gajasirocco 01.11.05, 13:43 Mahomet: "Kochajcie Arabów z trzech powodów: -ponieważ ja jestem Arabem -ponieważ Koran został objawiony w języku arabskim -ponieważ arabski jest językiem mieszkańców raju" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajasirocco Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 13:47 Mahomet:"Największym kłopotem, jaki zostawiłem po sobie, są kobiety" Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:13 "Lepsza strara majątku niż strata przyjaciela" Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:13 " Kto poszukuje przyjaciela wolnego od wad, ten nie będzie miał przyjaciela" Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:15 "Najgorszym z przyjaciół jest ten, który ci schlebia i przemilcza twoje błędy" " Najgorszym przyjacielem jest ten, który cię poszukuje w szczęściu, a porzuca w nieszczęściu" Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:21 " Dwóch rzeczy nie ceni się należycie, dopóki się ich nie straci: młodości i zdrowia" " Trzy rzeczy są nie do osiągnięcia przez trzy rzeczy: młodość przez malowanie się, zdrowie przez lekarstwa, majątek przez alchemię." Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:30 "Bądź cierpliwy, albowiem cierpliwość jest dla wiary tym, czym głowa dla ciała. Ciało bez głowy niewiele jest warte, zupełnie jak wiara bez cierpliwości. " "Bądź szczodry, ale nie rozrzutny; bądź oszczędny, ale nie skąpy." "Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czego ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze." Ali Ibn Abi Talib Odpowiedz Link
tetys Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 14:49 "Człowieka złośliwego najłatwiej unieszkodliwić pochwałami." "Im mniej nienawiści, tym więcej zdrowia." "Jeśli pokonasz wroga, okaż mu litość, jesteś przecież silniejszy od niego." "Język mądrego jest w jego sercu, serce głupiego - na jego języku." "Kto w nieszczęściu rozkłada ręce, ten się naraża na niepowodzenie." "Kto zbyt długo walczy z głupotą, może na zawsze stracić z oczu prawdę." Ali ibn Abi Talib Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 15:19 "Daj ludziom to, co sam lubisz najbardziej." -więc wysyłam Was do Egiptu!!! Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 15:21 "Dużo jest dobra, ale mało tych, którzy je czynią." Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Mądrości rosyjskiego "Orientu" 01.11.05, 20:51 F.Dostojewski: "Zycie to raj, do którego klucze są w naszych rękach." A moim rajem jest Egipt. A może jutro Istambuł????? Któż wie? Do zobaczenia kochani forumowicze. Całuski dla Kiranny i Bartusia! Odpowiedz Link
stanrick Re: Mądrości Orientu 01.11.05, 23:48 gajasirocco napisała: > Mahomet: "Kochajcie Arabów z trzech powodów: > -ponieważ ja jestem Arabem > -ponieważ Koran został objawiony w języku arabskim > -ponieważ arabski jest językiem mieszkańców raju" No coment... Odpowiedz Link
gajasirocco Hatif al-Dżanabi 27.10.06, 17:30 "Palestyńczyk i Zyd zgodni są co do dwóch rzeczy: że mają to samo pochodzenie i że muszą tego dowieść przy użyciu siły" Odpowiedz Link