enusia 26.01.04, 13:09 U mnie 15 tydzien. Czy takie lekkie pobolewanie w podbrzuszku (jak w czasie okresu) jest normalne? Jestem typową panikarą i wszystkim się przejmuję - jak się nie zapytam - nie uspokoję się :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 13:21 nie, nie jest normalne, ciąża nie boli. Ewentualnie może być kłujący ból po bokach brzuszka (ma się wrażnie, ze to kolka - wtedy są to rozciągające się więzadła). Ból jak przy miesiączce świadczy o wadliwej czynności skurczowej macicy i powinnaś brać leki rozkurczowe, bo może się to źle skończyć. Przepraszam, że Cię straszę, ale naprawdę lepiej gdybyc jak najprędzej poszła do lekarza Odpowiedz Link
enusia Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 13:34 Dziekuję za odpowiedź. Idę we wtorek na wizytę. Biorę (pzrepisaną przez lekarza) nospe. A coś co się nazywa skurcze Braxtona-Hicksa? Na nie pewno u mnie jeszcze za wczesnie.. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 14:30 to dobrze, ze bierzesz no-spę, powinna wyciszyć te skurcze. Ale nie wykluczone, ze później skończy się na trochę mocniejszym leku. Braxton jest odczuwalny raczej jako twardnienie macicy. Napisz, co u lekarza Odpowiedz Link
mamarta77 Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 14:31 nie moge sie zgodzic z malgosia, jestem obecnie w 12 tyg drugiej ciazy, w pierwszej mialam bole jak przed miesiaczka az do 16-go tygodnia, obecnie tez mnie czesto boli brzuszek wlasnie jak przed okresem, czasem sa to bole bardzo silne. trzeba wtedy brac no-spe albo jeszcze lepiej parzyc sobie herbatke z lisci malin, czesto tez dostaje sie dodatkowy progesteron (w poprzedniej ciazy bralam duphaston z powodu zbyt niskiego poziomu progesteronu, obecnie luteine). O takich bolach zawsze trzeba powiedziec lekarzowi na wizycie ale nie jest to w ciazy nienormalne, wiele kobiet ma takie bole. pozdrawiam -Marta Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 14:33 sama piszesz, że bierzesz no-spę, czyli lek rozkurczowe, trochę sama sobie przeczysz Odpowiedz Link
mamarta77 Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 15:08 a mi sie zdaje ze niczemu nie przecze. uwazam ze to pobolewanie nie jest nienormalne bo zdarza sie wiekszosci kobiet w ciazy, co nie znaczy ze nie trzeba brac srodkow rozkurczowych, co wiecej napisalam nawet ze trzeba o tym powiedziec lekarzowi ale nie zamartwiac sie z tego powodu. to tak samo jak ktos sie przeziebi to nie jest rzecza nienormalna ze ma kaszel i katar ale nie znaczy tez ze nie trzeba go leczyc. ale moze po prostu cos innego rozumiemy pod pojeciem "nienormalne". pozdrawiam serdecznie -Marta Odpowiedz Link
melka12 Re: Pobolewanie - normalne? 28.01.04, 10:48 Czułam kłucie w prawym jajniku od 6 do 10 tygodnia, teraz (11 tydz) bardzo rzadko czuję podobne raz w jednym jajniku raz w drugim. Ale może to nie jajniki tylko okolice. Mój lekarz twierdzi że to normalne, że na poczatku to tzw. zagnieżdżanie a póżniej rozciąganie zzwiązane ze wzrostem macicy i rozpychaniem organów. Poza tym mam problemy z trawieniem i często odczuwam bóle z powodu gazów już nie mówiąc o wypróżnaniu podczas którego czuje takie bóle (nie zawsze) w brzuchu jak niemal przy porodzie (ha ha nie iwem jeszcze co mnie czeka), okropność. Ale pomaga picie soku z kiszonej kapusty bo mam po nim natychmiast biegunkę i dzięki temu unikam zaparć. Strasznie to wszytstko fizyczne ale widocznie tak musi być. Moja mama miała bóle przez 3 miesiące razem z krwawieniami i jestem na świecie. A mama mamy jak była z nią w ciązy to myślała, że to coś z żołądkiem i wykonała dwa prześwietlenia brzucha i z mama ok. Więc liczę również na silna ciążę u siebie. Pozdrawiam zaniepokojone i bądźcie dobrej myśli. Odpowiedz Link