Dodaj do ulubionych

Jantar bis

06.10.05, 22:49
Jestem zainteresowana zakupem mieszkania w inwestycji Jantar bis, ale po małym
śledztwie dotyczącym własności działek wyszło mi że spółdzielnia jest
właścicielem tylko jednej z nich, a dwie pozostałe należą do miasta. W
rozmowie z Panią ze spółdzielni dowiedziałam się że lada chwila mają dostać
dokumenty potwierdzające że to Spółdzielnia jest ich właścicielem (ale jeszcze
ich nie mają ), natomiast w umowie z Edbudem jest napisane że działki należą
do spółdzielni. Niby drobiazg ale ciekawi mnie czy ktoś jeszcze prowadził
jakiś wywiad dotyczący tego developera i czy wykrył jakieś inne "kwiatki" w
umowie.

pozdrawiam
agatek
Obserwuj wątek
    • agatek72 Re: Jantar bis 07.10.05, 10:48
      up
      • Gość: nieedbudowiec Podwójna a nawet potrójna sprzedaż mieszkań IP: *.nsys.by / *.nsys.by 07.10.05, 11:00
        No właśnie ja byłem pierwszym potencjalnym kupcem - a jak przyszło co do czego
        okazało się że na moje lokum jest dwóch chętnych przede mną i jak oni
        zrezygnują to ja będę mógł kupić mieszkanie - a przez 3 miechy mówili mi - pan
        jest pierwszy. Jak już wcześniej tu pisano to nie jest ich jednostkowa akcja z
        takim kilkukrotnym rezerwowaniem mieszkań. Więc ja podziękowałem póki co dalej
        mieszkam w moich 56m2 z 2001 roku na Meiisnera 1/3, czekam co jeszcze będą
        budować na moim (naszym) osiedlu.
        • agatek72 Re: Podwójna a nawet potrójna sprzedaż mieszkań 07.10.05, 19:16
          A czy masz może informacje o jakiś innych planowanych inwestycjach na Gocławiu?
          • Gość: nieedbudowiec Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: 194.158.219.* 08.10.05, 15:02
            Ceny ciut większe niż w Edbudzie
            • Gość: m Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.05, 20:25
              Wady Jantar Bis np.:
              1. Umowa nie do przyjecia. Notariusz odmowil podpisania.
              2. Negocjacje zadne. Pani kierownik czesto uzywa argumentu "bo nie".
              3. Planowana budowa Trasy Tysiaclecia tuz pod oknami budynku B.
              4. Poszerzenie ul. Bora Komorowskiego - to pewne dowiadywalam sie w ZDMie.

Na pewno ma i zalety, ale jak dla mnie za duzo bylo wad.
              • Gość: m Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.05, 20:27
                Co do Mostosatlu - ceny wyzsze i nie jest tak rozowo.
                Poczytaj forum.
              • agatek72 Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich 08.10.05, 20:43
                Jeśli chodzi o budowę Trasy Tysiąclecia to w mojej spółdzielni (Międzynarodowa)
                jest informacja że prawdopodobnie nie będzie tędy biegła bo radni pragi nie
                zgodzili się na jej przebieg przez ogródki działkowe (przy Międzynarodowej).
                2. Rozmawiałam z prawnikiem i on zaznaczył kilka punktów które mu się nie
                podobały, ale stwierdził że są to zmiany kosmetyczne np. " ..zawiadomieniu o
                uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę " chciał zmienić na ".. decyzji
                ostatecznej", albo punkt mówiący że trzeba byc członkiem spółdzielni jest już
                nieważny (według przepisów UE nie musimy byc członkami spółdzielni żeby mieć
                mieszkanie w zasobach Spóldzielni). Ale ten punkt pani w Edbudzie rzeczywiście
                powiedziała że nie jest do negocjacji.Które punkty w umowie są nie do przyjęcia
                według Twojego notariusza? Może mój prawnik sprawdził umowę po łebkach.
                • Gość: bycMozeMieszkaniec Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: *.acn.waw.pl 09.10.05, 01:06
                  agatek72,

Jesli chodzi o tereny wzdloz Miedzynarodowej to ten wariant Trasy Tysiaclecia
                  jest najmniej prawdopodobny ze wzgledu wlasnie na protest ekologow, m. in.
                  protesty co do jej przebiegu niedaleko Parku Skaryszewskiego i wzdłuż kanałku
                  kamionkowskiego. Jednakze, każdy wariant (jest ich w sumie 4) zakłada budowe
                  tzw. lacznika pomiedzy Walem Miedzyszynskim i Aleja Stanow Zjednoczonych. Czy
                  wzielas to pod uwage? Czy dowiadywalas sie takze o ten kawalek Trasy Tysysiaclecia?

polecam strone:
                  www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm
                  • agatek72 Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich 09.10.05, 19:51
                    Powiem szczerze że Trasą Tysiąclecia mało się przejmuję bo interesuje mnie
                    budynek A, czyli od trasy zasłania mnie budynek B. Poza tym na tej stronie
                    którą podałeś jest informacja że na wysokości budynku B Trasa przebiega w tunelu
                    lub w wykopie ( takie są założenia, zobaczymy co z tym zrobią jak będą ją
                    realizować)
                • Gość: m Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.05, 20:18
                  Nie wiem co to jest za prawnik.
                  Ale u nas obowiązuje ustawa o społdzielniach
                  mieszkaniowych. Mamy obowiazek ujednolicac prawo do
                  wymogow UE, ale nie powoduje to niewaznosci obowiazujacych przepisow.
                  A obowiazujaca jest ustawa o spoldzielniach mieszkaniowych.
                  Majac na mysli ustawe mam na myśli
                  Dz.U. 2001 Nr 4 poz. 27 USTAWA o spółdzielniach mieszkaniowych
                  z dnia 15 grudnia 2000 r.

Wracajac do umowy przyrzeczenia.

Umowa przyrzeczona, na która „wyrazasz zgode” jest niewazna. Byc moze wybitni
                  prawnicy, w tym prawnik spółdzielni i tej spółki, beda miec/maja odmienne
                  zdanie, ale niewaznosc umowy wynika z art.17(3) ust. 1. Stwierdza on, ze
                  spółdzielnia zawiera umowe o budowe lokalu z członkiem spółdzielni, wiec fakt,
                  ze masz złozyc podanie o przyjecie Cie w poczet członków tego nie zmieni, twoja
                  czynnosc nie wskrzesi umowy niewaznej z mocy prawa. Najpierw musisz stac sie
                  członkiem spółdzielni, a dopiero potem mozesz podpisac umowe o budowe lokalu.
                  Tylko taka kolejnosc jest poprawna! Jezeli Twoja umowa ma byc niewazna to i
                  niewazne beda zabezpieczenia w niej ustanowione, a to znaczy, ze przed sadem
                  bedziesz musiała dochodzic sprawiedliwosci.

Jakie skutki ma podpisanie umowy w sposob zwykly (nie notarialny) najlepiej
                  obrazuje bardzo ciekawy artykul, ktory byl niedawno w Rzeczpospolitej
                  "UMOWA Z DEWELOPEREM Prawne praktyki Mostostal-Invest
                  Jak deweloper klientowi posprzątał".
                  Informacje o tym oraz fragmenty tego artykulu znajdziesz na forum (dotyczy
                  inwestycji na osiedlu Iskra), wiec nie bede ich tutaj cytowal.

Poniewaz chcialem sprawe wyjasnic do konca, moj prawnik przekazal tekst umowy
                  oraz swoje watpliwosci notariuszowi - a ten potwierdzil jego zdanie.

W czasie negocjacji zwrocilem uwage pani kierownik na problem niewaznosci umowy.
                  Jej odpowiedzia bylo to cytujac
                  "umowe pisal prawnik spoldzielni i jest to pan
                  bardzo sedziwy, wiec na pewno sie nie pomylil".

Roznica pomiedzy prawnikiem a notariuszem jest taka ze pierwszy nie ponosi
                  odpowiedzialnosci za swoje porady natomiast drugi poswiadcza swoim majatkiem.
                  W przypadku stwierdzenia niewaznosci umowy zawartej w sposob notarialny mozna
                  dochodzic egzekucji wlasnie z majatku notariusza.
                  Mysle wiec, ze w swietle podanych faktow, pytanie komu bardziej zalezy na
                  sprawdzeniu umowy pod katem obowiazujacych przepisow prawnych jest retoryczne.

Pozdrawiam
                  M

• agatek72 Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich 09.10.05, 20:29
                    Bardzo Ci dziekuję za te informacje. Jesteś pierwszą osobą która potrafiła mi
                    wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy umową podpisaną u notariusza, a podpisaną w
                    sposób zwykły.
                    • Gość: m Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich IP: *.kornet.waw.pl 10.10.05, 11:11
                      Przeczytaj jeszcze to:
                      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_051010/nieruchomosci_a_1.html
                      To rowniez bylo nie do negocjacji.
                      A jesli chodzi o Mostostal polecam:
                      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_051010/nieruchomosci_a_16.html
                      Milej lektury
                      M
                      • agatek72 Re: Mostostal - rozbudowuje ISKRĘ - ale u nich 10.10.05, 15:14
                        Rzeczywiście ciekawe. Muszę się poważnie zastanowić czy nie lepiej kupić działkę
                        pod Warszawą i samemu coś zbudować. Tylko te dojazdy :-(
    • Gość: bycMozeMieszkaniec Re: Jantar bis IP: *.acn.waw.pl 09.10.05, 00:57
      agatek,
      mozesz sprecyzowac o ktore dzialki chodzi? Zamierzam kupic mieszkanie w budynku
      A. Skoro dzialki te naleza do miasta to jakim cudem maja zamiar przedstawic
      dokumenty o ktorych zapewniaja? Czy sprawdzalas to w Sadzie Rejonowym Mokotowa,
      ktory to podobno (wedlug umowy) prowadzi ksiegi wieczyste dla tych gruntow?

pozdrawiam
      • agatek72 Re: Jantar bis 09.10.05, 19:40
        Nie podam o które działki chodzi bo nie pamiętam które to były numery(wydaje mi
        się że do Spóldzielni należy parking czyli miejsce pod budnek A), ale Pani ze
        spóldzielni Gocław lotnisko, stwierdziła że na jedną z tych działek mają wyciąg
        z księgi wieczystej że są ich właścicielem, a dwie pozostałe należą do miasta
        ale jakąś decyzją sądu są prawnie przyznane spółdzielni (spółdzielnia czeka na
        wpis do KW). Według słów Pani ze spółdzielni w niczym to nie przeszkadza
        Edbudowi żeby się starał o pozwolenie na budowę i prawdopodobnie je dostanie.
        Natomiast Pani z Edbudu stwierdziła że oni wpisali że ten punkt o działkach
        niejako na wyrost bo byli pewni że ten wpis dostaną, ale właśnie zmieniają jego
        brzmienie na poprawne, żeby nie wprowadzać w błąd klientów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka