ajlii 10.04.05, 19:51 dziewczyny, wiecie może czy te leki można zażywać w I trymestrze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: aspiryna i apap 10.04.05, 19:54 ajlii napisała: > dziewczyny, wiecie może czy te leki można zażywać w I trymestrze? jesli apap to paracetamol to mozesz. aspiryny zwyklej na przeziebienia, bole glowy nie mozna. ja biore aspiryne w ciazy ale w dawce kardiologicznej, czyli o duzo mniejszej niz wystepuje zwykle. jesli pytasz o leki na przeziebienie to aspiryna totalnie odpada! na przeziebienie paracetamol, na gardlo cos do ssania, albo w spreju dla kobiet w ciazy. wiecej lekow nie ma sensu brac, bpo przeziebienie trzeba odlezec, a wszystkie leki maja za zadanie jedynie minimalizaje objawow nieprzyjemnych a nie leczenie sesnu stricte. Odpowiedz Link
dziub3 Re: aspiryna i apap 11.04.05, 09:15 Preparaty paracetamolu to np. Apap, Codipar, Panadol, Calpol, Efferalgan. Odpowiedz Link
joanna1234 Re: aspiryna i apap 11.04.05, 10:10 Apap moze byc, nawet lezac w szpitalu, widzialam jak dziewczyny dostaja i to nawet codzinnie.Ale oczywiscie lepiej nie przesadzac Odpowiedz Link
angelka Re: aspiryna i apap 11.04.05, 10:59 W ciąży nie powinno zażywać się aspiryny ani żadnych pochodnych aspiryny! Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: aspiryna i apap 11.04.05, 11:28 angelka napisała: > W ciąży nie powinno zażywać się aspiryny ani żadnych pochodnych aspiryny! a ja zazywam:) i dziecko jest zdrowe, ale to dawka kardiologiczna. nie strasz ludzi na zapas, inforumujmy sie rzetelnie. Odpowiedz Link
laura_21 Re: aspiryna i apap 11.04.05, 15:11 rzetelnie cie infromuje pimpek sadelko zmien na lek paracetamolowy ,racja aspiryna i jej nie sa wskazane w zadnych trymestrach ciązy!!! A co do zdrowia to nie chce cie straszyc myslisz ze to od razu bedzie widac ze z dziekciem cos nie tak?! to tak rzetelnie.......pozdrawiam i zmień lek! Odpowiedz Link
dziub3 Re: aspiryna i apap 12.04.05, 08:03 Ale tu chodzi o kardiologiczne dzialanie aspiryny! Paracetamol nie działa w ten sposób! Aspiryna podawana raz na dobę w małej dawce np. 75mg działa przeciwzakrepowo! Ma to zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych. Najczęściej takie dawki stosuje się w profilaktyce przeciwzawałowej. Więc proszę Cię laura nie udzielaj "dobrych rad" jeśli nie jesteś do końca zorientowana w temacie. Na pewno pimpek sadelko dokładnie omówiła to ze swoim lekarzem. Pozdrawiam, Ania. Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: aspiryna i apap 12.04.05, 08:19 dzieki dziub3. moj lekarz wie co robi a ja wiem dlaczego biore aspiryne a dzidzia rozwija sie wspaniale:) Odpowiedz Link
dziub3 Re: aspiryna i apap 12.04.05, 13:23 Nie ma za co. Życzę dużo, dużo zdrówka Tobie i maleństwu. niech żyją nasze brzuszki!!! Odpowiedz Link
ajlii Re: aspiryna i apap 11.04.05, 17:53 a co będzie jeśli się już wzieło aspirynę??? i to tak przez kilka dni po 4 tabletki...? Odpowiedz Link
agnes1234 Re: aspiryna i apap 11.04.05, 22:33 W I trymestrze absolutnie żadnych leków, później sporadycznie można paracetamol (np. apap), podkreślam sporadycznie, bo też szkodzi - na wątrobę Twoją i maleństwa. Ewentualnie pyralginum ale też sporadycznie i wyłącznie z konieczności. Staraj się radzić sobie z bólem innymi sposobami, bez tabletek. Jeśli już brałaś aspirynę to trudno, nie martw się na zapas, bo może nie będzie żadnych skutków a na przyszłość j.w. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
ajlii Re: aspiryna i apap 12.04.05, 13:21 Jeśli wszystko się potwierdzi to brałam aspirynę i apap w 6-7 tygodniu... po raz pierwszy naprawdę pragnę nie byc w ciąży... a wszystko wskazuje na to że to już 8 tydzień... może to jeszcze problem hormonalny i nie potrzebnie sie denerwuję...? Odpowiedz Link