Dodaj do ulubionych

fałd karkowy

29.10.03, 15:24
Dziewczyny napiszcie mi proszę ile milimetrów miał fald karkowy Waszej
dzidzi. U mnie w 10 tygodniu wyszedł 3mm i to ponoć nie jest wynik
rewelacyjny. Badanie (test PAPP-A) robiłam u "obcego" lekarza a
później "moja" lekarka powiedziała (widząc moje przerażenie), że 3mm to wcale
nie jest zły wynik. Napiszcie proszę ile było u Was? Dzięki Monika
Obserwuj wątek
    • ksel Re: fałd karkowy 29.10.03, 15:32
      u mojego dzidzi w 12 tyg. było 1,2mm i lekarz powiedział, że to świetny wynik,
      ale jakie są normy to ja nie wiem.
      • malilka Re: fałd karkowy 29.10.03, 15:38
        U mnie w 12 tyg było 1,4 mm, lekarz mówił, że norma jest do 2,5mm, ale wiesz
        jak to jest z tymi normami- często tylko niepotrzebnie sieją panikę w sercach
        biednych ciężarówek.
        Zrób sobie dla pewności i spokoju test PAPP-a, wtedy bedziesz wszystko
        wiedziała.
        Pozdrawiam.
        • malilka ps. 29.10.03, 15:39
          sorry, dopiero teraz doczytałam, że miałaś test Pappa, masz już wyniki?
    • morym Re: fałd karkowy 29.10.03, 19:50
      Jeżeli chodzi o wyniki testu PAPP-A to sam wynik krwi dobry ale analizując krew
      w połączeniu z fałdem - ponoć nie najlepsze. Sama krew - ryzyko 1:10 000 krew
      plus fałd 1:184.Duża ta róznica, nie? Pozdrawiam
      • malilka Re: fałd karkowy 29.10.03, 21:27
        Morym, powinnaś zaufać swojemu lekarzowi- dziewczyny na forum na pewno nie są
        lepszymi specjalistkami w badaniach prenatalnych od niego.
        Skoro on uważa, że wynik jest ok i nie dał Ci skierowania na amniopunkcję, to
        chyba tak jest.
        Może wybierz się dla pewności do innego lekarza na pomiar fałdu karkowego?
        Tylko z tym się pospiesz, bo po 12 tygodniu to już raczej ciężko go zmierzyć-
        przestaje być widoczny. No i zawsze możesz sama zdecydować się na amnio, jeśli
        masz się zamartwiać do końca ciąży.
        Ale myślę, że nie powinnaś panikować :)
        Pozdrowienia
    • gochagocha Re: fałd karkowy 29.10.03, 21:39
      Wedlug mojej wiedzy na ten temat 3 mm to jest wlasnie gorna, dopuszczalna
      jeszcze granica. Czyli Twoj dzieciaczek miesci sie w normie.
      Mozesz sobie zrobic jeszcze test potrojny PRISCA, tez w kierunku zespolu Downa.
      W tym tescie z Twojej krwi oznacza sie poziom trzech hormonow. Tylko rob to w
      renomowanym laboratorium, nie byle gdzie aby wynik byl jak najbardziej
      wiarygodny.
      Pozdrawiam Gosia.
      • agaa5 Re: fałd karkowy 30.10.03, 07:52
        Witaj
        Z tego co wiem górna granica tego oznaczenia wynosi 3 mm ale faktem jest, że
        nie każdy lekarz potrafi prawidłowo ocenić ( wielu się natomiast myli) ten
        wymiar i być może tak było w twoim przypadku. Mój lek. sprawdzał go aż
        trzykrotnie i wynosił on 1,4-1,6 mm tj ryzyko Downa niewielkie. Ale ta metoda
        wykrywa anomalie chromosomowe tylko w 50%, z testem Pappa ok 90% a to już coś.
        Jeżeli masz jakieś wątpliwości (a skoro piszesz to sądzę że tak) wykonaj sobie
        jeszcze raz ale u dobrego specjalisty (ultrasonografa)pomiar przezierności
        karku + pomiar na obecność kości nosowej (też ważny) najpóźniej do 13 tygodnia
        i 6 dnia.
        Pozdrawiam ciepło
        Aga

• apolka Re: fałd karkowy 30.10.03, 08:03
      W 13 tyg. wyszło 1,2mm ale lekarz powiedział, że gdyby wyszło 2,5 - 3 to tez
      byłoby w normie. Myślę, że jeśli ufasz lekarzowi to super, uspokuj się i nie
      myśl juz o tym, jeśli jednak masz jakieś wątpliwości, których nie możesz się
      pozbyć, zdecyduj się na dalsze badania, nie oglądając się na to, co mówi
      lekarz. A może powtóż USG (pomiar fałdu) u innego lekarza?
      • anatewka Re: fałd karkowy 30.10.03, 17:06
        Mi też powiedziano, że norma jest do 3 mm (mój maluszek miał w 12 tyg 1,7) ale
        też mówili mi że mam to badanie wykonać w 12-13 tyg. Może w 10 tyg to ciut za
        wcześnie? albo może normy są inne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka