lidiasz1 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 05.01.06, 16:05 Witam! Dziękuję Beduinko za przyjęcie na forum:) Zaglądam tu od czasu do czasu, ponieważ interesują mnie kraje arabskie byłam 7 razy w Tunezji i kilka w Egipcie, wybieram gdzieś dalej (może do Syrii?) Jestem z wykształcenia etykiem, pracuję w szkole. Sporo ciekawych rzeczy dowiedziałam się o krajach arabskich z tego forum, mam nadzieję, że uda mi się zwiedzić najciekawsze i najpiękniejsze miejsca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 05.01.06, 16:39 Witam i gorąco polecam wypad do Syrii!!! (przy okazji można też odwiedzić Beduinkę) Odpowiedz Link
niqaab Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 03.02.06, 16:12 Witajcie. Niqaab czyli Monika, 27 lat. Od dwóch lat nie mam stałego miejsca, pochodzę z Lublina, poprzez Londyn i Kraków trafiłam do Warszawy, gdzie zostanę pewnie do sierpnia... Jestem tu bo kultura arabska jest mi bliska od dzieciństwa. Zafascynowała mnie oryginalnością, innością, ciepłymi barwami, niezwykłą atmosferą, współistnieniem wielu sprzeczności, nie tylko na zasadzie konfliktu, ale i ciekawego kontrastu... Najbliższa mi jest historia, muzyka, zwyczaje... Poza tym: Silna osobowość i też: wiele sprzecznych cech w obrębie jednej osoby. Skończyłam filozofię kultury i europeistykę, kocham literaturę, herbatę i wszystko co z nią związane (od 15 lat zbieram wszystko na ten temat), etnografię, filozofię... obecnie poza pracą, zajmuje się urzeczywistnieniem swojego wielkiego, największego marzenia... Chcę żyć ciekawie, niebanalnie, tak, żeby móc uznać swoje życie za wartościowe. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 03.02.06, 16:17 Więc zapraszam na pyszne herbatki do Karawanseraju (jest wiele nowych odmian- np. hijar...)...wiecej zobaczysz na miejscu w naszej namiastce dalekiego Orientu, za którym tak bardzo tęsknimy! Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:48 obecnie poza pracą, zajmuje się urzeczywistnieniem > swojego wielkiego, największego marzenia... czyli?? Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:45 lidiasz1 napisała: > Witam! Dziękuję Beduinko za przyjęcie na forum:) Zaglądam tu od czasu do czasu, > ponieważ interesują mnie kraje arabskie byłam 7 razy w Tunezji i kilka w > Egipcie, wybieram gdzieś dalej (może do Syrii?) Jestem z wykształcenia etykiem, > pracuję w szkole. Sporo ciekawych rzeczy dowiedziałam się o krajach arabskich z > tego forum, mam nadzieję, że uda mi się zwiedzić najciekawsze i najpiękniejsze > miejsca. Pozdrawiam. witaj Lidio, udało ci się wybrać do kolejnego miejsca? A może ponownie odwiedziłaś Tunezję lub Egipt mam nadzieję, że będziemy cię tu częściej widzieć Odpowiedz Link
youmou Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 03.02.06, 20:15 Cześć, już nie pamiętam nawet od jak dawna zaglądam na forum. Uwielbiam podróżować i stąd interesują mnie też inne kultury i religie. Odwiedziłam Egipt i Turcję (takie nieświadome jeszcze wczasy z mamą i siostrą), dwa razy Maroko. Z większych podróży - też Indonezję, która jest już zupełnie inną bajką. Lubię podróżować sama. A na pewno nie przez biuro! Pisałam pracę mgr na temat małżeństw i związków narzeczeńskich Polek z muzułmanami. Na studiach (psychologia, UJ) najbardziej interesowala mnie psychologia kultury i religii. Teraz probuje swoich sił w dziennikarstwie. Bardzo lubię tu zaglądać :) Pozdrawiam Beduinkę, Gaję i Forumowiczów! Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 03.02.06, 20:30 Dzięki za pozdrwowienia! A ja też jestem po UJ (pedagogika, filologia) i też uwielbiam podróżować samotnie!!! Zaglądaj częściej na forum i wpadnij kiedyś do Karawanseraju! Odpowiedz Link
youmou Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 04.02.06, 10:28 Już od jakiegoś czasu wybieram się, ale dotrzeć nie mogę. Odpowiedz Link
gajasirocco Zapraszam do Karawanseraju!!! 04.02.06, 11:13 To pamietaj, że zawsze jesteś u nas mile widziana! Odpowiedz Link
bzzzk Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.02.06, 02:40 zaglądam tu już od dłuższego czasu, to i może przedstawię się w końcu:) mam na imię Karolina. dwukrotnie rozpoczynałam studia na warszawskiej arabistyce i dwukrotnie z nich rezygnowałam (a raczej musiałam zrezygnować- problemy ze zdrowiem), ale wszak "do trzech razy sztuka", więc mam nadzieję, że tegoroczne podejście będzie już udane;) (i że w ogóle będzie, bo egzaminy mnie trochę przerażają...) nie umiem przypomnieć sobie konkretnego momentu, kiedy zainteresowały mnie kraje arabskie, ale dość dawno temu to było- od początku liceum wiedziałam już co chcę studiować:) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
tazega Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 12.03.06, 12:39 Jestem tu formalnie bardzo krotko, ale Beduinkę i Gaję znam osobiście od przeszło roku. Pierwszy raz byłam w kraju arabskim 11 lat temu i poczyłam, ze przyjechałam do domu, ze jestem u siebie. Nigdy w Polsce tak się nie czyłam i nie czuję. Byłam w Turcji, Tunezji. Teraz jezdzę do Egiptu. Pracuję w agencji reklamowej, w wcześniej w naukowym wydawnictwie. Z wyksztalcenia polonistka. Z Warszawy.Dorota Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 12.03.06, 13:13 Witam na forum. Ukryłaś się w środeczku starych linków, ale Cię znalazłam. Jak tam wczorajsze zakupy? Obejrzałaś film o Egipcie? Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:51 tazega napisała: > Jestem tu formalnie bardzo krotko, ale Beduinkę i Gaję znam osobiście od > przeszło roku. pewnie jestem paskudą, ale nie kojarzę... przypomnij mi!! Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:50 bzzzk napisała: > zaglądam tu już od dłuższego czasu, to i może przedstawię się w końcu:) > mam na imię Karolina. dwukrotnie rozpoczynałam studia na warszawskiej > arabistyce i dwukrotnie z nich rezygnowałam (a raczej musiałam zrezygnować- > problemy ze zdrowiem), ale wszak "do trzech razy sztuka", więc mam nadzieję, że > > tegoroczne podejście będzie już udane;) (i że w ogóle będzie, bo egzaminy mnie > trochę przerażają...) nie umiem przypomnieć sobie konkretnego momentu, kiedy > zainteresowały mnie kraje arabskie, ale dość dawno temu to było- od początku > liceum wiedziałam już co chcę studiować:) > > pozdrawiam serdecznie jak więc jest ten trzeci raz? udany?? Odpowiedz Link
tetys Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.02.06, 09:05 Witamy! Za 3 razem na pewno się uda! INSHAALAH! Odpowiedz Link
moona23 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.02.06, 21:02 Salam, Ja już też od dłuższego czasu zaglądam na forum, ale jakoś dopiero teraz przyszło mi do głowy żeby sie zarejestrować. Mam na imię Asia i nie studiuję arabistyki jak wielu z was, ale uczę się trochę arabskiego od mojego arabskiego męża.Oczywiście tak jak wy wszyscy interesuje się krajami arabskimi i wszystkim co z nimi związane. bardzo dziękuje założycielce za przyjęcie mnie do grona uczestników forum. Šukran Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.02.06, 21:15 Miło nam, że bywałaś, jesteś i napewno długo z nami pozostaniesz? A skąd pochodzi mąż? Pozdrów od miłośniczek/-ów krajów arabskich! Odpowiedz Link
moona23 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.03.06, 20:18 Mój mąż pochodzi z Jemenu.Myślałam o jakimś wątku o Jemenie w tym forum, ale to chyba dopiero we wakacje jak będę mieć czas, bo teraz studia. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 11.03.06, 22:09 Z niecierpliwością oczekujemy wieści na temat Jemenu! Witamy na forum!!! Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:53 moona23 napisała: > Mój mąż pochodzi z Jemenu.Myślałam o jakimś wątku o Jemenie w tym forum, ale > to chyba dopiero we wakacje jak będę mieć czas, bo teraz studia. > Pozdrawiam wakacje już minęły... a ja chętnie poczytałabym coś o Jemenie... odwiedziłaś kiedyś ojczyznę swojego męża??? Odpowiedz Link
bogbastet Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 17:55 Witam, na samym początku oczywiście chcę podziękować Beduince, że pozwoliła mi dołączyć do Waszego grona! Ze wstydem przyznaję się, że jeszcze nie odwiedziłam żadnego kraju arabskiego, ale bardzo marzy mi się Egipt. Mam nadzieję, że w tym roku już naprawdę uda mi się tam pojechać i popływać z delfinami:) Od ponad roku jestem w związku z Egipcjaninem i właśnie to spowodowało, że zaczęłam się bardziej interesować kulturą arabską, językiem oraz islamem. Jednak na forum trafiłam przez przypadek, szukając informacji o hotelach. I... wsiąkłam:) Odwiedzam je codziennie, cały czas odkrywam coś interesującego, uczę się czegoś nowego. Jestem pełna podziwu dla zaangażowania Beduinki, Gaji, Tetysa i innych. Urzekła mnie ich spontaniczność i chęć pomocy innym oraz to, że potrafią łączyć swoje życie codzienne z marzeniami. Pozdrawiam, Iza Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 18:08 No i miło nam mieć potencjalną Egiptomaniaczkę wśród nas (napewno pokochasz ten kraj, bo jest cudowny, lecz pełen sprzeczności...no i pojawiają się nasze ukochane delfinki). A kiedy ruszasz na podbój naszego RAJU? (bo Tetysek w czerwcu, ja chyba w kwietniu- inshalah) Odpowiedz Link
bogbastet Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 18:21 Dziękuję za powitanie! Egipt chyba niestety dopiero w październiku lub listopadzie. Chciałam w kwietniu, ale raczej nie uda się. Okres typowo letni jest dla mnie zbyt upalny, więc muszę jeszcze poczekać. I mam nadzieję, że udało mi się zarazić moim zapałem koleżankę, więc nie będę jechała sama. Ale czytając wypowiedzi na forum czuję się jakbym już troszkę była bliżej wyjazdu:) Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 18:54 Bo my kochamy Egipt!!! (nie tylko...) Zapraszam do Karawanseraju! Odpowiedz Link
tetys Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 19:08 Witaj! Dziękuję Ci za miłe słowa:) Zapraszam do pisania i komentowania:) Do zobaczenia(tu lub w Egipcie!) Odpowiedz Link
bogbastet Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.03.06, 19:20 Witaj, Piszę to co myślę:) A myślę, że osoby, o których wspomniałam wcześniej jak najbardziej zasługują na same pochwały. Właśnie czytałam sobie wspomnienia Beduinki z Kairu. Wiem, że mają ponad rok, ale ja je dopiero odkryłam. Kair to miasto rodzinne mojego chłopaka. Bardzo chciałabym je odwiedzić. Jak tylko będę w Warszawie, to na pewno przypędzę do Karawanseraju. Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:58 bogbastet napisała: > Witaj, > Piszę to co myślę:) A myślę, że osoby, o których wspomniałam wcześniej jak > najbardziej zasługują na same pochwały. > Właśnie czytałam sobie wspomnienia Beduinki z Kairu. Wiem, że mają ponad rok, > ale ja je dopiero odkryłam. Kair to naprawdę niesamowite miasto. Po raz pierwszy byłam tam prawie 11 lat temu i z chęcią zawsze tam powracam :))) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 01:55 bogbastet napisała: > Witam, > na samym początku oczywiście chcę podziękować Beduince, że pozwoliła mi > dołączyć do Waszego grona! proszę bardzo. wszyscy jesteście mile widziani > ale bardzo marzy mi się Egipt. tego można się domyślić z twojego nicka :)) > Odwiedzam je codziennie, to jeszcze namawiam do pisania :)) > cały czas odkrywam coś interesującego, uczę > > się czegoś nowego. Jestem pełna podziwu dla zaangażowania Beduinki, Gaji, > Tetysa i innych. Urzekła mnie ich spontaniczność i chęć pomocy innym oraz to, > że potrafią łączyć swoje życie codzienne z marzeniami. > Pozdrawiam, > Iza Odpowiedz Link
shii Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.04.06, 21:44 Witajcie. Odkrylam to forum calkiem niedawno, gdy serfowalam po necie szukajac czegos co ukoi moja tesknote za egiptem. Mieszkalam przez dwa lata w kairze, ostatnie pol w hurghadzie. Od dwoch tygodni znow w polsce... Dzieki temu forum czuje sie troche 'tam' bo tu przynajmniej wiecie o czym piszecie, bez uprzedzen o tych 'okropnych arabach terrorystach' itp Dzieki :) Odpowiedz Link
tetys Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.04.06, 22:36 Witaj! Mamy kolejną Egiptomaniaczkę na forum! Mam nadzieję, że będziesz udzielała się często:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
gajasirocco Pozdrowienia z Karawanseraju 01.04.06, 23:01 ...no i razem sobie potęsknimy za cudownym Egiptem... Odpowiedz Link
marika78 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 03.04.06, 14:17 witajcie:) kolei na mnie: mam na imie Iwona i jestem z Krakowa, za kilka miesiecy bede zona marokanczyka jak dobrze pojdzie stad zainteresowanie kultura arabska... dziekuje wam bardzo za mile slowa i pozytywna aure jaka rozsylacie przez co moja deyzja o malzenstwie z obcokrajwcem jest latwiejsza pomimo tych prymitywnych, uprzedzonych, ktorzy mi tego odradzaja... pozdrawiam was serdecznie a szczegolnie beduinke i dziekuje za przyjecie do forum Odpowiedz Link
gajasirocco Witamy na forum!!! 03.04.06, 14:37 Trzymamy kciuki, by się wszystko udało. Masz w nas oparcie!!! Pozdrowienia dla Twojego Marokańczyka i nie zważaj na krytyczne opinie ludzi tylko pomyśl o Waszym szczęściu! A Maroko takie pięknie, ludzie przesympatyczni.... Odpowiedz Link
marika78 Re: Witamy na forum!!! 03.04.06, 14:46 Dziekuje za mile slowa:) fakt maroko jest cudne a szczegolnie essauira i chetnie lezalabym teraz na tamtejszej plazy... jak dotad udalo mi sie byc w maroku tylko raz ale mam nadzieje, ze bedziemy wyjezdzac tam na urlop aby skrocic sobie te paskudna zime, br... Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Witamy na forum!!! 03.04.06, 14:58 Essauira jest magiczna, ale nasza zima też ma wiele uroku, zwłaszcza na naszych pięknych Jelonkach, no i w górach- tęsknię za moimi biegówkami, na które w tym roku zabrakło mi czasu. A za oknami Karawanseraju nadal śnieg! Odpowiedz Link
marika78 Re: Witamy na forum!!! 03.04.06, 16:07 tak, zima ma swoj urok, szczegolnie jak napada swiezego sniezku i idziemy droga, ktora nikt nie szedl przed nami i wszytsko wokol takie biale i czyste ale ja stanowczo wole upaly niz mrozy, po prostu lepiej je znosze bo jestem duzym zmarzlaczkiem:) ale ten snieg za okami Karawanseraju to chyba juz koncowka, no nie...:) za moimi oknami sniegu ani sladu:) Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Witamy na forum!!! 03.04.06, 16:19 ...resztki śniegu, ale nadal są...sprawdzam ciągle, bo to już chyba końcówka naszej zimy...inshaalah! Odpowiedz Link
marika78 Re: Witamy na forum!!! 03.04.06, 16:58 za to u nas sloneczko cudne:) co prawda kolor nieba nie przypomina mi tego sprzed roku w maroku no ale idzie w dobrym kierunku:) Odpowiedz Link
beduinka Re: Witamy na forum!!! 08.10.06, 02:04 > ale ja stanowczo wole upaly niz mrozy, po prostu lepiej je znosze bo jestem > duzym zmarzlaczkiem:) ja dokładnie czuję to samo Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 02:02 marika78 napisała: > witajcie:) > kolei na mnie: mam na imie Iwona i jestem z Krakowa, za kilka miesiecy bede > zona marokanczyka jak dobrze pojdzie stad zainteresowanie kultura arabska... > dziekuje wam bardzo za mile slowa i pozytywna aure jaka rozsylacie przez co > moja deyzja o malzenstwie z obcokrajwcem jest latwiejsza pomimo tych > prymitywnych, uprzedzonych, ktorzy mi tego odradzaja... > pozdrawiam was serdecznie a szczegolnie beduinke i dziekuje za przyjecie do > forum też pozdrawiam :))) już po ślubie?? mieszkacie w Polsce czy w Maroku? Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 02:00 shii napisała: > Mieszkalam przez dwa lata w kairze, > ostatnie pol w hurghadzie. wow... wspaniale... a co tam robiłaś?? może opisz nam Kair oczami stałego mieszkańca Odpowiedz Link
nadja31 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 14.04.06, 21:18 Witam wszystkich forumowiczow i dziekuje za przyjecie mnie do Waszego grona. Jestem zona Jordanczyka. Forum o krajach arabskich odwiedzam juz od dluzszego czasu i czuje sie tu, jak w domu. Pozdrowienia z Hannoveru Nadja Odpowiedz Link
tetys Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 14.04.06, 22:37 Witaj! Zaglądaj na forum często, a przede wszystkim pisz i udzielaj się! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 02:05 > Forum o krajach arabskich odwiedzam juz od dluzszego czasu i czuje sie tu, jak > w domu. a więc witaj w domu :) Odpowiedz Link
mellaverde Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 25.05.06, 15:15 witam, przede wszystkim dziekuje za przjecie mnie do Waszego grona:) Mam na imie Monika, trafilam do Was, poniewaz ze wzgledu na kraj pochodzenia mojego habibi (Tunezja), staram sie uzyskac maksimum informacji o jego kraju, kulturze, wierze itp. Tunezja juz troche zdazylam poznac, bylam tam trzy razy w ciagu ostatnich 12 miesiecy, zwiedzialm wiele ciekawych miejsc, a mimo to nadal mam niedosyt. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 25.05.06, 16:51 Więc witaj wśród nas! Bardzo miło mieć specjalistkę od Tunezji (bo my w większości jesteśmy zbzikowani na punkcie Egiptu, ale Tunezja też wywarła na mnie niesamowite wrażenie...w wolnej chwili muszę tam wpaść!) Odpowiedz Link
arytmia6969 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 25.05.06, 20:30 hmm..mija prawie rok jak znalazŁam się na tym forum-co więcej-byŁa to jedna z pierwszych stron na którą natknęŁam się po zaŁożeniu mi neta.Nigdy nie miaŁam kiedy albo jakoś nie byŁo okazji żeby napisać coś o sobie więc postaram się szybciutko to nadrobić. Niewątpliwie faktem jest że kocham Egipt i życie bez niego jest dla mnie straszną udręką(egiptomaniactwo na caŁego).W Egipcie zakochaŁam się od pierwszego wejrzenia i teraz nigdzie indziej nie mogę się odnalezć.Mam caŁe życie przed sobą czyli za rok matura-jak Bóg da może dostanę się tam gdzie chcę..PrzyszŁość mam nadzieję związana z Egiptem,chociaż studia nie związane z nim zupeŁnie(a szkoda:/ Pozdrawiam Majka Odpowiedz Link
gajasirocco Cieplutko witam Egiptomaniaczkę!!! 25.05.06, 20:57 Jak to cudownie, ze istnieje taki kraj, jak Egipt, który przyciąga nas jak magnez. Jest tam jakaś niesamowita energia, siła... koło piramid, na Górze Mojżesza, wśród raf, w ludziach, w ich uśmiechu...Czuję się tam, jak w domu i muszę wracać często, ciągle, bez wytchnienia...Chyba nigdy nie znudzi mi się ten zakątek świata!!! Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Egipcie!!! Odpowiedz Link
arytmia6969 Re: ;) 25.05.06, 21:03 Jest takie powiedzenie,arabskie zresztą:,,Trzech rzeczy nie nasycisz trzema innymi:ognia-drzewem,ziemi-wodą,kobiety-mężczyzną".Ja dodaŁabym jeszcze: mnie Egiptem.. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: ;) 25.05.06, 21:24 ...i mnie też!!! Chyba nigdy się nie nasycę tym krajem, a latam tam regularnie co miesiąc! Po 2-3 dniach po powrocie wariuję z tęsknoty za zapachami, kolorem, dźwiękami (nawet klaksonów), językiem arabskim, słoneczkiem, a przede wszystkim za moją ukochaną rafą, ciszą morską i zawsze pojawiającymi się w pobliżu delfinami! Odpowiedz Link
arytmia6969 Re: ;) 25.05.06, 21:58 Egypt-,,When I call out your name like a prayer..". Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 02:07 > PrzyszŁość mam nadzieję związana z Egiptem,chociaż studia nie związane z > nim zupeŁnie(a szkoda:/ a jakie studia wybrałaś?? Odpowiedz Link
sanpja Dziendobry 08.06.06, 16:00 Jestem tu nowa. Pewnie będę wiecej czytać lub pytać ponieważ w stronę krajów arabskich wybieram się pierwszy raz ( dokładnie za 2 tygodnie o tej porze będę już czekała na odlot). Pozdrawiam gorąco wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link
mim05 Re: Dziendobry 24.06.06, 00:17 Witam Forumowiczów. W 1992 roku poleciałem na dwuletni kontrakt do UAE (Abu Dhabi). Zostałem dokąd się dało, czyli do grudnia 2003. Musiałem wrócić, bo firma wpadła w tarapaty finansowe, musieli zwolnić 200 osób, a ja miałem wówczas 68 lat. Inaczej siedziałbym tam do dzisiaj. To było najszczęśliwsze 12 lat w moim życiu. Miki. Odpowiedz Link
gajasirocco Pozdrowienia z Karawanseraju 24.06.06, 09:37 I ja cieplutko witam na naszym forum- opowiadaj nam o swoim pobycie, o przeżyciach i kraju, który dla wielu z nas jest taki odległy. Odpowiedz Link
mim05 Jak się tam (w UAE) znalazłem 24.06.06, 13:03 Witam pięknie. Zrządził "cufal" (jestem z Katowic - Zufall - niem. - przypadek). Połowa września 1991, Dziennik TV. Strajkujący stoczniowiec uzasadnia: "musimy strajkować, bo za dwa miliony nie da się wyżyć". A ja pracuję na dość poważnym stanowisku w Służbie Zdrowia (Starszy Specjalista) też za dwa miliony. Następnego ranka, jeszcze przed pracą idę na zakupy. Przed blokiem, na ławeczce "kubusie" popijają ranne piwko i jeden z nich mówi: "Idę na renta (emerytura), ja sobie obliczył, że dostana 13 milionów, a te k... chcą mi dać tylko 11. Kaj je sprawiedliwość?". Odpowiednio naładowany ląduję w pracy. Przypadkowo zwraca moją uwagę ogłoszenie po angielsku w GW: Firma z Abu Dhabi (gdzie to jest?) poszukuje fachowców o specjalnościach (tu wykaz i proponowane płace) na dwuletni kontrakt. Na rozmowę kwalifikacyjną umówić się telefonicznie (tu numer w Warszawie). Nie waham się ani chwili. Płaca nie jest rewelacyjna, ale i tak dużo wyższa, niż moja obecna, ale najważniejsze: Mam okazję zwiedzić kraj arabski i jeszcze mi za to zapłacą. Pod koniec września staję przed "komisją". Kandydatów jest około osiemdziesięciu. Niektórzy chwalą się znajomością arabskiego i tym, że już Bywali na kontraktach w krajach arabskich. A więc marne szanse. W komisji dwóch Arabów i Polak tam zatrudniony. Czy znam arabski? Nie. Angielski? Spróbuję. Pyta tylko jeden z Arabów. Jak się później okazało, Jordańczyk, doradca techniczny dyrektora departamentu który miał nas zatrudnić. Pytania wydają się być bardzo łatwe. Dziękują mi i obiecują powiadomić o decyzji za kilkanaście dni. Za "kilkanaście dni" telefon: Tak, ja i trzy inne osoby zostały zakwalifikowane na wyjazd. Przygotować furę dokumentów, przetłumaczyć je na arabski i uwierzytelnić w Ambasadzie Syrii (w Polsce nie ma Ambasady UAE). Całe szczęście jeden z zakwalifikowanych podejmuje się załatwić tłumaczenia i uwierzytelnienia, więc nie muszę jeździć do Warszawy. Dokumenty wysłane i teraz trzeba czekać. Trwa to tak długo, że straciłem już nadzieję. Wreszcie w kwietniu otrzymuję informację, że w maju nastąpi wyjazd. Dwaj koledzy wylatują jeszcze pod koniec kwietnia, a ja i Ryszard mamy bilety na 18 maja 1992r. Lecimy LOTem do Dubaju, gdzie czeka na nas samochód z kierowcą znającym tylko kilka słów po angielsku. Po dwóch godzinach docieramy do Ministerstwa w Abu Dhabi (nie było wówczas jeszcze autostrady, natomiast po drodze było mnóstwo hampsów i spacerujące po drodze wielbłądy). Po krótkim przywitaniu przez dyrektora departamentu lądujemy w hotelu dla nauczycieli, gdzie będziemy mieszkać dopóki nie zostaną nam przydzielone "file numbers" - czyli staniemy się pełnoprawnymi obcokrajowcami-pracownikami ministerstwa. Na miejscu okazuje się, że ten hotel, to normalny budynek mieszkalny, gdie poszczególne mieszkania zajmuje po kilka osób. Nasze ministerstwo wynajmuje od Ministerstwa Edukacja kilka mieszkań dla nowych pracowników. My dołączamy do naszych wcześniej przybyłych kolegów i w 3BR mieszkaniu mieszkamy w czwórkę. W sąsiednich mieszkaniach mieszkają nasi przyszli koledzy z Syrii i Egiptu. Okazuje się, że nabór do nowej sekcji w firmie był prowadzony w Syrii i Egipcie - bo to kraje arabskie i ... w Polsce, bo szefowie firmy mieli bardzo dobre doświadczenia właśnie z Polakami. Innych, mniej kwalifikowanych pracowników werbowano na miejscu w Emiratach (kierowcy, "helperzy" etc.). Z Polakami zaczęło się od jednej osoby. Angielska firma dostarczyła i zamontowała urządzenia dla Ministerstwa. Arabowie zarządali, aby na miejscu, przez rok, był "inżynier gwarancyjny" kierujący rozruchem i usuwający drobniejsze usterki. Ponieważ dla Anglików warunki nie były za atrakcyjne to jako ten "inżynier" został Polak pracujący w tej angielskiej firmie. Po okresie gwarancji Arabowie podkupili Polaka, a ten sprowadził kolegów. Ponieważ byli dobrymi fachowcami, więc Arabowie uznali, że "Polak potrafi" i sprowadzali dalszych. Jak ja tam przybyłem, to w firmie liczącej wówczas kilkuset pracowników (200 - 300), było 14 Polaków. Ku mojemu olbrzymiemu zaskoczeniu z mojego roku z PW było wliczając mnie pięć osób. Niestety tylko ten pierwszy załapał się na "special grade" (pensja >3500$ i mieszkanie w willi). Reszta zarabiała nie więcej niż 1600$ i miała mieszkania 2 lub 3BR w blokach. ...Mam nadzieję, że "ciąg dalszy nastąpi". Pozdrowienia. Miki Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 24.06.06, 13:26 Miło się czytało i może nawet stworzymy jakiś specjalny wątek wspomnieniowy dla naszych forumowiczów, by takie ciekawe relacje nie zapodziały się niezauważone. Odpowiedz Link
mim05 Pierwsze dni w Abu Dhabi 25.06.06, 09:57 Jak wspomniałem, czytając ogłoszenie o pracy w Abu Dhabi nie miałem pojęcia "gdzie to jest". Oczywiście przeczytałem, że jest to w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, ale oprócz tego, że to na pewno leży nad Zatoką Perską, to więcej nie wiedziałem. Dubaj - tak. Miałem nawet kilka serii znaczków z Dubaju z pieskami i kotami kupionych na początku lat siedemdziesiątych w NRD. Stopniowo dotarłem do niezbędnych informacji i lecąc do UAE miałem już jakie - takie pojęcie o tym kraju. Tutaj tylko dodam, że nigdy nie przekonałem się do lansowanej m.in. w Polsce wymowy nazwy tego Emiratu/miasta: Abu Zabi. U moich interlokutorów zawsze słyszałem mniej lub bardziej wyraźną gloskę "d" - nigdy "z". Wracam do pierwszego dnia pobytu w Abu Dhabi. Po przespaniu kilku godzin, koledzy proponują wypad na miasto. Zrobił się wieczór i nie jest za gorąco. Pierwsze wrażenie: miasto jest rozkopane, wszędzie piasek, duży ruch pieszych i samochodów i co najważniejsze co najmniej połowa tych pieszych ubrana inaczej niż na europejskich ulicach. Arabowie w galabijach, chustkach na głowie przytrzymywanymi egalami, Pakistańczycy w obszernych białych koszulach i równie obszernych białych spodniach, Sikhowie w charakterystycznych turbanach. Egzotyka. W uszach dźwięczą klaksony używane gdy potrzeba, ale również wtedy, gdy jest to całkowicie zbędne. Mnóstwo małych sklepików "wszystko za dwa dirhamy" typu "mydło i powidło". Nic nie kupujemy, bo koledzy uprzedzili nas, że wypłatę otrzymamy nieprędko. Trzeba więc oszczędnie korzystać z funduszy przywiezionych ze sobą. Odwiedzamy też suk, opędzając się od nachalnych sprzedawców i oszołomieni wrażeniami wracamy do hotelu na nocleg. Rano budzi nas wezwanie muezina na modlitwę (wczorajszych wezwań nie słyszeliśmy bo przespaliśmy). Jemy lekkie śniadanie. Dużo jarzyn i owoców, a mało chleba - z oszczędności. Około 8:30 jedziemy taksówką do firmy. Taksówki wszystkie jednakowo pomalowane: biały dach i maska oraz złote błotniki i charakterystyczne "koguty". Taksówek jest moc i są bardzo tanie. Taksówkarzami są przeważnie Pakistańczycy, rzadko znają kilka słów po angielsku. Natomiast właścicielami taksówek są wyłącznie "Lokale", czyli obywatele UAE. Oni też muszą być właścicielami lub współwłaścicielami wszystkich prywatnych firm i to co najmniej w 51%. W firmie poznajemy kolegów z działu, z którymi będziemy współpracować. Tu dygresja. Początkowo nie zamierzałem ujawniać co to za ministerstwo i co to za firma. Jednak to opowiadanie byłoby dużo uboższe, gdyby tego nie podać. A więc ministerstwo, to Ministry of Information and Culture, a firma którą kieruje Departament Techniki to Abu Dhabi Radio and TV. My zostaliśmy zwerbowani do "Outside Broadcasting", czyli Transmisji. Dotychczas usługi OB świadczyła prywatna firma syryjska związana z niemiecką spółką z Hamburga. Dziwna to była współpraca, bo sprzęt w olbrzymiej większości należał do Ministerstwa, a Syryjczycy dostarczali obsługę. Postanowiono OB "upaństwowić" i stąd nabór m.in. w Polsce. Za bezawaryjną pracę sprzętu odpowiadało w tej prywatnej firmie dwóch Niemców i dwóch Polaków. Jednym z tych Polaków był Wiesiek, mój kolega z grupy studenckiej. Wieśka ściągnął szef firmy, który poznał Wieśka, gdy ten z ramienia WZT montował urządzenia studia w TV w Damaszku, a Wiesiek pociągnął za sobą G. mechanika - "złotą rączkę". Od Wieśka dowiedziałem się, że jest z nim żona - Hanka - też z naszej grupy, a w zespole nadajników krótkofalowych na pustyni pracuje dwóch dalszych kolegów z naszego roku. Polacy byli jedynymi Europejczykami zatrudnionymi w technice firmy. W owym czasie Abu Dhabi miało tylko jeden program naziemny TV i dwa programy radiowe: arabski i angielski. Ten drugi ograniczał się do muzyki młodzieżowej i krótkich wiadomości. Transmitować mieliśmy głównie imprezy sportowe: regaty łodzi tradycyjnych i wyścigi wielbłądów. Ale zanim to nastąpiło, musieliśmy przejąć sprzęt od prywatnej firmy. Ja miałem odpowiadać za łącza mikrofalowe. C.d.n. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Pierwsze dni w Abu Dhabi 25.06.06, 10:32 Założyłam dla Ciebie nowy wątek i proponuję tam kontynuować ciekawe wspomnienia... Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Pierwsze dni w Abu Dhabi 25.06.06, 10:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=44134462&a=44164137 -tutaj pisz (łatwiej będzie odnaleźć) Odpowiedz Link
tetys Re: Pierwsze dni w Abu Dhabi 25.06.06, 10:34 Bardzo miło się czyta, czekam na ciąg dalszy! Odpowiedz Link
gajasirocco A gdzie obiecany c.d.?????? Czekamy! 10.11.06, 14:18 Wrzuć nam trochę wspomnień z pobytu w ZEA! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=44134462 Odpowiedz Link
beduinka Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 25.06.06, 13:15 po pierwsze - serdecznie witam Cie w naszym gronie po drugie - bardzo przyjemnie sie czytalo, to co napisales - wiec mam nadzieje na wiecej wspomnien z Emiratow Odpowiedz Link
onlymama Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 23.07.06, 19:13 Dziekuje za przyjecie na Forum. Nazywam sie Lucja, mieszkam w Stanach na Cape Cod od czasu gdy bylam 9 klasie. Z wyksztalcenia jestem hydrologiem i swoj doktorat pisalam mieszkajac przez 3 lata w kibucu w Izraelu. Tam poznalam mojego meza, ktory z kolei pisal doktorat z psychologii rozwoju dziecka. Moj maz jest Amerykaninem, ktorego dziadkowie z jednej strony przyjechali do Stanow w latach 40-tych z Morocco, pra-dziadkowie z drugiej strony byli ukrainskimi Zydami. Oboje mowimy po hebrajsku, moj maz mowi tez w miare biegle po arabsku, w swojej obecnej pracy zajmuje sie rozwojem emocjonalnym kilku ostatnich pokolen Palestynczykow. Mamy synka (5 lat) i spodziewamy sie corki, ktora ma sie urodzic w pazdzierniku. Ja sie zbieram od jakiegos czasu do nauki arabskiego i trudno jest mi sie zmobilizowac. Od czasu podrozy po Bliskim Wschodzie jestem zafascynowana sztuka i architektura arabska, szczegolnie tkaninami, dywanami i wzornictwem ornamentow. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tetys Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 23.07.06, 19:30 Witaj! Bardzo miło widzieć Cię na forum, mam nadzieję, że będziesz się często udzielała. Pozdrawiam. PS. Z tym arabskim to jest tak, że jak nie zaczniesz codziennie i systematycznie uczyć się, to się nie nauczysz...wiem po sobie. Więc życzę powodzenia i mobilizacji! Odpowiedz Link
gajasirocco I ja gorąco witam wśród nas!!!!!!!! 23.07.06, 19:55 Oby nasze forum było dla Ciebie odskocznią od codzienności, oby Ci przynosiło wiele radości, nowych informacji i byś znalazła tutaj wielu przyjaciół. Nasi forumowicze są cudowni ( z małymi wyjątkami)! Odpowiedz Link
beduinka Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 08.10.06, 16:46 > PS. Z tym arabskim to jest tak, że jak nie zaczniesz codziennie i > systematycznie uczyć się, to się nie nauczysz...wiem po sobie. Więc życzę > powodzenia i mobilizacji! ale nasz Tetysek jest systematyczny i pracowity i dlatego ma takie dobre wyniki :)))) Odpowiedz Link
beduinka Re: Jak się tam (w UAE) znalazłem 08.10.06, 16:44 onlymama napisała: > Dziekuje za przyjecie na Forum. witam ciebie serdecznie > Nazywam sie Lucja, mieszkam w Stanach na Cape > Cod od czasu gdy bylam 9 klasie. Z wyksztalcenia jestem hydrologiem i swoj > doktorat pisalam mieszkajac przez 3 lata w kibucu w Izraelu. gdzie dokładnie?? jak ci się podobało zycie w kibucu? Tam poznalam > mojego meza, ktory z kolei pisal doktorat z psychologii rozwoju dziecka. Moj > maz jest Amerykaninem, ktorego dziadkowie z jednej strony przyjechali do Stanow > > w latach 40-tych z Morocco, pra-dziadkowie z drugiej strony byli ukrainskimi > Zydami. Oboje mowimy po hebrajsku, moj maz mowi tez w miare biegle po arabsku, > w swojej obecnej pracy zajmuje sie rozwojem emocjonalnym kilku ostatnich > pokolen Palestynczykow. to może opowiedziałabyś więcej o wynikach swojej pracy Mamy synka (5 lat) i spodziewamy sie corki, ktora ma > sie urodzic w pazdzierniku. Ja sie zbieram od jakiegos czasu do nauki > arabskiego i trudno jest mi sie zmobilizowac. Od czasu podrozy po Bliskim > Wschodzie jestem zafascynowana sztuka i architektura arabska, szczegolnie > tkaninami, dywanami i wzornictwem ornamentow. > Pozdrawiam. Odpowiedz Link
beduinka Re: Dziendobry 08.10.06, 16:38 sanpja napisała: > Jestem tu nowa. Pewnie będę wiecej czytać lub pytać ponieważ w stronę krajów > arabskich wybieram się pierwszy raz ( dokładnie za 2 tygodnie o tej porze będę > już czekała na odlot). i jak udał się pierwszy wyjazd do krajów arabskich?? Odpowiedz Link
marina_diana Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 22.08.06, 21:48 spedzilam dziecinstwo w Libiii bylo to najpiekniejsze dziecinstwo jakie mozna sobie wyobrazic... Bylo to juz dawno temu... Chodzilam tam nawet do szkoly(!) Niedlugo wybieram sie do Libii znow-Libia Felix sni mi sie zas po nocach... Odpowiedz Link
gajasirocco Opisz nam swoje wspomnienia z Libii! 22.08.06, 22:35 Kraj tak mało znany...opisuj swoje wspomnienia- czekamy z niecierpliwością! Odpowiedz Link
tetys Re: Opisz nam swoje wspomnienia z Libii! 22.08.06, 23:06 Witam na forum i również czekam na wspomnienia! Odpowiedz Link
marina_diana Libia.. 26.08.06, 21:38 Sluchajcie,chyba pisalabym wiele dni..od czego zaczac, o czym napisac? -o arabskich sukach skrzacych sie zlotem i pachnacych przyprawami, o tym jak sprzedawalam w sklepiku znajomych?? -o weselach , na ktorych bylam ,a zwlaszcza o tym ,w ktorym przygotowywalam do slubu jedna z moich arabskich przyjaciolek? -jak nauczono mnie jak byc idealna arabska kobieta-nauczono mnie tanca brzucha, jak robic kuskus z baranina,jak sie depilowac? -o calkowicie zachowanych miastach starozytnych -Cyrenie,Apolonii,Leptis Magnie,Sabratcie,ze po nich ,gdy zwiedzalam Rzym czy Grecje to mialam wrazenie,ze widze tylko kupe kamieni? -o week endach-czyli pozostawieniu samochoddow na plazy,plynieciu na wyspe,nurkowaniu,lowieniu ryb,smazeniu ich na ognisku? -o spaniu na pustyni i o swicie na pustyni,gdy nagle slonce rozdziera czarne niebo i jest w ciagu sekundy jasno? -o mini Petrze-miescie wykutym w skalach? - o tym jak uczylismy arabskiego znajomego,ze trzecia dziewczynka to nie dopust bozy,ale wielkie szczescie i nie wolno za to nie odzywac sie 3 lata do zony?? -o polowaniu, podczas ktorego zepsuly sie jeepy i cala noc otoczeni zostalismy przez gronko..szakali? -o drodze w gorach,ktora pzrechodzila armia Andersa i pewien mlody polski zolniez zostal postrzelony w ostatnum tchu "wypisaL karabinem na bialej skale wielkie "J" -o Tobruku-setki polskich mogil i "Przechodniu powiedz Polsce.." -o bialym alabastrowym meczecie niedaleko Tobruku-malej Alhambrze?? -o meczetach i jak to jest budzic sie o swicie nawolywaniem muezzina -o uczestniczeniu w miedzynarodowych wykopaliskach, podczas ktorych wykopala cale amfory,rzezby,naczynia,pieniadze -o plazy,ktorej pisask jest -no przepraszam-piekniejszy od Baltyku? -o cudownym Morzu Srodziemnym? -o fiordach? -o porcie w skalach wykutym przez hitlerowcow-obecnie tajnej bazie? -o najlepszym shish kebabaie na swiecie na "corniszu" w Benghazi -o Ghadamesie-miescie dumnych Tuaregow,gdzie stanal czas i zyjac tam jest sie czlonkiem ich spolecznosci? -o nurkowaniu wokol wrakow statkow?? O czym-za duzo wspomnien... Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Libia.. 26.08.06, 22:53 Zacznij o Tuaregach...i pisz o wszystkim, co piękne, za czym tęsknisz, o swoim cudownym dalekim świecie...ja czekam z niecierpliwością! Odpowiedz Link
beduinka Re: Libia.. 08.10.06, 16:48 widzę, że masz z Libii wiele cudownych wspomnień i naprawdę kochasz ten kraj :))) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.10.06, 16:47 marina_diana napisała: > spedzilam dziecinstwo w Libiii rodzice byli na kontraktach?? gdzie?? > bylo to najpiekniejsze dziecinstwo jakie mozna > sobie wyobrazic... opisz coś więcej :)) > Bylo to juz dawno temu... > Chodzilam tam nawet do szkoly(!) Niedlugo wybieram sie do Libii znow-Libia > Felix sni mi sie zas po nocach... Odpowiedz Link
brygidka05 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 15.09.06, 15:07 Witam serdecznie, Mam na imię Kasia i 28 lat skończone. Wykonuję mało oryginalną pracę biurową, którą w niedługim czasie zamierzam zmienić. Moje zainteresowanie krajami arabskimi tliło się od kilku lat, a nabrało mocy ok. 2 temu, kiedy pierwszy raz pojechałam do Egiptu na tygodniowy pobyt do Hurghady + tygodniowy rejs po Nilu. Moje wrażenia w skrócie - wielki zachwyt :-))) Z kolei w tym roku przemierzyłam Półwysep Synaj, 15-minutowy odcinek Izraela, Jordanię i Syrię - i wpadłam w jeszcze większy zachwyt! Beduinko, wielkie dzięki za przyjęcie na forum. Jest wspaniałym źródłem wymiany informacji, wrażeń z podrózy i opinii. Od czasu do czasu postaram się dorzucić swoje trzy grosze. pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów Odpowiedz Link
gajasirocco Do Brygidki: 15.09.06, 15:24 Cieplutko Cię witamy w naszych skromnych progach! Zaglądaj często! Odpowiedz Link
brygidka05 Do: Beduinki, Gai i Tetysa 16.09.06, 16:21 Bardzo Wam dziękuję za tak ciepłe przyjęcie :-))) Postaram się zaglądać tutaj możliwie jak najczęściej. Odpowiedz Link
aktasej Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.11.06, 13:25 Witam szalenie mi milo poznac tak szerokie grono fanow krajow arabskich. Mam na imie Asia i od 3 lat mieszkam w Stambule z mezem. Jestem na forum polonia w turcji i pewnie tylko tam bym pozostala a tu niespodzianka moj maz dostal prace w Riyadzie i juz tam jest a ja planuje do niego dolaczyc wkrotce. Jestem na etapie zdobywania informacji o Arabii i szukania polakow tam przebywajacych. o ile to pierwsze mi sie udalo to z tym drugim mam problem. mam nadzieje ze forum mi pomoze a ja rowniez jak przekrocze granice Arabii sluze informacjami i poradami. A teraz z przyjemnoscia zaglebiam sie w czytanie watkow. pozdrawiam Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 08.11.06, 21:49 witaj Asiu mieliśmy już tutaj na forum Polki mieszkające w Arabii Saudyjskiej - poszukaj w archiwum - to może coś znajdziesz zazdroszczę ci tej Arabii być może w przyszłym roku będę na kilka miesięcy po sąsiedzku - w Arabii Felix, czyli w Jemenie :))) Odpowiedz Link
gajasirocco Witam cieplutko! 08.11.06, 22:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=8340510&a=37710161 Odpowiedz Link
aktasej Re: Witam cieplutko! 10.11.06, 10:30 Czesc dzieki za cieple przyjecie . Wlasnie z karinka26 nawiazalam kontakt dzieki wam - na razie powoltku bo karina z dwoma dziewczynkami ma urwanie glowy ale moze jeszcze ktos sie odezwie pozdrawiam Asia i ciagle szukam. Beduinka jak juz sie tam ulokuje a tobie uda sie odwiedzic Riyad to zapraszam :) Odpowiedz Link
gajasirocco Pozdrowienia dla Karinki do AS!!!!!! 10.11.06, 10:51 Przekaż naszej Karince, że myślami jestesmy z nią i goraco całujemy obie córeczki! Owocnego zakładania Polonii w dalekiej AS! Odpowiedz Link
beduinka Re: Witam cieplutko! 10.11.06, 13:51 aktasej napisała: > Czesc dzieki za cieple przyjecie . Wlasnie z karinka26 nawiazalam kontakt dziek > i > wam - na razie powoltku bo karina z dwoma dziewczynkami ma urwanie glowy ale to pozdrow Karinke i przekaz jej, ze jak znajdzie troche czasu w przerwach miedzy opieka nad swoimi ksiezniczkami - to niech sie tez odezwie u nas na forum > moze jeszcze ktos sie odezwie inshaallah > pozdrawiam > Asia > i ciagle szukam. > Beduinka jak juz sie tam ulokuje a tobie uda sie odwiedzic Riyad to zapraszam : > ) zobaczymy choc samotnej dziewczynie bardzo trudno wjechac byloby do Arabii Saudyjskiej. Potrzeba do tego meskiego opiekuna... Odpowiedz Link
estera5 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.12.06, 15:10 Witam Adminkę i dziękuję za przyjęcie mnie w poczet miłośników egzotycznych krajów! Pozwólcie że dzisiaj się tylko przywitam,następnym razem dodam więcej :) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.12.06, 17:01 estera5 napisała: > Witam Adminkę i dziękuję za przyjęcie mnie w poczet miłośników egzotycznych > krajów! Pozwólcie że dzisiaj się tylko przywitam,następnym razem dodam więcej : > ) > witam... widzę, że ostatnio coraz więcej osób z forum Izrael i forum Judaica do nas przybywa... Odpowiedz Link
estera5 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 02.12.06, 11:57 Ale chyba nie masz nic przeciw temu? :) Kraje tysiąca i jednej nocy interesują mnie nie tylko turystycznie,ale też pod względem wzajemnych stosunków społecznych.Jestem pokojowo nastawiona i staram się zrozumieć co i dlaczego dzieli a co łączy różne kultury. Trudno nie być zafascynowanym egzotyką krajów Bliskiego Wschodu.Jeszcze w podstawówce zbierałam kolorowe widokówki,z nadzieją że kiedyś zrealizuję swoje marzenia o podróżach i stało się.Los sprawił że dane mi było zawitać w te piękne miejsca,choć nie były to podróże w czasie których miałam możliwość dokładniejszego zapoznania się z danym miejscem.Mam nadzieję tu dowiedzieć się czegoś szczególnego,może ruszając w przyszłości na jakąś dłuższą podróż,będę lepiej przygotowana :).W suchych opisach przewodników turystycznych nie doczytam się z pewnością tego,co mogę wyczytać z bezpośrednich relacji naocznych świadków :) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 02.12.06, 14:09 estera5 napisała: > Ale chyba nie masz nic przeciw temu? :) nie. nie mam nic przeciwko temu... po prostu trochę mnie zastanawia, że w przeciągu kilku dni grupowo się tu przenieśliście - ty, absztyfikant, tut_ets, negev - jeśli o kimś z waszej paczki zapomniałam - to przepraszam > Kraje tysiąca i jednej nocy interesują mnie nie tylko turystycznie,ale też pod > względem wzajemnych stosunków społecznych.Jestem pokojowo nastawiona i staram > się zrozumieć co i dlaczego dzieli a co łączy różne kultury. > Trudno nie być zafascynowanym egzotyką krajów Bliskiego Wschodu.Jeszcze w > podstawówce zbierałam kolorowe widokówki,z nadzieją że kiedyś zrealizuję swoje > marzenia o podróżach i stało się.Los sprawił że dane mi było zawitać w te > piękne miejsca,choć nie były to podróże w czasie których miałam możliwość > dokładniejszego zapoznania się z danym miejscem.Mam nadzieję tu dowiedzieć się > czegoś szczególnego,może ruszając w przyszłości na jakąś dłuższą podróż,będę > lepiej przygotowana :).W suchych opisach przewodników turystycznych nie > doczytam się z pewnością tego,co mogę wyczytać z bezpośrednich relacji > naocznych świadków :) > mam nadzieję, że znajdziesz tutaj - to czego szukasz zachęcam też do napisania czegoś więcej o sobie Odpowiedz Link
irini Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 18.01.07, 21:45 Cześć. Bliskim Wschodem interesuję się od dziecka. Nigdy nie byłam w żadnym kraju arabskim i nie znam języka arabskiego. Odpowiedz Link
ayka2 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 22.01.07, 16:48 Witam. Jestem tu od pewnego czasu, ale - jak też niezmierzone rzesze innych nieujawnionych - poczytuję sobie rozmowy, patrzę o czym wszyscy piszą, podziwiam, zazdroszczę.... Dnia dzisiejszego doszłam do wniosku, że pora się okrzesać - postanowiłam się ujawnić :) Jestem Anna. Kraje arabskie to w miarę świeże zainteresowanie, aczkolwiek mogę już powiedzieć że śmiertelne :) Bardzo mi miło mi wśród Was gościć :) nie miałam jeszcze okazji podziękować za przyjęcie mnie w grono forumowiczów, więc choć już trochę czasu minęło... dziękuję :) Inszą inszością mieszkam o rzut przysłowiowym beretem od sławnego Centrum, ale jakoś dojść nie mogę ;) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 12.02.07, 12:47 ayka2 napisała: > Witam. > Jestem tu od pewnego czasu, ale - jak też niezmierzone rzesze innych > nieujawnionych - poczytuję sobie rozmowy, patrzę o czym wszyscy piszą, > podziwiam, zazdroszczę.... > Dnia dzisiejszego doszłam do wniosku, że pora się okrzesać - postanowiłam się > ujawnić :) > Jestem Anna. > Kraje arabskie to w miarę świeże zainteresowanie, aczkolwiek mogę już powiedzie > ć > że śmiertelne :) tak to już jest... że jak się tym zarazisz - to choroba staje się nieuleczalna... u mnie trwa 11 lat i bynajmniej nie szukam kuracji... po prostu czasem miło jest się od czegoś uzależnić > Bardzo mi miło mi wśród Was gościć :) nie miałam jeszcze okazji podziękować za > przyjęcie mnie w grono forumowiczów, więc choć już trochę czasu minęło... > dziękuję :) > > Inszą inszością mieszkam o rzut przysłowiowym beretem od sławnego Centrum, ale > jakoś dojść nie mogę ;) już podobno doszłaś :) Odpowiedz Link
ayka2 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 21:29 beduinka napisała: > > już podobno doszłaś :) a doszłam, doszłam :) i oglądałam zdjęcia, i ja też tak będę :) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 22:26 ayka2 napisała: > beduinka napisała: > > > > > > już podobno doszłaś :) > > a doszłam, doszłam :) i oglądałam zdjęcia moje czy Gaji? > , i ja też tak będę :) to życzę powodzenia Odpowiedz Link
aveira Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 26.01.07, 21:11 Kilka razy pisałam na forum,ale do tej pory sie nie przedstawiłam w zwiazku z tym niniejszym to czynie.Mam na imie Aśka i gdyby Tetys chciał mnie umieścić na mapce to musiałby pofatygowac sie w okolice Katowic bo tam właśnie mieszkam.Moja fascynacja krajami arabskimi zaczeła sie od wyjazdu do Tunezji,jednakże marzeniem zycia było zwiedzenie Egiptu,wiec kiedy w tamtym roku dotarłam w końcu do Egiptu to już wiedziałam,że nie bez przyczyny tak o nim marzyłam.I wiecie co?To już jest miłość bezgraniczna i na zawsze.Moja obecnośc na tm forum i na forum Gai nie jest zatem przypadkowa.A jestem tu w miare możliwosci codziennie.Pozdrowienia Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 22:30 aveira napisała: > Kilka razy pisałam na forum,ale do tej pory sie nie przedstawiłam w zwiazku z t > ym niniejszym to czynie.Mam na imie Aśka i gdyby Tetys chciał mnie umieścić na > mapce to musiałby pofatygowac sie w okolice Katowic bo tam właśnie mieszkam.Moj > a fascynacja krajami arabskimi zaczeła sie od wyjazdu do Tunezji,jednakże marze > niem zycia było zwiedzenie Egiptu,wiec kiedy w tamtym roku dotarłam w końcu do > Egiptu to już wiedziałam,że nie bez przyczyny tak o nim marzyłam.I wiecie co? zobaczyłaś Tunezję, podziwiałaś Egipt...to jaki jest twój kolejny cel? To > już jest miłość bezgraniczna i na zawsze.Moja obecnośc na tm forum i na forum > Gai nie jest zatem przypadkowa.A jestem tu w miare możliwosci codziennie.Pozdro > wienia Odpowiedz Link
aveira Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 14.02.07, 20:04 Cały czas odczuwam tęsknotę za Egiptem i w tym roku znów sie tam wybieram .A jak juz się naciesze moim ukochanym Egiptem(nie wiem czy to mozliwe)to pomysle o innych krajach arabskich,bo bardzo chciałabym więcej zwiedzic tylko brak odpowiedniej ilosci urlopu mnie ogranicza.Pozdrawiam Odpowiedz Link
alexa195 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 30.01.07, 15:47 witam wszystkich, przywedrowalam do Was z forum polonii tureckiej. Z krajami arabskimi za duzo mnie nie laczy... mam meza muzulmanina (Turka), mieszkamy w Stambule. Bardzo interesuje mnie islam i chrzescijanstwo, ale od tej strony o ktorej mowi sie mniej (np. zaginione ewangelie apostolskie, czy pozytywna strona /o ile mozna tak nazwac/ fundamentalizmu islamskiego). Lubie kontrowersyjne spojrzenia na religie, poglady kontrowersyjne, ktore jednak pozawalaja nam lepiej zrozumiec niektore sprawy. Mam nadzieje, ze dzieki Wam poznam lepiej kraje muzulmanskie i bede mogla w potrzebie wykorzystac Wasze doswiadczenia :) -- Pozdrawiam, Alexa Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 22:34 alexa195 napisała: > witam wszystkich, > przywedrowalam do Was z forum polonii tureckiej. no a ja też tam z czasem zaglądam za sprawą sympatycznej właścicielki forum - Ani > Z krajami arabskimi za duzo > mnie nie laczy... mam meza muzulmanina (Turka), mieszkamy w Stambule. szczęściara... Stambuł to jest jedno z miast na świecie, w których się zakochałam > Bardzo > interesuje mnie islam i chrzescijanstwo, to teraz żałuj, że nie mieszkasz jednak w Warszawie - u nas na arabistyce uruchomiono od poprzedniego semestru przedmiot pt. "Chrześcijaństwo w krajach arabskich", który na pewno by cię zainteresował > ale od tej strony o ktorej mowi sie > mniej (np. zaginione ewangelie apostolskie, czy pozytywna strona /o ile mozna > tak nazwac/ fundamentalizmu islamskiego). Lubie kontrowersyjne spojrzenia na > religie, poglady kontrowersyjne, ktore jednak pozawalaja nam lepiej zrozumiec > niektore sprawy. > Mam nadzieje, ze dzieki Wam poznam lepiej kraje muzulmanskie i bede mogla w > potrzebie wykorzystac Wasze doswiadczenia :) > -- > Pozdrawiam, > Alexa Odpowiedz Link
jussi82 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 15:46 czesć wszystkim mam na imie justyna mieszkam w rzeszowie . kultura muzułmańska zaczelam sie interesowac po moich 1 wakacjach a turcji pozniej zaczely sie ksiazki i fascynacja ta kultura do tej pory przeczytalam: spalona żywcem- souad kwiat pustyni,córka nomandów ,przełamac tabu uwięziona tylko razem z corka i z miłosci do dziecka żar serca oddajcie mi moje dzieci ksiezniczka corki ksiezniczki sułtany w kregu ksiezniczki sultany te ostatnie ksiazki j.sasson szczegolnie mi sie spodobaly i mam taka cichą nadzieje ze autorka napisze cos o k.sułtanie i o jej dalszych losach .pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.02.07, 22:29 jussi82 napisała: > czesć wszystkim mam na imie justyna mieszkam w rzeszowie . kultura > muzułmańska zaczelam sie interesowac po moich 1 wakacjach a turcji pozniej > zaczely sie ksiazki i fascynacja ta kultura do tej pory przeczytalam: > spalona żywcem- souad > kwiat pustyni,córka nomandów ,przełamac tabu > uwięziona > tylko razem z corka i z miłosci do dziecka > żar serca > oddajcie mi moje dzieci > ksiezniczka > corki ksiezniczki sułtany > w kregu ksiezniczki sultany > te ostatnie ksiazki j.sasson szczegolnie mi sie spodobaly > i mam taka cichą nadzieje ze autorka napisze cos o k.sułtanie i o jej > dalszych losach .pozdrawiam wszystkich witam serdecznie mam nadzieję, że to forum pomoże ci w pogłebianiu wiedzy o krajach arabskich (co prawda książek wymienionych przez ciebie powyżej nie uważam za prezentujących sytuację w tamtym rejonie w sposób obiektywny) Odpowiedz Link
jussi82 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 14.02.07, 13:06 to wiem ze te ksiazki nie sa raczej obiektywne ,ale zawsze starałam sie wcciagnac nei tylko zle rzeczy ale i dobre a moze ty znasz jakies fajne ksiazki ? Odpowiedz Link
barbarita5 Nowa"foremka" 14.02.07, 21:26 Witam wszystkich forumowiczów. Czasem tu zaglądałam choć sie nie odzywalam. Jestem szczęśliwą mężatką (od 7 lat) z Tunezyjczykiem, mamy dwójkę dzieciaczków i mieszkamy w Polsce a część letnia spędzamy w Tunezji. Mam na imię Barbara ale w Tunezji nazywają mnie Barbarita( od ulubionej telenoweli meksykańskiej...) bądż Boszra. Myślę, ze teraz będę nadrabiać czas i więcej się udzielać na forum. Pozdr serdecznie. Odpowiedz Link
beduinka Re: Nowa"foremka" 14.02.07, 21:43 barbarita5 napisała: > Witam wszystkich forumowiczów. Czasem tu zaglądałam choć sie nie odzywalam. > Jestem szczęśliwą mężatką (od 7 lat) z Tunezyjczykiem, mamy dwójkę dzieciaczków > i mieszkamy w Polsce a część letnia spędzamy w Tunezji. Mam na imię Barbara ale > w Tunezji nazywają mnie Barbarita( od ulubionej telenoweli meksykańskiej...) > bądż Boszra. Myślę, ze teraz będę nadrabiać czas i więcej się udzielać na forum > . > Pozdr serdecznie. witam Cię serdecznie Basiu i mam nadzieję, że będziesz u nas częstym gościem Odpowiedz Link
persepolis1 Nowa - persepolis1 14.02.07, 23:38 Hej wszystkim, Na forum zaglądam już chyba od 2 lat... i nie znalazłam lepszego :) Jestem z Gdańska. Za rok mam zamiar zakończyć studia pisząć coś z zakresu psychologii międzykulturowej - badać będę muzułmanów, hindusów oraz chrześcijan :) Krajami arabskimi interesuję się od 9 lat, lubię dużo czytać na ich temat + archeologia, podróże i foto jak każdy. I ich kuchnia ... mniam ... :) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
beduinka Re: Nowa - persepolis1 14.02.07, 23:50 persepolis1 napisała: > Hej wszystkim, > > Na forum zaglądam już chyba od 2 lat... i dopiero po dwóch latach postanowiłaś coś o sobie napisać? > i nie znalazłam lepszego :) > :)))))) > Jestem z Gdańska. Za rok mam zamiar zakończyć studia pisząć coś z zakresu > psychologii międzykulturowej - badać będę muzułmanów, hindusów oraz chrześcijan bardzo ciekawe... wiesz już dokładniej czego będą dotyczyć twoje badania > :) > > Krajami arabskimi interesuję się od 9 lat, wow... długi staż... prawie tak samo długi jak ja :) > lubię dużo czytać na ich temat + > archeologia, podróże i foto jak każdy. I ich kuchnia ... mniam ... :) > > Pozdrawiam > Ania Odpowiedz Link
persepolis1 Re: Nowa - persepolis1 15.02.07, 00:22 > Krajami arabskimi interesuję się od 9 lat, - jak się zaczęło ? u mnie jak zawsze po fakcie - gdy miałam 14 lat byłam pierwszy raz w Tunezji i tak mi już zostało :) Odpowiedz Link
beduinka Re: Nowa - persepolis1 15.02.07, 00:25 persepolis1 napisała: > > Krajami arabskimi interesuję się od 9 lat, - jak się zaczęło ? > > u mnie jak zawsze po fakcie - gdy miałam 14 lat byłam pierwszy raz w Tunezji i > tak mi już zostało :) to u mnie podobnie się zaczęło jak miałam 13-14 lat (14 urodziny - 16 lutego - akurat wypadły w czasie tego wyjazdu) odwiedziłam Palestynę i Egipt... no i trwa to do dzisiaj :) Odpowiedz Link
ayka2 Re: Nowa - persepolis1 15.02.07, 23:34 ooo to by oznaczało że jutro czuję się zaproszona na tort (????) Odpowiedz Link
beduinka Re: Nowa - persepolis1 15.02.07, 23:46 ayka2 napisała: > ooo to by oznaczało że jutro czuję się zaproszona na tort (????) a upieczesz?? Odpowiedz Link
barbarita5 Do beduinki 15.02.07, 11:23 Dziękuję za miłe przywitanie, na razie buszuje po starych wątkach( a jest co czytać...), w ramach czasu i możliwości będę włączać sie do dyskusji. POZDR jeszcze raz. B Odpowiedz Link
skylaar Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 20.02.07, 14:43 witam serdecznie forum czytam już od dawna, wiec chyba pora się przedstawić ;) Jestem z Poznania, mam 26 lat, skończyłam kulturoznawstwo. pracuje w turystyce, która jest moją wielką pasją interesuję się przede wszystkim Turcją, mam też oko na wiele innych krajów i miejsc, za niecałe dwa tygodnie wybieram się pracować na cały miesiąc do Maroka, co było moim marzeniem ;) pozdrawiam wszystkich bardzo lubię to forum :) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 22.02.07, 15:05 skylaar napisała: > > witam serdecznie > forum czytam już od dawna, wiec chyba pora się przedstawić ;) > > Jestem z Poznania, mam 26 lat, skończyłam kulturoznawstwo. > pracuje w turystyce, która jest moją wielką pasją a więc witam koleżankę po fachu > interesuję się przede wszystkim Turcją, mam też oko na wiele innych krajów i mi > ejsc, za niecałe dwa tygodnie wybieram się pracować na cały miesiąc do Maroka, > co było moim marzeniem ;) > > pozdrawiam wszystkich > bardzo lubię to forum :) Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 22.02.07, 15:04 jussi82 napisała: > to wiem ze te ksiazki nie sa raczej obiektywne ,ale zawsze starałam sie > wcciagnac nei tylko zle rzeczy ale i dobre > a moze ty znasz jakies fajne ksiazki ? ogólnie polecam ofertę wydawnictwa DIALOG www.dialog.edu.com.pl/ które specjalizuje się w tematyce azjatycko-afrykańskiej Odpowiedz Link
viaa Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 28.03.07, 00:56 Witam wszystkich! Mam na imię Julia i jestem studentką drugiego roku arabistyki. Na forum trafiłam za namową Beduinki:) Dużą część mojego dziecinstwa spędziłam w Iraku, stąd chyba mój sentyment do krajów arabskich - taki pierwotny. Mozna powiedziec, ze Bagdad powołal mnie do życia:) Miałam okazję zobaczyc Maroko, Palestynę i Jordanię, w której spędziłam trochę więcej czasu ostatniego lata. Moim największym marzeniem jest wycieczka do Omanu i Jemenu (szczegolnie na Sokotrę!!!), najchętniej zaszyłabym się tam na dłuższy czas. To tak w WIELKIM skrocie jesli chodzi o mnie i kraje arabskie, mysle, ze wiecej wyjdzie w praniu. Pozdrawiam wszystkich (Mirke szczegolnie:)) Odpowiedz Link
wojtas321 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.05.07, 20:41 hej forum znalazłem przypadkowo jakieś dwa tygodnie temu i bardzo mi się spodobało, znalazłem tu wiele ciekawych informacji. Mam na imię Wojtek, mieszkam w niewielkim mieście niedaleko Warszawy. Krajami i kulturą arabską zafascynowałem się jakieś 5 lat temu, kiedy dwukrotnie odwiedziłem ZEA. Większość czasu spędziłem w Dubaju, ale pojeździłem też po innych emiratach i zakochałem się w tamtej kulturze, tak odmiennej od naszej. Nie widziałem żadnego innego kraju arabskiego ale w tym roku chciałbym to nadrobić. pozdrawiam wszystkich forumowiczów:-) Wojtek Odpowiedz Link
barrrbarrra Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 29.05.07, 16:54 Na wstępie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Rzeczywiście trochę dziwnie i trudni pisać o sobie, ale spróbuję. Mam na imię Basia 4 lata temu połknęłam bakcyla egipskiego i bywam tam z roku na rok, na coraz dłuższe okresy czasu, ale kraj i ludzi tam mieszkający mnie fascynują, a do zwiedzenia parę miejsc mi jeszcze zostało, więc pewnie zwyczaj ten będę kultywować. Szczególnie, że za ostatnim pobytem zaczęłam poznawać Izrael i chyba się mi fascynacja rozrośnie. Z tych to m.in. powodów stworzyłam stronę na którą wszystkich serdecznie zapraszam. www.egiptdreamland.com. Każda uwaga i ta pozytywna i ta zawierająca konstruktywną krytykę mile widziana. Mile widziane również sugestie korekt czy też zmian, wszak człowiek uczy sie przez całe życie. Odpowiedz Link
madi30 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 01.06.07, 16:22 Cześć, pisałam juz że mam na imię Magda i w ZEA mieszkałam i pracowałam przez 2 lata (1997 1999) i to był naprawdę fajny wątek mojego życia.. wróciłam do kraju w złym momencie, jeszcze rok i pewnie dziś pisałabym z Dubaju... Miałam uprzywilejowaną i dobrze płatną zakontraktowaną pracę, wizę rezydenta, i tylko mi rodziny do szczęścia brakowało.. tęskniłam i tak się stęskniłam że wróciłam do kraju.. Po CO???? Odpowiedz Link
sandra-al Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 22.06.07, 12:55 Witajcie, wprawdzie nie mieszkałam w krajach arabskich ale w Niemczech i za siąsiadów miałam Turków, Irakijczyków oraz Jordańczyka tematyka waszego forum bardzo mnie zainteresowała. Arabów "u siebe" znam tylko z wakacyjnych wypadów do Tunezji, Egiptu, Maroka, Emiratów oraz częściowo w czarnej Afryce. Obawiam się, że jestem osobą z innego pokolenia (mam ponad 40 lat) ale na naukę i wiedzę nigdy za późno. Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 26.06.07, 20:59 witaj serdecznie miło jest mi powitać cię w naszym gronie... wiek się nie liczy, lecz zainteresowanie krajami arabskimi ;-)))) zapraszam do aktywnego udziału Odpowiedz Link
agawytka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.07.07, 09:19 Witam, Ja jestem tutaj zupełnie NOWA :)... Zainteresowałam się tym forum, gdyż za dwa tygodnie zaczyna się moja pierwsza (i mam nadzieje nie ostatnia) przygoda z krajami Arabskimi... Jadę na dwa tygodnie do Turcji... Korzystając z tego, że doświadczeni z Was ludzie, chciałabym zasięgnąć opinii... a po powrocie na pewno zdam relacje :) Pozdarwiam... Agata Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.07.07, 18:27 agawytka napisała: > Witam, > Ja jestem tutaj zupełnie NOWA :)... a więc witam cię serdecznie w naszym gronie Zainteresowałam się tym forum, gdyż za dwa > tygodnie zaczyna się moja pierwsza (i mam nadzieje nie ostatnia) przygoda z > krajami Arabskimi... Jadę na dwa tygodnie do Turcji... no to mam dla ciebie niespodziankę... Turcja nie jest jednym z krajów arabskich... ;-) Korzystając z tego, że > doświadczeni z Was ludzie, chciałabym zasięgnąć opinii... a po powrocie na > pewno zdam relacje :) Pozdarwiam... Agata Odpowiedz Link
agawytka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.07.07, 19:59 Ups ;) prosze o wybaczenie, juz dzis sama sobie wydedukowalam ze chyba cos mi sie pomylilo :)... tyle, że w błąd wprowadzily mnie fotki z Turcji i pomyslalam ze moze na tym forum dowiem sie jak sie przygotowac do wyjazdu :) I tak sobie wydedukowalam, ze skoro fotki byly, to zapewne ktos tam byl stad moje pytania ;)... a w przyszlosci kto wie gdzie sie wybiore na wycieczke ;) mam nadzieje ze Turcja to tylko takie male wprowadzenie, do poznawania zupelnie odmiennych kultur :), ktorych tyle pozostaje jeszcze niepoznanych... dlatego prosze o wybaczenie, ze moze nie na temat z ta Turcja troche, ale uznalam to forum za najodpowiedniejsze :) Najmocniej przepraszam raz jeszcze, za swoja niewiedze (ehh czlowiek taki ograniczony jest czasem ;), ale do tej pory bardziej "specjalizowalam" sie w krajach skandynawskich oraz niemieckojezycznych) pozdrawiam, Agata Odpowiedz Link
beduinka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.07.07, 20:12 nie ma sprawy... każdy się może pomylić... a na tym forum o Turcję pytać możesz, bo niektórzy z nas (w tym i ja) tam byli, tylko nie nazywaj jej krajem arabskim (pomimo że przez wieki panowała nad światem arabskim a najprawdopodobniej jeszcze w tym miesiącu będę w Turcji Odpowiedz Link
agawytka Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 13.07.07, 21:27 Jasne... Turcja pozostanie Turcja w takim razie, jak juz mowilam niewiele wiem o kulturze z wschodnich czesci swiata :) A powiedz mi Beduinko (moze na watku "przed wyjazdem do Turcji") czy masz jakies porady przed wyjazdem do Turcji? Tzn czy jest moze cos co powinnam zabrac a o czym nie pomyslalam, kazda rada jest dla mnie cenna. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link
rkobra Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 19.07.07, 16:44 Mam na imie Lukasz i od 3 marca 2007 jestem w abu dhabi a w zasadzie siedze na bu hasie. Pzdr Odpowiedz Link
palestra_12 Re: PRZEDSTAWCIE SIĘ 12.10.07, 17:05 Witam gorąco Beduinke, pozostałych opiekunów tego forum oraz wszystkich miłośników kultury arabskiej. Mam na imię Kasia, jestem z Poznania. Zaocznie kończę politologię na UAM. Moje zainteresowania dotyczą głównie problem palestyński, z pewnością będę stałym bywalcem tego forum. Pozdrwiam serdecznie z Poznania. Odpowiedz Link