Dodaj do ulubionych

Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta

IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 16.08.02, 09:18
Potrzebuje kogos do pomocy przy odbiorze mieszkania, ktory kompetentnie
popatrzy i powie co trzeba poprawic, oczywiscie odplatnie.
btw, wiecie ile kosztuje orientacyjnie taka usluga?

Osoba potrzebna jest na wtorek, 20tego sierpnia.
Bede wdzieczny za namiary na sprawdzonych fachowcow. Prosze o ewentualny
kontakt na wronke@poczta.onet.pl lub na forum.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta IP: *.polkomtel.com.pl 16.08.02, 11:59
      Może ktoś poda publicznie namiary?
      Innym się też przyda.
    • Gość: ch omik Re: Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta IP: *.chomiczowka.net.pl 20.08.02, 22:09
      I udało się znaleźć eksperta? jeżeli tak-możesz polecić? Jak wypadł odbiór?
      • Gość: Pepon Re: Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta IP: 143.26.81.* 21.08.02, 11:09
        Przylaczam sie do prosby ch omika.
        Jak tam ów odbior mieszkania?
        • Gość: SzYmOn Re: Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 21:25
          Witam,

tez szukam specjalisty (inspektor budowlany) w sprawie odbioru mieszkania.
          Potrzebny na piatek 23.08 albo poniedzialek 26.08.

O kontakt prosze na szymonunionSKASUJ_TO@wp.pl

Pozdrawiam,
          • Gość: Pawel Re: Odbior Mieszkania - juz po IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 21.08.02, 21:47
            czesc:)
            Protokol odbioru jest juz podpisany.
            Obylo sie bez eksperta:
            1. nikt mi nikogo nie polecil.
            2. za pomoca pkt.pl i pf.pl znalazlem paru, to znaczy
            takich, ktorzy wyskoczyli w wyszukiwarce pod 'ekspert
            budowlany'
            eksperci budowlani sa strasznie gadatliwi - rozmawialem
            z dwoma. Szczerze mowili ze nie beda mnie naciagac, skoro
            mieszkanie jest nowe od developera, to ja mam gwarancje,
            i ewentualne usterki wyjda na jaw za jakis czas. Wtedy
            ofiarowali sie pomoc.

Sam znalazlem co nastepuje: usterki standardowe: pekaja
            sciany przy naroznikach - wiadomo, budynek osiadal.
            Developer powiedzial, ze skuje cale pekniecia, nastepnie
            ma byc jakas listwa, czary mary i bedzie jeszcze ladniej.

okna zle wyregulowane - standard.

Jedno okno mialem leciutko porysowane: od razu cale okno
            do wymiany - milo z ich strony.

Peknieta w jednym naroznym miejscu szlichta - zobowiazali
            sie do skucia i nowej wylewki.

Jak okaze sie w praktyce? pozyjemy zobaczymy. Na razie
            jest oki:) i tego Wam zycze.
            pozdrawiam,
            P.

• Gość: hauer Re: Odbior Mieszkania - juz po IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 12:22
              no to masz luzik.
              w moim mieszkanku okno było przesuniete o 60 cm w stosunku do projektu :)
              (może nic ale nie dało się otwierać szafek w kuchni). wykonawca gęsto się
              tłumaczył (jestem architektem, więc miałem niezły ubaw).
              btw- zwracajcie uwagę na wszystko-
              jakość szlicht (równość), gładkość tynków, sposób zamontowania okien (czy się
              nie przycinają i czy lekko się zamykają), zwracajcie uwagę na szyby, jeśli są
              porysowane to do wymiany. popękane ściany też powinny zostać naprawione. jeśli
              macie ochotę to sprawdzajcie zgodność wymiarów podanych na projekcie z tymi,
              które macie po wybudowaniu ścianek (bywają rozbieżności do 20 cm, i gdzie
              zmieścicie swoją ulubioną szafę ;)). aaaa kupcie sobie takie małe śmieszne
              urządzonko do sprawdzania napięcia w gniazdkach (ok 5zł) i posprawdzajcie czy
              jest prąd we wszystkich gniazdach.
              powodzenia!
              Hauer
    • Gość: robi Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 16:30
      Mam do Was pytanie.
      W zeszłym tygodniu byłem na odbiorze mieszkania. Z powodu usterek nie
      podpisałem protokołu odbioru.
      - porysowane szyby
      - źle pomalowane mieszkanie, odpryski+ zacieki farbą olejną na ścianie
      (prawdopodobnie po malowaniu rur od grzejnika)
      - pęknieta szyba w drzwiach wew.
      - kąty rozwarte w kuchni (tam gdzie planuje zabudowę kuchenną)
      - źle spasowane drzwi wewnetrzne jak i główne do lokalu (tłuką)
      - pęknięcia (pajęczynka) na ścianie w kuchni i na balkonie
      - wybrzuszenia ścian w jednym pomieszczeniu itp.
      W związku z tym mam do Was pytanka.
      Czy mimo tych usterek odbieraliście mieszkania, czy dopiero zrobicie to po
      całkowitym usunięciu zgłoszonych wad?
      Czy orientujecie się czy (w moim przypadku spółdzielnia) jest jakiś konkretny
      termin w jakim powinni usunąć usterki? Nie ukrywam, że chciałabym jak
      najszybciej móc rozpocząć prace wykończeniowe. Jednak boję się, że po odbiorze
      kluczy mnie oleją.Już w momencie składnia protokołu usterkowego (do kierownika
      budowy, spółdzielnia na tym etapie odsyła do niego) widziałam ich niezadowolone
      miny a i pozwolili sobie na mała ironię, że co najmniej połowę z tych usterek
      to można już od razu skreślić.Dlatego też obawiam się, że nie będą chcieli mi
      wielu rzeczy poprawić. Co zrobić w takiej sytuacji?Czy jest jakis sposób, żeby
      zmusić kierownika do poprawek? Jeszcze przed odbiorem zgłaszałem mu źle
      pomalowane ściany ale powiedział, że nie bedą tego malować powtórnie.Nie moge
      się z tym zgodzić bo w całym mieszkaniu przebijają ciemne plamy (szczególnie
      jest to u mnie widoczne w garderobie). Jak z nimi postępować? Upierać się przy
      swoim, pisać pisma do spółdzielni żeby sie tym zajęli, postraszyć że nie
      odbiorę? Czy z tego powodu mogę mieć jakieś przykre konsekwencje?
      Poradźcie, co robić????????????
      Dzięki za odzew.
      • Gość: hauer Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 10:47
        ja bym tego nie odebrał.
        sprawdź umowę (jaki tam przyjęto standard oddawanego mieszkania), na wszystkie
        roboty wykończeniowe są odpowiednie normy (hmm poszukam i napisze jakie).
        porysowane szyby- psi obowiązek wymienić! poza tym masz na to gwarancję.
        faktem jest, że im bardziej będziesz napierał na wykonawcę tym dłużej nie
        będziesz mógł rozpocząć prac wykończeniowych. w moim wypadku wykonawca stawał
        na głowie żebym był zadowolony, usuwali wszystkie usterki bardzo sprawnie i
        szybko.
        brak kątów prostych w kuchni może byc kłopotliwy, ale każdy porządny stolarz
        czy wykonawca kuchni powinien sobie z tym poradzić bez problemu.

• Gość: robi Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 12:00
          Gość portalu: hauer napisał(a):

> ja bym tego nie odebrał.
          > sprawdź umowę (jaki tam przyjęto standard oddawanego mieszkania), na
          wszystkie
          > roboty wykończeniowe są odpowiednie normy (hmm poszukam i napisze jakie).
          Będę wdzięczny za info.

> porysowane szyby- psi obowiązek wymienić!
          Podejrzewam,że z tym nie będzie problemu bo raczej wymieniają. Ale ze względu
          na licznie wypisane usterki mogą zrobić mi na złość.

poza tym masz na to gwarancję.
          > faktem jest, że im bardziej będziesz napierał na wykonawcę tym dłużej nie
          > będziesz mógł rozpocząć prac wykończeniowych. w moim wypadku wykonawca stawał
          > na głowie żebym był zadowolony, usuwali wszystkie usterki bardzo sprawnie i
          > szybko.

> brak kątów prostych w kuchni może byc kłopotliwy, ale każdy porządny stolarz
          > czy wykonawca kuchni powinien sobie z tym poradzić bez problemu.

No właśnie boje się, że jak przyjdzie do montażu blatu kuchennego to będzie
          nie dopasowany i może odstawać od ściany.

Dzięki
          • Gość: hana Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.stat.gov.pl 23.08.02, 13:39
            Nasz "odbiór" odbył się w lutym. Jeszcze nie mieszkamy, ale notorycznie
            urządzamy swoje mieszkanko. I tak - nasz wykonawca wybudował mieszkanie w
            stanie surowym - dokładnie gdy chodzi o standardowy rozkład - wszelkie
            przeróbki zgłoszone np.wybicie dodatkowych otworów drzwiowych, wybudowanie
            ścianek dzielących trzeba było reklamować. Głównie były to nierówności.
            Reklamowaliśmy też wykonanie balkonu - powstał zaciek na ścianie balkonowej
            wewnątrz mieszkania. Rozkuto, "zalepikowano", zamurowano - na razie nic złego
            nie widać. Prosiliśmy też o wyrównanie wylewek podłogowych w rogach
            pomieszczeń - położyliśmy panele.
            Proponuje sprawdzić:
            1. okna, drzwi
            - czy otwieraja sie same po uchyleniu - jeśli tak - są żle osadzone lub
            rozregulowane.
            - szczelność np kartką papieru.
            - jeżeli zostawiacie puste otwory drzwiowe koniecznie sprawdźcie kąty proste
            na dole - olistwować krzywizny nie jest prosto.
            2. podłogi/wylewki szczególnie rogi czy równe, ale też czy przy łączeniu nie
            nastąpiły wybrzuszenia.
            3. rozmieszczenie włączników prądu, gniazdek TEL/TV - u nas wypadły czasami na
            środku zaplanowanej do zabudowy ściany.
            4. wentylacja - czy kanały są drożne dot. kuchni i łazienki - kartka papieru -
            wystarczy. U nas okazało sie, że wybito dziurę nie w tym kanale.

5. wymusić na wykonawcy informację najlepiej "rysunkową" gdzie przebiegaja w
            podłodze i w ścianach żyły wodne (chodzi o ogrzewanie) i energetyczne - ważne
            przy wieszaniu i instalowaniu np progów.
            6. Robić odbiór w dzień z latarką, ołówkiem, kartką, kątownikem i dużą ilością
            wolnego czasu.

Nasz wykonawca wywiązał się po części z odnotowanych w protokole usterek.
            Niektóre odpuściliśmy sami, ważniejsze poprawiono.
            Protokół podpisaliśmy w I podejściu, dlatego że ujęto w nim wszystko co
            chcieliśmy z datowaniem kiedy będzie poprawione.
            Mieliśmy też możliwość obejrzenia mieszkania wcześniej i w dogodnych dla nas
            porach.

Proponuję iść na ugodę - nie na noże , w trakcie usuwania usterek widzieliśmy
            się z wykonawcą wiele razy oni wykazywali wiele dobrej woli.
            Gdy jednak jest ostry opór - proponuję iść wyżej o stanowisko i spokojnie
            pogadać. Przecież sprzedać wam to muszą razem z podpisanym w wolności
            protokołem.
            Jeszcze ważna rzecz - opłaty (u nas) zaczeli naliczać od dnia podpisania
            protokołu odbioru.

Powodzenia, H.

• Gość: hauer Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 14:28
            normy.
            przed odbiorem naszego mieszkania poczytałem:
            "Warunki techniczne wykonania i odbioru robót budowlano-montażowych"
            4 tomy wydane przez Arkady w 1990 roku (nie wiem czy jest nowsze wydanie). mam
            wrażenie że niewiele się w tej kwestii do tej pory zmieniło. może niewielkie
            nowele.
            znajdziesz tam sporo informacji na interesujący cię temat (normy, dzienniki
            ustaw). poszukaj też w necie -może na stronie rzeczpospolitej.
            pytanko- sprawdziłeś dzialanie wentylacji?
            • Gość: hauer Re:Po odbiorze mieszkania -usterki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 15:44
              normy dot. wykończenia wnętrz.
              PN-65/B-10101 Roboty tynkowe Tynki szlachetne Wymagania i badania techniczne
              przy odbiorze (stosowana)
              PN-70/B-10100 Roboty tynkowe. Tynki zwykłe Wymagania i badania przy odbiorze
              (stosowana)
              PN-72/B-10122 Roboty okładzinowe Suche tynki Wymagania i badania przy odbiorze
              (stosowana)
              PN-72/B-10180 Roboty szklarskie Wymagania i badania przy odbiorze (stosowana)
              PN-75/B-10121 Okładziny z płytek ściennych ceramicznych szkliwionych Wymagania
              i badania przy odbiorze (stosowana)
              PN-78/B-12032 Płytki i kształtki podłogowe kamionkowe (stosowana)
              PN-92/P-50553 Tapety w zwoikach Terminologia i symbole (stosowana)
              PN-92/P-50554 Tapety w zwoikach Wymagania dla tapet przeznaczonych do dalszego
              uszlachetniania (stosowana)
              PN-92/P-50555 Tapety w zwoikach Wymagania dla gotowych tapet papierowych,
              winylowych i z tworzyw sztucznych (stosowana)
              PN-93/C-89440 Farby emulsyjne (dyspersyjne) do wymalowań wewnętrznych budynków
              Minimalne wymagania techniczne (archiwalna)
              PN-B-19401:1996 Płyty gipsowe dźwiękochłonne, dekoracyjne i wentylacyjne
              (stosowana)
              PN-B-19401:1996/Ap1:1999 Płyty gipsowe dźwiękochłonne, dekoracyjne i
              wentylacyjne (stosowana)
              PN-EN 259:1993 Tapety w zwoikach Wymagania dla tapet o podwyższonych
              właściwościach (stosowana)
              PN-EN 266:1994 Tapety w zwoikach Wymagania dla tapet tekstylnych (stosowana)
              no to macie już co czytać
              powodzenia
    • Gość: robi Re: Odbior Mieszkania - potrzebuje eksperta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 16:41
      Wielkie dzięki Wszystkim!
      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka