Dodaj do ulubionych

Bezsensowny protest taksówkarzy

14.11.03, 11:28
Ten temat doskonale nadaje się do wątku "Poszukiwacze absurdów", ale znów
absurdalność sytuacji jest tak porażająca, że temat zasługuje na osobny
wątek. Zastanawiam się, kto wpadł na genialny pomysł zorganizowania protestu
taksówkarzy w Płocku. Wiadomo z góry, że protest w naszym mieście nie pomoże
taksówkarzom niczego wywalczyć, bo nie ma u nas żadnych adresatów tego
protestu. Za to sami kierowcy taksówek mają u nas już fatalną opinię i
wczorajszym protestem strzelili sobie kolejnego samobójczego gola. Udowodnili
bowiem, że: a) dobrze im się powodzi, skoro stać ich na 4 godziny
bezproduktywnej jazdy po mieście, b) jest ich zdecydowanie zbyt wielu, skoro
500 na 700 kierowców taksówek z braku lepszego zajęcia snuło się po mieście
utrudniając ruch, c) mają w nosie swoich klientów, skoro na 4 godziny
zablokowali miasto i nie wozili pasażerów, mimo że z góry było wiadomo, że
ten protest nie da żadnych efektów.
Liczę na to, że ministerstwo nie ugnie się i wprowadzi kasy fiskalne, co
wyeliminuje przerosty zatrudnienia w tej branży i, mam nadzieję, spowoduje,
że pozostali taksówkarze będą mieli tyle pracy, że nie będą mieli czasu i
ochoty na paraliżowanie miasta. A lenie, krętacze i mąciwody spośród nich
będą musieli sobie poszukać innego zajęcia, co tej profesji wyjdzie tylko na
dobre. :-))
Obserwuj wątek
    • ernest_pinch Re: Bezsensowny protest taksówkarzy 14.11.03, 11:50
      Osoba która wymysliła taka forme protestu nazywając bardzo delikatnie ma
      skromną bazę intelektualną. Trzeba być naprawde półgłowkiem żeby będąc kierowcą
      utrudniać innym kierowcom życie...
      Równie dobrze powinni domagać się wprowadzenia nakazu jazdy przez kazdego
      mieszkańca taksówką co najmniej raz na tydzień.
      Inny aspekt to ten, że na dzień dzisiejszy wielu taksówkarzy posiada słabe
      umiejętności w wykonywaniu zawodu. Dość poobserwować ich jazde...

• naka Re: Bezsensowny protest taksówkarzy 14.11.03, 17:24
        --.......i portfele ??? Kiedys był problem z wydaniem z wiekszego banknotu a teraz.......nie ma problemu !!!
        Jest o co walczyc ????

Naka.
    • plockier A nawet głupi 15.11.03, 12:01
      Protest jest może nie tyle bezsensowny co po prostu głupi (robią to ludzie
      dorośli). Przypomina mi to reakcję dziecka które za to, że (wskutek typowego
      dla dziecka braku wyobraźni o skutkach) skaleczyło paluszek i połamało zabawkę.
      Tak samo "złotówy" za wprowadzenie im kas przez wybrany demokratycznie rząd
      chce ukarać społeczeństwo.? Kasy fiskalne są w wielu miejscach, nawet w takich
      drobnych punktach handlu jak "szczęki". Będą pewnie i u fryzjerów, szewców,
      kosmetyczek itd. itp. Wszak są to usługodawcy, a ustawa o kasach fiskalnych o
      nich mówi. Taksówkarze w porównaniu z nimi stoją w o tyle lepszej sytuacji, że
      Invest Bank w porozumieniu z Elzabem (producentem kas) w miarę bezproblemowo
      udziela dla nich kredytu na zakup i montaż urządzenia. Rata ma wynosić ponoć
      150 zł miesięcznie.
      Mówimy o kierowcach których samochody czasami są w takim stanie technicznym, że
      normalny człowiek sam by nie wsiadł, a co dopiero brać odpowiedzialność za
      klienta. Wprowadzenie kas ograniczy napływ dzikiego trasportu osobowego, może
      zawód będzie wykonywany tylko przez ludzi w pełni odpowiedzialnych, poważnie
      do niego podchodzących.
      Czego sobie i innym życzę.
      P.S.
      Uśmiechnij się :-))
      • teleskop82 Re: A nawet głupi 15.11.03, 20:48
        Witam!!

Kierowcy zaprotestowali , ludzie zaczynają się mścić :) Na dwa sposoby

1) Dzownią do radio taxi i zamawiają taksówkę tylko pod warunkiem że ma kasę
        fiskalną

2) Dzwonią po taxówkę i nie stawiają się na miescu umówionym. W momencie kiedy
        dyspozytorka dzwoni do klienta słyszy - strajk pasażerów i odkłada słuchawkę

Czyli w sumie bezsensowny odzew na bezsensowny protest. A kasy w taksówkach to
        sprawa nieunikniona :/ Teraz gdy są nawet u fryzjera w kioskach i tak dalej
        taksówkarze prędzej czy poźniej będą musieli je zainstalować...

Pozdrawiam
        • roman_j Re: A nawet głupi 15.11.03, 21:04
          teleskop82 napisał:

> Witam!!
          >
          > Kierowcy zaprotestowali , ludzie zaczynają się mścić :) Na dwa sposoby
          >
          > 1) Dzownią do radio taxi i zamawiają taksówkę tylko pod warunkiem że ma kasę
          > fiskalną

Ten sposób bardzo mi się podoba. I ja nie nazwałbym tego akurat zemstą. Nie
          wyprowadza się tu bowiem nikogo w pole i nie naraża na straty, ale po prostu
          formułuje pewne wymagania. Pokusiłbym się nawet, żeby to nazwać obywatelską
          postawą (wiem, że brzmi to jakoś niedzisiejszo, a szkoda). Może ktoś wymyślił
          to złośliwie, ale myślę, że coś takiego można z czystym sumieniem praktykować.
          Zwłaszcza, że nieliczni taksówkarze zainstalowali już w swoich samochodach kasy
          fiskalne i w ten sposób można ich wesprzeć, bo w środowisku mają oni pewnie
          opinię "łamistrajków".
        • hiubi Re: A nawet głupi 16.11.03, 00:18

> 1) Dzownią do radio taxi i zamawiają taksówkę tylko pod warunkiem że ma kasę
          > fiskalną

i fotelik dla dzieci...
    • hiubi Re: Bezsensowny protest taksówkarzy 16.11.03, 00:27
      jedna dawna argumantacja taksiarzy mi się podobała, czemu kas nie mają np. lekarze w prywatnych gabinetach?? Ta grupa ma dobry lobbing i się nawet o tym nie mówi :-(
      • roman_j Re: Bezsensowny protest taksówkarzy 16.11.03, 21:26
        hiubi napisał:

> jedna dawna argumantacja taksiarzy mi się podobała, czemu kas nie mają np.
        > lekarze w prywatnych gabinetach?? Ta grupa ma dobry lobbing i się nawet o tym
        > nie mówi :-(

Bardzo dobre pytanie. Mam nadzieję, że odpowiedź jest taka, że po taksówkarzach
        przyjdzie czas i na lekarzy. :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka