Dodaj do ulubionych

własna firma IT

12.04.11, 14:31
Witam wszystkich.
Tak jak patrzę na znajomych pracujących w zawodzie to zauważam, że na starość to można albo wysoko awansować w hierarchii w jakiejś korporacji, albo założyć małą, własną firmę.
Jeszcze parę lat temu jak grzyby po deszczu powstawały małe firmy robiące strony. Teraz rynek się już raczej nasycił. Czy zauważacie teraz jakieś zapotrzebowanie na rynku IT, które taka mała kilkuosobowa firma mogłaby spróbować wypełnić??
Obserwuj wątek
    • allerune Re: własna firma IT 12.04.11, 15:44
      Podstawowe pytanie jest takie: czy potrafisz znaleźć klienta? Jaki to będzie klient?

Jak już klienta potrafisz znaleźć/masz go i po kalkulacjach jesteś w stanie wykazać że da Ci to godziwe dochody i możliwość rozwoju firmy, to wchodź w to.

Jest wielu specjalistów IT którzy mogliby nieźle zarabiać na własnej dzialności ale albo nie mają fantazji do znajdowania nowych klientów, albo po prostu nie mają jaj aby klientów odebrać swoim obecnym pracodawcom :)
      • userfriendly Re: własna firma IT 12.04.11, 22:25
        No mam tego pecha, że pracuje w małym oddziale za to bardzo dużej korporacji, w związku z czym klientów raczej nie jestem w stanie odebrać. Żaden klient, z którym miałem do czynienia nie podejmie współpracy z małą, początkującą firmą. Gdyby choć jeden... już dawno bym skorzystał.
        Pozostaje czekać na okazję i ten właściwy moment, albo znaleźć jakąś niszę.

Podsunąłeś mi pomysł, że może mając kontakt z klientami powinienem rozmawiać z nimi czego mogą jeszcze potrzebować i szukać okazji?
        • allerune Re: własna firma IT 13.04.11, 10:24
          korporacja jest idealna na początek, potem polecam przeniesienie do firmy, która działa na bardziej realnym rynku usługowym i podpatrzenie jej sposobu działania.

Miałem kiedyś plan z paroma znajomymi, każdy był właśnie w takiej sytuacji, chcieliśmy razem założyć firmę (to się chyba software house nazywa), gdzie każdy coś wniesie (doświadczenie + jakiś klient). Niestety okazało się że byłem jedynym, który znalazł klienta, inni natomiast zbytnio przyrośli do swoich etatowych stołków i jak przyszło co do czego, okazało się, że działam sam.
          • Gość: a Re: własna firma IT IP: *.gemini.net.pl 13.04.11, 19:00
            Rynek w Polsce jest bardzo plytki. Korporacje zachodnie wysysajace programistow a jednoczesnie praktycznie zerowe zamowienia z rynku lokalnego. Do tego dochodzi brak kultury zamawiania programow w sensie, ze trudno zleceniodawcy zrozumiec, ze za solidny program trzeba zaplacic i wcale nie wynika to z chciwosci programistow tylko z faktycznej pracochlonnosci.
            • allerune Re: własna firma IT 13.04.11, 20:29
              no cóż, dlatego ja postanowiłem działać nieco inaczej, podstawa to praca dla obecnych klientów w celu zachowania płynności finansowej + tworzenie produktu, który mam nadzieję zostanie dostrzeżony i przyniesie nowych klientów w przyszłości, ale to oczywiście klienci zagraniczni o których mowa
              • Gość: kodernet.pl Re: własna firma IT IP: *.41.udn.pl 14.04.11, 15:39
                Witajcie, chyba największą bolączką w Kieleckich warunkach jest relatywnie mała ilość firm. W większych miastach można liczyć na klienta a nawet na stałą z nim współpracę przy promocji kolejnych usług / towarów.
                Też chciałem zacząć i nie bardzo mam pomysł. Bo małe, początkujące firmy, nie chcą / nie mogą płacić godziwych pieniędzy za solidną witrynę a duże firmy nie zwrócą się do najzdolniejszego nawet programisty czy małej firmy, bo nie chcą ryzykować...
                Ech... od początku maja będę miał duuużo wolnego czasu... może coś wymyślę :)
                • Gość: natalia Re: własna firma IT IP: *.home.aster.pl 03.05.11, 15:15
                  A czy zastanawialiście sie czy np.korzystanie wówczas z tego typu rozwiazan nie bedzie jedynym z najlepszych wyjśc ,jesli chodzi o wyposazenie swojej firmy w faks,telefon...
                  www.teleok.pl/
            • thekkris Re: własna firma IT 17.04.11, 18:58
              dobry pomysł ale w tych czasach naprawde trzeba dać sobie rade
    • userfriendly Re: własna firma IT 14.04.11, 21:46
      No właśnie, też mam takie wrażenie. Pracę w IT znaleźć nie jest trudno. Zwłaszcza jak masz kilka lat doświadczenia. Natomiast założyć coś własnego to zupełnie inna historia.

Dobrym rozwiązaniem byłoby znaleźć taką niszę, która jeszcze nie została wypełniona. Wtedy nawet początkująca firma ma szanse się wybić. Nisze niestety mają to do siebie, że zapotrzebowanie rynku jest niewielkie, więc ciężko znaleźć więcej niż jednego klienta w skali jednego miast czy nawet kraju. Wejście na rynek np. całej Europy (lub choćby regionu Europy) to ogromna inwestycja, na którą początkującej firmy nie stać. I tu koło dla mnie się zamyka. Może ktoś dostrzega w tym rozumowaniu jakąś dziurę, w którą można by wskoczyć?

do kodernet.pl: Pierwsze 2 lata pracy zawodowej pisałem takie "witryny". Była to moja pierwsza praca, a firma całkiem spora, więc bardzo dużo się tam nauczyłem. Wspominam to jednak jako najnudniejszą robotę świata i w ten rynek wolę już nie wchodzić. Po roku takiego kodowania, jak już wiesz jak to działa, robisz tylko Ctrl+C, Ctrl+V z wcześniejszego kodu.

pozdr
      userfriendly
      • allerune Re: własna firma IT 15.04.11, 14:34
        > nie wchodzić. Po roku takiego kodowania, jak już wiesz jak to działa, robisz ty
        > lko Ctrl+C, Ctrl+V z wcześniejszego kodu.

a czego Ty się spodziewasz po własnej firmie ? :)

ludzie będą Cię zatrudniali do powtarzania rzeczy, które umiesz już robić. Nikt nie będzie Ci płacił za uczenie się nowych rzeczy :)
        • userfriendly Re: własna firma IT 17.04.11, 21:59
          branża, w której pracuje od 5 lat, charakteryzuje się m.in. tym, że projekty rzadko są do siebie podobne, dlatego doświadczenie ma tutaj ogromne znaczenie
    • allerune Re: własna firma IT 15.04.11, 14:31
      czy mógłbyś przestać spamować? wszystkie Twoje posty klikam <kosz>
    • borys.er Re: własna firma IT 01.11.15, 22:35
      Może i na rynku jest wiele firm z branży, ale jeżeli szuka się fachowca do wykonania konkretnego zadania to sprawa nie jest już taka oczywista. Poszukując optymalnych rozwiązań dla swojej firmy natknąłem się na kreatywny zespół Globe It i to był strzał w dziesiątkę!
      • Gość: Strzelec Re: własna firma IT IP: 193.28.0.* 02.11.15, 07:54
        A ja zaliczyłem z nimi pudło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka