosc jezyka francuskiego. Mentalnosc Walonow
          jest mi niestety blizej nie znana - chociaz ci Walonowie, ktorych znam, tez sa
          sympatyczni, jak napisala Bruxelka. Oczywiscie z ANtwerpii jest kulturowo nieco
          blizej do Holandii. CO sobota na Maier widac setki turystow z polnocy.
          Holendrzy lubia ANtwerpie i chetnie ja odwiedzaja, wiec jesli twoj maz chce sie
          nieco od nich odseparowac, to Antwerpia nie jest takim dobrym miejscem.

Z ciekawych miejscowosci jest jeszcze Gent na przyklad, ale jesli twoj piesek
          lubi nature i troche swobody, to chyba jednak doradzalbym Ardeny. Co do kwestii
          stosunku Belgow do pieskow, to zgadzam sie z Bruxelka.

Jest jeszcze jedna sprawa o ktorej piszesz: sprawa jezyka flamandzkiego. To, co
          czesto slychac w "ichniej" telewizji, to glownie roznorodne dialekty. Dlatego
          czesto wiele jest w nich slow francuskich i dlatego czesto potrzebny jest
          ondertiteling do filmow, albo programow, bo czesc Belgow by ich nie zrozumiala.
          Najwiecej francusczyzny jest w miejscowosciach polozonych przy granicy
          jezykowej. Jesli jednak chodzi o standardowy jezyk niderlandzki, ktorym
          posluguja sie Belgowie (czyli jesli chodzi o polityke jezykowa generalnie) to
          flamandowie sa purystami jzykowymi w o wiele wiekszym stopniu niz holendrzy.
          Zaden flamand nie powie na przyklad "retourtje" na bilet w dwie strony jak
          holender, tylko "heen en weer ticket". Jak widac na powyzszym przykladzie jezyk
          holenderski ma rowniez duzo zapozyczen z francuskiego

Ten puryzm jezykowy daje o sobie znac glownie w zetknieciu z jezykiem
          angielskim. Tam, gdzie na polnocy bez problemu przejmuje sie slowa angielskie,
          we flandrii czesto znajduje sie wlasny odpowiednik.

groetjes

g.

marialudwika napisała:

> Dzieki za odpowiedz.Typujemy albo Ardeny albo kolo Antwerpii,albo w Antwerpii.
          > Ogladajac czesto belgijska telewizje zauwazylam,ze "ichni" niderlandzki ma
          > duzo nalecialosci francuskich.
          > Czy Belgowie sa sympatyczni?Jaki maja stosunek do psow..etc,moze to glupie
          > pytanie,ale dla mnie wazne.Pozostaniemy obywatelami holenderskimi.Pozdrawiam
          > Eltofo
          • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 14:33
            Z tego widac,ze Belgowie nie sa tak zamerykanizowani jak Polacy.Ogladajac
            polska tv mam wrazenie,ze amerykanizmy zdominowaly nasz jezyk!
            Fajnie,ze sie odzywacie do "Holenderki"
            Pozdrawiam
            • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 15:33
              ja tam lubie Holendrow. HOlenderskiego zaczalem sie uczyc wlasnie ze wzgledu na
              przyjaciol mieszkajacych w Hellevoetsluis - kolo Rotterdamu. Bardzo lubie
              tamte rejony. Uwielbiam Vlissingen, ale poza sezonem. Teraz nie ma tam czego
              szukac. A najbardziej chyba lubie holenderska pilke nozna (czy moze powinienem
              napisac Surinamska?). Generalnie dla mnie, to troche jak jeden i ten sam kraj
              tylko kazdy z wlasnym, lokalnym charakterem. Tutaj tez sie oglada holenderska
              telewizje. Ja na przyklad gustuje w seriach detektywistycznych produkcji
              angielskiej puszczanych w KRO. Razem z Karlien lubimy tez czasem ogladac "10
              voor Taal" no i koniecznie mecz Holandia-Belgia jak sie trafi.

W sumie przypadek sprawil, ze znalazlem sie w Belgii a nie w Holandii i teraz
              wcale nie zaluje, wiec mysle, ze jak wy sie przeprowadzicie, to tez nie
              bedziecie miec czego zalowac. Tu jest troche wiecej przestrzeni niz w Holandii.
              A Belgowie sa znani z burgondische levenstijl - lubia wypic dobre Belgijskie
              piwko (prawda Paw?) i dobrze zjesc.

g.

ps. wlasnie przygotowywuje cykorie zapiekana w szynce i w sosie serowym -
              narodowy przysmak

• boe_ Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 18:39
                to prawda, ze w antwerpii w weekndy mozna spotkac cala mase holendrow...w
                metropolis, w restauracjach, w barach...nie trudno ich rozpoznac, zazwyczaj sa
                troche glosniejsi niz reszta i w wiekszych gromadach:)))przyjezdzaja sie tu
                rozerwac, czemu sie wcale nie dziwie, bo pod wzgledem rozrywek to jedno z moich
                ulubionych miejsc na ziemii:))
                ja nie mam oczywiscie zadnych uprzedzen, ale to dosyc czesty przedmiot
                (nieszkodliwych) zartow moich znajomych belgow
                pozdrawiam
                boe
              • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 22.07.03, 21:20
                Jestem tez fanka tych seriali!!Moim zdaniem Anglicy sa niedoscignionymi
                mistrzami w tym gatunku.Zreszta inne seriale angielskie tez z pasja ogladam.
                Moze masz racje,ze i Belgowie i Holendrzy to sa podobne nacje,ale jakos mi sie
                wydaje,ze Belgowie sa mniej chlodni.
                tesknie za W-wa,mozedlatego jakos niechetnie patrze na Holandie.Oni maja
                jednak inny temperament,sa malo serdeczni choc mili etc....Pozdrawiam
                • grzegorz_gajowniczek KRO i takie tam 23.07.03, 11:47
                  No wlasnie wczoraj obejrzelismy sobie nagrany w poniedzialek kolejny odcinek
                  Frosta. W sumie prosta fabula, proste morderstwo, ale jak zrobiony film! Super!
                  Belgowie sa chyba bardziej przystepni niz Holendrzy, ale tu tez chyba cie
                  nostalgia za domem nie minie

g.
              • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 29.03.05, 15:50
                Tez bywam w Hellevoetsluis,moze czasami mijamy sie na ulicy ;)
                pozdrowienia
                • paw_dady gratulacje 02.04.05, 02:32
                  3eti napisała:

> Tez bywam w Hellevoetsluis,moze czasami mijamy sie na ulicy ;)
                  > pozdrowienia

walsnie oidpowiedzialas na post sprzed 2 lat to rekord forum ;o)
            • grzegorz_gajowniczek holenderska pilka nozna 22.07.03, 15:36

dla wszystkich zainteresowanych tematem poruszonym w poprzednim mailu - relacja
              mojej kolezanki ze studiow z meczu gwiazd z surinamu przeciwko gwiazdom
              holenderskim (wygral Surinam chyba). Oto adres:

oranjefan.republika.pl/suriprofs_2003.htm
              g.

• ervumem Re: holenderska pilka nozna 26.07.03, 03:59
                > czy w Belgii jest fajnie??

w Belgii _jest_ fajnie.
                Niestey nie mieszkam, ale jesli tylko moge to co roku staram sie jechac do
                Flandrii, czuje sie tam jak w domu, przeciwko Holandii tez nic nie mam, ale
                miasteczko Roeselare... ludzie ktorych tam z zona poznalismy kilka ladnych lat
                temu to naprawde cos wspanialego. takiej goscinnosci ze swieca w Polsce
                szukac. a w centrum miasta kapliczka z Matka Boska czestochowska i ... polskim
                zolnierzem na tle czolgu (gen. Maczek wyzwalal te tereny) to nic ze artysta w
                tworczym uniesieniu zamienil kolory polskiej flagi, na prawde do dzisja
                wyczuwa sie tam pewna estyme dla polakow, mimo iz okolice Roeselare to dla
                rodakow przede wszystkim zaglebie stuknietych samochodow, ale na szczescie nie
                tylko z tym nas kojarza.
                A jaki rewelacyjnie spiewny dialekt :) zamiast wij jullie zij -wydre hydre
                zydre, i jescze: tasjoeste, tasquene, movento!
                pozdr.
                Wojtek
                • 3eti Re: holenderska pilka nozna 12.08.03, 16:53
                  fakt,Roeselare jest super,dlatego bardzo sie ciesze ,ze w nim mieszkam,a w
                  sprawie kapliczki juz interweniowalam:) jest tez Plac polski,i pomnik dla
                  naszych zolnierzy,ale to stare czasy,nowe pokolenia nic o Polakach nie wiedza,a
                  szkoda
    • paw_dady no zajebiscie 26.07.03, 21:09
      przynajmniet tak mowia Belgowie ;-P
    • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 31.07.03, 14:04
      Co sadzicie o zamieszkaniu w Ardenach?Okolice Luik?
      Groeten
      ml
    • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 04.08.03, 16:18
      czesc,we Flandrii wrecz nie cierpia Holendrow,a sposobu mowienia nie da sie
      niestety zmienic,takze dobrze sie zastanowcie
      • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 09.08.03, 18:38
        Ale ja jestem przeciez Polka,mam tylko holenderski paszport.Moj maz to co
        innego.Pozdrawiam
        ml
        A jak sie objawia to "nieznoszenie"?
        • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 09.08.03, 23:50
          wszystko zalezy od tego gdzie bedziecie mieszkali,z Polakami tez jest roznie,a
          to dzieki rodakom,ktorzy czasami wyrabiaja sobie swietna opinie,pytalas,wiec
          odpowiadam,Holendrow we Flandrii nie lubia,najczesciej sie z nich nasmiewaja,i
          generalnie troche utrudniaja im zycie,ale zdarzaja sie wyjatki(oczywiscie),o
          ile nie jestescie tak glosni jak normalnie Holenrzy bywaja,to o.k,pozdrowienia
          • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 10.08.03, 10:36
            Bylo u nas w domu,sluzbowo poniekad,paru Belgow.Zrobili na mnie bardzo mile
            wrazenie.Maz nie zalicza sie do halasliwych Holendrow,pisalam juz,ze wogole
            nie jest typowym Holendrem/na szczescie/..wiec zaczynam patrzec
            pozytywniej.Tym niemniej wolalabym zostac w A-damie..Pozdrawiam
            ml
        • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie?? 09.08.03, 23:59
          Ja tam podtrzymuje swoje zdanie... Belgowie wiedza ze holender to holender i
          wyczuwaja zawsze roznice holender-belg, ale neznoszenie to troche duzo
          powiedziane moim zdaniem. Z czym sie zgadzam, to ze nawet jesli masz tylko
          paszport holenderski ale mowisz z polnocnym akcentem (i to jeszcze z amsterdamu
          albo hilversum) to jestes dla nich holendrem. Tylko ze to jeszcze nic nie
          znaczy, bo niektorwy moze reaguja na holendrow alergicznie przypisujac im
          wszystkie cechy negatywne - takie jak buta, beszczelnosc, skapstwo,
          zarozumialstwo, przemadrzalosc polaczona z pewnym ograniczeniem umyslowym,
          hipokryzje itd... zwlaszcza jesli akcent polaczony jest z konkretnym
          zachowaniem, ktore jest jakos kojarzone z holenderskim, to moga byc problemy. Z
          drugiej strony flamandowie czuja pewna wiez kulturowa z holandia, nawet jesli
          opiera sie ona glownie na akcentowaniu roznic. Jesli chodzi o Ardeny i o
          Walonow, to nie ma problemu, bo oni nie rozrozniaja holendra od flamanda a
          flamandzkiego od holenderskiego niderlandzkiego, wiec nie ma problemu (tyle, ze
          trzeba mowic non stop po francusku i sie przyzwyczajac do ich
          formy "szowinizmu").

Wydaje mi sie ze wszystko zalezy od tego jak bedziecie nastwieni do flamandow,
          jak bedziecie sie zachowywac, bo jesli ktos zobaczy w was "typowego" holendra,
          ktory rozpycha sie lokciami na chodniku i nie mowi przepraszam, rozmawia na
          caly glos zwiedzajac kosciol, albo opowiada belgijskie dowcipy we flamandzkiej
          knajpie, to nic dziwnego ze beda na dystans. Znam jednak wielu holendrow
          mieszkajacych w Belgii od lat, ktorzy sie doskonale potrafili przystosowac.
          jesli chcecie mieszkac przy granicy, to prawdopodobnie za sasiadow bedziecie
          miec tez glownie holendrow, ktorzy sie osiedlaja w Belgii... w Antwerpii beda
          was postrzegac troche jak turystow ale sie przyzwyczaja, w Waloni nie bedzie
          problemow. najgorzej moze byc w malych flamandzkich miasteczkach, gdzie wszyscy
          wszystkich znaja

g.
          • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 10.08.03, 13:39
            trudno znalezc miasteczka,gdzie wszyscy wszystkich znaja,poza tym ludzie nie
            interesuja sie 'az'tak bardzo sasiadami,skupiaja sie raczej na sobie i wlasnej
            rodzinie,
            przyjedzajcie,a zle nie bedzie:) ,co do reszty przekonacie sie na wlsnej
            skorze
          • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 10.08.03, 19:26
            Holender wchodzi do knajpki w Antwerpii i pyta:"Opowiedziec Wam kawal o
            Belgach"...barman na to:"radze uwazac bo tam siedzi jeden Belg i ten policjant
            jest Belgiem i ja tez jestem Belg" a Holender na to""Laat maar,anders moet't 3
            keer uitleggen"....Bylo w niedzielnym wydaniu AD.Zaznaczam,ze byly tez opinie
            cudoziemcow o Holendrach,potwierdzaja sie z tym cp
            piszesz:skapi,ordynarni,bezczelni...etc.
            Ciekawe co o nas sadza inne narodowosci??
            ml
            • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie?? 11.08.03, 14:11
              kawal jak kawal... nawet smieszny. g
              • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 11.08.03, 19:38
                skapi,a przede wszystkim strasznie halasliwi,(nie urazajac rodziny z Holandii
                ;) )
              • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 11.08.03, 19:43
                co mysla Belgowie o Holendrach
                forum.vdab.be/forum/viewThread.jsp?forum=11&thread=6874
                mozecie sobie poczytac,
                chlodnego wieczoru:)
                • grzegorz_gajowniczek hollanders op vacantie 12.08.03, 11:22
                  NIezle sie uchachalem, zwlaszcza z opowiesci z Austrii, gdzie holendrzy
                  znikneli z restauracji jak przyszlo do placenia rachunku i reszta musiala
                  zaplacic za nich...

g.
                  • 3eti Re: hollanders op vacantie 12.08.03, 12:26
                    cos w tym musi byc ;)
                • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie?? 13.08.03, 10:29
                  Nie omieszkam tego zrobic,dziekuje
                  ml
                • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!! 13.08.03, 16:50
                  Usmielismy sie do lez,nie tylko ja ale i moj maz>Powiedzial,ze wszystko w 100%
                  sie zgadza.Dzieki
                  ml
                  • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!! 13.08.03, 21:22
                    :)
                    • marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!!..c.d. 20.08.03, 22:15
                      Czy ktos mieszka w Genk lub okolicy???Jak duze jest to miasto.Nie chodzi mi o
                      ilosc mieszkancow,ale ogolnie czy nie jakas "straszna prowincja"?Sorki za te
                      nazwe,ale mam uraz po zamieszkiwaniu 5 lat miasta Almelo.Duzo tam bylo milych
                      rzeczy,ale ludzie nie!
                      Pozdrawiam
                      ml
                      • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!!..c.d. 20.08.03, 23:14
                        z tego co wiem,mieszka tam spora Polonia,
                        kilka miesiecy temu byl program w tv,w Genku dzialaja grupy przestepcze z
                        Europy Wschodniej,w tym Polski,ale mysle,ze nie jest nagorzej,i glownie zajmuja
                        sie prostytucja i kradziezami samochodow,ale faktycznie najlepiej,jak wypowie
                        sie ktos,kto tam mieszka,pozdrowienia:)
                        • grzegorz_gajowniczek Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!!..c.d. 21.08.03, 09:27
                          >glownie zajmuja sie prostytucja i kradziezami samochodow,ale faktycznie
                          >najlepiej,jak wypowie sie ktos,kto tam mieszka,pozdrowienia:)

No tak jak tylko prostytucja, to nie ma problemu, nie? Gorzej jak auto spod
                          domu zaje...a ;)

g

ps. Mysle jednak, ze Genkt to nie to samo co Amsterdam. Raczej blizej do Almelo

• marialudwika Re: czy w Belgii jest fajnie??-FAJNE!!!!!!..c.d. 21.08.03, 09:51
                            Troche zniechecajace te informacje,maz tam cos ogladal..mnie nie ciagnie bo
                            nie lubie takich "dziur",moze dlatego,ze poza Almelo zawsze przebywlam
                            w "stolicach".Pozdrawiam
                            ml
                            PS.Te grupy przestepcze,brrrrr!
                            • grzegorz_gajowniczek stolice; eh te stolice! 21.08.03, 11:45
                              no to jesli chodzi o stolice to masz do wyboru trzy: Leuven, Namur albo Bruksela

g.

p.s. Jesli chcecie mieszkac tam w okolicach to proponuje juz Liege. Liege jest
                              piekne. Jest tu ktos z Liege? NIech potwierdzi!
    • 3eti Re: czy w Belgii jest fajnie?? 21.08.03, 19:38
      witam,absolutnie nie uwazam,ze prostytuacja nie jest problem,najwyrazniej zle
      to ujelam,mimo wszystko,chodzilo mi o to,ze jeszcze nie dochodzi do napadow na
      prywatne osoby itd;,a o szerzej pojeta przestepcza dzialanosc,ale jak
      pisalam,nie wiem jak mieszka sie w tamtej okolicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka