Dodaj do ulubionych

Segragacja odpadów

31.03.09, 21:51
Jak u Was z segregacją odpadów.
Ostatnio los mnie rzucił w pewną cześć Płocka gdzie przy każdym śmietniku widzę pojemnik na odpady specjalne ale przy każdym śmietniku jest TYLKO JEDEN pojemnik. Więc właśnie wracam ze spaceru po lokalnych smietnikach :-))

Jaki jest efekt. Miałem butelki przezroczyste i kolorowe, znalazłem dwa pojemniki. Owszem napisem zewnętrznym się różniły, ale zawartością już nie.

Takie umiejscowienie pojemników jest zniechęcające do segregaji :(
Obserwuj wątek
    • ernest_pinch Re: Segragacja odpadów 01.04.09, 06:54
      Niestety ludzie nie dojrzeli jeszcze do segregowania smieci. Swego czasu na Podolszycach Poludniowych zabrano pojemniki na smieci, wielokrotnie byly pelne, porozwalane, wiec szklo, plastkiki wozilem dalej. Na Polnocy jak 1szy raz zajrzalem do smietnika ujrzalem wszystko wymieszane. Szkoda slow.
    • roman_j Re: Segragacja odpadów 01.04.09, 10:00
      Pewnie równie zniechęcająca byłaby dla Ciebie informacja, jak traktują te
      segregowane ci, którzy je odbierają. Otóż wrzucają je wszystkie razem, a potem
      dopiero na składowisku odpadów znowu je rozsegregowują. Ja początkowo uważałem,
      że to przeczy idei segregowania odpadów i sprawia, że część mojego wysiłku idzie
      na marne. Ale doszedłem do wniosku, że i tak dochodzi do wstępnej segregacji na
      odpady, które da się poddać recyklingowi i pozostałe. A biorąc pod uwagę, jak do
      sprawy segregacji odpadów podchodzą niektórzy nasi współziomkowie (wrzucają
      wszystko jak leci) odbieranie każdego rodzaju segregowanych odpadów mija się z
      celem, bo one już na tym etapie wymagają ponownej segregacji.
      Niezależnie od tego ja śmieci wrzucam zgodnie z opisami na pojemnikach: szkło do
      szkła, metale do metali, makulaturę do makulatury. Taki nawyk nie zaszkodzi. Na
      to, co robią inni, staram się nie zwracać uwagi. :-))
      • hiubi Re: Segragacja odpadów 01.04.09, 20:12
        chmmm... może to byłby dobry pomysł aby śmieci segregować tylko w 2 pojemniki:
        - szkło, metale, makulatura i plastiki
        - pozostałe
        • roman_j Re: Segragacja odpadów 01.04.09, 21:55
          W tej sytuacji to byłoby najsensowniejsze, ale zdaje się, że założenie jest
          takie, że odpady powinny być posegregowane na poszczególne grupy przez
          mieszkańców, bo inaczej cała impreza się nie opłaca. Inna sprawa, że teraz się
          też nie opłaca, właśnie dlatego, że te odpady trzeba ponownie sortować. Ale przy
          tych założeniach (nierealizowanych) to miało być opłacalne. :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka