Gość: Robert IP: *.futuro.pl 30.03.05, 12:12 Witam, nabyłem mieszkanko w Arkadii w Piasecznie. Proszę o wpisywanie się przyszłych sąsiadów. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 30.03.05, 13:07 No jestem i witam przyszłego sąsiada! :) Chyba nie prędko tam zamieszkamy, hę? Byłam tam w poniedziałek i marnie widzę ten odbiór w lipcu 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 31.03.05, 21:07 hej dołączam i ja do tego grona, witam przyszłych sąsiadów. Ja byłam tam dzisiaj - o 7.45 rano nie za wiele tam się jeszcze działo, ale jestem optymistką ;) i wierzę, że może terminu lipcowego jakoś im się uda dotrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 14:14 Witajcie drodzy sasiedzi :). Nie wiem czy wiecie, ale juz od dawna mozna chodzic po swoich przyszlych mieszkaniach i powiem szczerze ze warto to robic dosc regularnie chocby po to, by na biezaco kontrolowac inwestycje i informowac o "niedoskonalosciach" panow budowniczych. Pozdrawiam. Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 17:29 Witam Bylismy dzis z mezem na budowie, rozmawialismy z jakims chlopakiem z ekipy budowlanej i wspomial cos, ze budynek ma byc oddawany do uzytku w czesciach i pierwsza z nich (tu gdzie jest juz polozony dach) maja zamiar dokonczyc w najblizszym czasie, a dopiero potem beda robic reszte i powiedzial, ze caloscia moze wyrobia sie do konca III kwartalu - ale z naciskiem na moze. Ale na szczescie pocieszamy sie tym, ze prace rzeczywiscie ida dosc sprawnie. Pozdr Kasia ps. W razie podjecia jakiejs spoleczno-sasiedzkiej akcji prosze o info na e-mail kjezierska@interia.pl lub do mojego meza krzysztof.mirowski@interia.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 01.04.05, 18:47 No to szczęściarzem jest ten kto mieszkanko nabył w wykańczanej części budynku. Moje pięterko dopiero się buduje :(((. Rozmawiałam z panem z MAGNESU i (chociaż wiem że oni mają już niewiele wspólnego z budową osiedla)pan poinformował mnie że NAPEWNO oddadzą w lipcu a nawet i na początku maja (!!??) Nie bardzo wiem co oni chcą oddawać w maju. A tak w ogóle to czy jest to zgodne z prawem? Czy MH może oddawać blok do użytku w częściach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 01:56 Ja też rozmawialem z magnesem - oni nie tyle oddadzą w maju, co wybudują. Oddać nie będą mieli prawa, bo terminy wpłat za mieszkanie są tak rozplanowane, że trwają do oddania budynku, i są rozpisane do lipca, tak więc na oddanie możemy liczyć nie wcześniej jak w lipcu. Mi robotnicy mówili tak samo, że z samą budową skończą na przełomie maja i czerwca. Budowa 1 piętra to ok. 1 miesiąc - tyle schną stropy. Samo kładzenie cegieł itp. robi się w międzyczasie i raczej szybko - tak mi mówił pan z budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 01.04.05, 23:58 witam sasiadow:) sluchajcie nie badzcie takimi pesymistami-przez ostatnie 3 tygodnie naprawde budowa ruszyla-nie wiem czy widzieliscie ale otynkowana jest juz cala sciana zewnetrzna od bramy a jeszcze 3 tyg.temu 3 i 4 pietro stalo na belkach...chodze codziennie na przystanek na j.pawla i widze jak pracuja:) dzielni chlopcy:)))pozdrawiam wszystkich sasiadow! Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 12:20 Czy jest w tym gronie ktoś kto kupił mieszkanie w tej prawie skończonej części? Jak ja podejmowałam decyzję o kupnie to Magnes oferował mieszkania tylko w tej nie skończonej w tej chwili części, moje pięterko już na szczęście stoi, ale jeszcze troche trzeba nad nim wybudować. A czy ktos moze mi podpowiedzieć, gdzie można załatwić pozwolenie na wejscie do budynku? A moze wystarczy tak przyjść sobie po prostu przyjść i załatwiać to na placu budowy? I jeszcze jedno pytanie czy dostaliście może od Multi-Hekka propozycję wymiany drzwi na antywłamaniowe? Co o tym sądzicie? Bo ja chyba się zdecyduję, ale moze pochopnie podejmuję tę decyzję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 18:41 na budowe mozesz wejsc bez zadnych przeszkod...ja tez mam mieszkanie w tej czesci, ktora stoi jeszcze na belkach ale jestem dobrej mysli:) co do drzwi- proponowali ci juz cos? bo ja slyszalam, ze maja zamiar ale jeszcze nic konkretnego nie bylo-z tego co mowil kierownik budowy maja to byc jakies drzwi gerdy ale nic wiecej nie wiedzial-powiedzial ze multi-hekk powiadomi nas w swoim czasie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 20:30 Właśnie wczoraj dostałam od nich list z informacją o drzwiach. Proponują drzwi Gerdy dwa modele do wyboru i można wybrać jeden z trzech kolorów. Cenę mają taką jak ustala najprawdopodobniej gerda bo porównywałam to z różnymi ofertami i jest dokładnie taka sama cena jak gdzie indziej. I do 15 kwietnia trzeba podjać decyzję i zgłosić to u nich oraz w firmie od drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 23:56 hmm-my moze tez cos dostalismy ale jeszcz nic o tym nie wiem:)sluchaj bellis ale te ceny za drzwi w mh sa podane razem z montazem? bo wiesz zwykle w ofertach sklepowych cena drzwi jest podana bez montazu-zwykle to okolo 300- 400zl. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 03.04.05, 20:37 no juz mam to pismo o drzwiach-my chyba sie zdecydujemy na ta oferte bo bylam w gerdzie i podali mi cene za te drzwi Star S 1995 + 380 montaz wiec chyba bardziej sie oplaca u nich szczegolnie ze maja nam zwrocic jeszcze 200...a jaki kolor wybierasz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 04.04.05, 18:54 Cześć ja też przejrzałam różne oferty dystybutorów gerdy i wgląda na to że firma, którą proponuje m-h ma całkiem korzystną ofertę. Ja zdecydowałam się na kolor orzech, ale jeszcze do nich nie zgłosiłam, bo jak zwykle brak czasu. I wrócę do tematu terminu oddania ktoś tam argumentował, że raty sś rozłożone do lipca więc nie mogą oddać mieszkań w maju. Kto miał do lipca to miał, ja skończyłam spłacać raty w grudniu 2004 (bo tak to wypadało) a mieszkanka jak nie było tak nie ma :((((, więc skoro spłaciłam wszystkie raty to mi mogą oddać mieszkanie juz w maju ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 04.04.05, 22:10 mi tez sie podobaja te orzechowe albo machoniowe-musze jeszcze raz zobaczyc w realu i wybiore:)co do splat-my tez mamy juz wszystkie raty zaplacone wiec nam tez moga oddac w maju:)ale jestem dobrej mysli-moze nie beda tego jakos bardzo przeciagac?:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 08.04.05, 19:30 Niedawno też otrzymałam pismo od MH w sprawie drzwi. Mam taką wątpliwość: moje mieszkanko ma być od strony Dworcowej, w tej części, która później będzie pewnie gotowa. Dlaczego więc JUŻ do 15go kwietnia trzeba się decydować? Poza tym jeszcze: czy wam też nie pasuje kalkulacja w cenach przy drzwiach Star "C"? Po dodaniu 7% podatku do kwoty 1356,56 wychodzi mi 1451,52zł a nie 1655. Zamiast 7% dodane tu jest 22% podatku. Całość, licząc montaż ok. 280zł powinna wg mnie więc wyjść na jakieś 1750zł, a nie 1946,- Ale sama jeszcze nie wiem, na jakie drzwi sią zdecydujemy z mężem. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 08.04.05, 20:42 faktycznie jakis blad jest-ale wiesz co Dzoanaw-mysle, ze jseli bedzie sie decydowac na te star c to licz sie z takim kosztem jak napisali...zobacz na stronie: www.gerda.pl/drzwi.php?id=1 tam na dole jest cena tych drzwi.co do twojego mieszkanaka od strony dworcowej-bylas tam ostatnio?wlasnie od strony dworcowej najszybciej ida prace!juz sa balkony i okna!niektore mieszkania juz wytynkowane!a od strony "siedziby kierownika budowy" budynek ma juz nawet kolorowy tynk!!jest niezle-mysle ze zdaza!pozdrawiam niecierpliwych sasiadow:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 12.04.05, 15:53 Cześć sąsiedzi byłam dzisiaj w M-H załatwiać sprawę drzwi i przy okazji dowiedziałam się że oddanie tej cześci od strony ul. Jana Pawła planują dopiero na wrzesień :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 14.04.05, 19:51 Co do drzwi- już wiem. Cena za te tańsze rzeczywiście powinna wynieść ok. 1800. Różnica może nie tak wielka, ale to zawsze coś. Poza tym, można się zdecydować później- do końca kwietnia, jeśli im się da znać, że jest się zainteresowanym ofertą. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 21:58 Witam wszystkich. Jutro tzn. 15.04. jadę na budowę. Jeśli do wiem się czegoś ciekawego - zamieszczę na forum. Co do drzwi to niestety ale w ogóle nie miałem żadnej propozycji ze strony multi-hekku. Pozdrawiam Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 15.04.05, 16:34 Witam My z mężem także zdecydowaliśmy się na skorzystanie z oferty zmiany drzwi i firma Kama, od której te drzwi są kupowane poinformowała, że za drzwi mamy zapłacić najpóźniej do końca maja, bo potem już będą je montować. Zaznaczam, że firma ta wie, w której części jest nasze mieszkanie - jeszcze w tej niewybudowanej (tzw. środkowa korona III i IV piętro). Także całkiem możliwy wydaje się lipcowy termin oddania budynku. W Magniesie też nas poinformowali, że powinniśmy się szykować na odbiór w lipcu-sierpniu. Mamy nadzieję, że tak właśnie będzie bo już nie możemy się doczekać - zresztą jak wszyscy. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 17.04.05, 10:09 Wiecie sasiedzi, ze bedziemy mieli zielona elewacje? juz kawalek wytynkowali...hi hi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 18.04.05, 21:12 Witajcie ! Byłem dzisiaj na naszej budowie - rozmawialem z kierownikiem, ktory potwierdził termin oddania budynku na koniec lipca :). Co ciekawe zwrocil mi uwage na futryny montowane w naszych lokalach. Mianowicie sa one metalowe i pozniejsza ich wymiana bedzie sprawiala sporo problemow. Zaproponowal rezygnacje z futryn - podobno juz sporo ludzi zrezygnowalo: na 860 montowanych futryn juz ponad 250 nie bedzie zainstalowanych. Oczywiscie teoretycznie zostanie to uwzglednione przy koncowym rozliczeniu mieszkania. Nic natomiast nie wspomnial o drzwiach wejsciowych. Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 18.04.05, 21:40 Witam Sąsiedzi! Proszę powiedzcie do kiedy trzeba zamówić te drzwi. Zainteresowało mnie to co piszecie i być może będę zaintersowana. Mowicie, że chcą oddać w końcu lipca a co z tą częścią budynku od Jana Pawła, która jeszcze nawet nie została wybudowana? Czy zdąża do lipca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 25.04.05, 21:31 Hej, rozmawialem telefonicznie z multi-hekiem i sami przyznaja ze drzwi wewnetrzne to kiepskie wstawiaja. Osobiscie zrezygnowalem zarowno z futryn jak i drzwi - tym bardziej ze do metalowych futrym ciezko jest dobrac ladne drzwi. Pozdrawiam Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 26.04.05, 22:22 Robert!a nie bierzesz tych drzwi z gerdy?one sa naprawde w dobrej cenie a poza tym ostatnio w gerdzie podrozaly te drzwi(star S) o 150 zl.a nam nie podniesli cen:)pomysl o tym:) pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
sochtel Re: !!! ARKADIA !!! 27.04.05, 18:24 boze jak sie ciesze ze jednak nie kupilam tam mieszkania! to ze najtansza inwestycja.. ale najgorsza! to badziewiarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predator Re: !!! ARKADIA !!! IP: 217.17.45.* 28.04.05, 09:14 --> Sochtel Boże, jak wszyscy się cieszą, że nie kupiłaś tam mieszkania!!! Nawet sobie nie wyobrażasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI Re: !!! ARKADIA !!! IP: 212.160.172.* 28.04.05, 09:59 Zastanawiam się po co w ogóle tacy ludzie wypowiadają sie na forum? Jeśli nie masz nic ciekawego do przekazania wszystkim przyszłym mieszkańcom Arkadii to daj sobie spokój z tekstami tego typu. każdy z tych ludzi cieszy sie, ze wreszcie nabył swoje wymarzone mieszkanie więc musisz być strasznie wredny(a) jeśli chcesz popsuć nam humory swoimi głupimi osądami.. Pozdrawiam sąsiadów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 27.04.05, 19:02 Ja zamówiłam drzwi z Gerdy- tę tańszą wersję. Co do drzwi wewnętrznych- poczekam az zobaczę, jakie naprawdę będą i ewentualnie później coś z mężem zmienimy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 212.134.55.* 28.04.05, 12:19 Witamy przyszłych sąsiadów. Byliśmy czoraj z mężem na budowie i prace idą naprawdę szybko. Nasze mieszkanko jest jeszcze w tej niewybudowanej części (środkowa korona) ale kierownik budowy powiedział, że budują ją na końcu ponieważ była przez tą cześć pociągnięta rura z betonem do wylewania stropów nad główną częścią budynku. W sumie logiczne tłumaczenie. Mówił też, że w ciągu 2 - 3 tygodni powinni ją postawić. Natomiast niemile zaskoczyli nas tym, że bez naszej zgody i wiedzy zmienili funkcję pomieszczeń w mieszkaniu, tzn. przenieśli nam kuchnię do salonu. Podobno jest nowy architekt i powprowadzał jakieś zmiany pionów wentylacyjnych. Na szczęście udało nam się z kierownikiem uzgodnić, że kanalizację poprowadzą nam w tym miejscu gdzie pierwotnie miała być kuchnia :) Dowiedzieliśmy się także, że można zgłosić np. zmiany w rozmieszczeniu punktów elektrycznych (np. wysokość gniezdek itp.). Jeżeli nie będzie się to wiązało z wykorzystaniem większej ilości materiałów to jest bezpłatne - więc napewno warto się zastanowić. Widzieliśmy te wewnętrzne futryny i niestety nie są zbyt "piękne" i zrezygnowaliśmy z nich, bo później rzeczywiście byłoby ciężko je usunąć. Kierownik potwierdził też informację, że chcą zgłosić budynek do użytkowania do końca lipca :) I to bardzo nas cieszy. Powiedział też, że jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mogą go wpuścić do mieszkania przed zgłoszeniem budynku do użytkowania, żeby mógł je wcześniej zacząć urządzać. ps. Gdyby ktoś miał jakieś pytania - zapraszam, za tydzień znów będziemy na budowie w związku ze zmianami planów umieszczenia kuchni i będziemy mogli dopytać o interesujące was sprawy. Pozdrawiamy Kasia i Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 08.05.05, 19:03 Witamy Sąsiadów!!!!!!! Mamy pytanie: czy ktos moze zna zasady przydzielania miejsc parkingowych? czy to według numerów mieszkań? Pozdrawiamy i do szybiego zakonczenia budowy! Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 08.05.05, 22:20 Witam!Nie wiem dokladnie jak to jest ale chyba samemu sie wybiera z tych co zostaly-tak przynajmiej bylo w naszym przypadku:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 09.05.05, 20:14 Dzieki za informacje! pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 12.05.05, 22:28 drodzy sasiedzi!bylam dzis na budowie:)u mnie w mieszkaniu-mam juz balkon okna i sciany w srodku!!!hi hi jeszcze dwa tygodnie temu nic nie bylo wiec mysle,ze lipcowy termin moze byc jednak realny?!pozdrawiam wszystkich serdecznie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Do Magdy 214 IP: *.idea.pl 13.05.05, 11:17 A w której części inwestycji kupiłaś mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: Do Magdy 214 13.05.05, 23:12 hmm..w ktorej czesci? no 6. cos tam - tzn.jak wejdziesz na "podworko" to po prawej stronie. nie wiem jaka to czesc:)okna od kuchni wychodza mi na ten niedokoczony dom za naszym budynkiem a "salon"i sypialnia wychodza na podworko...a czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Do Magdy 214 IP: *.idea.pl 14.05.05, 07:48 Jeśli dobrze rozumiem to ja będę mieszkała po drugiej stronie (patrząc od wejścia na podwórze). Pytam z ciekawości bo moje lokum też jest nie dokończone a jeśli bywasz tam częściej niż ja o daj znać, czy prace w naszej części budynku postepują ok? Z góry wielkie dzięki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: Do Magdy 214 14.05.05, 15:35 dobrze madziu-jak najbardziej bede zawiadamiac jak postepuja prace-moge pyknac kilka fotek i przeslac ci na maila tylko napisz mi swoj adres: magda214@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: Do Magdy 214 27.05.05, 19:41 bylam na budowie:) praca wre!juz od strony j.pawla sie uwijaja bo tam maja najwiecej do zrobienia jak wiadomo - ostatnio wylewali podloge na 4 pietrze...na pierwszym i drugim pietrze sa juz w niektorych miejcach okna.. od podworka w zasadzie juz wyglada dobrze-sa juz tynki zwenetrze w zasadzie wszedzie a u mnie(2 pietro)sa juz wewnetrzne:) nie wiem jak reszta bo nie chodzilam po budynku...pod nami ktos sobie wyburzyl wszystkie sciany i stawiaja od nowa...hmm-szybko ktos sie zdecydowal:)zaczyna byc ladnie w kazdym razie:))) pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elo Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 12.05.05, 22:32 No to żeście zainwestowali!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 14.05.05, 07:38 Elo nudny(a) jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 05.06.05, 19:25 Czy ktoś był ostatnio na budowie? Ja niestety, od kilku tygodni nie mialam takiej możliwości, więc nie jestem na bieżąco z postępami. Czy są jakieś problemy z wejściem na teren? Pan Gerber, którego nr komórki otrzymałam w MH, do 20go jest ponoć nieuchwytny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 05.06.05, 20:46 Ja będę prawdopodobnie w tym tygodniu i będę starała sie dostać na teren budowy i porozmawiać z kimś kompetentnym (he,he)...Dam znać jak tylko wrócę... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 06.06.05, 10:12 z wejsciem na budowe nie ma zadnego problemu-wchodzisz i jestes:)chyba ze zamkneli juz twoje mieszkanko wtedy juz troche gorzej - z tego co slyszalam to klatka 10 jest juz w calosci zrobiona i zamkneli juz wszystkie lokale,reszta budynku wyglada roznie ale w zasadzie widac ze w wiekszej ilosci klatek sa juz na koncowce:)no to tyle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arakrisnm Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.crowley.pl 06.06.05, 10:45 a jak wygląda u was jakość wykonania macie jakieś uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia i Michał Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:05 Witamy wszystkich Sąsiadów!!! Ja byłam na budowie w poniedziałek 06,06,2005r i sporo już się tam wydażyło od ostatniej mojej wizyty. Nasze mieszkanko jest w miarę wykończone i już zamykane na klucz. Interesuje mnie bardzo jak będzie wykończony i ocieplony dach budynku ponieważ nasze"M"znajdyje sie na rogu bloku i ma skosy.A dużo teraz sie słyszy o złym wykończeniu dachów i przykrymi niespodziankami z tego powodu. Może ktoś ma konkretne informacje o metodzie i jakości wykończenia dachów i stropów przez M-H. Ogółnie wykończenie w środku nie jest najgorsze ale mamy nadzieję, że na tym etapie jeszcze nie zakończyli. Jedyne co mnie już zaniepokoiło to zardzewiałe i obdrapane balustrady balkonowe. Mamy nadzieję, że dziś w nocy mocmo popada deszczyk bo jutro sie tam wybieramy i dokładnie obejżymy sciany przy stropach. Pozdrawiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re:Ja w sprawie parkingu IP: *.idea.pl 10.06.05, 20:54 Witam ! Mam pytanko dotyczące miejsca parkingowego. Byliśmy z mężem w MH żeby zabukować miejsce postojowe i po ustaleniu powyzszego dostaliśmy na świstku (dosłownie karteczka z notesu)info,że mamy przydzielone m-ce ... w garażu nr... i nic więcej. Pan się podpisał, trzasnął pieczątkę i koniec. Czy Wasze "aneksy do umowy", dot miejsca na parkingu wyglądają tak samo? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re:Ja w sprawie parkingu 10.06.05, 21:27 czesc madziu!u nas na karteluszce jest zapisane fakt-ale tylko informacyjnie.w samej umowie jest punkt dotyczacy miejsca garazowego(jest nr.garazu i nr.miejsca)wiec moze upomnijcie sie o jakis aneks czy cos?pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re:Ja w sprawie parkingu 11.06.05, 09:34 Rozumiem Magdo, że też dostałaś taką informacje. A spisałaś ten aneks? Podobno trzeba iść do pełnomocnika firmy i on to zrobi. Zobaczymy, ale dobrze byłoby mieć to na piśmie. Z nimi naprawdę nie wiadomo... Poza tym dostałam info o mozliwości zakupu miejsca parkingowego za 11 tyś z kawałkiem. Pani w Magnesie powiedziała, że mają za dużo miejsc i muszą je teraz porozdawać(?)ale jak to mój mąż stwierdził, nie ma nic za darmo. A..i jeszcze info dla wszystkch sąsiadów. Niejaki pan Chałupko powiedział, że realny termin oddania budynku jest "po wacjach"...szkoda, ze nie powiedział po któych he,he... Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re:Ja w sprawie parkingu 15.06.05, 23:50 Cześć sąsiedzi Ja też byłam dzisiaj zabukować miejsce w garażu, na razie dostałam na świstku zapisany nr miejsca a na przyszły tydzień pan mnie zaprosił na podpisanie aneksu do umowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 22.06.05, 23:09 Witajcie, byłem ostatnio na naszej budowie. Prace idą pełną parą. Ocieplają nasz budynek prawie ze wszystkich stron. Niestety prócz północnej strony gdyż tam prace toczą sie najwolniej. Jedno co wpadlo mi w zasieg ochu to wywieszony na płocie termin realizacji ustalony na III kwartał br. Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.futuro.pl 28.06.05, 11:23 Hej, czyżby forum upadło ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? 28.06.05, 18:08 Pewnie sezon urlopowy spowodował zastój na naszym forum. Mój urlopik dopiero we wrześniu, więc jeszcze daleko :-(( Ze względu na pracę, niestety, dawno nie byłam na budowie, wiec nie wiem co się dzieje. Pozdrowionka dla forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? 28.06.05, 23:39 ja nie bylam dawno tez ale to dlatego, ze zamkneli nam juz mieszkanie i nie tak latwo sie tam dostac...widzialam tylko ze od strony j.pawla juz ocieplaja budynek i klada dach...co wiecej to nie wiem!pozdrawiam sasiadow:)magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 30.06.05, 21:06 Jak dzwonilismy do Multi Hekk u to powiedzieli nam ze odbiór mieszkan po wakacjach najwczesniej - wiec mysle ze z 30 lipca nici. pozdrawiamy sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 03.07.05, 11:01 ja mam nadzieje ze przed zima zdązą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Nowe wieści IP: *.acn.waw.pl 07.07.05, 21:12 Witajcie, byłem dziś na budowie. Rozmawiałem z kierownikiem budowy i powiedział mi, że odbiór mieszkań planują na koniec sierpnia. Tak przy okazji to dziedziniec juz jest wysprzątany, nie ma problemu z wejściem do swoich lokali (przynajmniej ja tego problemu nie posiadam). Od strony dziedzińca praktycznie cały blok jest ocieplony, została jeszcze północno-zachodnia strona od ul. dworcowej do ocieplenia. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: Nowe wieści 08.07.05, 18:50 my tez bylismy...fakt-tez nie mielismy problemu z wejsciem mimo,ze mamy juz wstawione drzwi:)ale tak sie zastanawiam nad tym sierpniem-wszystko fajnie tylko u nas nie ma jeszcze szlichty na podlodze, a na trzecim pietrze jeszcze maja bardzo duzo do zrobienia...pan od parkietu powiedzial mi, ze szlichta musi schnac 3 m-ce zanim sie polozy na to drewno...wiec mnie nie pocieszyl zbytnio- kurcze wprowadze sie na zime???:) pozdrawiam kochanych :) sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 10.07.05, 18:12 Witam przyszłych sąsiadów! Mąż był w minionym tygodniu również. U nas - t.j. od strony Dworcowej też na razie mnóstwo rurek na ziemi, nie przykrytych. Okna z prześwitami, bez parapetów. Nie ma też jeszcze drzwi. Jakoś słabo widzimy termin sierpień-wrzesień. Pozdrawiamy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAPER Re: do wszystkich posiadaczy mieszkań w Arkadii IP: *.ihk.pl 11.07.05, 14:24 nie chcę Wam psuć humorów i radości z zakupu nowego mieszkania. Wiem, co to znaczy, bo pamiętam, jak sam kupowałem. Też od firmy Multi Hekk, też w Piasecznie, przy Albatrosów (w jakimś stopniu będziemy z tego tytułu sąsiadami). Ale chciałbym Wam zwrócić uwagę na kilka rzeczy: 1. Multi Hekk już chyba od 7 lat nie oddał niczego w terminie (u mnie "obsuwa" wynosiła ok. pół roku. 2. Nie liczcie na wyegzekwowanie kar umownych, o ile macie takie w umowie, a w każdym razie nie należnej całości. W moim przypadku, choć budynek miał być oddany w końcu grudnia a mogłem wejść na "wykończeniówkę" dopiero w połowie czerwca (jeszcze stały rusztowania, kończyli elewacje), Multi Hekk skombinował pismo z oddaniem budynku do użytkowania z datą kwietniową!!! Ponieważ kary były za przewidziane za pełne miesiące, udało się odzyskać za trzy. Pieniądze wpłynęły na konto po bodajże pół roku (i tak się cieszyliśmy, że wpłynęły). Przypuszczalnie firma ma dość dobre (niech już każdy sobie sam wytłumaczy) układy w gminie, bo wg prawa budowlanego ten budynek nawet w lipcu nie mógłby być legalnie oddany do użytkowania. Aha, na garaże, które zostały oddane później, trzeba było czekać jeszcze dobry rok. 3. Zwracajcie uwagę na wszystko!!! Drzwi, okna, tynki, wilgoć, instalacje (swoją drogą kable idą po ścianach w taki sposób, że strach wiercić - oszczędność materiału), piec, posadzki, dosłownie wszystko. Tu akurat nie piszę nic odkrywczego ale w przypadku tej firmy to szczególnie ważne. Dość powiedzieć, że jeden facet na moim osiedlu miał tak zrobioną instalację, że jak spuszczał wodę w kiblu, to mu się junkers włączał. I straszne i śmieszne. 4. Czytałem sporo o garażach - tylko akt notarialny Was ratuje. Świstki, które dostajecie (obym się mylił), służą tylko odwleczeniu sprawy. Prawdopodobnie oddadzą garaże dużo później niż mieszkania. 5. Liczcie się z wieloma tzw. "celowymi niedoróbkami". Np. u mnie było tak, że grzejnik w łazience wisiał w ten sposób, że niemożliwym było wstawienie pralki. Skądinąd uprzejmy Pan z firmy montażowej powiedział, że "tak było na planie". Szczerze wątpię, ale planu oczywiście nikt mi nie pokazał, ani na budowie, ani w firmie. W każdym razie przewieszenie grzejniczka kosztowało mnie jakieś 50 zł. Dalsze 3 dychy inne rozprowadzenie rurki gazowej w kuchni, która uwaga!! była poprowadzony akurat przez środek ściany. Alternatywy 4!! Przypominacie sobie?? 6. Pan Ch. wspominany w jednym z postów jest osobą kompletnie niewiarygodną. Niech nikt z Was mu nie ufa i nie da się zwieść. Zresztą generalnie Pan Ch. jak i cała firma jest miła i uprzejma, dopóki nie wpłacicie całości i nie zaczniecie zgłaszać usterek. Później zaczynają się schody. Pan Ch. jest nieuchwytny, z nikim nie można nic załatwić. Jeszcze raz: nie chcę psuć Waszej radości. Ale postanowiłem to napisać, abyście w pewien sposób byli przygotowani na czekające trudności. Powtarzam: obym się mylił. Wpadnę jeszcze na to forum, gdybyście mieli jakieś pytania, to pytajcie, nie chcę robić za eksperta, ale co nieco o metodach działania firmy MH wiem zarówno z autopsji, jak i od sąsiadów i znajomych. Poczytajcie zresztą na forach o osiedlu Słowicza oraz generalnie o MH. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 21.07.05, 15:28 Witam przyszłych sąsiadów. Ostatnio razem z mężem często bywaliśmy na budowie, ponieważ musieliśmy sprawdzać czy kabelki i rury zostały położone zgodnie z naszymi projektami. A że zdażały im się wpadki - bywaliśmy tam dosyć często. Od Pana elektryka usłyszeliśmy dwie niezbyt pocieszające rzeczy. Po pierwsze, że oni (tzn. elektrycy) będą na budowie do końca roku bo tyle podobno ma potrwać oddawanie mieszań :( Po drugie, uczulił nas, że firma M-H robie "różne przekręty" na metrażu mieszkań i w jakości wykonania, i doradził nam żeby wynająć inspektora budowlanego, żeby był z nami przy odbiorze i zmierzył i ocenił jakość mieszkania. Pociesza nas to, że teraz prace idą dość sprawnie, a niepokoi to, że wszystkiego trzeba dopilnować osobiście, bo jak nie to spartaczą najprostszą rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 21.07.05, 15:28 Witam przyszłych sąsiadów. Ostatnio razem z mężem często bywaliśmy na budowie, ponieważ musieliśmy sprawdzać czy kabelki i rury zostały położone zgodnie z naszymi projektami. A że zdażały im się wpadki - bywaliśmy tam dosyć często. Od Pana elektryka usłyszeliśmy dwie niezbyt pocieszające rzeczy. Po pierwsze, że oni (tzn. elektrycy) będą na budowie do końca roku bo tyle podobno ma potrwać oddawanie mieszań :( Po drugie, uczulił nas, że firma M-H robie "różne przekręty" na metrażu mieszkań i w jakości wykonania, i doradził nam żeby wynająć inspektora budowlanego, żeby był z nami przy odbiorze i zmierzył i ocenił jakość mieszkania. Pociesza nas to, że teraz prace idą dość sprawnie, a niepokoi to, że wszystkiego trzeba dopilnować osobiście, bo jak nie to spartaczą najprostszą rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
wpi05500 Re: !!! ARKADIA !!! 21.07.05, 15:55 U mnie np. brakowało 5m2 mieszkania, instalacje były do przeróbki, ściany do poprawki, okna do wymiany (nie spełniały żadnych norm, a były tak osadzone że palce mogłem na zewnatrz wystawiać (przy zamkniętych oknach). Żadnych kar umownych nie wypłacili (mimo, że były w akcie notarialnym). Ale to wszystko w przypadku MH to absolutny standard!!! Nie chcę Wam psuć radości z własnego M, ale właśnie wdepnęliście w niezłe g. Życzę wiele cierpliwości. Szybko odkryjecie, że warto było dołożyć kilka setek za metr i żyć normalnie... No ale mądry Polak po szkodzie... Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wpi05500 Re: !!! ARKADIA !!! 26.07.05, 13:42 kilka zdjęć na produkty "made by M-H", może to ostudzi Wasz zapał... www.os-myszka.pl/forum/viewtopic.php?t=21 Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 27.07.05, 10:09 Wczoraj w Multi Hekku powiedzieli nam,że nie przewidują żadnych opóźnień i nadal jest to wrzesień. W naszym mieszkanku w tym tygodniu jest robiona wylewka, zobaczymy jak pójdzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 29.07.05, 23:24 Witam wszystkich Byłam dzisiaj oglądać moje mieszkanko i ja niestety dość czarno widzę ten termin wrześniowy (a tak się cieszyłam, że to już). W mieszkaniach od strony Jana Pawła stan dość mocno surowy, choć panowie dzielnie pracują. No i jeszcze jedna rzecz mnie mocno przeraża - to jeziorko stojące w garażach. Było tam miesiąc temu, dawniej pewnie też i nadal jest i nie widać, zeby miało ochotę wyschnąć. Ale bądżmy dobrej myśli. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 77 Re: !!! ARKADIA !!! USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE IP: 217.153.47.* 27.07.05, 10:57 CHCIAŁBYM ZAPROPONOWAć WSZYSTKIM PRZYSZŁYM MIESZKAŃCOM ARKADII USŁUGI REMONTOWO- BUDOWLANE. WYKONUJEMY CAŁĄ WYKOŃCZENIÓWKĘ, W TYM ŚCIANKI, KARTONGIPSY, MALOWANIE, GLAZURĘ, TERAKOTĘ, INSTALACJE, A WSZYSTKO PO SENSOWNYCH CENACH I W SZYBKICH TERMINACH. KONTAKT. : 0694-713-745 Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 02.08.05, 16:22 Drodzy Sąsiedzi, Byliśmy wczoraj z mężem w Arkadii. Niestety nasze mieszkanko jest wykańczane jako jedno z ostatnich bo jest w klatce "A" a ta paradoksalnie robiona jest jako ostatnia. Ale nie jest źle. Z tego co udało nam się dowiedzieć to jeszcze sporo jest do zrobienia m.in. studzienki kanalizacyjne w garażach ( obecnie stioi tam woda ). Dach też nie jest obłożony papą co spowodowało, że z sufitów w mieszkaniach na 4p. kapie woda :(. Konkludując termin zakonczenia podano na październik 2005 ale minę Pan miał niepewną. Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 08:46 hmm Tobie powiedzieli pazdziernik a mojemu mezowi - listopad... wychodzi na to,ze wejdziemy tam po nowym roku?!ehh pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 16:52 Coż...Można się było spodziewać...Aż tak nam się nie spieszy. Ważne, żeby było wszystko ok. Ale to już będzie rok opóźnienia w stosunku do pierwszego terminu, który był na IV Kwartał 2004. Ciekawe co z umownymi karami za opóźnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:16 Gosbi nie wiem ktora to jest klatka A.Ja mam mieszkanie w segmencie B od strony ul Jana Pawla,tam robia na koncu i pewnie tam cieknie woda mi do mieszkania:) Nie wiesz czy ejsli tam nie polozyli jeszcze dachu to czy zrobili te metalowe framugi? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:22 chcialam spytac ci co maja dwu-poziomowe czy znacie namiary na jakiegos stolarza na schody? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:23 co do kar umownych -ostatnia rate pomniejszcie sobie o odsetki z tytulu zwloki ja tak bede robic Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:32 A co przyszli sasiedzi mysla o balkonach?Jak je widzialam to mnie przerazaja takie malutkie no i te balustrady okropne.Na szczescie nie bede miec balustrad i to mnie cieszy,no i balkon wielki okolo 3 na 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 08.08.05, 22:53 Jesli chodzi o kary umowne to na poprzednich budowach multi-heku byly problemy ze zwrotem pieniazkow. Dopiero spor zbiorowy mieszkancow przeciw firmie poskutkowal. Tak wiec moznaby powiedziec: jednoczmy sie mieszkancy arkadii :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 09.08.05, 19:20 Ja powinnam im jeszcze dopłacić więc myślę, ze rozliczenie będzie proste. Póki moje zobwiązania nie są mniejsze niż należności z tytułu kar umownych - wszystko jest ok. :))) No to kiedy się wprowadzamy drodzy sąsiedzi??? Ja stawiam na grudzień :(....Eh.... Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 09.08.05, 19:26 Sorka, coś pokręciłam..:))) Chcialam napisać, że mam nadzieję, że nie będę musiała płacić MH więcej niż oni mi powinni...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 12.08.05, 18:49 Czy wie ktoś cos na temat mieszkań,tzn jego tzw modernizacji, czy można coś jeszcze zmieniać i wogóle co? A czy jak ktoś rezygnuje z tych futryn metalowych to odliczą jakies koszta?pewnie znając ich nie:)A tak apropo:Jeśli ktoś będzie chętny wynajmować miejsce garażowe to mam do wynajęcia,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 17.08.05, 17:05 Witam wszystkich przyszłych sąsiadów. Podczas ostaniej rozmowy z kierownikiem dowiedziałam się, że 15 września mają już zgłosić budynek do użytkowania. I w niedzielę będąc na budowie widzieliśmy juz jednych sąsiadów wykańczających sobie mieszkanko. Dogadali się z kierownikiem, bo bardzo zależy im na jak najszybszym wprowadzeniu się. Acha i budowy nikt już nie pilnuje, a przynajmniej w ostatnią niedzielę nikogo takiego nie było i bez problemu weszliśmy do swojego miaszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert zgloszenie do uzytkowania IP: 213.42.2.* 19.08.05, 11:40 Witam wszystkich, nie wiem czy wiecie Państwo że od momentu zgłoszenia budynku do zamieszkania do samej chwili otrzymania kluczy jest jeszcze spory kawałek czasu. Inspektorzy maj bodaj 6 tygodni na sprawdzenie budynku. Po tym terminie dopiero można zacząć przekazywanie lokali. Co do wcześniejszego wykańczania to jest mały szkopuł. Robiąc to wcześniej niż przed odbiorem rezygnują Państwo z możliwości zgłaszania wad powstałych podczas budowy. Osobiście uzbroję się w cierpliwość bo widzę ze zgłoszę kilka uwag podczas odbioru i nie przyjmę mojego lokalu w stanie w jakim on się teraz znajduje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: zgloszenie do uzytkowania 20.08.05, 12:25 Ja w ogóle nie uważam żeby moje mieszkanie nadawało sie do przekazania. Jeszcze dwa tygodnie temu nie były nawe otynkowane ściany. Poza tym budynek składa się też z części garażowej, która do tej pory zalana była wodą bo nie było studzienek ściekowych. Nie mowię już o braku papy i przeciekających sufitach.Ja tam szczerze wątpie w tą datę 15/09...No chyba ze MH ma takie układy, że inspektor przyjmie taki budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaS Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! IP: 62.29.253.* 25.08.05, 14:42 Witam wszystkich. Mam poważny problem i myślę,że nie tylko ja a większość przyszłych właścicieli mieszkań 2-poziomowych na ARKADII. Chodzi mi dokładie o sposób obliczania powierzchni w mieszkaniu, jeżeli ma ono "skosy". W umowie nie ma określonej ceny za m2 a jest podana jedynie wartość lokalu. A powierzchnia obliczona jest zgodnie z Dz.U. (nie pamiętam numeru)-jako powierzchnia w stanie surowym. Wydaje mi sie ale nie jestem pewna, że istnieje jakaś regulacja prawna odnośnie obliczenia powierzchni użytkowej w mieszkaniu (chodzi ni o "skosy"). Jeśli ktoś wiedziałby coś więcej na ten temat proszę o pomoc. Ostatnia wizyta w nowym mieszkanku "troszkę" mnie rozczarowała. Mamy już co prawda ładnie ocieplony dach "skosu" ale zajeło to tyle miejsca, że z pomieszczenia przeznaczonego na aneks kuchenny można sobie zrobić schowek na rower itp. Dopiero teraz docierają do człowieka najistotniejsze sprawy-wcześniej otumaniony był atrakcyjną ceną i łapał okazję. Niestety umowę przedwstępną już podpisaliśmy. Na początku podano nam cenę za m2 na poziomie I, i o ok. 300zł niższą cene za m2 poddasza.( choć skosy mamy również na poziomie I). Tak jak już wcześniej pisałam na umowie tego nie wyszczególniono tylko podano wartość ogólną. Nie pozostaje nam nic innego jak porada prawna i ewentualne zmiany (jeśli będą możliwe), przy podpisaniu umowy sprzedaży. Może jest tu ktoś z podobnym problemem? Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
magda214 Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! 25.08.05, 23:23 ja mysle ze powinnas poszukac w necie-duzo o tym napewno:)tu podobny problem: www.hetman.com.pl/odpowiadamy/index.php 11. Mam zamiar kupić nowe mieszkanie poddaszowe. W projekcie powierzchnia poddasza ma 75.7 m2, powierzchnia użytkowa to 67.9 m2 w tym pow. mieszkalna 39.9 m2 oraz pomocnicza 28.0 m2. Jak należy wycenić to mieszkanie przy cenie metra wynoszącej X? Rozumiem, że 75.7 - 67.9 czyli 7.80 to powierzchnia o wysokości poniżej 1.40 cm której nie bierze się pod uwagę. Pozostałą powierzchnię 67.9 rozbija się na mieszkalną (od 1.90) oraz pomocniczą (do 1.90). Czy powierzchnia pomocnicza jest warta tyle samo co powierzchnia mieszkalna? Czy obowiązują na to jakieś normy? Wiem, że w umowie z deweloperem wartości powinny być takie same jak na akcie notarialnym. Jednak umowa kupna jest wcześniej. Jak to wygląda w praktyce? - 22.01.2003 Kupując mieszkanie od dewelopera, kupuje je Pan za określona cenę łączną i to Pan musi ocenić, czy jest to dla Pana cena interesująca, czy nie do przyjęcia. Nie istnieją żadne ustawowe reguły wyznaczania ceny mieszkania. Cenę (przynajmniej kupując od dewelopera) ustala rynek, czyli popyt i podaż. Jeśli chodzi jednak o obliczanie powierzchni mieszkania (niekoniecznie jako podstawa do wyliczenia ceny), parametru bardzo istotnego z punktu widzenia innych przepisów (np. do ustalenia udziału w nieruchomości wspólnej) sprawa jest bardziej skomplikowana i została już opisana w naszym serwisie zarówno w poradach jak i w odpowiedziach na pytania. Tu dodam tylko, że powierzchnia o wysokości do 1,40m nie jest uwzględniana w obliczaniu powierzchni łącznej, powierzchnia o wysokości 1,40m do 2,20m jest uwzględniana w 50%, natomiast powyżej 2,20m w 100%, oczywiście, jeśli strony umówią się, że w celu oznaczenia powierzchni mieszkania będą korzystały ze starej normy PN-70/B-02365 (nie ma takiego obowiązku). Odpowiedzi udzielił Maciej Jędrzejewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gum Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! IP: 217.153.20.* 26.08.05, 08:42 Do kwietnia 1999r obowiązywała Norma PN-70/B-02365. Niestety, ani rozporządzenie MSWiA z dn. 04.03.1999r, ani ostatnie rozporządzenie MRRiB z dn. 03.04.2001r w sprawie wprowadzenia obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm dla budownictwa nie przedłużyło obowiązywania starej Normy, a co gorsza nie wprowadziło obowiązku stosowania Nowej PN-ISO 9836:1997 "Właściwości użytkowe w budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych." Na domiar złego zasady obliczania powierzchni zawarte w starej i nowej Normie znacznie się od siebie różnią. Np. w starej Normie części pomieszczeń o wysokości do 1,40m nie były uwzględniane, o wysokości 1,40m do 2,20m były uwzględniane w 50%, a dopiero powyżej 2,20m w 100%. Poza tym wg starej Normy pomiarów należało dokonywać w świetle ścian surowych (bez wyprawy nie stanowiącej konstrukcji przegrody). Wg Normy ISO nie stosuje się podziału powierzchni w zależności od wysokości, a pomiarów dokonuje się w świetle ścian wykończonych. Generalnie należy przyjąć, że powinno stosować się takie zasady obliczania i obmierzania powierzchni na jakie umówią się strony, z takim jednak zastrzeżeniem, że te zasady powinny być jednakowe dla wszystkich pomieszczeń w obiekcie stanowiącym odrębną nieruchomość. Jest to szczególnie istotne przy obliczaniu udziału lokalu w nieruchomości wspólnej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: Ktos jeszcze zyje? 13.09.05, 11:17 Przeważnie jesteśmy na tym watku:)))zapraszam.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=21047976 Odpowiedz Link Zgłoś