anulka366 28.02.07, 08:27 Mam pytanie . system monitoringu jak rozliczyc w SAP`ie , czy to bedzie jako Wartosc Niematerialno Prawna czy moze jako srodek trwaly??? tzn , kamery i inne urzadzenia????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es jak urządzenie może być WNiP??? 28.02.07, 13:20 "Wartości niematerialne i prawne - nabyte przez jednostkę prawa majątkowe zaliczane do aktywów trwałych nadające się do gospodarczego wykorzystania, o przewidywalnym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż rok, przeznaczone do używania na potrzeby jednostki." czyli np licencje na oprogramowanie "Środek trwały to składnik rzeczowych aktywów przedsiębiorstwa, wyróżniający się następującymi cechami: * długim czasem użytkowania (powyżej 1 roku) * postacią rzeczową (w przeciwieństwie do wartości niematerialnych i prawnych) * jest zdatny do użytku i używany na potrzeby przedsiębiorstwa Środek trwały jest zaliczany do rzeczowych aktywów trwałych. To składnik aktywów o przewidywanym okresie użytkowania dłuższym niż jeden rok, kompletny i zdatny do użytku w momencie ich przyjęcia do eksploatacji, przeznaczony na własne potrzeby jednostki lub oddany do używania innym jednostkom na podstawie najmu, dzierżawy lub innej umowy o podobnym charakterze." powyższe z wikipedii, lepszym źródłem jest ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, której jednakowoż nie ma sensu tutaj cytować, bo za długa ;) isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html no i mimo wszystko na tym forum to specjalistów od SAP'a dużo, księgowych trochę mniej, a to raczej do księgowego pytanie - no ale mam nadzieję, że coś pomogłam :) Odpowiedz Link
anulka366 Re: jak urządzenie może być WNiP???urzadzenie nie 28.02.07, 18:05 ale jako system???????????????? dzieki bardzo za odpowiedz i podpowiedz. Odpowiedz Link
em_es jako system to też nie bardzo 28.02.07, 20:25 bo system kamer, monitorów i diabli wiedzą czego to prędzej by pewnie można uznać za środek trwały - choć niekoniecznie jeden, tu warto poczytać klasyfikację środków trwałych GUS (grupa 491 - zespoły komputerowe), tam wyszczególniają co może stanowić samodzielny środek trwały, a co musi wchodzić w skład innego, ten podział bywa chwilami bez sensu, bo np. monitora czy drukarki nie można uznać za osobny środek trwały, a przecież niektóre spokojnie mogą pracować samodzielnie, nie jako część komputera - ale jednak niektóre wątpliwości wyjaśnia druga sprawa to licencje na oprogramowanie tego systemu - to są WNiP, nie system jako całość zaznaczam, że ja nie jestem księgową, wdrożyłam i administruję modułami FIAA i PSIM, więc siłą rzeczy coś tam i z księgowości wiem - ale niekonieczie jestem kompetentna do udzielania takich odpowiedzi ;) Odpowiedz Link