zahedan Re: LITERATURA ARABSKA 27.05.03, 23:09 beduinka napisała: > tak...nie ma za dużo fanów półksiężyca.Ale na serio:jest coś po polsku Omara Khayama?Podoba mi się jego egzystencjalne podejście do życia Odpowiedz Link
beduinka Re: LITERATURA ARABSKA 27.05.03, 23:41 > > > tak...nie ma za dużo fanów półksiężyca. BĘDZIEMY PEŁNIĆ WARTĘ Ale na serio:jest coś po polsku > Omara Khayama?Podoba mi się jego egzystencjalne podejście do życia CHYBA NIE...ALE MOŻNA BY STWORZYĆ TUTAJ LISTĘ ARABSKIEJ LITERATURY TŁUMACZONEJ NA ARABSKI Odpowiedz Link
zahedan Re: LITERATURA ARABSKA 28.05.03, 00:07 beduinka napisała: > > > > > > tak...nie ma za dużo fanów półksiężyca. > > BĘDZIEMY PEŁNIĆ WARTĘ > > Ale na serio:jest coś po polsku > > Omara Khayama?Podoba mi się jego egzystencjalne podejście do życia > > CHYBA NIE...ALE MOŻNA BY STWORZYĆ TUTAJ LISTĘ ARABSKIEJ LITERATURY TŁUMACZONEJ > NA ARABSKI tak właściwie to był on Persem ale kto o tym wie.dobranoc.MashAllah Odpowiedz Link
beduinka Re: LITERATURA ARABSKA 28.05.03, 00:13 przykro mi, ale nic o nim nie wiem Tasbah al-khir Odpowiedz Link
zahedan Re: LITERATURA ARABSKA 28.05.03, 16:41 beduinka napisała: > przykro mi, ale nic o nim nie wiem > > Tasbah al-khir > > byL perskim uczonym i poetą z Xw.zasłynął głównie jako twórca Rubayat- czterowierszy o zabarwieniu filozoficzno egzystencjalnym.Wiem,że persowie to nie arabowie ale krąg kulturowo-religijny podobny. " Powiedz jaki człowiek nigdy nie złamał Twego prawa ? Powiedz,jaki ma smak życie bez grzechu? Jeżeli za pomocą zła karzesz zło,które uczyniłem, Powiedz,jaka jest różnica między Tobą i mną?" to właśnie on... Odpowiedz Link
merlinthemagician Re: LITERATURA ARABSKA 21.06.03, 16:08 A czy ksiega 1000 i jednej nocy zostala przelozona w calosci na polski?szukaj o niej jakichs blizszych informacji.zdobylem tom I (noce 1-44) wydane przez Akant ltd. (ladnie wyglada:)i wybór tychze basni popelniony przez Tenten-takie sobie. czy cos jeszcze jest?Lesmian pisal kiedys klechdy sezamowe oparte na tych basniach wiec jakos facet musial je poznac.czyzby czytal w oryginale? a to prawda ze jak ktos przeczyta wszystkie 1001 to umrze?:) raczej powinen oslepnac:)))) Pozdrawiam Odpowiedz Link