Dodaj do ulubionych

Pobolewanie - normalne?

26.01.04, 13:09
U mnie 15 tydzien. Czy takie lekkie pobolewanie w podbrzuszku (jak w czasie
okresu) jest normalne? Jestem typową panikarą i wszystkim się przejmuję - jak
się nie zapytam - nie uspokoję się :)
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 13:21
      nie, nie jest normalne, ciąża nie boli. Ewentualnie może być kłujący ból po
      bokach brzuszka (ma się wrażnie, ze to kolka - wtedy są to rozciągające się
      więzadła). Ból jak przy miesiączce świadczy o wadliwej czynności skurczowej
      macicy i powinnaś brać leki rozkurczowe, bo może się to źle skończyć.
      Przepraszam, że Cię straszę, ale naprawdę lepiej gdybyc jak najprędzej poszła
      do lekarza
      • enusia Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 13:34
        Dziekuję za odpowiedź. Idę we wtorek na wizytę. Biorę (pzrepisaną przez
        lekarza) nospe. A coś co się nazywa skurcze Braxtona-Hicksa? Na nie pewno u
        mnie jeszcze za wczesnie..
        • mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 14:30
          to dobrze, ze bierzesz no-spę, powinna wyciszyć te skurcze. Ale nie
          wykluczone, ze później skończy się na trochę mocniejszym leku.
          Braxton jest odczuwalny raczej jako twardnienie macicy.
          Napisz, co u lekarza
    • mamarta77 Re: Pobolewanie - normalne? 26.01.04, 14:31
      nie moge sie zgodzic z malgosia, jestem obecnie w 12 tyg drugiej ciazy, w
      pierwszej mialam bole jak przed miesiaczka az do 16-go tygodnia, obecnie tez
      mnie czesto boli brzuszek wlasnie jak przed okresem, czasem sa to bole bardzo
      silne. trzeba wtedy brac no-spe albo jeszcze lepiej parzyc sobie herbatke z
      lisci malin, czesto tez dostaje sie dodatkowy progesteron (w poprzedniej ciazy
      bralam duphaston z powodu zbyt niskiego poziomu progesteronu, obecnie
      luteine). O takich bolach zawsze trzeba powiedziec lekarzowi na wizycie ale
      nie jest to w ciazy nienormalne, wiele kobiet ma takie bole.
      pozdrawiam -Marta
      • mamalgosia Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 14:33
        sama piszesz, że bierzesz no-spę, czyli lek rozkurczowe, trochę sama sobie
        przeczysz
        • mamarta77 Re: Pobolewanie - normalne? 27.01.04, 15:08
          a mi sie zdaje ze niczemu nie przecze. uwazam ze to pobolewanie nie jest
          nienormalne bo zdarza sie wiekszosci kobiet w ciazy, co nie znaczy ze nie
          trzeba brac srodkow rozkurczowych, co wiecej napisalam nawet ze trzeba o tym
          powiedziec lekarzowi ale nie zamartwiac sie z tego powodu. to tak samo jak
          ktos sie przeziebi to nie jest rzecza nienormalna ze ma kaszel i katar ale nie
          znaczy tez ze nie trzeba go leczyc. ale moze po prostu cos innego rozumiemy
          pod pojeciem "nienormalne".
          pozdrawiam serdecznie -Marta
          • melka12 Re: Pobolewanie - normalne? 28.01.04, 10:48
            Czułam kłucie w prawym jajniku od 6 do 10 tygodnia, teraz (11 tydz) bardzo
            rzadko czuję podobne raz w jednym jajniku raz w drugim. Ale może to nie jajniki
            tylko okolice. Mój lekarz twierdzi że to normalne, że na poczatku to tzw.
            zagnieżdżanie a póżniej rozciąganie zzwiązane ze wzrostem macicy i rozpychaniem
            organów. Poza tym mam problemy z trawieniem i często odczuwam bóle z powodu
            gazów już nie mówiąc o wypróżnaniu podczas którego czuje takie bóle (nie
            zawsze) w brzuchu jak niemal przy porodzie (ha ha nie iwem jeszcze co mnie
            czeka), okropność. Ale pomaga picie soku z kiszonej kapusty bo mam po nim
            natychmiast biegunkę i dzięki temu unikam zaparć. Strasznie to wszytstko
            fizyczne ale widocznie tak musi być. Moja mama miała bóle przez 3 miesiące
            razem z krwawieniami i jestem na świecie. A mama mamy jak była z nią w ciązy to
            myślała, że to coś z żołądkiem i wykonała dwa prześwietlenia brzucha i z mama
            ok. Więc liczę również na silna ciążę u siebie. Pozdrawiam zaniepokojone i
            bądźcie dobrej myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka