Dodaj do ulubionych

Młodszy programista i jego awans na programistę

IP: 195.116.95.* 12.02.09, 12:38
Pracuję już ponad pół roku na stanowisku młodszego programisty w
średniej firmie informatycznej we Wrocławiu. Po jakim okresie czasu
mógłbym ubiegać się o awans na stanowisko programisty, które jest
kolejnym szczeblem rozwoju w mojej firmie?

Chciałbym tylko dodać, że zaczynając pracę nie umiałem wszystkiego
czego wymagano w ogłoszeniu( i nadal nie umiem :)), a języka
programowania w ogóle na oczy przed tą pracą nie widziałem:) (to
akurat nie stanowi problemu jeżeli zna się poprostu OOP) ale bardzo
szybko się wdrożyłem - nie mam problemów z wykonywaniem obowiązków i
pracą w zespole jak i między moim a innym zespołem, mój kierownik
jest ze mnie zadowolony i sam był zaskoczony, że szybko się tak dużo
nauczyłem. Zlecane są mi już coraz trudniejsze zadania i praktycznie
każde zadanie wykonuje zupełnie samodzielnie. Po miesiącu skrócono
mi okres próbny z trzech do dwóch miesięcy, a teraz już mam od kilku
miesięcy umowę na czas nieokreślony.
Obserwuj wątek
    • allerune Re: Młodszy programista i jego awans na programis 12.02.09, 15:26
      Najlepszy sposób aby awansować na programistę, to (niestety) zmiana firmy. Jeśli
      już coś umiesz, to nie ma problemu żebyś był "pełnoprawnym" programistą.

Nie wiem jaka jest polityka w Twojej firmie, ale zapewne będą Cię próbowali
      przekonać, że właściwie to do Twojej pracy dopłacają, jeszcze dużo się musisz
      nauczyć itp. itd. Szkoda, że nie pogadałeś z nimi na temat awansu od razu. W
      każdym razie jeśli minęło już pół roku, to poproś o rozmowę, przedstaw swoje
      argumenty. Jeśli nie będą chcieli gadać, powiedz, że masz ofertę z innej firmy -
      będą dużo bardziej skorzy do rozmów.

Ja kiedyś byłem w sytuacji, że pracując, jeszcze na studiach, słyszałem bardzo
      często od szefa w momencie rozmów o jakichkolwiek podwyżkach i awansach, że
      firma inwestuje w mój rozwój i że muszę być cierpliwy. Okazało się, że inni
      pracodawcy widząc moje umiejętności, zdecydowali się mnie zatrudnić a) na
      stanowisku tzw. "professional", b) dając mi 100% podwyżki (a zarabiałem dużo
      powyżej 2k na rękę). Mina szefa podczas składania wypowiedzenia - priceless :)
    • Gość: gość Re: Młodszy programista i jego awans na programis IP: *.net.euron.pl 13.02.09, 16:22

Sposób pozyskiwania dochodu pasywnego

www.marketing-online24.com/?ref=548,
      Informacje i kontakt na stronie.
      • Gość: java Re: Młodszy programista i jego awans na programis IP: *.zone4.bethere.co.uk 14.02.09, 19:42
        czesc, jestes mlody - ale ci powiem (pracuje juz prawie 10 lat). W 1szej firmie pracowalem dlugo - wiesz, wyrzuty sumienia, inwestuja we mnie /fakt, byly jakies tam szkolenia/ - ale przenies sie. Wyrzuty sumienia mijaja po 1szej wyplacie. To jest biznes. Sproboj, albo bedziesz i tak do tego zmuszony i przy okazji niepotrzebnie sfrustrowany. Powodzenia!!!
    • ekspert.powermedia Re: Młodszy programista i jego awans na programis 20.02.09, 11:10
      Witam,

Dla każdego pracownika ścieżki rozwoju zawodowego są ustalane indywidualnie.
      Awans jest uzależniony przede wszystkim od zdobytych przez Pana umiejętności i
      kwalifikacji, a nie tylko od czasu pracy na danym stanowisku. Proponuję umówić
      się na rozmowę z kierownikiem działu w sprawie Pana awansu, najlepiej po
      zrealizowaniu z sukcesem zleconych zadań. Podczas takiego spotkania powinien Pan
      uzyskać szczegółowe informacje odnośnie wymagań, jakie należy spełnić aby
      awansować oraz informacje zwrotną, w jakim czasie powinno się Panu udać je
      zrealizować.

Pozdrawiam serdecznie,
      Abike Adetiloye
      Specjalista ds. rekrutacji
      • Gość: Zeqi Re: Młodszy programista i jego awans na programis IP: *.aster.pl 21.02.09, 14:29
        Proszę wybaczyć sceptycyzm, ale takie kryteria będą ustalone w oparciu o dotychczasowe osiągnięcia kandydata - tzn. ustalone na bieżąco tak, aby nie awansował.

A tak na poważne to zgadzam się z przedmówcami - najlepiej robić swoje i informować "górę" o swoich ambicjach (to nie musi być oficjalna rozmowa). Jeśli czujesz, że te ambicje są uzasadnione (a na 100% będą cię przekonywać że nie), to odczekaj np. z 3 miesiące po czym szukaj innej pracy.

Moje doświadczenie jest takie, że awansują ci którzy rozwijają się nieco szybciej niż przeciętnie, a nie ci co najszybciej. Tacy to są zagrożeniem dla kierowników, albo jeszcze częściej - "góra" ma nadzieję wyciągać z takiego pracownika np. 2 razy więcej niż z innych pracowników za tą samą pensję. 100% zysku. Znam takich co przez lata nie awansowali w związku z tym. A kierownictwo zwykle ma dar przekonywania :).
        • it_xpert Re: Młodszy programista i jego awans na programis 26.03.09, 16:27
          Typowe dla Polskich firm. Pewnie będą Cię trzymać tak długo jak się da żeby Ci
          płacic mniej za coraz wiecej pracy. Zmień pracę a jak Cie nadal bedzie
          frustrowała praca w Polsce to wyjedź za granicę, np do Anglii bo tam ludzi
          odpowiednio wynagradzają. Polecam forum www.ajti.pl gdzie możesz zobaczyć
          jakie są realia
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka