Dodaj do ulubionych

jee pierwsza praca ;(

IP: *.tu.kielce.pl.tu.kielce.pl / 192.168.1.* / *.tu.kielce.pl 22.12.10, 23:01
Witam... jestem studentem V roku informatyki na jednej z politechnik.. Od kilku lat interesuję się tematyką związaną z Javą, jak również większość projektów, które robiłem były pisane w tym języku. Chciałem się dowiedzieć od bardziej doświadczonych osób, jakie mogę mieć szanse na rynku pracy bez konkretnego doświadczenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że 'brak doświadczenia' to niemiły wpis w CV, ale nie sądzę, że moi koledzy którzy skończyli na inżynierze i pracują mają aż tak rozwinięte umiejętności. Pisałem głównie w javie SE, począkowo prosta gra w sieci na UDP, później masę innych programików na zaliczenia, praca inżynierska to symulator źródeł odnawialnych z dodatkową biblioteką rysowania wykresów, pisałem również własne serwery, także z użyciem webservice. Programy różne, te od 1000 LOC do 6000, ale czy wartościowe w oczach pracodawcy.. To właśnie mnie interesuje. Ciężko znaleźć pracę w Javie w moim miejscu studiowania, a do Warszawy nie będę dojeżdżał bo studiuje dziennie. Coraz bardziej wchodzę w tematykę Hibernate, Spring, JSF... kilka razy przerobiłem JSP,Servlety ale ta wiedza ciągle umyka... Staram się, dużo pracuję ale nie czuję że idę właściwym krokiem...Nie wiem tak naprawdę czego się uczyć, co jest potrzebne, czy mam szansę.. ;/ ale jedno jest pewne.. te projekty które napisałem rozwinęły we mnie umiejętności, które w tej chwili pozwalają mi rozwiązywać problemy nie tylko w javie... Wciąż jednak mam poczucie że to może być za mało, że pójdę na rozmowę i że mnie wyśmieją... Skromnie dodam że większość technologii nauczyłem się sam, czytając głównie literaturę angielską i pisząc projekty. Najgorsze jest to że ja to lubię robić ;) lubię programować, rozwiązywać problemy... Tylko brak czasu na poznawanie nowych technologii, gdy męczą z matematyką, procesami biznesowymi, itp... ;( Myślałem, by na początek zatrudnić się w jakiejś międzynarodowej firmie, żeby się rozwijać, ale nie wiem jakie są moje szanse... (mowię po angielsku dosyć dobrze- sprawdzone w UK). Reasumując, chciałbym żeby wypowiedziały się osoby, które tak jak ja, nie mając doświadczenia zawodowego znalazły pracę, która pozwoliła na ich osobisty rozwój i zdały z tego krótką relację ;)
Obserwuj wątek
    • mcov aplikuj do Accenture 22.12.10, 23:38
    • Gość: student Re: jee pierwsza praca ;( IP: *.tu.kielce.pl 08.02.11, 12:11
      czytając opinie o Accenture rożnych rzeczy można się dowiedzieć.. niezbyt optymistycznych i pewne osoby odradzają Accenture dla ludzi ambitnych. Kolejne pytanie, czy lista wymagań pracodawcy musi być w 100% spełniona.. czasami pojawiają się oferty w javie, z technologiami nie powiązanymi ze sobą lub wyliczanki typu JSF, SPRING MVC, STRUTS2. Rozumiem że jako młodszy programista wystarczy że chociaż jedno dobrze poznam i zrozumiem, tym bardziej że uczelnia temat ten traktuje niezbyt poważnie (wolą dalej bawić się w struktury danych, procesy biznesowe, zarządzanie dużymi zbiorami danych, a na słowo ANT lub MAVEN wykładowcy otwierają buzie). Chciałbym iść do firmy, która mnie czegoś nauczy, da wycisk ale wyjdę z tego jako specjalista a nie mgr inż. z 5, która nie daje mi satysfakcji, bo czuję że nie zrobiono ze mnie tego, co chciałem, a mam potencjał do nauki tylko wystarczy że ktoś naprowadzi mnie na właściwe tory.
      • Gość: xgda Re: jee pierwsza praca ;( IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 22:57
        >>ANT lub MAVEN wykładowcy otwierają buzie...

tego akurat można się nauczyć w pracy, na bieżąco...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka